Monday, February 5, 2018

Demam

Assalam

Well mgkin badan dah berlemak sangat2. Bilabuat keja umh yg melampau extrem.t3rus aku demam.

Kan ujungtahun lepas kesihatan aku merudum..kesan aku angkat pasu dan angkat sofa suka2hati, terus attack pinggang. Makanya aku amik pendekatan buat keja ringan2 je..amboi amik kesempatn kan...hehehe.bakulbaju pun aku tak angkat ok.melor yg angkat walau berhari2 kat bawah...aku sabar je laa..

So disebabkan salah percaturan roster..aku off hr sabtu dan amik mak melor..dah mak mentua nak mai kan..beria la aku mengemas...angkat mop lap mcm lipas kudung bhai buat keja.kahkahkah...mlmnye terus pengsan...dn terus tangkap pinggang semula.

Sampai ke hari ini hidung tak mampu bertugas dgn baik..pernafasan terpaksa dr mulut..tau2 meleleh ayaq idong..kahkahkah...ayaq lioq punsama leleh..jahanam..kuikuikui

Mgkin emosi tak stabil kot..tu yg terus tangkap badan...ceh..sampai bila nak stabil ontah..

Friday, January 26, 2018

Myeondong street

Rindu pula nak menulis
Makanya bila dah cukup rest kami keluar semula mencari keseronokan..melor jamak dulu then turun lah kami mencari makanan..
Turun bwh tgk jalan basah..ingatkan hujan rupanya snow turun tp terus cair...
Kami cari mana2 street food yg halal.... melor pula menggila beli strawberry..mochi santaberi tu seketoi 2500won..mahai kan..tp besar dan manis..sedap sgt..
Disana kami gila makan busan fishcake..aku amik kuah ramen pedas..melor biasa..tp yg pedas tu mmg tahap menggila..mencirit ok.hahaha..meleleh2 air hidung keluar...tp sampai sekarang bila aku ingat psl fishcake ni aku terus rs nak muntah..mmg setahun la aku tak makan megi ramem atau apa2 ramen.kahkahkah

Tuesday, January 23, 2018

Hibernated

Umpama makan cili dia rasa pedas..
Walau jauh cili tu panas tetap ada..
Andai dipegang guna plastik pun
Bahang tetap membara

Hatiku yg luka akan kucuba rawat ia
Walau perlahan2 aku tahu tak
Seluka hati dia
Walau aku cuba
Yang terbaik untuk dia..tp aku tahu
Diakhirnye kita tetap pecah tiada bongkahnya

Yang tercalar akan hilang
Namun parut makin terang
Yang retak terus pecah
Tak mampu diselamatkan kah?
Yang dirindui tak bertepi
Yang merapati tidak berketahuan

Arghhh hatiku kecewa sekali
Andai mampu ku undur masa
Pasti ia tak akan terjadi
Tapi yang hakiki
Jangan cuba2 memaksa aku
Kerna akhirnya aku tidak tahu
Siapa aku yang sendiri

Monday, January 22, 2018

K-GRAND HOSTEL MYEONDONG

Assalam...
kami keluar dr fish market dlm jam 3ptg. Terus ke myeondong..sampai je terus teruja sebba tgk byk stall..owh tak sabar tau...so dgn konfiden aku pegi lah hotel yg aku letak beg tu..gembira dan ceria si  penyambut tetamu.
bila dia check booking tiada nama aku..oh em gggg..tp once yg aku suka, depa ni sangat2 membantu.dia minta booking aku n search kan..hek elle..depan sket je pun...kihkihkih..makanya dengan 2 beg besar kami turun lah bawah mcm org kena halau dr hotel..melor mcm biasa la..bebel2..elleh..biasala sesat dgn aku mmg takleh berpisah...so depan sket dengan zara belok kanan taraaa nampak sudah k-grand hostel..
Kena naik tangga sket then ada lift..terus ke tingkat 3. Keluar2 terus nmpk kaunter n tanya beliau..si bernard..dahla hensem..baik plak tu..dah cnfirm benar hotelnye, kami pun terus buat bayaran..tp.mungkin dia accept cash, makanya card dia tak nak.accept..ok fine..
malangnya, bilik tak siap.lagi..tapi dia bg aku another room same level tp katil asing2..bila.bilik.siap dia panggil n.kami pindah dilevel 4...arghh nyamannye sebab dapat rest kan..dan plg pnting kepala host panjang sampai ke jamban..sonang aku nak beristinjak..hahaha..aku suka hostel ni..semua ok cuma sebab byk sgt hostel dia bermula dgn K jadi sesat la sket..dia mcm cerita ali baba bujanh lapuk tu, rumah bertanda x sekali smua umah ada x..hahaha..adeh..tp kalau sesiapa berminat boleh la cr hostel ni..aku pun cr dlm blog juga..lupa blog beliau..maafkan saya.

ni time solat kat sana...aku kan cuti solat ms kat sana..

Dan ini tukaran matawang..mmg tinggi..rs mcm kat aussie plak kan..tapi takyah pkr..aku dah ckp.dgn melor..kalau asyik pkr je baik tak payah pegi
So mlm tu jam 8 kami turun lah kepasarnye..merayap lah sampai jam 930 malam..tak penat sebab sejuk..lgpun br lepas hujan..biasa kalau ujan turun ni nak turun snow lagi..sejuk sgt sebab tu tak penat..cuba ketiak basah...mau menggelupur balik bilik nak econ..kuikuikui..

Sunday, January 21, 2018

Rombongan cikmilah dan cik basnah

Hehehe..tajuk taknak kalah kan

Kahkahkah..semalam aku kerja pagi..suppose can left early due too my next duty was cancel..means aku ada ms terluang utj hantar cikmilah n cik basnah...

Well cik basnah n cik milah is our neighbour di kampung..bff tokdah. So early morning when i call tokdah, she remind me about cik milah...flight to medinah on 1300..around 1100 aku melilai kat level 5 cr jemaah..tanya mutawif beliau, tp mgkin penat kan..kurang mesra..well br dekat sini ustaz..tak baik tau layan saya begini..kecik hati saya..tp takpela..moga smua urusan dipermudahkan sebab bw bff tokdah kan..aku just tanya ada tak jemaah dr kg tokdah..sebab aku sndiri taktau depa ikut travel mana..tokdah cuma ckp beg mereka biru..kotla jemaah felda kan guna felda punya agent..
Rupanya andalusia....

Habis tawaf level 5 tu cr port2 jemaah berkumpul..aku kembali ke kaunter L semula..hampir2 nak pg kaunter je. Nampak cikmilah tgh ambil pas dia...gembira tak terkata tgk kawan2 tokdah ni kan..

So lepas dgr ceramah dan ambil passport n boarding pass..ambil gambar smua..terus aku bw je turun..hajat nak hantar terus ke kapal...gate agak jauh..c17..paham2 lah nak kena ambil wudhu smua..nak bw ke surau c22 aku kesian cik basnah..kaki dia tak larat..makanya aku tunjuk tandas yg terdekat sahaja..alhamdulillah sampai depan gate 1215..beratur utk pemeriksaan keselamatan dan aku tanya semula ..mahu tgg atau naik pesawat terus..katanya mahu naik terus..jemaah lain nanti jumpa saja didalam pesawat...alhamdulillah..lepad keluar aku lihat jemaah lain pun sedang masuk kedlm pesawat..

Lega hati dapat hantar..konon mahu terus jumpa tokda, tetapi kena sambung tugas kerana ada kawan yg kurang sihat..kecewa aku...rindu tokdah sangat2..maaf tokdah..selalu buat hati tokdah retak

Wednesday, January 17, 2018

Bila hati tak puas hati

Lafazkan kalimah cinta antara novel terbest aku baca..tp sebenarnye smua novel2 siti rosmizah ni smua best..

Tapi sedih pula bila tgk lafazkan kalimah cinta versi drama..aku tak pasti kenapa...
Masa 7hari mencintaiku dulu mmg buat aku tak sabar nak tgk..walaupun pelakon2 bukan yg aku suka.aku tak minat sgt siti saleha dan mamat yg jadi kuzairi tu..tapi selama aku membesar ni, terbitan ziela jalil tak pernah mengecewakan aku..aku suka smua drama2 keluaran dato ziela ni..

Aku excited juga la bila tau dato ziela akan terbitkan lagi satu novel tulisan siti rosmizah. Tp mungkin bukan rezeki, ditukarkan dan penulis bikin drama sendiri..nak cerita lebih2 pun susah..maklumlah dia peguam.tapi ni luahan hati aku je pun..tak payahlah depa nak amik berat sgt kan..lagipun aku dah beli smua novel2 tulisan siti rosmizah..sebab aku suka.

Dulu novel beliau tajuk kau dan aku pun pernah diterbitkan utk siaran rtm..sedih kot tgk hasilnye..mcm klimaks dia tak sampai..lebih puas bc buku..

Tapi dalam drama 7harimencintaiku tu, dua2 aku happy..drama puas..novel puas..

Sekarang terjadi pd drama lafazkan kalimah cintamu..hurmm hatiku retak..tp nak juga tengok sebab farid kamil dgn heroin feberet nelydia senrose..nely dulu penah jadi damia dlm setitia kasih damia..pun novel keluaran kampeni siti rosmizah..

Takpelah..dalam hal ni mungkin penulis puas hati sebab terbit sendiri..tapi utk org mcm aku yg senang terhibur ni tiba2 tak terhibur susah juga kan..hahaha..

Arghh sedih aku...sedih walau pelakon smua hebat2..bukan calang2 kot... azri iskandar ada..adibah nor..hurmmm...
Mungkin br 2 episod kan..mana tau hujung2 dia buat aku sendiri tak tido malam plak..kihkihkij

Tuesday, January 16, 2018

Ketagih

Assalam..

Stop jap psl korea...last sunday ada apppint gg dgn dr.wan..biasala lepas check ktrg pg cr makan..dan selalu pi kayu je laa..hahah..dan aku pasti amik tenggiri goreng suh letak bwg lebih..

Mantap bhai...apa benda ntah dia letak..takkan goreng dgn spenda kan sampai sedap lagu tu..

Tapi yela..aku kan golongan bersyukur..smua s3dap..hahaha
..aduyai..sakit gg plak

Saturday, January 13, 2018

Korea-noryangjin fish market

Hi uols...lepas jumpa hotel kedua yg salah tu..dgn konfiden aku letak beg dan tinggal pergi ke noryangjin fish market. Kebetulan turun je ke jln utama ada staff tourism..jd tanya dia aje n dia bantu aku cara nak ke noryangjin by subway..so kami dr myeondong station amik line 4..turun2 je jjmpa kedai jual snak jagung ni..sodap weyh..

So turun je amik line 4 nak kr soeul station..berenti naik line 1 ke noryanjing...
Inilah line yg perlu aku amik
Sampai2 je terus gembira sangat2..melor la.nak sgt kesini
Pelbagai hidupan laut yg ada..aneh2 betol..subhanallah

Tengah gembira tiba2 melor sibuk dgn hp dia..aku ingat krnapa rupanya dia dpt msj dr bos dia psl tukar roster..adeh..tukar last minit tak inform..bos dia ingat dia di tanah air..dah hilang mood sket..
Selesai smua kami pergi ke fish market yg baru..sebenarnye bg aku lebih murah kat tapak lama..yg baru ni a bit pricey..lgpun depa ada org yg akan amik smua hidupan yg kita nak korbankan n akan bw ke kedai makan depa..
makanya hr tu melor berminat nak amik sotong, ketam dan aku amik.ikan..
Mengkonon dpt la habiskan ikan yg dikenali sebagai shashimi..uish mcm kucin rsnye..last2 aku tak.mampu makan mentah2 ni sorg2..suruh depa bbq semula

Inilah wira utama..masyaallah sedap betol isi ketam ni..aku kan tak leh sgt mkn ketam n sotong..nasib perot tak meragam.

Ni kat salah satu gerai di tapak lama..bapak besar udang kara dia..tp aku amik gmbr je dgn melor...

Inilah hasil ikan yg telah di bakar..hahaha..
Dan ketam yg lazat..melor ckp mcm mkn telor pun ada sebab kepala.dia penuh telor..sedap benar....
Selesai misi..melor la beria2 benar nak ke pasar ni..agak pricey bg aku tapi bolehla nak merasa..jgn convert sudah..sebab tak tertelan bila di kira semula dlm duit kita..
Tapi sesungguhnya..aku rindu nak makan ketam ni sebab sedap sangat2..uwaaa rindu ketam

Friday, January 12, 2018

Korea-incheon airport to myeongdong by bus

Urchhh..i gatal2 bdn aku..biasala..travel ms winter ginilah jadinye..penah bw baby oil ok..bw losyen jd la gini..gatal terok ni.

Mari teruskan perjalanan..sampai di incheon airport terus cr tandas..bersih tandas mereka..tp biasala takde hos..takpe aku bw botol..hahaha..tipikal malaysia..cekmek tak kena air..kurang sihat dia.kuikuikui

So teruskan perjalanan..sama mcm airport klia, kena naik train dr bangunan ke bangunan yg lain..kalau di klia depa sebut main terminal to sattelite(satt ni  international departure la) tapi di inchoen depa panggil casserol to passanger terminal..(casserol tu international depart) aku ingat casserol tu tempat amik beg..1 station aje..turun terus jalan kearah arrival..cr je tanda arah..sampai imegresen depa..sini teruja juga..bila detect ja passport malaysia terus explain dlm.bahasa melayu...wow sgt..hahaha..bukan wow..jakun je..

Bila keluar benda pertama nak cari portable wifi..boleh connect 3 phone..tp sebenarnye aku menyesal juga amik sebab wifi di korea ni kuat. Dekat airport connection.dia strong..hotel juga..so buat rugi je amik...lgpun bila ada.portable wifi ni, percutian terganggu sebab asyiklaaa nak update fb or instag..aku tak suka..hahaha..so next vacation no more portable wifi. Guna aje wifi hotel..so bila jalan2 takpayah sibuk nak tgk hp..

tp kalau berminat keluar je arrival tu belambak yg tawarkan servis ni..aku ambil kat sini..sonang je..4hr kena bayar 13200 won..membazior..baik mkn kan busanjib..kahkahkah..

So selepas amik portable wifi ni, terus amik kanan..bas ke myeondong adalah hujung sekali..ambil pintu no 10..jalan terus kekanan..cr tanda parking bas no 6015.bayaran dikenakan adalan 14000won satu kepala..ada beg dia letak bawah..dia akan bg tag..simpan elok2.


Ini budak tara percaya sama saya..masih terkial2..hahaha


Bas setiap 20 min..ada timetable dia..tp boleh pegi pd recptionist dia yg sgt baik hati..dia akan minta alamat hotel n beritahu siap2 dimana lokasi hotel kami...


Route bas ni aku lupa nak amik detail..kahkahkah..naik bas, bayar n bgtau drebar inform aku bila sampai myeondong..mula2 cuak juga..asal dgr dong dong je aku bgun tanya, myeondong..dia ckp no no..hahaha


Sampai.myeondong turun je terus nmpak k-guest hostel..aku punya la excited sebab dekat..menapaklaaa sekali takleh masuk..padahal nak letak beg je..tgk2 salah..adeh..tarikla beg..jalan depan sket jumpa plak k-guest house...naik atas takde org..last aku call je dia keluar n ckp nak simpan beg..tukang jaga kaunter ni pun tak tanya nama aku..terus suh dtg kol 3..dia masuk tido balik...lepas balik dr nyronjin fish market..tau2 salah hotel.hahaha..mcm cibai...

Dia kata ni k-grand hostel.dia punya takde grand..wtf.....melor dah membara.kahkahkah..mstu dah kol 530..sebab winter..530 dah gelap gelita...dahla myeondong tu pasar dah start..makanya dengan penuh kecewa heret la 2 biji beg yg besar tu cr hotel..

Kahkahkah..padan muka kan...

Korea Part1- rancangan sebenar

Assalam..

Percutian aku ke korea amatlah rancangan mengejut. Rancangan awal adalah untuk aku dan melor bercuti bersama mak2 dan abah melor..tak sangka tiba2 bertukar jd percutian penuh emosi utk aku dan melor..kahkahkah..nak tau emosi kenapa..jap lagilah aku cerita..kahkahkah..

Sebenarnye kami pernah ke korea pada  end of 2007. Thats time pd aku susah nak cr makanan halal n aku pun tak berapa pandai sangat nal explore..so kami decide amik travel agent luar..tp agent ni mmg bagus giler...dlm group tu ada 2 fmly je melayu..aku dan fmly kak aida..jd kami byk pegi almost korea kecuali jeju island...nami island, tido di mount sorak, masuk everland, nandeumon market,pegi korean village, pakai hanbuk, tido di seoul dan lain..so trip kali ni kami mmg nak easy travel je...takde nak rushing sgt n pegi namsan tower selain just nak aim pegi nami island..ms kami pegi tu pun time winter..dan baju winter yg aku pakai pun beli di everland..huhuhu..

Makanya, Oleh kerana rancangan asal nak cuti dgn fmly tak jadi, hr khamis aku kerja pagi..last pagi ye. Melor ckp nak pegi korea..aku ckp berani ke? Sebab tak sempat nak check apa2 pun..book flight dulu...br cr hotel..pencarian hotel n guest house..paham2 la last minit kan..smua mahal...last pilihan adalah k-grand guest house kat myeondong..melor nak area myeongdong jugak..ok fine..will review about this place later...

So hr khamis habis je kapal bergegas turun opis buat review..print apa yg patut dan paling penting route bas from airport ke myeongdong..sebab tak terpkr nak naik subway dia pun..

Hr jumaat aku off..thats why aku kena habiskan pencarian betol2..tapi aku mmg tak sedap hati dr awal pun..nak muntah..perot tak sedap..dr khamis tak de selera nak makan..sebab tau flight balik adalah full. Mmg betol2 plan berani mati la ni..sebab stranded incheon mmg habis la aku dgn melor..kahkahkah

So jumaat selesaikan tukar duit won..beli bekalan makanan..lain2 takde apa kot sebab pakai pakaian yg lama2 je..melor beli 1 stokin baru..sebab korea sekarang -5. Sabtu kami tak buat apa..just wait until 1900 utk pi airport..lepas melor solat maghrib kami terus gerak..parking longterm senang...melor checkin beg..aku pi parking. Tp kena tgg juga sebb nak tgk muka aku kan..security reason..hehehe.

Jam 2120 br dpt check in luggage sebab bas lmbt sket..takde driver so kena tgg lama sket..adeh dugaan betol...lepas tu kami lapar..kan aku ckp aku takde selera nak makan..so kami pegi makan kat grandmama kejap..area c30-an..aku makan ketiaw ginger beef n melor amik charketiaw..so tepat 2110, gerak pg gate..dahla c26..jauh kot...pi tandas..pi atm..hegeh2 lagi..sampai gate 2230...hahaha..nasib tak pnjg beratur.smua smooth giler..alhamdulillah

Almost 1 year aku tak bercuti or naik flight..so cuak tiba2..tapi lebih pd jakun..hahaha..sangat indah bila lihat langit yg terus nmpak bintang2 bertaburan...gelap yg terang..pandang bwh nampak bot2 besar ditengah lautan..sangat mendamaikan..teruja betol aku..kapal tak penuh..jd bolehlah ambil mana2 seat yg kosong..tp aku n melor mls nak pindah..crew mh66 sangat2 best. Tiba2 mcm apa je sebab mcm2 dpat..siap dpt menu lain lagi..sebab dia ingat kitrg kelaparan..melor plak beli keropok fazura tu..beli 2 bgkus, tp sebab tekanan kan..dia kembong so melor kan emosi.dia takut apa2 jadi so dia bagi pd crew tu..suka la mereka sebab depa pun cr juga keropok tu.tapi tak jumpa..siap.panggil kwn2 yg kat galley depan utk njoy the keropok..hahaha..kelakar kan..tp malaysia airlines crew mmg awesome..syg bila ada sesetengah crew yg dah tidak berkhidmat sedangkan cara kerja mereka sangat2 bagus...sangat rugi tp moga mereka succes ditempat baru..rindu mereka sebab sgt2 ramah dan sangat ikhlas bekerja.

After almost 6 jam kami sampai kat incheon int airport..jam 0605 pagi..korea cepat 2 jam dr malaysia...suhu adalah -5..nampak salji terus teruja kami..sangat2 happy..tak sabar nak explore...