Wednesday, January 17, 2018

Bila hati tak puas hati

Lafazkan kalimah cinta antara novel terbest aku baca..tp sebenarnye smua novel2 siti rosmizah ni smua best..

Tapi sedih pula bila tgk lafazkan kalimah cinta versi drama..aku tak pasti kenapa...
Masa 7hari mencintaiku dulu mmg buat aku tak sabar nak tgk..walaupun pelakon2 bukan yg aku suka.aku tak minat sgt siti saleha dan mamat yg jadi kuzairi tu..tapi selama aku membesar ni, terbitan ziela jalil tak pernah mengecewakan aku..aku suka smua drama2 keluaran dato ziela ni..

Aku excited juga la bila tau dato ziela akan terbitkan lagi satu novel tulisan siti rosmizah. Tp mungkin bukan rezeki, ditukarkan dan penulis bikin drama sendiri..nak cerita lebih2 pun susah..maklumlah dia peguam.tapi ni luahan hati aku je pun..tak payahlah depa nak amik berat sgt kan..lagipun aku dah beli smua novel2 tulisan siti rosmizah..sebab aku suka.

Dulu novel beliau tajuk kau dan aku pun pernah diterbitkan utk siaran rtm..sedih kot tgk hasilnye..mcm klimaks dia tak sampai..lebih puas bc buku..

Tapi dalam drama 7harimencintaiku tu, dua2 aku happy..drama puas..novel puas..

Sekarang terjadi pd drama lafazkan kalimah cintamu..hurmm hatiku retak..tp nak juga tengok sebab farid kamil dgn heroin feberet nelydia senrose..nely dulu penah jadi damia dlm setitia kasih damia..pun novel keluaran kampeni siti rosmizah..

Takpelah..dalam hal ni mungkin penulis puas hati sebab terbit sendiri..tapi utk org mcm aku yg senang terhibur ni tiba2 tak terhibur susah juga kan..hahaha..

Arghh sedih aku...sedih walau pelakon smua hebat2..bukan calang2 kot... azri iskandar ada..adibah nor..hurmmm...
Mungkin br 2 episod kan..mana tau hujung2 dia buat aku sendiri tak tido malam plak..kihkihkij

Tuesday, January 16, 2018

Ketagih

Assalam..

Stop jap psl korea...last sunday ada apppint gg dgn dr.wan..biasala lepas check ktrg pg cr makan..dan selalu pi kayu je laa..hahah..dan aku pasti amik tenggiri goreng suh letak bwg lebih..

Mantap bhai...apa benda ntah dia letak..takkan goreng dgn spenda kan sampai sedap lagu tu..

Tapi yela..aku kan golongan bersyukur..smua s3dap..hahaha
..aduyai..sakit gg plak

Saturday, January 13, 2018

Korea-noryangjin fish market

Hi uols...lepas jumpa hotel kedua yg salah tu..dgn konfiden aku letak beg dan tinggal pergi ke noryangjin fish market. Kebetulan turun je ke jln utama ada staff tourism..jd tanya dia aje n dia bantu aku cara nak ke noryangjin by subway..so kami dr myeondong station amik line 4..turun2 je jjmpa kedai jual snak jagung ni..sodap weyh..

So turun je amik line 4 nak kr soeul station..berenti naik line 1 ke noryanjing...
Inilah line yg perlu aku amik
Sampai2 je terus gembira sangat2..melor la.nak sgt kesini
Pelbagai hidupan laut yg ada..aneh2 betol..subhanallah

Tengah gembira tiba2 melor sibuk dgn hp dia..aku ingat krnapa rupanya dia dpt msj dr bos dia psl tukar roster..adeh..tukar last minit tak inform..bos dia ingat dia di tanah air..dah hilang mood sket..
Selesai smua kami pergi ke fish market yg baru..sebenarnye bg aku lebih murah kat tapak lama..yg baru ni a bit pricey..lgpun depa ada org yg akan amik smua hidupan yg kita nak korbankan n akan bw ke kedai makan depa..
makanya hr tu melor berminat nak amik sotong, ketam dan aku amik.ikan..
Mengkonon dpt la habiskan ikan yg dikenali sebagai shashimi..uish mcm kucin rsnye..last2 aku tak.mampu makan mentah2 ni sorg2..suruh depa bbq semula

Inilah wira utama..masyaallah sedap betol isi ketam ni..aku kan tak leh sgt mkn ketam n sotong..nasib perot tak meragam.

Ni kat salah satu gerai di tapak lama..bapak besar udang kara dia..tp aku amik gmbr je dgn melor...

Inilah hasil ikan yg telah di bakar..hahaha..
Dan ketam yg lazat..melor ckp mcm mkn telor pun ada sebab kepala.dia penuh telor..sedap benar....
Selesai misi..melor la beria2 benar nak ke pasar ni..agak pricey bg aku tapi bolehla nak merasa..jgn convert sudah..sebab tak tertelan bila di kira semula dlm duit kita..
Tapi sesungguhnya..aku rindu nak makan ketam ni sebab sedap sangat2..uwaaa rindu ketam

Friday, January 12, 2018

Korea-incheon airport to myeongdong by bus

Urchhh..i gatal2 bdn aku..biasala..travel ms winter ginilah jadinye..penah bw baby oil ok..bw losyen jd la gini..gatal terok ni.

Mari teruskan perjalanan..sampai di incheon airport terus cr tandas..bersih tandas mereka..tp biasala takde hos..takpe aku bw botol..hahaha..tipikal malaysia..cekmek tak kena air..kurang sihat dia.kuikuikui

So teruskan perjalanan..sama mcm airport klia, kena naik train dr bangunan ke bangunan yg lain..kalau di klia depa sebut main terminal to sattelite(satt ni  international departure la) tapi di inchoen depa panggil casserol to passanger terminal..(casserol tu international depart) aku ingat casserol tu tempat amik beg..1 station aje..turun terus jalan kearah arrival..cr je tanda arah..sampai imegresen depa..sini teruja juga..bila detect ja passport malaysia terus explain dlm.bahasa melayu...wow sgt..hahaha..bukan wow..jakun je..

Bila keluar benda pertama nak cari portable wifi..boleh connect 3 phone..tp sebenarnye aku menyesal juga amik sebab wifi di korea ni kuat. Dekat airport connection.dia strong..hotel juga..so buat rugi je amik...lgpun bila ada.portable wifi ni, percutian terganggu sebab asyiklaaa nak update fb or instag..aku tak suka..hahaha..so next vacation no more portable wifi. Guna aje wifi hotel..so bila jalan2 takpayah sibuk nak tgk hp..

tp kalau berminat keluar je arrival tu belambak yg tawarkan servis ni..aku ambil kat sini..sonang je..4hr kena bayar 13200 won..membazior..baik mkn kan busanjib..kahkahkah..

So selepas amik portable wifi ni, terus amik kanan..bas ke myeondong adalah hujung sekali..ambil pintu no 10..jalan terus kekanan..cr tanda parking bas no 6015.bayaran dikenakan adalan 14000won satu kepala..ada beg dia letak bawah..dia akan bg tag..simpan elok2.


Ini budak tara percaya sama saya..masih terkial2..hahaha


Bas setiap 20 min..ada timetable dia..tp boleh pegi pd recptionist dia yg sgt baik hati..dia akan minta alamat hotel n beritahu siap2 dimana lokasi hotel kami...


Route bas ni aku lupa nak amik detail..kahkahkah..naik bas, bayar n bgtau drebar inform aku bila sampai myeondong..mula2 cuak juga..asal dgr dong dong je aku bgun tanya, myeondong..dia ckp no no..hahaha


Sampai.myeondong turun je terus nmpak k-guest hostel..aku punya la excited sebab dekat..menapaklaaa sekali takleh masuk..padahal nak letak beg je..tgk2 salah..adeh..tarikla beg..jalan depan sket jumpa plak k-guest house...naik atas takde org..last aku call je dia keluar n ckp nak simpan beg..tukang jaga kaunter ni pun tak tanya nama aku..terus suh dtg kol 3..dia masuk tido balik...lepas balik dr nyronjin fish market..tau2 salah hotel.hahaha..mcm cibai...

Dia kata ni k-grand hostel.dia punya takde grand..wtf.....melor dah membara.kahkahkah..mstu dah kol 530..sebab winter..530 dah gelap gelita...dahla myeondong tu pasar dah start..makanya dengan penuh kecewa heret la 2 biji beg yg besar tu cr hotel..

Kahkahkah..padan muka kan...

Korea Part1- rancangan sebenar

Assalam..

Percutian aku ke korea amatlah rancangan mengejut. Rancangan awal adalah untuk aku dan melor bercuti bersama mak2 dan abah melor..tak sangka tiba2 bertukar jd percutian penuh emosi utk aku dan melor..kahkahkah..nak tau emosi kenapa..jap lagilah aku cerita..kahkahkah..

Sebenarnye kami pernah ke korea pada  end of 2007. Thats time pd aku susah nak cr makanan halal n aku pun tak berapa pandai sangat nal explore..so kami decide amik travel agent luar..tp agent ni mmg bagus giler...dlm group tu ada 2 fmly je melayu..aku dan fmly kak aida..jd kami byk pegi almost korea kecuali jeju island...nami island, tido di mount sorak, masuk everland, nandeumon market,pegi korean village, pakai hanbuk, tido di seoul dan lain..so trip kali ni kami mmg nak easy travel je...takde nak rushing sgt n pegi namsan tower selain just nak aim pegi nami island..ms kami pegi tu pun time winter..dan baju winter yg aku pakai pun beli di everland..huhuhu..

Makanya, Oleh kerana rancangan asal nak cuti dgn fmly tak jadi, hr khamis aku kerja pagi..last pagi ye. Melor ckp nak pegi korea..aku ckp berani ke? Sebab tak sempat nak check apa2 pun..book flight dulu...br cr hotel..pencarian hotel n guest house..paham2 la last minit kan..smua mahal...last pilihan adalah k-grand guest house kat myeondong..melor nak area myeongdong jugak..ok fine..will review about this place later...

So hr khamis habis je kapal bergegas turun opis buat review..print apa yg patut dan paling penting route bas from airport ke myeongdong..sebab tak terpkr nak naik subway dia pun..

Hr jumaat aku off..thats why aku kena habiskan pencarian betol2..tapi aku mmg tak sedap hati dr awal pun..nak muntah..perot tak sedap..dr khamis tak de selera nak makan..sebab tau flight balik adalah full. Mmg betol2 plan berani mati la ni..sebab stranded incheon mmg habis la aku dgn melor..kahkahkah

So jumaat selesaikan tukar duit won..beli bekalan makanan..lain2 takde apa kot sebab pakai pakaian yg lama2 je..melor beli 1 stokin baru..sebab korea sekarang -5. Sabtu kami tak buat apa..just wait until 1900 utk pi airport..lepas melor solat maghrib kami terus gerak..parking longterm senang...melor checkin beg..aku pi parking. Tp kena tgg juga sebb nak tgk muka aku kan..security reason..hehehe.

Jam 2120 br dpt check in luggage sebab bas lmbt sket..takde driver so kena tgg lama sket..adeh dugaan betol...lepas tu kami lapar..kan aku ckp aku takde selera nak makan..so kami pegi makan kat grandmama kejap..area c30-an..aku makan ketiaw ginger beef n melor amik charketiaw..so tepat 2110, gerak pg gate..dahla c26..jauh kot...pi tandas..pi atm..hegeh2 lagi..sampai gate 2230...hahaha..nasib tak pnjg beratur.smua smooth giler..alhamdulillah

Almost 1 year aku tak bercuti or naik flight..so cuak tiba2..tapi lebih pd jakun..hahaha..sangat indah bila lihat langit yg terus nmpak bintang2 bertaburan...gelap yg terang..pandang bwh nampak bot2 besar ditengah lautan..sangat mendamaikan..teruja betol aku..kapal tak penuh..jd bolehlah ambil mana2 seat yg kosong..tp aku n melor mls nak pindah..crew mh66 sangat2 best. Tiba2 mcm apa je sebab mcm2 dpat..siap dpt menu lain lagi..sebab dia ingat kitrg kelaparan..melor plak beli keropok fazura tu..beli 2 bgkus, tp sebab tekanan kan..dia kembong so melor kan emosi.dia takut apa2 jadi so dia bagi pd crew tu..suka la mereka sebab depa pun cr juga keropok tu.tapi tak jumpa..siap.panggil kwn2 yg kat galley depan utk njoy the keropok..hahaha..kelakar kan..tp malaysia airlines crew mmg awesome..syg bila ada sesetengah crew yg dah tidak berkhidmat sedangkan cara kerja mereka sangat2 bagus...sangat rugi tp moga mereka succes ditempat baru..rindu mereka sebab sgt2 ramah dan sangat ikhlas bekerja.

After almost 6 jam kami sampai kat incheon int airport..jam 0605 pagi..korea cepat 2 jam dr malaysia...suhu adalah -5..nampak salji terus teruja kami..sangat2 happy..tak sabar nak explore...

Thursday, January 11, 2018

Korea with love

Will write soon about this...tulis utk catatan saya..mana tau nak pegi lagi..kuikuikui

Friday, January 5, 2018

Debar

Assalamualaikum

Semalam dan hari ini saya sgt berdebar..debaran yg rsnya mahu terkeluar jantung ini. Tak pasti kenapa..
Sudah puas ku sabarkan diri..istigfar dan cari apa yang terjadi..

Baru tahu jawapannya...saya perlu kuat...saya sendiri tak tahu salahkah perbuatan saya itu..saya cuba menarik dari diri dr mereka..saya rasa tidak layak kerana mereka smua hebat2 belaka.

Saya sudah acapkali putus asa..tapi sesungguhnya saya sgt bersyukur kerana diberi peluang bersama kalian smua. Moga apa yg dilakukan tidak menjarakkan hubungan kita..

#whenulonely
#uneedafriendtotalk
#uneedafriendtolaugh
#ineedashouldertocry

Thursday, January 4, 2018

Gelap pasti cerah akhirnye

Aku sedih bila sendiri...dulu ramai teman disisi..
Tapi kini aku hanya sendiri..duduk kaku tanpa sesiapa disisi..
Namun bila dilihat kembali, aku perlu bersyukur atas apa yg aku alami.. dunia yg semakin kejam bukan beerti aku perlu menyerah kalah..
Kita kenalah positif..aku lihat cleaner tu happy walau perlu cuci sisa org...aku lihat si tukang sapu selongkar sampah cr habuan...si penebang pokok bergadai diri memanjat utk memotong dahan yg tinggi...lihat si polis trafik..gagah dengan motor putihnya, namun diwaktu kemuncak, dia berdiri tegak di simpang2 jalan yg sesak tak kira hujan mahupun panas..kdg aku terpikir, penjawat kerajaan tiada mslh kah? Bagaimana kehidupan mereka..mesti bahagia...cuti sabtu ahad..anak2 ada taska..setiap lunch time boleh balik lihat anak2...indah ke?
Sebenarnye kita smua punya masalah yg aku rs bermula.dr impian juga..kita impikan yg indah2 rupanya masalah yg menimpa..
Tapi apa pun yg berlaku..kena ingatlah pd halal dan haram atas apa yg kita lakukan...syurga yg kita cr sebenarnye...maka bersabar dan bertabahlah..jgn sering merungut..istigfar walau hati pedih tak terkata..sabarlah et..sabar

Wednesday, January 3, 2018

Luahan hati lagi

Kami jalan2 cr makan hrtu..dahlama la pun kisah ini.. melor ada jumpa kedai tomyam kelapa..dia ni kan spesis wanita mengandung...tgk je dah kempunan beria siap ckp menjejes2 air liur dia..tp tak penah pun makan lagi..

Seketul kelapa tomyam tu adalah rm15..rasanya sodap aje..cuma order tomyam aje..melor amik 1 pinggan nasi..aku kekenyangan..

Tapi sampai hr ini melor asyik menyebut tomyam kelapa..sedap sangat gamaknye..hahaha..yela melor..nanti kita repeat ye bila tabung syiling dah penuh...banyak tabung kita sekarang..tabung makan2 sedap..tabung cuti tu mmg takde la dah kan melor..kahkahkah..dugaan benar sekarang ini.

Tadi tertengok ucapan seseorg...nak wish happy new year..dia kata byk pencapaian yg kita capai...haahla banyak sgt yg dah dicapai sampai begini jadinye..ekonomi org yg kaki kipas..yg pntgkan diri sndiri mmg berubah..yg mcm beria ni jugaklaaa kena ikat perot..dia tak rs kot bagaimana suami kena buang kerja tetap selepas 20 tahun kerja..banyak tanggungan...yg pntgkan diri sndiri mcmkan dia sorg je yg mampu...kehidupan makin stress...jenayah meningkat...smua benda perlu wang... memang menyedihkan..

Luah disini je lah kan...org lain pun punya mslh...ini cara aku.

Friday, December 29, 2017

Rajinnye

Kenapa rajin update blog?

Hurmmm sebenarnye aku kebosanan..takde teman borak..yg gaduh ada. Iaitu melor...

Sejak kebelakangan ini pula, badan aku kurang sihat..kesihatan merudum..pergi klinik..buat xray tapi bukan slip disc..kesakitan yg aku sndiri pkr adakah ini pengakhiran hidup aku?..adakah aku akan lumpuh?

Pda hari kejadian, aku tiba2 tidak mampu bangun sendiri..tunduk pun tak mampu...aku tak boleh bangun sehingga yg mampu aku buat adalah menangis...kami ke klinik, dr berikan aku 1 suntikan dan agak melegakan..diberi 1 hr mc dan kemudian aku ingatkan akan baik.. rupanya mimpi ngeri lagi bila mana keadaan aku semakin teruk.. aku sendiri tak percaya ini yg aku alami...pergi ke klinik yg sama..dan kami lakukan xray..dr kata tiada apa2 patah atau retak..mc yg kedua aku terus ajak melor balik umah mak...aku mmg tak tahan lagi...terus urut dgn bidan milah..alhamdulillah terus kembali normal..tapi kesakitan tu akan dtg bila aku duduk terlalu lama..setengah jam pun dah sangat2 sakit..aku tak boleh berdiri lama..smua tak boleh dah..sedih sangat..aku tak sangka aku jd begini..betol aku kan suka angkat barang berat..alih suka2 hati..angkat pasu...tp sekarang nak angkat bakul pun aku tak mampu...

Sakitnye sampai boleh demam aku..tak tertanggung rasanya..sampai bila sakit ini aku pun tak pasti..moga aku kuat..
Tq melor selalu ada utk aku walau kdg2 dia tak tau nak buat apa..uwaaaa..nak mak saya.