Wednesday, August 31, 2011

wordless wednesday

salam



atam, abg, adik, aku yg besar, gha yg terselit tu sara.. :)

p/s:letak satu jer dulu..hehehe...malam ni mak aku dtg..best..bib ngan aldo jer tak dtg..huhuhu...tengah busy memerap kambing+ayam nak bbq malam ni...insyaAllah..semoga berjalan dengan baik


selamat hari kebangsaan



melihat segala gambar
membaca semua cerita
menghayati segala derita
namun aku masih gagal dan alpa
yg kadangkala menjadi bala
atas kecuaian diri sendiri yang katanya
sudah merdeka

merdeka kah aku ketika ini
walau tiada komunis menggila
atau sijepun yang memenggal kepala
aku masih dibelenggu sipembelit cerita
yang kadangkala terpinggir ditanah air tercinta
yg katanya sudah merdeka

aku merdeka dari penjajah nyata
namun aku gagal di emosi dunia
dijajah pemikiran idelogi yang ntah apa-apa
yang akhirnya aku yg sengsara
memikirkan adakah aku sudah merdeka
diduniaku umpama roller coster
namun
aku bangga aku anak malaysia
bumi yg kecil didalam peta
namun besar dimata dunia
meninggalkan kesan2 yang berharga
membuatkan mereka tersentak seketika

biarkan aman ini berterusan
biarkan aman ini berpanjangan
biarkan aman ini berkekalan
jangan diusik segala kesunyian
jangan dicari segala kesalahan
walau hanya untuk memuaskan nafsu syaitan
kerana ia bukan penyelesaian
yang akhirnya akan mengecewakan

Merdeka..Merdeka...Merdeka
aku cinta tanah airku
aku cinta tanah melayu

Selamat Hari Kebangsaan

lots of luv
et


Tuesday, August 30, 2011

cerita syawal 1

salam


ekceli syawal kali ni memang kami rancang akan sambut di rumah atok kat selayang. maklumlah aku ni kan pekerja berhemah. hidup mati untuk company..hehehe..makanya, semalam 29/8, lepas balik dari keje, aku siapkan segala tugasan kat rumah. sampai rumah pun dah jam 10 malam, lepas kemas apa yg patut, kami gerak pegi ke selayang. dlm keta melor suh aku tido, tapi ku ckp takperla dia lagi penat coz mcm2 hal dia kene uruskan pagi tu..lepas tol tetiba mamat ni ubah haluan yg sepatutnya ke KL pegi arah ke MELAKA..hahaha..that's mean aku akan balik raya umah mak aku...yuhuuuuuuuuuu..suka giler aku sampai menitik la ayaq mata...sedih+sebak+ntah la tak tau nak ckp..dpt gak pagi raya aku pi kubur abah...tq melor...
kami sampai umah mak lebih kurang kol 3 pagi...ngantuk giler wooo...tapi semangat nyer pasal melor tak kisah..
tapi tengokla pagi raya, melor curang ngan aku...uwaaaaaaaaaa
hahaha, takderla ini gmbr melor dengan kakak ipar aku...datin lijah..muahaha..kami panggey mak leb jer..mcm ni la family kami jumpa..giler2 semua keluar...best sungguh...dan happening sampai pening...

sesungguhnya, aku bersyukur walaupun gembira dalam duka masih terasa. melor aka suamiku yg tersayang, terima kasih dengan kejutan anda tahun ini.. sangat teruja dan gembira walaupun kita pergi hanya seketika...

p/s:ramai pulak baju sama color dengan melor..tapi aku rasa tahun ni org lebih pilih purple kot..sebab tadi ms kat R n R pun ramai org baju color purple..chanteks


berhati-hati dijalan raya

lots of luv
et




Monday, August 29, 2011

salam lebaran

salam ramadhan

alhamdulillah, semakin tiba hari raya.....aku tau aku kan banyak dosa (uwaaaaaaaaaa), maka tgk la video ni dulu....

video

untuk semua
maafkan aku jika terasa
kerana mulut badan binasa
walaupun hatiku juga terseksa
untuk meredakan sangatlah sengsara
kadangkala aku terkata
kadangkala aku menulis membabi buta
kadangkala aku menuduh
tanpa usul periksa
hanya memuaskan hati yang luka

mencari damai dibulan indah
yang memberi banyak hikmah
meredakan segala amarah
menghilangkan semua resah
kuharap syawal ini akan meriah
seperti syawal bersama abah

mohon maaf andai terasa
mohon halal jika terambil
mohon ikhlas jika diizinkan
selamat hari raya
maaf zahir dan batin


SALAM LEBARAN DARI ET n MELOR
SEMOGA BAHAGIA BERSAMA YG TERSAYANG....




Sunday, August 28, 2011

IKLAN RAYA - Adibah Noor

salammm


yang last ni aku nak share iklan raya adibah noor..muahaha...adibah noor mesti tak mengecewakan punyer...njoy semua

Iklan Raya Baru dari Petronas

salam


iklan ni pun aku suka coz dia nak tolong apak dia..


Iklan Raya PNB - Baju Melayu Oren

salam...

iklan rayabaju melayu oren..aku suka..hehehe

salam merdeka

salam ramadhan


alhamdulillah lagi beberapa hari jerk kita nak sambut merdeka dan syawal juga. semangat patriotik aku ngan melor ni..hahaha..tapi lebih pada melor la kan.. memang tetiap tahun rumah aku ni mcm rumah sukan pun ada coz melor akan gantung sebanyak mana yg dia beli bendera ni.tak kira kecik atau besar..mcm dulu dia tarik dr cermin tingkat atas ke pagar.so jadinyer mcm nak launching rumah baru pun yer jugak..so tahun ni, dia beli tapi tak sempat gantung lagi, makanya aku ambil peluang ni sebelum dia gantung mcm dedulu plak..hahaha...aku buh kat owning kitorang jer...dan kebetulan dia beli kat carefour 3 bungkus jerk..boleh la buat 2 pusingan jer...bendera besar ada gak tapi aku tak letak la(bukan tak letak tapi lupa mana aku letak-muahaha)
dan orang yg paling gembira tengok bendera dia digantung adalah mamat ni...hahaha..cuma melor ckp naper gantung mcm ni..i nak tarik dr atas (phew selamat aku kan..klu tak sure bertambah meriah raya tahun ni)
ok lamelor kan...tahun ni kita wat simple..tahun depan kita gantung style lain plak yerk...hehehe..mcm nilah kami sambut hari merdeka...melor memang tak lupa nak gantung bendera sempena merdeka ni..dia semangat wooo...

selamat hari merdeka untuk semua. merdeka..merdeka..merdeka...semoga kita semua dirahmati dan aman sentiasa..insyaAllah

p/s:berhati-hati dijalan raya

lots of luv
et

Saturday, August 27, 2011

kisah dihujung ramadhan

salam...


alhamdulillah, tahun ni memang pecah rekod coz aku memasak dengan penuh dedikasi untuk juadah berbuka dan bersahur tanpa gagal..muahaha...tapi ujung2 ramadhan ni mula la nak ngelat kan...so kami buka luar (kat kedai) 3 kali aje...sekali kat sini..kedai sunita jer pun...ramai sungguh kat sini...
ni plak ambil kesempatan balik umah mak aku. balik kejap jer..sempat la melor main bunga api ngan kanda..tapi melor ckp bosan sket coz geng tak cukup..yerla achap/atam/achik smua takda..huhuhu

ipah
ni masa 25/8 hari khamis...aku course then balik terus pegi umah atok...best buka umah atok coz terus sembahyang terawih.senang buka kat bawah hampar paper jerk..hehehe
syifa...kami tunggu semua org siap.
lepas terawih mesti ada moreh kan..hahaha...aku sjaer jer beli kek...leh makan reramai..kek murah jerk..kami suh umar potong..siap kene tepuk lagi kek tu dengan umar..hahaha..tapi kek tu keras sket.jadi selamat la coz masuk fridge(cream keras)..
(agak kurang sopan gambar ini)..hahaha
ekceli nak tunjuk gambar kuih2 yg jadi korban lepas terawih..memang chik letak untuk makan lepas terawih ;)
umar & pak lang
ni plak hari ni...27/8..melor ajak buka kat luar..ok gak la coz aku pun penat coz ari ni sesi kemas rumah yang masih tak habis 2 lagi..dan proses mengopek kerang 14 kilo..isk..isk..isk..habis kukuku...hehehe takper aku suka jer wat rendang kerang..yummy...kopek awal esok baru masak...melor tolong gak kopek tapi lepas dia balik keje la kan...so dia cakap kita buka kat kedai pelangi petang jerla..ok aku tak kisah la kan..so siap2 la bawak kurma dari rumah stanby coz kurma kat kedai yg depa bagi free tu biasanyer kurang besh(memilih sungguh)..then melor masuk alson klana...aku ckp pehal pi sini..dia ckp saja ronda2..hahaha...masa tu dah 0640 dah...rupanya mamat ni pi booking awal2 dah nak buka kat sini...
hurm okla kan..alhamdulillah, kali ni lebih bagus dr tahun lepas...last year ms kami pegi tak berapa nak besh.makanan pun tak banyak sangat.berbanding tahun ni food dia banyak pilihan, selesa dan ada live band.. penyanyi dia cantik sungguh..pakai tudung lagi..yg tambah besh, chef2 alson klana akan menyanyi beramai2 dengan penyanyi utama..kiranya depa buat havoc la...konsep sangat menarik.siap main bunga api lagi..sempoi la chef depa...
bini melor yg dah jadi bunga kembang setaman...hahaha


tapi lagi kembang bunga kat belakang tu..

alhamdulillah, sedih sebab dah sampai 27 ramadhan. kejap jer aku rasa..dah nak syawal...subhanallah...syukur sangat n happy sebab semuanya berjalan lancar walau ada dugaan2 kecil untuk aku dan melor sepanjang ramdhan kali ini...

anyway tq melor yer coz bawak i buka kat sini. walaupun hajat hati nak berbuka kat pizza masih tak tercapai, next time la kita pegi yerk melor....muahaha..lap u ketat2..


p/s:berhati - hati memandu

lots of luv
et

amaran keras

salam


macam tajuk ntry ari ni, amaran keras sebab terlalu panjang + banyak gambar =bosan...hahaha...

ekceli peristiwa ni terjadi masa ari selasa 23/8 ari tu.aku cuti, melor pun ambil cuti so kami perabihkan masa yg ada settlekan segala bil yg ada dan selesaikan urusan persiapan raya. mcm ntry sebelum ni, aku pun agak musykil dengan persiapan tahun ni..agak beria sket...hehehe
pagi2 kami terus gerak pegi umah mak melor kat sentul..hantar barang sket..moh kita merempit ke kl..hahaha..tak derla ni melor antar aku pi saloon sat buat rambut..walaupun kami ebab, tetap ada hati nak naik motor..huhuhu
kami pegi kl naik lrt jerk...park keta kat ampang park then terus tukar duit then amik lrt e masjid jamek..melor tengah semangat ni..hahaha
pastu tengok ada hiasan ni cantik jerk..maka aku yg giler bergambar feeling artis kens..hahaha

apa ntah bangunan ni..aku memang fail pun bab ingat mengingat ni
dah sampai masjid jamek..ramai sungguh
masih lengang
isk..isk..isk..semua tempat aku nak amik gmbr kan
sibuk sungguh..muahaha..lepas settle smua benda kami jumpa, kami terus balik nilai..tapi ada org tu janji nak bawak aku pegi muzium negara..hahaha...sian kan kat aku..nak sangat pegi sana..aku suka tengok2 sejarah ni..tambahan muzium kan selalu tukar pameran yg special tu...huhuhu
so untuk kali ni depa buat pameran "khazanah kapal karam"
semangat dowh

pengsan!
suka sangat aku..best la dapat pegi sini
kapten berbessol..hehehe

hancus
hahaha
sian melor..melayan ngeng bini dia walaupun dah penat dia berjalan..yerla dr ampang park ke masjid jamek then ke muzium plak...
kronik dah ni...

bunga emas
kilang proses bijih timah
bahagian zaman jepun...
aku bangga aku anak malaysia
1 malaysia
hahaha...penat sangat dah tu
dekat keretapi ni la aku pernah ambik gambar dengan abah n bib..masa tu umur aku 5 tahun kot..itu la aku pegi..berapa tahun aku tak pegi..rindu wooooooooooo
melor cakap asyik amik gmbr ngan train jer...oklah tu..thomas n frend.

alhamdulillah...best sangat dapat pegi muzium..itu yg buat aku semangat ikut melor pi shopping..kalau tak sure aku pkr banyak kali nak ikut dia..hahaha..ugut wooo..muahaha

p/s:sayang melor..tq yer

lots of luv
kekodokbulat

Wednesday, August 24, 2011

dewa cermin

salam...


lama tak update..banyak nak ceriter tapi gmbr tak edit lagi. hari ni just nak tulis pasal kaca dan aku..
aku rasa aku ni mcm kene sumpah dek dewa kaca kot(kolot sungguh)...aku memang takut dengan barang kaca tambahan yang bubuh dlm almari hiasan tu..cerita bermula masa 10 tahun lalu kot...ecececeeee
masa tu aku muda beli lagi la kan..tak kawin lagi n masih keje maybank masa tu. aku kan duduk umah atok, jadi mak cik aku ni memang la banyak barang2 kaca + kristal ni. 1 mlm yang indah dan sunyi, tangan aku ni pegi gatal nak tengok barang dlm tu..masa tu cik ada gak.tak silap nak tgk kristal yg unty nor bagi dr poland kot. ms aku ambil tu, ntah apa silapnyer....prangggggggggggggg berderai ko...kristal tu pun jatuh..yg berderai tu hiasan lain...uwaaaaaa sib cik tak marah. tapi sumbing la jugak. n ada yang pecah..huhuhu..(cik nanti et pegi poland cr kristal tu yer-amin)..

dan hari ini, terjadi lagi di rumah aku..lebih malang lapisan kaca tu pecah..agak bertuah sebab jari aku tak putus dek kaca tu..lebam jer.masih sakit sampai sekarang..yang pecah cuma cenderahati kawin orang bagi jer..ekceli aku nak selamatkan 1 hiasan(bekas telor yg bulat tu) dr jatuh..sekalinyer jatuh semua....uwaaaaaaaaaaa..sedih bukan apa..sedih sebab sakit jer dan tambah kerja aku coz habis kaca berselerak masuk karpet..kan bertambah kerja aku..dah vakum kena vakum + jemur lagi takut ada kaca yg tertinggal..sebenarnyer hari ni misi kemas rumah dan aku pegi gatal keluarkan bekas kuih tu awal2...nak basuh dan keringkan..kengkonon semangat sket nak raya bila tengok bekas koi atas meja kan! tapi dapat habuan awal..cuma hati ni terubat sket bila melor tak murka tengok satu lapisan dah hilang..hehehe

p/s: baru sedar masa semakin suntuk nak siapkan semua..

sayangkamulajulaju
et

Monday, August 22, 2011

'Giveaway Souvenir dari Jepun dan Korea'

salam



salam ramadhan ke 22..alhamdulillah...kejap jer dah nak syawal kan..ari ni nak join GA kak asmara yang pandai masak/gambar makanan yg kengkadang menduga air liurku(hehehe) dan macam2 la...hadiah dia best wooo...meh la join GA ni..mana tau rezeki dpt hadiah dr jepun dan korean kan..insyaallah..(tapi snack jepun tu yg buat aku tak sabar nak join tu)hehehe..maklumlah..mak kan suka makan..

syarat dia mudah jer:
1.follower blog ASMARA LIFE ---udah follow(alhamdulillah)
2. buat 1 ntry taju "giveaway souvenir dr Jepun dan Korea---udah buat juga(alhamdulillah)
3.letak gambar dlm ntry---udah buat juga...alhamdulillah
4.komen n sertakan link---alhamdulillah ...

amin..moga2 ada rezeki dr bumi jepun...arigatou...
meh ramaikan ga kak As ni..boleh klik >>sini<<

p/s:tq kak As

sayangkamulajulaju
et

Sunday, August 21, 2011

sayang selamanya

salam


ingin ku ungkapkan segalanya
menggunakan butir kata yang indah
yang bakal menerbitkan resah
biarpun jiwaku lemah
perasaanku semakin resah
mencari sedikit kekuatan dlm pasrah
aku rindu segalanya tentang kamu
harum rambut hitammu yang kasar
mencium pipimu yang mulus
melihat gigimu bila tersenyum
mendengar suara paraumu yang merdu
memicit jerawat dibelakang badan yg kering
menggenggam erat tanganmu yang semakin kurus
menghidu bau minyak hitam dibajumu yg kuat
berlumba kentut dimeja makan
yang akhirnya mengundang rasa marah yang lain
arghh...rindu

hangat dimamah mentari
tapi
masih terasa hangatnya tanganku menggenggam tanganmu
urat kasar yang disentuh
tanganmu yang lebih besar
buat aku rasa selesa
buat aku rasa selamat
rasa sayang mahu melepaskan tangan itu
walau sekejap
kerna hingga kini, aku tidak merasa
menggenggam tangan itu lagi

walau dirimu susah berdiri
kami tetap membantu
walau dirimu tersenyum sepi
kami mahu meghiburkanmu
walau dirimu degil tidak mahu turuti
kami tetap merelakan hati
tingginya pengorbananmu
terlalu besar nilai untuk ditafsirkan
besarnya kasih sayangmu
seluruh lautan dalam belum dapat disamakan
betapa teruk penat lelahmu
tidak mampu kuganti dengan segala kemewahan
hanya doa mampu kutitipkan
moga dirimu diletakkan disyurga tertinggi dengan aman
dijauhkan segala seksaan
menikmati segala kepenatan duniawi yang hanya pinjaman
dilapangkan kuburmu, diterangi cahaya syorga
dikumpulkan seluruh keluargamu
semoga kita berjumpa disana abah
insyaallah, suatu hari,
kita pasti berkumpul lagi

sayang et pada abah selamanya
walau sekarang masih terasa
suasana gembira hilang bersama
semangat et pergi juga
kesian emak tak mampu et bicara
kerna melihat emak umpama abah pun ada
bukan menghukum atau lupa
tapi susah untuk et susun segala bicara
et rindu abah sehingga kadangkala
terlalu lama untuk bercerita dengannya
bukan et tidak merelakannya
kerna et tahu abah tentu tak suka
tapi jiwa et terlalu kosong
umpama abah membawa ia pergi bersama
dan et tak tahu sampai bila
mohon ampunkan et abah
kadangkala sayang itu menyeksakan
walaupun ia adalah yang terindah

Alfatihah abah..Hj Halim Hj Sanusi - 21 ramadhan