Tuesday, July 17, 2018

Alhamdulillah

Selepas hampir sebulan melor cuti sakit, akhirnya dia dah kembali pulih..dan aku pun dah tak perlu jd pemandu peribadi beliau. Lega den..kaki kelihatan semakin ok.tggl sedikit kudis namun tiada nanah..melor semangat mcm viasa walau gaji msih tidak dibayar...mcm2 prosuder..
Well aku plak masih bertahan..insyaallah akan terus bertahan. Walau kdg kala hati selalu terusik..

Friday, June 8, 2018

Admit bila june

Assalam

Simpan sini untuk kenangan.14 jun 2016 melor penah admit nci sebab bisul..kena operate..lgpun dia ada kncg manis.
4june2018, melor admit lagi akibat kemalangan ditempat kerja..aku syak shift tempat kerja dia byk sumbang pd kejadian2 yg tidak diingini berlaku..masuk jam 3 pagi..5 pagi dan kerja 5hr direct..mengantuk wei..semasa kejadian,dia masuk keje jam 3pGi. Aku plak keje 7pagi.jam 710, dia msj bgtau kaki kena dolly..terhempap..nak jumpa aku..dtg tgk2 dah bengkak gile..mcm nak meletop dah. Kebetulan officer dia lalu n aku inform suh balik..bw klinik..namun demikian, mereka hanya mahu anta melor ke.klinik kesihatan salak..wtf..aku sabar je lah..dahla melor ni syg sgt dgn kerja dia..
Setelah dpt kebenaran dr pegawai, aku hantar melor sndiri. Ke klinik utk buat rawatan xray dan deng...kena admit sebab ada retak..mohon masuk nci dan jam 1700, br dpt kebenaran masuk bilik...aku dah jem...pulang kerumah kerana mahu msk sedikit utk melor, dan kemudian pergi kerja. Siap hendak pergi kerja, tiba2 aku lihat air keluar byk dr bwh kereta..ohmggg...dugaan apa lagi ni..aku call melor..namun line celcom pula mcm sial jdnye..dpt ckp dan putus2..ketika itu sudah 630ptg..melor suggest isi air sket n jalan slow2..aku buat..kemudian terpaksa naik bas..kerana kereta melor ditempat kerja beliau. Jam dah 0710..aku berdoa agar bas tidak lalu lg..namun begitu, smua org kurasa memandang  aku yg seperti tiada perasaan kerana mereka smua sdg menunggu waktu azan..aku cuma sempat beli sebotol air mineral...jam 0715, masih menunggu..tiada bas..kupndg kedai2 makan..mereka sudah minum dan aku menelan air mineral yg ada dgn lelehan air mata yg tak mampu nak ditahan lagi..0725, bas sampai dan sambil membayar tambang, air mata keluar tanpa dapat dikawal..
Sedih...sedih sgt...andai mampu diluah disini..mahu saja aku tulis segalanya..hati sakit .penat...semangat hilang terus...
Dan yg pasti aku bukan org yg suka cerita sedih pd merrka yg belom aku rapat. Sukar mahu meminta tlg pd kwn2 ditempat baru pdhal mereka sudi menghulur bantuan pd aku..
Malam habis kerja, aku tmpg rakan sekerja ambil kereta melor. Singgah di ayuni utk mencari makanan sahur.. boleh pula 3 org anak dara melintuk riuk didepan aku sambil bermain telefon dan seorg itu tiba2 seperti mamai dan lihai..hampir2 saja melanggar kereta aku..nasib mmg aku berhenti..dia seperti mahu kekiri..tetapi tiba2 kekanan..dan kemudian kekiri semula tetapi memutuskan kekanan..korg sakit hati tak..ya Allah..sakitnye hati aku waktu itu.
Aku pulang kerumah sebentar, ambil baju dan tukar pakaian...beg baju mmg sudah aku sediakan..kemudian terus ke hospital..dengan penuh kepenatan dan airmata yg tak sudah2 tumpah.
Esoknye aku off..rabu aku cuti..khamis dtg kerja.
Kereta aku bw ke bengkel..minta mekaniknye yg ambil..dan setelah dilihat, water pump pecah..selesai 1 mslh..tp kereta lg 1 kena tggl dikedailah kerana tiada sapa naktlg bw..mekanik yg lain cuti..tggl dia sorg aje..so tawakal aje lah..
Kaki melor pun alhamdulillah semakin membaik..tggl bengkak dan yg pasti tiada retak..alhamdulillah..
Sejujurnya, aku hilang semangat terus pd isnin itu..rakan2 dan adik beradik aku dan melor yg menitipkan doa dan semangat..aku sndiri tak pasti apa hikmah yg akan timbul..namun aku bersyukur bila tiba2 pelangi muncul selepas hujan lebat yg aku rs seperti mahu pengsan sahaja..terima kasih Allah utk ujian ini..terima kasih kerana selalu bantu aku yg hina ini...terima kasih allah dan alhamdulillah..ujian ini amat manis sekali kerana khamis itu aku punya berita gembira yg buat aku terdiam tanpa kata2..subhanallah..maha suci allah...alhamdulillah

Sunday, May 27, 2018

Ramadhan 2018

Masyaallah, dah hr ke 12 ke 13 ye..hahhaha..kejap je puasanye kan..
1st time puasa di tempat baru..lain suasananya..dulu makan mcm peluru..berlumba2 air dgn nasi nak masuk perut sebb nak kejarkan waktu kapal masuk..sekarang pun masih ada flight2 yg kena attend ms berbuka,tp tak delah mcm dulu..leps habis kapal, terus dpt berbuka dgn lapang dada dan solat..siap buat terawih dulu before next flight..alhamdulillah..

Namun demikian, lumrah kehidupan kan..nampaknye pertama dan terakhir lah aku berpuasa disini..ura2nya akan berpindah lagi..ntahlah..kita ikutkan sahaja..

Bantah tidak..setuju pun tidak..ntahlah...

Keadaan ekonomi aku pun semakim teruk..moga2 dibawah pemerintahan tun M ni, akan bw banyak perubahan..namun demikian aku dah rs lega sebab minyak tak naik every week..pelan2 lah kan..aku terima juga..walaupun kena bertahan perot, masih ada kerja..alhamdulillah..terima kasih Allah

Tuesday, May 15, 2018

Makan2 bila balik kampung

Assalamualaikum...melor lama sangat tak balik kg..sejak masuk tempat kerja baru ni..beliau tak dpt cuti..off rest dia plak jarang sangat sama dgn aku..kalau sama pun ongkos plak takde..sian tokdah..melor pun kesian juga sebab dia suka balik kg sebab tokdah s3lalu msk macam2 utk dia..
sebenarnya sebulan mcm tu abg msj bgtau dia nak balik kg..nak beli itik n kambing..kecewa je aku nak reply kang mcm bg harapan pelesu...sekalinya melor off sun mon sama plak dengan aku...tp sabtu aku keje petang habis 1pg..adeh..bertabahlah..melor pegi sentul sekejap..jengok omak dia..asyik tak pegi je..aku buatkan rendang kerang pun habis kitorg bedal sebab tak sempat nak kesana..hahaha..
makanya, malam ahad tu jam 2 pagi kami gerak dr nilai..bersama hujan renyai namun kilat sabung menyabung..huhui seram tau..berenti beli kfc dekat drive tru nilai tu utk makan2 dlm keta...lepas tu aku membuta la..kahkahkah..sian juga melor tp aku tau dia semangat...konon ms di simpang 4 aku nak bangun la..sekali tau2 dah lepas..dekat area tebong tu tiba2 kelawar melanggar cermin kereta..melor kalau menjerit mmg buat aku sakit jntg..aku ingat apa..katanya kelawar...dia diam..tiba2 dia ckp kenapa kereta berat ye kat belakang....aku rs nak sumpah je mamat ni..kol 4 pagi kot nak tegor2..kiri kanan mmg hutan kot..arghhhh sakitnye hati kite...siap ckp ngajilah...hahaha..aku  ckp takd3 apa2 lah..relax dahla...makanya aku pun celik lah sampai ke kampung...elok juga kan.sampai umah mal lagi 10 min kol 5..kihkihkih..nasib abam syapik buka pintu..kalau tak mmg tido keta la kitorg.
Yg tggl fmly abg je...kaklong dah balik awal..huhu..tak dpt jumpa..
well gmbr dibawah ni cara perapan abg aku..sedap tau..dia blender mcm2 rempah siap kulit kayu manis lagi..cara bakar pun lain mcm sket..dia mcm salai..tp menggila la mkn benda ni..mereka bakar hr sabtu...tp sebab byk makanan kan...
1.itik bakar
2.kambing-abaikan perot abg aku tu..kahkahkah
3.kek sempena hari ibu..bib buat sendiri..tp tak dpt rs..dah tau sure habis nye..sebab sedap kan
acara memotong beramai2..
4.pizza
5.laksa
6.dalca lidah lembu dan urat keting
7.roti cicah dgn yogurt
8.air nenas dr mak leb
9.tauhu begedil chef bib
10.asam pedas ikan patin
11.roti canai-buat sakit hati je tau..dahla sedap sikit plak tu..nyampah nyah
12.cekodok pisang
13.keria gula biasa
14.masak lemak itik salai

Patutnya abg nak balil ahad tu..tp setelah dipujuk oleh melor..mereka pun balik bersama kami hati isnin..horeyyy
Jd malam tu melor bwk anak2 buah dia pi makan2..aku pun tak paham.ounya hyk.makanan dia nak pi makan lagi kat luar...
Ni msk.lemak itik salai..gila sedap...

Mangga ni tok njang bagi...dapat kat makleb terus dibuat kuah..marbeles giler kuah kicap dia..meratap tepi meja bhai

Pagi2 isnin bangun2 abg pi la cari bunga durian..buat tester..hahaha..ni kat umah tok njang..cari la.kemain kan..terus abg yg msk..
 
Sedap rupanya..tp dia kelat2 sket..sebenarnye aku rs yg kelat tu kat debunga2 dia..patutnya kena buang yg biji2 bwh tu...haritu mak ckp adik aku pun msk juga..tp dia guna kelopak.dia..patutla keras..kahkahkah..jenuh gelak dengan bib...aneh2 la adik bongsu aku tu.

So lepas mkn jam 11 kami pun konvoi lah bersama.acap n sara naik dgn aku...abg dtg umah kejap amik anak2 dia bwk pula durian..dia beli dekat area moncheh kot..merasa gak makan derian..kahkahkah..aku buat.spagheti je..ingat tak habis..sedap ke atau merrka lapar..kihkihkih..
Tq abg ku..moga melimpah ruah rezekimu sekeluarga..lebiu..utk kakakku juga..rindu tau..best gile bila jumpa ..

Saturday, May 5, 2018

Kisah aku je

Hampir 5 hari tak telefon mak...rindu sangat tp kepenatan..mungkin gemok yang melampau..lgpun umah ni dekat atas je lain ok..kat bawah kalau ckp tersekat2..kena duduk dapor je..nyampah..

Aku suka call tokdah waktu pagi dlm jam 7 sebab dia tgh ngaji lepas solat subuh n nak tunggu solat dhuha...jd kami membawang sekejap..kemudian kol 7ptg sebab nak tau dia dah masuk rumah ke belom..kdg2 dia masih kat luar.kemas pokok2 dia tu...kdg borak ntah apa2 je pun..kadang2 sampai 40 min becakap..

So lepas 5hr aku tak call tokdah, aku call dia..tanjat aku suara serak..mak demam ye...haah jwp dia..tapi dah baik dah lepas ni..nak tertelan halkum aku tiba2..berdosanyaaaaaàaaaaaaaa
Sebab aku tau aku buat mak tertunggu2 aku call dia..tau mesti dia rindu aku call.maafkan aku mak..aku selalu kecikkan hati mak...

Aku lama dah tak balik kg..last ms cuti2 pegi rompin hrtu...ada byk mslah yg perlu diselesaikan..tak mampu nak.luah disini...tokdah selalu tanya bila nak balik..sian tokdah..rindu sangat tu..dulu aku selalu balik mengejut..tau2 je dah sampai depan pintu..tau2 je call suh buka pintu...tapi yela dulu tak seteruk mcm sekarang...doakan aku ye tokdah... kdg terbayang dia menunggu aku kot2 akan sampai bila2 sebab aku dan melor mmg suka unplanned..

Ya Allah...tak mampu aku luahkan kesedihan hati ini bila ia melibatkan tokdah....andai waktu boleh diundur..akan kuputar saat kita bahagia bersama abah..walau kena luku selalu dengan abah..salah sendiri sebab abah pantang org buka tv masa maghrib...tp time tu la cinderela lah..cinta antara benualah..huhu..seronoknya zaman itu..owh dunia..cepat sungguh waktu berputar

Monday, April 9, 2018

Surat cinta utk starla

Suka lagi ni ssbab melodi dia best..
Penah karaoke..melor ckp aku nanyi atau membaca..hahaha..hampeh betoi..dah gitu mendatar je nakmbuat acaner kan...lagipun mmg suara i tak sedap..kahkahkah

Kutuliskan kenangan tentang
Caraku menemukan dirimu
Tentang apa yang membuatku mudah
Berikan hatiku padamu

Takkan habis sejuta lagu
Untuk menceritakan cantikmu
Kan teramat panjang puisi
Tuk menyuratkan cinta ini

Telah habis sudah cinta ini
Tak lagi tersisa untuk dunia
Karena tlah kuhabiskan
Sisa cintaku hanya untukmu

Aku pernah berpikir tentang
Hidupku tanpa ada dirimu
Dapatkah lebih indah dari
Yang kujalani sampai kini

Aku slalu bermimpi tentang
Indah hari tua bersamamu
Tetap cantik rambut panjangmu
Meskipun nanti tak hitam lagi

Bila habis sudah waktu ini
Tak lagi berpijak pada dunia
Telah aku habiskan
Sisa hidupku hanya untukmu

Dan tlah habis sudah cinta ini
Tak lagi tersisa untuk dunia
Karena tlah kuhabiskan
Sisa cintaku hanya untukmu

Untukmu
Hidup dan matiku

Bila musim berganti
Sampai waktu terhenti
Walau dunia membenci
Ku kan tetap disini

Bila habis sudah waktu ini
Tak lagi berpijak pada dunia
Telah aku habiskan
Sisa hidupku hanya untukmu

Tlah habis sudah cinta ini
Tak lagi tersisa untuk dunia
Karena tlah kuhabiskan
Sisa cintaku hanya untukmu

Karena tlah kuhabiskan
Sisa cintaku hanya untukmu

Saturday, April 7, 2018

Luahan rasa

Assalam

Kelmarin aku mimpi...seseorang mahu membunuhku dengan pisau belati yg agak pnjang..dirumah mak masa tu..ada along abg mak melor atam n bib...kami semua kelam kabut..berlari keliling umah menyembunyikan diri..masing2 tak mampu buat apa2..tiba2 bib dtg merampas pisau dan memandang aku..tepat dimata..
Esok siangnya, aku mendapat satu cerita tentang seseorang yg tidak suka kan aku...astagfirullah..depan baik..belakang nauzubillah..telah adu pd pegawai juga berkenaan sikap aku..well..aku bukan bagus pun...mungkin  dia terlalu sempurna. Namun hati aku tak pedih sangat sebab aku tahu dia bagaimana...
Malamnya, aku resah..tak lena tidor...hati gelisah...namun nyenyak tatkala jam mencecah 12malam..dan aku mimpi lagi...aku jatuh dalam runtuhan tanah yg dalam..tanah jerlus akibat hujan..ya Allah..apakah maksudnye lagi...
Mimpi memanh mainan tidur..tp aku percaya bila org kata mimpi yg sebelom jam 6pagi adalah penunjuk...wallahualam..yang pasti..tabungan semasa kami hampir habis sedangkan gaji yg diperoleh tak mampu menampung semuanya...kerja yg kdg2 aku termanggu dan terdiam seketika..apa yg aku buat ni sebenarnye...makin benak pun ada... Allahuakbar.....

Gundah walau saat aku menaip hal ini..seperti sesuatu yg buruk bakal berlaku.. Ya Allah tolong aku..

Monday, February 5, 2018

Demam

Assalam

Well mgkin badan dah berlemak sangat2. Bilabuat keja umh yg melampau extrem.t3rus aku demam.

Kan ujungtahun lepas kesihatan aku merudum..kesan aku angkat pasu dan angkat sofa suka2hati, terus attack pinggang. Makanya aku amik pendekatan buat keja ringan2 je..amboi amik kesempatn kan...hehehe.bakulbaju pun aku tak angkat ok.melor yg angkat walau berhari2 kat bawah...aku sabar je laa..

So disebabkan salah percaturan roster..aku off hr sabtu dan amik mak melor..dah mak mentua nak mai kan..beria la aku mengemas...angkat mop lap mcm lipas kudung bhai buat keja.kahkahkah...mlmnye terus pengsan...dn terus tangkap pinggang semula.

Sampai ke hari ini hidung tak mampu bertugas dgn baik..pernafasan terpaksa dr mulut..tau2 meleleh ayaq idong..kahkahkah...ayaq lioq punsama leleh..jahanam..kuikuikui

Mgkin emosi tak stabil kot..tu yg terus tangkap badan...ceh..sampai bila nak stabil ontah..

Friday, January 26, 2018

Myeondong street

Rindu pula nak menulis
Makanya bila dah cukup rest kami keluar semula mencari keseronokan..melor jamak dulu then turun lah kami mencari makanan..
Turun bwh tgk jalan basah..ingatkan hujan rupanya snow turun tp terus cair...
Kami cari mana2 street food yg halal.... melor pula menggila beli strawberry..mochi santaberi tu seketoi 2500won..mahai kan..tp besar dan manis..sedap sgt..
Disana kami gila makan busan fishcake..aku amik kuah ramen pedas..melor biasa..tp yg pedas tu mmg tahap menggila..mencirit ok.hahaha..meleleh2 air hidung keluar...tp sampai sekarang bila aku ingat psl fishcake ni aku terus rs nak muntah..mmg setahun la aku tak makan megi ramem atau apa2 ramen.kahkahkah

Tuesday, January 23, 2018

Hibernated

Umpama makan cili dia rasa pedas..
Walau jauh cili tu panas tetap ada..
Andai dipegang guna plastik pun
Bahang tetap membara

Hatiku yg luka akan kucuba rawat ia
Walau perlahan2 aku tahu tak
Seluka hati dia
Walau aku cuba
Yang terbaik untuk dia..tp aku tahu
Diakhirnye kita tetap pecah tiada bongkahnya

Yang tercalar akan hilang
Namun parut makin terang
Yang retak terus pecah
Tak mampu diselamatkan kah?
Yang dirindui tak bertepi
Yang merapati tidak berketahuan

Arghhh hatiku kecewa sekali
Andai mampu ku undur masa
Pasti ia tak akan terjadi
Tapi yang hakiki
Jangan cuba2 memaksa aku
Kerna akhirnya aku tidak tahu
Siapa aku yang sendiri