Friday, January 31, 2014

selamat tahun baru cina

assalamualaikum

semalam ada hal yang perlu diselesaikan si seremban.tapi masih tak selesai... :(
so untuk legakan hati makan cendol hamid...aku order cendol kacang merah..
ya Allah sedapnyeeeee..alhamdulillah..melor order jugak rojak...tapi aku tak oder kenyang + mslh x setel..x dr mood...hohoho

sedapnye mkn cendol..pastu trus blik..i kan nak kojo...hurmmm

gong xi fa cai kwn2
.best kan dpt coti..tp x best coz smua tempat full.bohsan la sayaaa

Thursday, January 30, 2014

ikan daun baru

assalamualaikum

aku nak share psl ikan..hahaha..jujurnya aku bukan kenal sgt ikan2 ni...tp kadang2 mak aku panggil ikan nama lain,bila dah kawin melor panggel ikan lain..hahaha..sapakah bersalah...
last week kwn aku kol..abah dia nelayan tangkap ketam kat bagan lalang sana tu..dia kol ada ketam.so cnfirm nak ketam.tny gak kot2 ada ikan..
dia ckp ada..tp klu dia sebut pun aku x kenal.dia ckp ikan daun baru...
tetanjat gak aku dgar

ni laa ikan daun baru.member aku ckp dia mcm ikan nemo..hahaha..sekali sampai terkujat gak aku...google2 tgk apa org msak.depa kata goreng garing pun sodap...


ni la hasilnyeeee...mkan panas2 sodap wooo
mcm bawal je kan!!!..


k bai

Wednesday, January 29, 2014

lawak rabu

pinjam sat  buh sini
intenet punyer je pun......
mohon share yee

Tuesday, January 28, 2014

emojie

assalamualaikum

perghhh aku pun dah terbabit dgn emoji ni....candy crush main gak..tapi aku takderlaa tanya dlm fb..nanti org menyampah...yerla sakit plak hati kite bila org up status 
"saya tidak main game..jangan hantar apa2 game lagi" lebih kurang la gitu kan...ok fine aku terasa la coz masa sama gile main game, minta nyawa takder plak pkr menyemak dlm fb kan..hahaha..lepas tu bila aku syok sendiri dah kena sound...yerla candy crush tu kan akan kuar bagi bantuan pd sesapa yang main kan..aku klik yes ajer laaa..tapiii
itu dulu,..sekarang aku main sendiri2 jer..mintak tiket pun dekat yang memang confirm main candy crush..takmau la kang merosakkan mood kawan2 kan...baikkkkknyer niat saya..muahaha..bluwekkk
bak kata melor "takperlaaa i tak nak dah mintak nyawa ngan orang..nanti meroyan dlm fb"mihmihmih

luahan hati nampak...luahan hati nampak..muahahaha..nyampahhhh
ok berbalik pada emoji aku baru level 19...terornyerrrr haku (tangan dibahu mata keatas)
ni last week kot..aku amik gmbr hantar kat wasap jer..kawan aku tolong..dia lagi teror...level 25 dah habis rasanya....muahaha..

klah babai..

p/s:ntry auto publish jer pun....kahkahkah..i kan busy menyelamatkan dunia

Monday, January 27, 2014

saya dah upgrade


assalamualaikum

perghhh aku tak sangka megi mamee yang beru ni sedap sungguh...memang x sangkan..paling sedap adalah laksa kari...dia sedap mcm rasa bubur asyura pun yer coz aku memang peminat separuh mati dengan bubur asyura...rasa itu ada dlm mamee baru niiii..


dia ada rasa lemak, kari dan aku rasa ada rasa daun kesum laaaaa.itu yang tambah umphhh tu..maaf kalau aku silap tapi itulahhh deria rasa aku..hahaha

nampaknyer lepas ni melekat kat mamee chef ni ajerlaaaaa..

Sunday, January 26, 2014

ini semua poyo..kahkahkah

assalamualaikum

lap habuk sat....

hurm dah masuk ujung bulan satu dah..sekejap jer rasanya..sekarang ni cuaca mcm aku sekolah rendah dulu...masa duk selancar..wohoi sejuk bak hang...nyaman gila..bila sedut udara pagi tu, sejukkk je lubang sinus aku..hahaha..betoi ka sinus..lantak bak hang la..
well mahu masuk sebagai kenangan...14 haribulan adalah hari maulidur rasul...jadi aku dengan semangat waja bersama kawan powerpuff girl aku pi menyertai perarakan maulidur rasul di putrajaya...
semangat dia tak payah nak habaq la...teringatla dulu2 masa sekolah masa kena ikut perarakan dulu..seminggu sebelum perarakan dah iron kain batik mak aku yang paling lawa la bagi side dia tajam.maklumlah dulu masa aku sekolah letrik mana ada lagi....guna generator pun apa jadah nak beli iron kan..so iron la guna seterika arang...perghhhhh...best weii..sebab tak yah masuk kelas..kahkahkah.
pastu 3 hari la tak lalu makan dok pikiaq macam mana klu kain tu terlucut masa aku berarak nanti..muahaha
tapi dulu best..semangat tinggi...selawat sambil berjalan kuat2 tu...lepas tu masuk plak pertandingan nasyid..perghhh..aku duk depan saja..sebab aku memang dari dulu pun rendang...satgi duk belakang tak cantik la susunan...muahaha
so pada hari selasa tu, umat manusia punyalaaaaa ramai...syahdu sungguh tengok rakan muslimin kita semangat berselawat..syahdu coz tgk semangat depa tu...bertambah kecintaan aku pada rasulullah SAW..sepanduk depa hebat2...pengalaman indah untuk aku la weiii....walaupunnnn sebenarnya kami yang perempuan kena berkumpul dekat masjid putra.. tapi oleh kerana kami semangat terlebih, maka kami ikut la mereka berarak sesama..walaupunnnnnnn rasa macam pelik jer kan..kahkahkah...alhamdulillah dapat merasa baju seponsor..moga syarikat kami terus maju..insyaallah...
tapi yang paling penting aku semangat nak berselawat bersama2 mengingati Nabi besar junjungan kita Nabi Muhammad SAW...
dapatlaa tengok agong dan permaisuri secara dekat..alhamdulillah..seronok dapat jumpa org besaq2 ni kan..
majlis selesai 1145 lebih kurang...kami menyusul pulang....aku antaq wani dan terus singgah  "whitehouse"..ala kedai makan biasa jer pun..panggil whitehouse sebab cat putih kot tapi masak lomak dia memang tersedapppp.
terus tido laju2 sebab baju tu mcm besaq kan..jadi biar aku yg besqkan badan...muahaha

pastu petang aku dapat kol kena pi london..kahkahkah,,katun sungguh..
ingat malam atas katil tapi rupanya dlm flight a380...tapi jangan nak suka sangatla ye..muahaha
alhamdulillah...best wooo london..tengah sejuk kat sana..lepas tu hujan plak tu..hohoi gigil aku..tapi takpe semangat kuat ni..pi hounslow jer pun..sana barang banyak murah wei...series...tapi maklumlaaa mai pun mengejut..tengah bulan plak tu...kenalah berhemah....
nampak tak budak poyo disitu...muahaha

tak payah beria sangat..aku poyo jer amik gmbr barang peg aku..hahaha..amik berkat..
then.....

the next day
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




-



alhamdulillah..aku dapat merasa nikmat yang Allah berikan...mungkin kali ini, aku merasainya, harap2 jika ada peluang lagi, giliran untuk kawan2 aku pulak...dapat menghirup udara segar negara orang untuk seketika pun sudah bersyukur...yang penting pengalaman yang berharga yang orang lain tak rasa, tapi aku dapat alaminya...tapi tak perlu sombong dan ego diri kan?kalau sombong, aku pun tak kuasa nak tolong..eh..eh..melalut sudah..hahaha..tapi saya tak sombong cuma saya rendah diri jerrrr....ntry ni untuk kenangan aku...itu sahaja...

lots of luv
et

Sunday, January 19, 2014

happy sunday

our conversation via wasap this morning.. ekceli aku depan dia je pun....hahaha



knowing me...i'm not the romantic person...hahaha...gelik tp suka bunga...hahaha..ini bukan geli tp mengada-ngada kan....

hahaha

have a nice weekend babe's...

Monday, January 13, 2014

happy birthday my love


assalamualaikum

well lambat kasi update..kemalasan melanda..lemak2 dah naik kejari jemari. mcm biasa selain tahun sambutan tahun baru, aku celebrate birthday melor sekali...tapi mlm tu ada org sentap sebab aku lambat bagi kek..hahaha..gedik..i kan dah bagi bunga api kat u..muahaha...
sebenarnya aku minta tolong adik aku beli bunga untuk bagi pada melor nanti..surprise n kasi malu sket kat dia bawak bunga..hahaha
wancu pun tolong jadi tali barut sekali...hari jumaat tu aku suh dia amik barang kat wancu yang mana barang tu adalah cake...2-3 bulan before birthday dia, dia dah berzikir kat telinga aku nak rainbow kek...holoh-holoh..tapi mcm biasa la aku kan lembab..
so seminggu before tarikh bestday, aku order kat kawan wancu. kak ram.aku suka kek coklat dia..moist sungguh..wancu selalu oder..
so inilah muka kegembiraan selepas kena prank dengan wancu..bawak bunga sambil kembang2 idong...kahkahkah


ini adalah kek yang aku order dari kak ram..cun tapi dah terpenyek dengan belas pretzel..aku beli kat kawan adek..sedap..merasa dah makan pretzel kan..hohoho

kesayangan sangat ni..homey

inilah rupa paras rainbow kek nyer....pergh mcm water color beb...cun giler

bagi bunga jerk..memula nak celebrate kat satu tempat ni..tapi cancel sebab sian plak teringat condition mak tok pun tak berapa sihat lagi..aku risau gak kan..ajal maut tangan tuhan tapi takperla next time leh pegi lagi tempat itu kan melor kan...

untuk suami ku yang paling chomel...moga kamu dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik, segala impian kamu tercapai, dilimpahkan kebahagian dan dicurahkan kasih sayang yang melimpah ruah.sayang kamu selama-lamanya.....moga hidup kamu sentiasa ceria sama macam rainbow kek kamu itu..hohoho

p/s:sapa nak oder kek kat kak ram leh pi blog dia emy-ramlah..kak ram ni dah buka bakery kat melaka tau..

Saturday, January 4, 2014

ayyad vs kinah

assalamualaikum

lama betol tak bercerita pasal anak2 buah aku..yerla lama tak jumpa mereka..umar mcm biasa la...abang kawasan yang tak suka baju dan seluar baru...senang keje mak dia..org dapat baju baru nangis tak nak tanggal...dia menangis tak nak pakai n tak sukaaa..selua plak tak nak jeans..prefer seluar tido tu...baju jangan ada kolar..klu beli gak dicampakkan jer..klu paksa pakai gak, dia menangis, mak dia pun nangis sebab sentap....hahaha

illyas jumpa aku masih buat muka macam nampak makhluk asing dan diakhir dengan tangisan kuat..gigit baru tau...

ini siayyad..bapak dia wasap gmbr ni..hebat tol kol 1130 tak tidoq lagi..belenggeng plak tu..haish besaq sudah...

  dan ini kinah..nama dia dainatul sakinah..anak cousin aku...banyak ckp jugak..dia klu jumpa umar sama naik..sorang nak jadi abg kawsan, sorang jadi kakak kawasan..bergaduh memanjang.
hari tu ms kat umah atok aku saja tukar nama kinah...aku panggil dia ayyad..pastu dia buat muka pelik then ckp ini bukan ayyad..ini kinah la..chomel jer suara dia..hahaha

hai anak-anak..cepat betol kamu semua besar..membesar dengan sihat ya..

lots of luv
et

Friday, January 3, 2014

happy new year

better late than never...hahaha

kejadian akhir tahun-rindu keluarga

assalamualaikum...
hr rabu bersamaan 25/12..
aku keje mlm tp hr tersebut fmly bkl beras aku mai from jakarta..mengantuk bak hang..tp org mai takkan hang nak membuta kannnn....
pastu ku msuk mlm lagi..mato mcm lampu isyarat merah dah...pedih hoi
sekali adek nowa kol hp kuning.. aku x dgr..kol plak hp pink..ok tetanjat no atok naik...
first kn marah coz atok udah 2 minggu cr aku..rindu katanyerr...uwaaa tak guna pny cucu..sory atokkssss
pastu adek ckp maktok masuk hospital.....denggg..huish parah ni...
rupanya maktok dah telan setengah botol minyak urut panas yg warna hijau ms ptg tu.sebenarnya maktok ni tak ingat sangat..tapi dia kuat lg..jln kuat tp kn papah gak laa...jln jauh mmg gn wheel chair.
lepas dah minum minyak tu, wancik bg mnum air kelapa cepat2.tak lm lepas tu dia cirit birit then muntah2 yg color hitam tu .
bau muntah dia tu adalah bau minyak gamat n tgn wancu terkn muntah tu pun pns coz myk tu mmg pns.
wancik kol ambulans coz maktok muntah byk kali..sian maktok..dahla tak larat..sampai hospital selayang, dokto yg incharge tu hoiiii mmg laa tak mesra alam...alam flora ada la kot..sian mak tok...org tua layanla elok2 sket..mak tok mengamuk2 mungkin panas dlm...jd sesapa pgg kaki or tgn, dia akan tumbuk n tendang..wancik sampai berdarah mulut..cermin mata sampai senget..


so khamis tu balik kerja terus gerak umah atok.tapi mak tok kat hospital selayang la...aku tak sedap hati coz nak sangat jumpa mak tok..siap ajak mak naik cab lagi pegi hosp selayang. melor balik sentul..wancu pun sian gak coz dia pun tak sihat..tapi mcm mana ntah mlm tu mak buat lepat pisang n murtabak pisang. aku tgk jer lepat memang dah teringat maktok..so lepas siap, wancu kata nak pegi naik teksi...takut apa2 hal jadi menyesal..aku kata aku nak ikut..alhamdulillah teksi senang dapat(gila selayang susah teksi kan)huhuhu..so kami sampai hospital kol 9. minta naik kejap wad 9..seronok jumpa wancik n mak tok. tapi sian mak tok..dia tak kenal orang dah masa tu..asyik merapu jer..mungkin kesan ubat..mana taknyer, selang 2 jam depa masuk ubat untuk maktok. sampai doktor pelik kenapa tak stopkan ubat2 nyer..
sedih betol dengan staf kat sana..dah la layan orang tua garang2. sian mak tok..dah la org tua tu tak sedar, pastu ada ngamuk sikit, dorang boleh tengking2 mak tok aku..sampai wancik nangis depan nurse tu teresak-esak baru cakap takperla mak cik, tak yah amik la darah..masa aku tunggu kejap tu pun ada nurse tu suh aku keluar, dia nak amik tekanan darah. kita paham kerja mereka tapi kan org melayu beradap. cakap la elok2. aku ckp dlm hati, ko tunggu la nanti..memang kena pun dengan maktok..hahaha..last aku gak tlg pegang..tapi bukan mak tok jer dpt layanan mcm tu...atok2 lain pun sama gak..sian mereka...
mungkin dorang ni tension kot kena layan orang2 tua tapi tak boleh la nak marah2..kesian orang2 tua yang ada kat situ..aku sendiri tak pernah nak jerit2 ckp ngan mak aku..inikan tengking..biadap namanya orang macam ni..kalau yer pun biasa tengking mak sendiri, jgnla buat kat mak org lain..fobia tol aku nak pegi sepitallll
so hari jumaat maktok discharge..wancik kol ambulan untuk mudahkan penghantaran kerumah..sebab mak tok still tak ingat. bila dia tak ingat mulalah meracau..kesian plak nak suh duduk dlm keta kan..
aku first time naik ambulan..tapi pak cik tu tak pasang siren la..lampu jer..takperla..kang glemer plak..muahaha
alhamdulillah, sekarang kesihatan mak tok dah ok tapi tak la sihat macam dulu..ada masa dia ingat. ada masa dia terlupa jugak..huhuhu...
tapi tak kisah..kami tetap sayang mak tok ni.
gmbr raya mak tok dgn melor


mak tok ni kelakar bak hang...aku la selalu gaduh dengan dia..ingat lagi kalau masa buka puasa, lepas makan  dia bangun n cakap semayangan lagi (sembahyang) sambil tu tangan dia laju jer ketuk kepala aku...pastu dia gelak2...cap hayam tol..saja je kan...
et doakan mak tok panjang umur n sihat mcm dulu..kami sayang mak tok


p/s:perkhidmatan ambulans..leh kol pakcik ni...nama dia azlan..bagus pakcik ni...charge dia pun tak mahal..AZLAN  016-2704466 ..pakcik ni penah keje dgn bulan sabit merah..dia jugak penah pegi mcm2 bantuan2 keselamatan mcm kat acheh, afghanistan n byk tempatla la..24hours..so klu korang perlukan ambulances, silalah call dia..


lots of luv
et