Thursday, November 28, 2013

Wednesday, November 27, 2013

masalodeh sempoiiiii

assalamualaikum

mari membebel dihari rabuuuu

aku suka masalodeh..melor pun suka...versi aku plak aku suka dia hancur2. tak suka klu ada ketol2 dhal tu...sakit ggku

versi aku
1-kacang dhal rendam 2-3 jam..lagi lama lagi bagus..senang nak blend..
  tapi klu aku tak sabar, ku tgk kembang2 gedik terus aku blend..hahaha..menangis blender 
  tuu
2-bawang besar-dadukan dia
3-cili kering
4-lada sulah
5-garam/gula/ajinamoto
6-kiub ayam(option)-aku suka buh kiub ayam..sodappp
7-rempah kari sket

bila agak2 dah kembang aku blend jer semua sekali...buh air banyak pun takper sebab lepas tu aku akan tos dlm penapis mcm bawah ni...kacang tu even dah hancur tak jatuh kebawah pun..betol..ini cara mak aku..senang, mudah n cepat.nanti air2 akan jatuh klu kita buang, last kat dasar mangkuk tu ada dia punyer tepung...biasa aku amik la yg mcm tepung tu...
sebab lepas blend aku tapis biar dia sejat betol2...sampai kacang tu kering n boleh kita kepal2.
so ms nak tunggu kering tu boleh la potong cili kering dan bawang besar(aku suka bwg besar..manis sket)
bile rerasa mcm dah boleh dikepal barula aku satukan semua bahan2 tadi...aku taksuka yang ada rempah ratus mcm jintan tu...potong stim nak mkn..muahaha
jgn terus goreng...bagi dia sebati dulu pastu baru goreng...biasa aku hagak2 jer buh garam gula semua tapi jgn byak sgt grm klu dah bubuh kiub ayam..kang masing..
pastu goreng ar kan..aku suka kepal2 lonjong mcm mak aku selalu buat..kecik2 senang masuk mulut n berebut dgn melor..huhuhu..yg pasti lembut n gebuuuuuuss

cara guna penapis ni jugak aku selalu buat untuk tapis ikan laksa...takde masa aku nak asing tulang dgn isi ikan...lepas je rebus ikan..aku blend jer buh ayaq sejuk sekali tulang tu..kasi hancur baik punyaaaa..pastu tapis la guna penapis ni..gila berguna penapis ni...mak melor selalu pelik mcm mana laksa aku sekejap jer..tapi sodapppp bhaiii(hahaha)
tulang2 ikan tu yg buat sedap coz manis kan...klu guna penapis tu korang tapis je mcm biasa..selalunya aku akan buat dlm periuk besar terus, agak2 tulg ikan tu dah putih(jgn smp byk air plak) angkat penapis yg ada tlg ikan tu..pastu aku akan transfer kuah tu dlm bekas yg lain...ms ni jgn kacau2 plak sebab semua tulang2 ikan akan mendap kebawah. air yg terakhir sekali tu tuang perlahan2  supaya tulang tak masuk sekali...pastu dah siap...memang tulang ikan takder dlm laksa aku..alhamdulillah..senang keje.pastuu cili yg aku blend pun ak msk dulu sampai kering.jgn letak minyak pulak...dah kering baru transfer dlm kuah n masak sampai betol2 mendidih..aku biasa msk kuah lama2..supaya tahan lama..hahaha..
ni nak cerita masalodeh ke laksa yer!huhuhu..hentamlaa labu

eh tapi klu korang rasa was2 takut ada tulang or kuih masalodeh korg terlembik coz byk air, takyah la guna cara hannibal aku ni...aku suka jln pintas mak aku ni...hahaha....senang keje..senang besar badan aku jugakk..muahaha

lots of luv
et

Monday, November 25, 2013

aku plak yg cuak

assalamualaikum

aku seriau betol masa tgk minah depan ni bawak motor..dahla tak pakai jaket pun.dengan selipar jer..baju tu jarang gasak dia la kan...yang menakutkan aku adalah dia bawak motor laju gile babas...pastu dia kat sebelah kanan(laluan laju)...pastu tayar motor dia gelong hokey...dia hampir2 nak jatuh masa melaju kat selekoh...


taxi limo tu nak potong dia tapi aku pn tak paham kenapa dia tak mau ketepi...aku yg sakit dada sebab takut dia dilanggar didepan mata aku....hoiii banyak keje plak nak jadi saksi..selisih la beb...

akhirnya taxi tu malas nak potong dia...pastu siap buat aksi mcm merempit jer..hek elleh..aku pun takpaham laaaa..dia ni perempuan atau 2 alam...
alhamdulillah dia selamat sampai..aku pun boleh tarik napas lega..aku plak yg sakit jantung dibuatnya...hey...takpahamlaakuuuu

lots of luv
et

Saturday, November 23, 2013

bubur asyura

assalamualaikum....

gigih aku menghapdet gn laptop member aku...jasamu ku kenang kak..hahaha(horror woo tgk laptopdia)huhuhu
last week aku buat bubur asyura..well sebagai budak yg membesar dfelda, hari asyura memang selalu disambut dgn gotong royong..best wooo..aku ingat lagi klu ms buat bubur asyura, rumah mak aku antara feberet kwn2 mak cuz mak aku memang otai msk bubur asyura..sampaikan ada sorang pakcik ni (dah arwah) akan tahu samada mak aku yg msk atau bukan n dia tak mau mkn klu bkn mak aku yg msk..hohoho..hebat..hebat..
mak ada buat bubur asyura tapi aku pi jakarta..wei rinduu nak mkn bubur asyuraaa..so balik nilai, aku nekad nak buat..paksa melor pi beli bahan sampai mlm tu dia demam..sian melor...sayang hengkau ketat2...
aku pun sebenarnya baru tau ramai yg tak tau bubur asyura ni ada yg manis dan yang pedas. mungkn ramai yg biasa mkn yang manis.aku suh melor bawak pd kwn opis dia..dorang ckp itu bubur mamak..sian laki i tau..hahaha..melor pun tak penah mkn bubur asyura nasi ni ...aku bawak jugak pd wani n paerah...dorang pun takpenah jmpa bubur pedas ni...hadoiii rugi tau uolssss..hahaha..well aku kan bangsa tolak batu ngan kayu jer..tapi klu kayu or batu tu celop tepong pun aku makan gak..hahaha

so bahan2 yang aku masukkan...
1-sayur pucuk manis
2-daun kesum
3-ubi kayu
4-ubi keledek
5-ubi keladi
6-daun kari(sikit jer masa tumis kari nanti)
7-lobak 
8-terung
9-santan
10-rempah kari
11-ayam
12-bawang putih/bwg merah/halia(untuk tumis dgn kari)
13-bunga lawang n kulit kayu manis
14-beras (aku guna 1pot setengah) masak sampai jadi bubur

#klu kirang nak masuk mcm2 sayur pun buleh..janji tak memudaratkan kesihatan..ngehngehngeh

so gigih la aku memetik segala dendaun yang ada...mak aku ckp, bubur asyura mesti ada daun kesum. klu tak, tak berapa jadi.sedap tau daun kesum dlm bubur asyura.
ini daun kesum dari wani..dia tanam apa pun menjadi..best betoi...tapi yg tak berapa best gambar belakang tu..hahaha..aku nak besarkan badan..ada plak iklan kuruskan badan..hampes toll

so ubi kayu n keledek aku rebus je sekali..salah aku pi rebus hempuk sangat..keladi tu aku rebus asing..dah hempuk ku mkn dulu..kang ada plak tergatal bibir yang makan..

ni daun pucuk manis aku..aku suka sayur ni..ooowh aku buh labu jugak tapi hancur la pulak..labu kan senang hempuk

bila nasi aku dah menjadi bubur, aku tranfer dlm kuali. masukkan segala ubi dan sayur mayur yg agak lambat nak masak..kemudian aku tumis bunga lawang,kulit kayu manis,daun kari,bwg n halia bersama rempah kari ayam...then aku masukkan ayam..kasi ayam tu masak sket bubuh daun pandan then aku curah dlm bubur nasi tu...kacaula sampai aku pun menyerah kalah..hehehe..last sekali baru buh santan tau. kacau lagi sampai aku rasa santan dah masak..kang cepat basi plak bubur aku tu..taraaaaa dah siap..


bubur asyura nasi ni biasa makan dengan sambal kicap. sambal kicap tu guna 1 ulas bwg putih dan beberapa cili api...tumbuk or blend ka buh kicap tambah gula sket..siap...memang marbeles...aku klu mkn bubur asyura ni memang sekejap je menghadapnya...dah kata peberet kan...tapi lagi sedap ada nangka muda n letak udang..perghhhhh tak ingat laki kejap bila makan..ngehngehngeh

pastu melor suh aku buat yg manis punya..mak kata klu nak sedap rendam dulu beras semalaman then blender bagi halus untk gantikan tepung beras...tapi aku guna tepung beras jeeee

tapi agak menyedihkan sebab mak ckp tepung aku mcm krang n terkeras sket..iyer...aku hantar gmbr ok kat mak aku...hahaha..sian mak aku..kejap2 aku kol..kejap2 aku kol..last sekali hampeh jugak...welll ini first timer aku buat asyura manis..nanti ak nak buat lagi...dah kata melor suka kan..hohoho

alhamdulillah

lots of luv et

Friday, November 22, 2013

misi jakarta with love

assalamualaikum..
pelik tak gmbr publish dulu..hahaha..gasaklaaaa kan..ok..misi.ejakarta kali ni sgt besar..menyatukan dua hati...cinta dua benua...jakarta mari..hahaha.
mulanya aku ngan melor nak pg ptg jumaat. tp tb2 adekmelor ckp ada hantaran. angah (adek melor) ada buatkan hntrn untuk adek bongsu tp dah alang2 kami tambah lg 2. so bergegaslah aku mncari bhn untuk 5 dlg..nilah semua antran yg aku buat..yer guna blang kaca hokey aku angkut dr nilai..perghhh hakak ipau pun x nak kalahngan org jakarta..dah kate ada hntaran kan....sekali adikmelor wasap angah pun buat based dia..lantakkan dr 5 antaran jadi 7..aku tak bawak 1 based aku coz kang tak guna pun...sayang aku lupa snap gmbr brg2 smua...siap kotak bagai..perghh semangat bhaiii
flight agak delayed..sampai sana lewat sikit je..takpe jer lgpun jakarta asyik hujannn je kan..smpai sana adek melor n bkl berasku dtg jemput...mak n pakmentua ku dukkat depart atas sana coz takut tgg lm...masuk keeta je mak mentua aku sedih....hahaha rupanya teringat cucu dia.kebetulan akim demam..baru sehari ni...ada lg 3 hari nak tempuh mak..hahaha..
sebenarnye dia penat kot..gila x penat jakarta sangat2 jammed..kematu vuntot haku...haishhh hilang seksi..mlm first oder dominos sajeee

kami stay kat sudirman park..itu kolam mandi tu besaq ok tp aku x pi turun pun...abah pun sama.x dpt nakguna bikini i..(verangan bikini..tau2 bantuan sampai coz org ingat dugong terlepas)...hohoho
pagi tubeli sarapan kat bwh je..tgh hari sket lps jumaat kami pi mkn kat kedai nasi padang sederhana..sedap gile rendang paru dia..n seronok gile tgkbapak mentua aku mkn kat sini..ada ayamgoreng dia..sedaphooooiiii
 

x lama awek adek ipar aku mai...kami pi beli buah n macaroon coz macaroon aku x cukup..tp mcmbiasa jammed...then pg umah adek ipar aku tu coz nak amek sireh..sekali dtg sirehnye di bagi dlm bekas..aku pelik gak tpbaguslaaa senang sket keje aku..lipat2 msuk bekas...blik apartment naik cab aje..cuak gak aku mn tau kn byar mhal2 kan.bukn apa klu sangkut jammed mau nangis aku membyr..mihmihmih
*yg mcm piramid bwh tu adlh kawsn perkuburan yer..dah kata pelancong..kuburan pun mau di tangkap gmbarnye...
ni ms kat grand indonesia rasanyer..perhhhh mau masuk parking ajer depa check keta takut ada bhnletupn katanyer..belum masuk shopping complex lagi..
so mlm tu lepas blik n tapau kepc aku pun ketiduran..sedaplaa tido coz sejuk..lg sedap klu ada selimut tebal kan..huhuhu.sejuk bhaiiiii
so pagi br kelam kabut aku buat antaran..amacam ok tak antaran aku..huhuhu..
yg buat aku smgt nak buat hntran gak sebab kwn dia ikut..ramai gak..alhmdulilkah..best woo..sporting plak tu pkai bj melayu siap sampin beb...budaya melayu adat malaysia..lagipun ini adek bongsu melor..time ni gakla kuarkan bakat  terendam aku..dah jodoh dpt org jauh gagah jugakla aku bwk balang kaca walaupun lari sket dr antaran angah..tapi pedulik hapa kannnnn..janji best..hahaha tapi x nmpk sgt pun beza color tu...
lepas selesai apalagi mkn laaa. adoi mn plak gmbr adek ipar aku ni...terhilang pulak....ke sabotaj ni..muahaha..takper nantilaa ku bubuh balik...wohoiii ptg tu omak dia msk byk..ns padang, siomai , ntah apa lagi satu aku lupa..dia mcm bakso tp apa ye nama dia..semuanyerr marbelesssssssssssssss..yg pnting dpt bekalan daging kikil..hohoho.sedappp..habis bracess akuu 
ehh lupa plak..pihak pompuan pun ada bg blsan tp cara org indonesia ni dorg guna kotak jer..kotak keras cantek la dah siap hias..(kek lapis hntaran depa bagi sedap woo)

dah blik apartment siap2 ktrg pg ambasador..jln2 buat cermin mato  aku..murah je beb..rp350,000 je...satu jam siap..tp x smpi pun satu jam...
blik ambasador kami naik teksi vellfire beb..merasa hooo..well i kan org kmpung..haruslah jakun.hahaha..tp smp apartment ktrg x blik terus..tp g mkn lg sekali nasi padang..hahaha..semangat ben..sedap...
akhirnya selesai misi jakarta with love kami..ehh pa pesal muka ko mcm putih je.mcm homel je...suka ye nak dpt adek ipar obersea..huhuhu..moga semuanya berjln lncar..untuk hadek ipar aku cepat2 kumpui duwet kawen..kahkahkah..nanti hntaran kawen kita letak ayaq terjun yer..hahaha..ayaq terjun ka ayaq mataaaa.kahkahkah...

Monday, November 11, 2013

2 minggu lepas

assalamualaikum


(ntry dlm draft..kiranya dah dua minggu la ni..muahaha)

last week pegi umah atok..lepak sana main ngan ayyad, yash n umar..tp geram ngan yash sebab emosi dia terganggu..hahaha..
dia mmg tak mau ngan org sgt..take time sket.tmbah br lepas kn gunting telinganya dgn umar..hahaha..iye nasib baik sket je...masing2 byk akal...kelakar tol..pastu tau plak umar takut..sian yash..

ni plak ayyad..budak ni lg kelakar..dia skang kn tinggal umah wancik dah..mummy dia dah start work..comelll je tgk dia main join abg2 besar..gigit ayyad br tau


ekceli byk benda nak cite tp aku busy last week..buat hantaranadik ipar aku..minang sampai jakarta dong...hahaha...rezeki dpt org sana..walau cara berbeza tapi aku hentam je mcm cara kita hantarannye...hohoho..ti aku share yeeeee...

Friday, November 8, 2013

sharingiscaring

Doa pagi jumaat  
ﻲ َ وَاﻟْﻌَﺎﻓِﻴَﺔ َ اﻟْﻌَﻔْﻮ َ أَﺳْﺄَﻟُﻚ ْ إِﻧﱢﻲ َّ اَﻟﻠﱠﻬُﻢ اَﻟﻠﱠﻬُﻢﱠ ْ. وَﻣَﺎﻟِﻲ ْ وَأَﻫْﻠِﻲ َ وَدُﻧْﻴَﺎي ْ دِﻳْﻨِﻲ ﻓِﻲ َ وَاﻟْﻌَﺎﻓِﻴَﺔ َ اﻟْﻌَﻔْﻮ َ أَﺳْﺄَﻟُﻚ وَﻋَﻦْ ْ ﻳَﻤِﻴْﻨِﻲ ْ وَﻋَﻦ ْ، ﺧَﻠْﻔِﻲ ْ وَﻣِﻦ َّ، ﻳَﺪَي ِ ﺑَﻴْﻦ ْ ﻣِﻦ ْ اﺣْﻔَﻈْﻨِﻲ ﺗَﺤْﺘِﻲْ ْ ﻣِﻦ َ أُﻏْﺘَﺎل ْ أَن َ ﺑِﻌَﻈَﻤَﺘِﻚ ُ وَأَﻋُﻮْذ ْ، ﻓَﻮْﻗِﻲ ْ وَﻣِﻦ ْ، ﺷِﻤَﺎﻟِﻲ .

Allahumma inni as alukala’fwa wal aa’fiyata fiddunyaa wal aakhirati, Allahumma inni as alukala’fwa wal aa’fiyata fii diinii wa dun-yayaa wa ahlii wa maalii. Allahumahfadhnii min baini yadayya, wa min khalfii, wa ‘an yamiinii, wa ‘an syimaalii, wa min fauqii, wa a’udzu biadhomatika an ugtaala min tahtii.

*************

“Ya Allah! Sesungguhnya aku memohon kebajikan dan keselamatan di dunia dan akhirat. Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kebajikan dan keselamatan dalam agama, dunia, keluarga dan hartaku.

Ya Allah, tutupilah auratku (aib dan sesuatu yang tidak layak dilihat orang) dan tenteramkanlah aku dari rasa takut.

Ya Allah! Peliharalah aku dari muka, belakang, kanan, kiri dan atasku.

Aku berlindung dengan kebesaranMu, agar aku tidak disambar dari bawahku (oleh ulat atau bumi pecah yang membuat aku jatuh dan lain-lain).”

(HR. Abu Dawud dan Ibnu Majah, lihat Shahih Ibnu Majah

Tuesday, November 5, 2013

the real kampung

assalamualaikum

hai semua...hai semua olang...hahaha..masih didunia umar qhalliff
ni gmbr waktu pagi kat umah mak..bestkan...berkabus n sejukkkk sesangat..segar tak payah ckp la...ni atam la hantar gmbr kasi perangat adikbadik..menyampassss..hohoho

ni plak area umah aku..aku suka rumah aku ni pun sebab keliling hutan..itu duluuuuu la..sekarang ni hurmmm banyak projek dah nak naik..mcm2 dah naik..sedih gak tapi masih nampak kehijauannya..

ms kami pindah sini, kami memang suka sngt2 dgn enviroment dia.balik keje dengan pokok besar2 ni, pokok2 bunga cantik n terjaga..best jerr

dah makin besar pokok tu..bestla yg depan tu..tapi dah masuk umah aku, pokok bunga kertas warna pepel tu depa dah potong..dah togel n x cantek..huhuhu..

tapi aku x suka dah sekarang sebab depa malas nak angkut sampah..dulu sebelum depa bagi tong smph free tu, sampah2 besar atau klu kita trim pokok bunga ka, depa akan ambil sampah setiap khamis..kira sampah2 green la..pasu ka, pokok ka, tilam ka.memang depa amik...sekarang ni hampesssss..sakit hati aku..dah aku pulak yg kena kumpul n buang kat tempat sampah yg bukan tempat sampah..dulu ada tong sampah besar, tapi ntah sapa yang hebat sangat pi buang baby kat situ, dah polis pecahkan n tak de sapa nak buang sampah situ..ekceli ada tapi aku rasa tak baik plak kan aku ikut org buang sampah kat situ..tak cantek dimata aku walaupun jauh dr rumah..so aku buang tempat yg confirm lori sampah akan dtg collect smpah tu...
tapi aku ada seguni lagi sampah besar yg siap ada 2 bijik pasu yg pecah dan sangat berat n tak dak sapa peduli sampah aku tu..sian kat dia...huhuhu..benci tau lori sampah ni..sib bek takdak bau..dah skang ni klu nak trim pokok ka, buang dlm plastik itam..jgn bagi depa nampak..buh sket-sket..tapi aku kan kurang sabar..haduiii..membara pulak hati aku ni..

klah..nak cari ais..bagi sejuk hati..


muahaha

lots of luv
et

Monday, November 4, 2013

salam maal hijrah

Salam Maal Hijrah  AIRMATA RASULULLAH ﷺ

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. 'Bolehkah saya masuk?' tanyanya.

Tapi Fatimah tidak mengizin kannya masuk, 'Maafkan lah, ayahku sedang demam, kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah,'Siapakah itu wahai anakku?' 'Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya,' tutur Fatimah lembut.

Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan.

Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.

'Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia.

Dialah malaikatul maut,' kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya.

Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya.

Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.

"Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?"  tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah.

'Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu. 'Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu,' kata Jibril.

Tapi itu ternyata tidak membuat kan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan.

'Engkau tidak senang mendengar khabar ini?', tanya Jibril lagi.

'Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?'

'Jangan khawatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku:

'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya,' kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik.

Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang.

'Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini.' Perlahan Rasulullah mengaduh.

Fatimah terpejam, Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.

'Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?' Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu.

'Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal,' kata Jibril.

Sebentar kemudian terdengar Rasulullah mengaduh, karena sakit yang tidak tertahankan lagi.

'Ya Allah, dahsyat nya maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.'

Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu...

Ali segera mendekatkan telinganya. 'Uushiikum bis shalati, wa 'peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.'

Diluar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan.

Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.

'Ummatii,ummatii,ummatiii?' - 'Umatku, umatku, umatku' dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu.

Kini, mampukah kita mencintai sepertinya?

Allahumma solli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihih

Betapa cintanya Rasulullah kepada kita.

NB: Kirimkan kepada sahabat-sahabat muslim lainnya agar timbul kesadaran untuk mengingat maut dan mencintai Allah dan RasulNya, seperti Allah dan Rasulnya mencintai kita.          

                 Ya اَللّهُ :
✔ Muliakanlah yang membaca pesan ini
✔ Lapangkanlah hatinya
✔ Bahagiakanlah keluarganya, dan
✔ Luaskan rezekinya seluas lautan yang engkau ciptakan
✔ Mudahkan segala urusannya
✔ Kabulkan cita-citanya
✔ Jauhkan dari segala Penyakit, Fitnah, Prasangka
Keji, Berkata Kasar, dan Mungkar
✔ Jauhkan dari segala Musibah
✔ Serta terimalah semua amal ibadahnya, dan
✔ Kelak jadikanlah dia sebagai penghuni Syurga-MU.

ini kampung aku

assalamualaikum

hai semua...hai semua olang..(muahaha..umar selalu antar video suara dia kat wasap..itu la ayat dia pun dgn pelat2 gitu)

inilah kampung saya..haaaa sapa yang main game ni..aku kan kanak2 tak berapa nak riang.jadi inilah peberet aku tak kira lah bila ada masa terluang walaupun sebelum nak tido..kadang2 tengah tido pun aku bangun takut pokok2 aku tanam mampus..aku sayang bery aku..so jgn guna..muahaha

sekarang smurf village aku level 41..hohoho...gile nak sampai tahap ni..sangat mencabar..dulu aku mula jatuh cinta dgn smurf village ni ms pakai iphong..lepas tu ada geng main game ni..si noni n paerah.best ar kan..lepas tu kan tukar samseng, jadi aku kn mula balik la smurf ni..si paerah kawan aku suka la  tu sebab dia dah potong aku..noni pun sama..tapi dia lagi hebat...dia beli smurf berry banyak2 leh cepat beli mcm2..aku golongan marhein, guna jer apa yg ada..kahkahkah..

lepas tu nonie, game dia asyik hilang sebab share tab dgn anak dia..bagus aqiff...unty like sangat...then paerah baru hapgred iphong dia, so otometik smurf dia hilang...rasa nak nari vogell depan dia..hahaha...aku suka sebab dia kena mula semula..yeeeehaaa..
paerah ko jgn putus asa...aku main slow2 je tau..nanti potong la aku..rasa tak mencabar pulak main takder member ni..kuikuikui..ok jom melawat kampung aku..

ni kampung atas awan aku..tu nampak naga gemuk yg boleh terbang tu..baru jer menetas 2-3 ari lepas..hohoho..paerah..ko ada..ko ada..tak der kan?hahaha
leh tanam starfruit..walaupun smurf kena pakai topeng(topengggg!!!!)..hebattt

ni kampung diatas gunung

ini kampung dibumi nyata...hahaha..


woi smurf guwa duduk kondo tau..mihmihmih

kampung seberang laut jer aku tak amik gmbr..malas nak suh smurf naik kapal layar pi kampung sebelah sinun..nanti minyak habis..muahaha..

hebat wooo..ok la main smurf ni..takder la nak memokak mintak nyawa ker, mintak tenaga ke kat dlm fb..tak cukup duit sendiri meroyan. tak cukup berry sendiri amuk..yg selalu kena pun paerah jeeeeeeeee..sebab aku berlagak dapat mcm2..tapi sekarang tak best la kan sebab aku dah hebat sangat dari dia..ngeh..ngeh..ngeh..silap ari bulan hilang smurf aku ni kang sebab samseng aku tu pun dah mula buat hal..holo..holo...mintak yg baru latu..i tak suka yg lain..i suka u jer tau..so please behave ok...sian smurf aku kang mampus semua kn buat baru..memang tak ar kannnnnn!!!!

wah bestnyeee kan monday buat ntry pasal game..hahaha...welll monday is always bluessss..tapi i hate monday..harap2 setiap hari jumaat sebab esoknya adalah sabtu walaupun aku kerja shift..hahaha..bedal ajerlah labuuuuu


lots of luv
et



Sunday, November 3, 2013

hogoh PAHANG hogoh

assalamualaikum

Hogoh Pahang Hogoh
Gomo Kelate Gomo
Kite Rodong Tak Bertelagoh
Kerna This Is Panta Timo



hahaha..semangat pulak..sebab pahang masuk final kan...
semangat penting bhai

go pahang..go pahang...aku kan org pahang(eh tiba2)..hahaha
melor sokong kelantan la tu....hurmm tidoq luaq..muahaha

lots of luv
et

sharing is caring

happy sunday frendz