Friday, December 8, 2017

Langit tak selalu cerah

Ive been working with old co from 2005.2007 join new department as permanent until now..based in ops until july transfer to new sect..well i think this the worse thing ever that ive done...or maybe i be an older women n will menopouse soon...that why my hormon always upside down...arghhhh i need my happy pill..i dont know what ive need to do after this.

I always try hard not for being like them..i just want be my self not under estimate others..

Im tired crying all over the nite..i cant sleep n i also cant eat..luckily i still want write here...arghhh i really stress..

#istigfarmah
#positif
#Allahada
#bantusayayaAllah

Saturday, December 2, 2017

Moga kita tabah

Assalamualaikum

Wow...berkulat dah...pakkal aku download je blogspot dlm hp..n takyah nak ingat password..sebab password dah lupa..
Kuikuikui

Well 2 tahun yg agak kronik..selepas melor mula kerja ditempat baru setelah 2x dipermainkan..interbiu siap kena lari bagai..tau2 tak leh sebab polisi apa jadah ntah..org memang perlu kerja encik2 sekalian..namun alhamdulillah rezeki masih ada utk kami..syukur ya Allah...agak susah nak sesuaikan sebab masing2 kerja shift.ada masa aku keje petang..dia masuk malam...jumpa 2 jam aku plak pegi keje..ada masa aku keje pagi..melor petang..aku balik keje..melor dah takde..malam dia balik aku plak dah membuta....ada masa off kami sama tp aku kena pastikan dia pegi teman mak dia dialisis while aku kena uruskan keja2 rumah..basuh baju...iron baju siap utk 1 shift terus..

Urusan kerja yg tak pernah habis dan menyedihkan..melor selalu ajak aku bercuti..tp aku selalu pkr condition mak dia yg kurang sihat..jgn pntgkan diri sndiri..walau ada anak yg sibuk urskan hal org lain dr mak sndiri...hurmm menyedihkan

Keadaan ekonomi yg tak stabil pun kena pkr juga..minyak yg naik turun tak menentu..ot dan wtru yg dah kena potong..elaun melor pun kena ptg kalau cuti..nak apply br1m kata tak layak sebab dulu gaji lebat..hello itu dulu..dulu tak penah rs terok begini tahu..belom lagi gaji yg cukup2 bulan dan interest loan bank yg meningkat sebab kena byr penalti lambat byr..arghhh stress

Kdg2 bila memori menerjah rs sedih yg amat..lalu simpang org jual durian, terpaksa sekat keinginan...andai dulu tak perlu pkr pun..br sebut dekat melor, pasti kami terjah..sekali makan durian 4 biji yg sedap2..teka, musang king,d24,kampung...sekarang, kami mampu pandang saje...kalau ada bajet lebih pun perlu cr yg longgok..omg 😢😢 . .sedih sgt..tiap kali gaji hanya cukup utk hutang yg ada..dan keperluan hidup sehibgga bulan seterusnya..tiada lagi istilah duit hr ni utk hari ni..esok lain cerita..sebab hr ni dpt perlu simpan hingga bulan depan....dugaan kan...kdg siapa sangka ...dan mmg tak pernah duga pun sehebat dugaan ini akan jadi...

Ini bukanlah mengeluh..tp luahan hati yg sentiasa bersarang..kdg tak mampu nak luah dgn kata2..sebab tiada siapa memahami dan org sekeliling aku pun alami benda dan mslh yg sama...kesian kami...

Moga kita terus bertahan...dan moga Allah bantu kita melor..

Sunday, July 23, 2017

Moga kita kuat kwn

Seminggu yang akan cepat berlalu

Kuatkah
Sediakah
Layakkah

Hampir 13 tahun bediri hampir terbenam sendiri
Akhirnya ditukar jua
Tak mengapa wahai diri
Smua yang berlalu adalah kenangan
Biar dimarah dijerkah diherdik ikut emosi mereka
Tapi diakhirnya..kau masih mampu harungi..
Benar..kata2 itu doa..
Terlalu byk bukti yg dilalui..
Allah pengatur yang Maha Hebat lagi Bijaksana
Moga kental disana.
yg pasti sy semakin jauh dgn kamu..bubu dan aira
Moga bahagia selalu..dan moga kamu sentiasa dibwh lindungan Allah
Andai rindu sapalah aku di wasapmu..hehehe
Berat sebenarnye utk aku harungi perpisahan ini..namun kita kena r3dha..
Bak kata melor..sekurang2nya..uols masih ada keje  dr yg kena buang hr tu.nak minta pun dah sah2 tak layak..baik melor...tq utk kata2 semangat..lebiuuu

Wednesday, July 19, 2017

Keroncong untuk ana 2

Br aku tau keroncong utk ana ni ada 2
Hahaha

setelah lama berjauhan
baru kini engkau terasa
sedalam mana cinta
yang terbenam di lubuk hatiku

apakah sebenarnya
rahsia yang engkau sembunyikan
hingga sanggup berpaling
dari hakikat sebenar-benarnya

marilah ku huraikan
kekusutan yang engkau alami
sambil kita nyanyikan
keroncong cinta kita dahulu
ana (3x)

marilah ku huraikan
kekusutan yang engkau alami
sambil kita nyanyikan
keroncong cinta kita dahulu
ana (3x)

bentangkanlah lembaran
kasih sayang baru untuk kita
dan semoga hendaknya
akan bertapak mahligai bahagia

Monday, July 17, 2017

Rindu

Banyak yg berlaku
Dan semakin banyak yg bakal dilalui
Tp
Aku rindu

Tuesday, July 11, 2017

Negaraku

Negaraku
Negaraku
Ku beri sepenuhnya
Ku beri sepenuhnya
Ini negaraku
Oh darahku
Hiduplah sepenuhnya
Dirgahayu semua

Kalau kata itu kota, kami bina tamadun
Lihat rangkap-rangkap pantun hidup beratus tahun
Bangkit seribu perwira selamat sejuta insan
Gelap dalam matahari insan juga bisa insaf
Mana cerita panglima yang wujud benar
Awang hitam kaji awan putih bila belayar
Hamba keliling dunia tuannya yang terkenal
Nak merdeka di jasad, harus bebas di akal

Hatiku tetap hanya padamu
Keranamu aku berdiri
Tanpamu cita-cita hanya kekal sebagai mimpi
Semuanya bermula dari sini

Negaraku
Negaraku
Ku beri sepenuhnya
Ku beri sepenuhnya
Demi negaraku
Oh darahku
Hiduplah sepenuhnya
Dirgahayu semua

Dan dari 57, jalannya telah disuluh
Bangkit seakan subuh rebung dilentur buluh
Terus ke 63, kami menjadi kita
Jangan dipersia akibat titik-titik nila
Biar hujan batu turun selebat tengkujuh
Selagi kami mampu semangat tak pernah lumpuh
Selagi ada tubuh untuk kamu aku memburuh
Usaha yang aku bubuh semua petir tiada guruh

Hatiku tetap hanya padamu
Keranamu aku berdiri
Tanpamu cita-cita hanya kekal sebagai mimpi
Semuanya bermula dari sini

Negaraku
Negaraku
Ku beri sepenuhnya
Ku beri sepenuhnya
Demi negaraku
Oh darahku
Hiduplah sepenuhnya
Dirgahayu semua

Ini untuk kamu yang terima undi aku
Try'na change the world, bagi dunia suara baru
Ini bukan negara aku, ini negara kita
Buat je cara kita
Buat je cara kita

Negaraku
Negaraku
Ku beri sepenuhnya
Ku beri sepenuhnya
Ini negaraku
Oh darahku
Hiduplah sepenuhnya
Dirgahayu semua

Ini untuk kamu yang terima undi aku
Try'na change the world, bagi dunia suara baru
Ini bukan negara aku, ini negara kita
Buat je cara kita
Buat je cara kita

Negaraku


Lyric from intenet.

Sunday, July 9, 2017

Kenapa rajin berblog

Sebenarnye blogging ni mcm ada mood..aku dah donlod lama dah apps blog dlm hp..konom senang nak hapdate apa2..tp sebab kemalasan..dan mood takde .maka terbiar bertahun2..sebab utama bila update n letak gmbr..gambar kat bawah sekali...aku nak apdate mana boleh tak letak gambar..dia rasa mcm minom kopi takde gula..tak kick..hahaha...
Saka blog aku dah dtg..jd aku rajin la memblog smula...
Rujukan gmbr dibawah..hr ni aku teringin nak makan megi ni..semalam.pegi mesa mall..melor nak beli buah peach yg mahal kedaung 6 biji 17.90 tu...alang2 aku amik la 1 cup megi ni...nak beli paket smp 23 hengget..membazior..beli 1 cup udoh..tu lun regenye 5hengget lebih..hazabedah bebenau...ntah apa2 amik semalam kat jayagrocer tu tau2 total smua 102.90...melingkup..hahahahaha
So pagi td aku makan la megi ni...puas hati makan sorg2 sebab melor keje kan...mmgla pedaih tapi org kata makan jgn kena bibior..dan jgn minom ayor..mantap weyh..tak sampai 10min...terus membuang aku..pedaih bebenau..tapi takpe...craving satisfied...next plisss

Saturday, July 8, 2017

Kuini + ikan goreng

Masyaallah sedap betol gabungan dua benda ni kan..buat plak sayur rebus bodo tu..lagi mantap..telioq la plak..hurmmm tp mls msk..kepenatan + sinki aku ayaq slow gile..bila la.melor nak panggil org repair sinki aku nih..stresssss

Wednesday, July 5, 2017

Atur masa

Assalamualaikum

Bermula tahun lepas, kesihatan mak melor dah merundum jatuh...lepas dia kena lakukan operation buang anak jari tgn kanannye, diikuti hujung tahun disahkan pesakit dialisis...hidup aku dan melor terus bertukar...hospital kembali jadi rumah kedua aku selepas arwah abah dulu...
Dan sebelom seminggu raya, mak dimasukkan semula ke hospital sebab lebihan air dlm badan..nasib baik dibenarkan pulang esok harinya..pertama kali dia tido sorg2 di wad sebab kami tak dpt cuti..
Namun minggu lepas, tiba2 dpt berita abah masuk hospital..sebab tak boleh kencing...tapi tak admit..cuma masuk salur tiub kncg dan doktor suruh balik bersama beg kencg tersebut..datang semula selepas 2 minggu katanya...
Pada mulanya kami suspek batu karang.
..oleh sebab aku tiada semasa kejadian..hr rabu abah ke hkl..khamis ada bleeding sedikit dan abah kena pg hkl dan mereka tukar tiub kencg semula..allahu sakitnya..terus teringat abahtok..uwaaa...
Khamis masih tidak admit dan selepas hantar abah ke rumah mak, aku dan melor terus carikan abah katil dan tilam..tido saje di ruang tamu..tak perlu naik atas..jumaat hantar mak ke tawakall utk urusan cuci darah...lepas pulang dan masak, abah mengadu sakit...dan dia minta hantar ke kpj tawakal kerana tidak tahan lagi..kami ke wad kecemasan dan setiba disana prosuder yg sama dihkl dibuat.tukar tiub semula..dan dengar suara abah kuat menahan sakit..
Baru sempat bertanya penyakit abah...yg kami sangkakan batu karang..rupanya ia adalah prostat.....aku hampir terkejut..namun doktor terangkan ia hanya bengkak prostat...trus lega smula...moga abah kuat..dan moga bengkak prostat abah semakin elok...sehingga hari ini, abah dah semakin ssihat..tak pasti sihat benar atau abah buat2 sihat sebab tak mahu menyusahkan kami...moga Allah bantu kami...
Dan sekarang bila kerja siang tanpa malam dan rasa seperti kerja yg panjang, aku rasa sangat2 penat..tak larat...moga aku kuat...

Sunday, June 25, 2017

Selamat hari raya

Assalam

Alhamdulillah...raya datang lagi...seronok kan raya...apa yg seronok tentang raya?
Ada org seronok sebab habis puasa
Ada org seronok sebab cuti pnjg
Ada org seronok sebab dpt mkn sedap2
Ada org seronok sebab dpt kumpul duit raya byk2

Tapi bagi aku raya seronok sebab dpt jumpa ramai org.
Sedara mara yg dahlama tak jumpa
Kawan2

Bagi aku..cukup adik beradik dan sedara mara..
Iye aku mungkin manusia yg tak reti bersosial
Ntah..makin nak menepos ni..makin tak reti nal bergaul

Pada aku..yg paling seronok masa raya adalah sehari sebelom raya..
Kesibukan didapur dan didlam rumah itu yg menyeronokkan..
Mungkin sebab aku dan yg lain diajar utk membantu mak dan abah...
Kami semua akan turun dapur..masak sama2...kemas sama2..walau tidak sekemas mak...tp kami akan kemaskan apa yg bersepah..
Sejak dah ada ahli baru, para menantu pula amik tugas2 mencuci pinggan dan menyapu sampah..
Seronok...sangat2 seronok..
Paling seronok bila tgk muka mak kita lega sebab byk kerja2 yg patut dia buat dah diselesaikan  oleh anak2.hilang penat...

Tapi tak semua begitu..ada sesetengah org hanya dtg lenggang perut je..smua sibuk dukung anak2 pdhal anak tak meragam pun..kesian kan...takde life betol org mcm ni...

K lah...saya rindu bila kumpul ramai2..riuh yang mendamaikan...

Selamat hari raya