assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera
mood rajin sudah meresap dlm jiwa raga aku..tak pasti sampai bila..hahaha...lama giler dapur aku tak masak selepas habis ramadhan dulu...masak simple dimple ajer...mungkin sebab masing2 dah terasa badan macam anak gorila..muahahaha
jadi sebelum jadi isteri derhaka pagi ni aku semangat masak nasi lemak..lama dah melor request nak makan nasi lemak..sian chomel aku tu..jadi malam tadi aku pun semangat memasak..maklumlaaa aku kan keje walaupun hari minggu.(tapi tetap tak bagus..hehehe)
lepas sampai rumah lebih kurang jam 1030 malam, terus masuk dapur...
tapi kat sini aku bukan nak share pasal nasi lemak..aku nak share pasal roti boyan @ bawean ni...
mungkin ramai yg dah pernah makan tapi serius aku first timer...gile semangat aku malam tadi nak buat jugak roti boyan ni..memang kelakar sebab melor pun seram bila aku ckp nak buat roti boyan..dia cakap sapa la yg ajar plak ni..muahaha
tapi aku rasa mcm karipap gergasi dah yang aku buat ni..kalau ikut dari rujukan pak google yg aku dapat, roti boyan ni dr singapore kot...pak aziz satar pernah tunjuk dlm nona..tp aku kan pekerja berhemah..mana ada masa nak tengok siaran2 langsung ni...
ok roti boyan ni macam murtabak pun iyer jugak..kulit dia kena uli mcm roti canai TAPI aku guna roti pratha jer...pun aku tengok kat blog sapa yer...AMPUNLA tuan punya resepi yg guna roti paratha ni
bahan2
roti paratha (aku guna jenama kawanku)
isi
kentang
bawang besar(didadu)
daun bawang
cara
kentang tu direbus dulu sehingga empuk.-(aku guna 3 biji kentang untuk 4 keping roti paratha)
kemudian lenyek bersama bawang dan daun bawang.
garam dan lada sulah
kalau nak bubuh isi ayam terpulang tapi sebab aku pun first time buat..jadi tak nak rasa yg complicated sangat bagi aku la...
ambil sekeping roti paratha letak kentang lenyek tadi kemudian tutup mcm buat karipap...sebenarnya resepi dlm internet banyak yg buat bulat..tapi aku kan minah budget...mcm rugi jer lapis 2 keping untuk dpt 1 roti boyan, jadi aku lipat begini...owh hebatnyer aku..muahaha
kurusnyer jari itu..hahaha
masa makan dengan melor bersama sambal bilis, aku kurang menghayati sebab panas nak mam...tak menyabar kan...melor mcm biasa gelak2 sambil buat muka malu tapi mahu..gedik..lagipun dah kol dua belas...kang esok pagi aku nak keje lagi..so terus simpan dlm peti eis n esok aku masuk oven sudah...malas nak jaga api punya pasal.
so pagi2 terus on oven dah panas masukkan la roti boyan aku ni dlm oven..aku buh la butter sket..bakar dlm 10 minit atau sehingga golden2 gitu..hahaha
loyang yang hitam tanda tuan dia rajin menggunakan oven(buwekkk pemalas aku kan)hahaha
oklah...pada yg nak cuba, selamat mencuba..kalau ada salah fakta maafkan saya..aku kan manusia teruja..hehehe..
untuk wanikeni, nanti aku buat untuk kamu yer...kamu boleh makan kentang kan?muahaha
p/s: sabarlah gha...kita doakan yang terbaik untuk mereka ok
lots of luv
et