Saturday, May 28, 2011

hanya kawan





















bismillah


adakah aku terlalu jauh melangkah
sehingga tiba-tiba aku merasa gundah
fikiran melayang kemana...ntah
atau syaitan yang hanya menjengah
menghasut aku supaya berfikiran sama
seperti sampah
bertindak dan terus melatah
tidak memikir dan terus menerjah
yang akhirnya aku juga yang resah



arghhh...
kadangkala baik hanya sebagai kawan
bukan sebab suka atau ambil kesempatan
dan ia akan kekal sebagai kawan
selamanya selagi akal mendahului perbuatan
dan tak mungkin aku mara kehadapan
sebab aku sayang melor selagi hayat dikandung badan
aku hormat kamu wahai kawan..


lots of luv
kekodokbulat



Thursday, May 26, 2011

otak kartun

bismillah


korang pernah tak bila duk diam2 tiba2 terpkr yang otak kartun macam aku ni...aku selalu pk mcm bwh ni antara contoh la yer...

1- bestnyer kalau harimau atau singa tu manja macam kucing...sedap sket buat
peluk2 n gurau senda
2- bestnyer kalau ada pulau n boleh duk situ bila2 masa jer...kat pulau tu plak ada air terjun...perghhh bestnyerrr giler (tak dpt pulau sndiri ada org nak bagi free percutian kat pulau pun best jugak kan?)
3- tak boleh bayang kalau aku tinggi n ramping...sure aku jadi model (gila nyer angan2)
4- best tak kalau aku jadi fasha sanda (hahaha...mesti aku tak sesabar fasha coz aku kan suka
amuk)
5- mcm mana yer...best tak hidup dlm glemer..contoh mcm kak red laaa.ku tgk kak red aka
red mummy tu mcm best jer kan...tegas, confident lvl tinggi, cantik, pandai bawak diri n
mcm2 laa...best kan
6-mcm maner kalau aku jadi pramugari...arghh yg ni tak payah laaa...aku kan tak sabar, mesti
terus kena pecat kang
7- kalau la aku ada bengkel sendiri...(kenapa la aku tak nak belajar ngan arwah abah dulu)
argghhhh ruginyer...jadi minah bengkel pun best gak..rock ape

ntahla...kadang2 aku selalu pk yg bukan2...gila kan..walaupun memang tak akan tercapai...hurmmmmm...ada aku kesah,,yer tak..hahaha

beauty the beast



Aku ni org kampung jadi jarang sgt memanjakan diri ke spa..tapi bila berpeluang kebandung aku tak akan lepaskan peluang ke spa coz rawatan yang murah dan berkesan…relax giler sehingga lupa kenangan kena marah..hahaha…

Then ari ni aku terpandang promosi hebat yang ditawarkan oleh Heavenly Touch Beauty Saloon kat Kota Damansara...wahhh bestnyerrrrr…

Promosi 88% yer kawan2..pakaej yg ditawarkan pun best giler

Meridian Guasha untuk Wajah,

Detox Payu Dara & Terapi Penganjalan,

Terapi Badan Meridian Point

Urutan Menaikkan Rahim

Urutan Guasha untuk kulit kepala

insidescalp

Harga asal adalam RM415..mahal kan..tapi depa bagi promosi dengan hanya RM48 hengget sahaja…muahahaha….

Tunjuk ic jer tapi boleh redemp sekali ajer tau..ok aper kan..sekali pun sekalilah…

Aku akan memujuk cik melor supaya membawa aku ke sana...seronoknya...maka aku yang tak berapa nak lawa ni mesti bertambah sket la cantiknyer..takderla org nyampah nengok aku kan...hahaha...

untuk maklumat lanjut boleh click kat sini milkAdeal

P/S: jom meramaikan saloon tu...hohoho


lots of luv

kekodokbulat


Wednesday, May 25, 2011

cekelatku

bismillah...


akhirnya berjaya juga aku buat cekelat ni..hahaha...first time buat ni..that why comot.tapi boleh la aku mkn..kan wani kan?

yang bulat tu aku beli biskut yang ada inti peanut butter then aku salut jer ngan ceklat..hampir mau patah gg wani makan yer dak?hahaha..cekelat dato k(bak kata wani) tu sajer jer buat nak ngabihkan coklat...strawberi tu aku boli kat bandung....jadi aku pun buat la strawberi coklat dato k (ngeh..ngeh..ngeh tapi khairul la kan)
boleh la...buat benda ni kol seploh malam...kol doblas baru siap..hambik kau..lama giler baru siap...maklumla yg buat pun mcm warga emas jer..huhuhu

hope pasni takderla secomot ini aku buat..hehehe

Monday, May 23, 2011

aku senang disana part II

salam...


hari kedua kat bandung bermula dgn suasana yg best..hahaha...breakfast in bed..hahaha..ala bilik kat bawah n breakfast hidang kat sebelah bilik aku jer..so biasanya aku serve melor tapi kali ni dia yang serve aku n bawak kat dalam bilik..jadiklaaa..hahaha

kami terus serbu ke pasar baru. mula-mula pasar baru tak der dlm plan tapi nak mkan ikan gurame kat food court dia so pegi ajer...kalau dah pegi tempat ni melor tak sah tak beli apa2 kan...kami beli handbag lagi..muahaha...dr kol 0900 sampai seblas kami di pasar baru..terus ke bandara nak amik flight balik kl.

alhamdulilah pemandu kali ni best sebab dia banyak bawak kami melalui jalan short cut yg mcm long cut jer.jadi kami dpt tgk rumah yg cantik2 dan kawasan perumahan di bandung...nyaman sekali...

nasib baik dpt seat so terus lepak jer kat airportnyer..sampai klia terus amik teksi untuk balik ke nilai...selamat sudah misi di bandung. tapi melor dah awal2 sound tak mau pegi ari biasa coz suasana shoping tu tak rasa..org pun kurang.so nak mintak tawar pun mcm tak best jer...isk isk isk, melor ni..padahal best jer kan....


p/s:ntry memang tak bergambar coz aku memang tak ambil gambar...hahaha

Sunday, May 22, 2011

aku senang disana

salam



walau apa pun org kata, aku tetap suka pergi bandung..muahaha...trip kali ni klaka gak sebenarnyer...tp itula..kadang2 kita hanya merancang, tapi tuhan menentukan...kol seploh gerak dr rumah dengan teksi. then dah dpt tiket terus breakfast. maklumla bininyer malas bebenor nak wat sarapan..muahaha...malas nak tunggu lelama kami terus masuk tunggu jer..flght semua ok..alhamdulillah..sampai jer bandung terus bergegas coz tak mau la mcm last trip kene menunggu hampir 2 jam kat imigresen coz kaunternyer ada 2 ajer..penumpangnya ramai...hmmm sbar la kan...takpa..takpa

oleh kerana ari tu kami dah gegeh-gegeh amik gambar bagai, kali ni kami dengan semangat spongebob, terkedek-kedek menuju bahagian imigrasi..alhamdulillah..5 minit jer kat situ..aku rasa nak lompat kodok jer coz tak yah tunggu lama2...hahaha.then tunggu lagi seploh minit untuk amik beg..tapi mcm lebih jer msnyer coz lama gak kan...keluar jer dr kastam tengok2 supir yg kami arrange dr kul tu tak der lagi..argh mana la plak pak dudy ni...melor mcm biasalan..mula la nak darah tinggi :)

aku relax jer...then baru la dudy sampai..muda lagi pemandu kami kali ni..ingat kan pak gunawan..tapi depa arrangekan org baru..hurmm hope lepas ni dptla ngan pak gunawan lagi..

airport bandung ni dlm kawasan tentera..tapi aku suka suasana bandara dia..ntah la aku pun pelik kenapa la aku jatuh cinta sgt ngan bandung ni..mungkin cuaca dia yang kol 6 dah gelap n kol 1 dia yang tak terlalu panas...best sgt shopping kalau mcm ni..hehehe

dr bandara terus ke toko 3...macam askar plak kitorang coz dengan rakusnya memilih baju..hahaha...(alhamdulillah dah habis pun baju tu kena juai)

then kami ke spa & gallery...aktiviti ni yg paling aku nak coz ari tu dpt wat facial jer. .amik pakej kenanga(scrub,urut,facial,mandi) rp 250,000 bersamaan rm87.50(maafla kalau salah dlm rmnyer)..pakej selama 2 jam...melor amik pakej urut saje rp125,000..jgn risau coz yg urut tu pakai sarung tangan n tak la sampai yang diluar akal fikiran...aku suka spa ni coz ada kuih yg sedap..mungkin semua spa ada tapi aku suka kat sini..hahaha...kalau sesapa bermina,t spa ni kat depan rumah mode.namanyer spa & gallery...best sgt servicenyer...

habis massage terus ke jalan riau...aku suka pegi summit (depan rumas tas)...sebab baju dia cantik2 n selesa.harganya pun masih dlm kemampuan aku la kan...kami dinner kat summit jer..mkn pisang goreng keju bercoklat..hurmm dapnyerrr..aku order nasi goreng ikan masin...sedap jugak ns gorengnya...ikan masin dia pun sedap..kena la ngan tekak aku yg tahap naga ni kan.


then kami jenjalan ke rumah tas..ada plak yang berkenan amik la beg untuk bisnes melor..wat tambah2 kan!..suka sgt la melor tu...


sampai hotel tepat2 jam 9. ya ampun penatnyerrrr...tiba2 pak iwan dtg..hahaha terkejut melor coz kami ingat pak iwan tu tuaaaaaaaaa..rupanya umor baru 31 tahun n muda bangat...sampaikan dlm bilik pun melor ckp kat aku, betolker itu pak iwan?hehehe


yag pasti aku tido mcm org keje buat bangunan..penat giler...hahaha

best sungguh aktiviti disana..

tanah runtuh

salam




gmbr ehsan dr berita harian...sowi incik yer


rindunya nak tulis disini tapi tak sempat2 la...balik bandung rasa penat sgt coz aktiviti yg padat..pastu keje then melor plak ke miri..hurmmm tapi semalam sangat terkejut dengan berita yang aku baca di fb...tapi masih tak sempat buat ntry...busy kalah menteri..hurmm...yg pasti hati kecil aku amat terusik kerana kali ini mangsa kejadian adalah anak2 yatim...semoga semua mangsa yang telah pergi menemui Maha Pencipta ditempatkan di syurga tertinggi...anak yatim piatu, yg masih kecil...Allahuakbar...

dan malam ni aku sendiri...smoga selamat semuanya...hahaha..kelakar tol aku ni kan...tempat lain tak tkut...dlm rumah sndri yg takut...gila tak takut coz skang ni sibuk pasal kes pecah rumah...nampaknya malam ni aku sambut pesta cahaya la kan?hehehe...melor pun dah selamat sampai miri...semoga melor pun selamat dan dilindungi.. cepat balik bila dah siap kojer yer



so apa nak buat bila sensorang yerk?tiba2 teringat ms pegi umah atok tempoh hari (antar brownies kartika sari) bila acu terkejut ms dpt tau aku dah kawin hampir 8 tahun...Ya Allah sekejap jer ms berlalu..aku sendiri pun tak sedar kan...ms di bandung ari tu pun mcm biasa la kan kami pegi spa, jumpa lagi si wiwi...aku ingat umor dia 20-an....rupanya dah 38..muahaha...anak dia sorang jerk umor 16 tahun..n bila ckp aku dah kawin 8 tahun pun dia tak cayer coz ingat aku baru kawin ngan melor...hahaha..kalau baru kawin idaklaaa membesar bagai johan kan melor..hehehehe


semangat nak buat cekelat mcm cik wanikeni masih kuat...wani dah buat tapi aku jerk belum...semangat sungguh dia walau busy ngan si ontel...tapi wani aku pun ada ontel gak...cuma tak la cute mcm aleesya..nama dia melor...hahaha



cantik sungguh cekelat ni kan...tapi wani ko jgn risau ini bukan aku yg buat..aku cr kat google jer...hahaha...aku punyer masih dalam angan2 aku...tapi angan2 itu tetap rasa cekelat...muahaha...yerla kan..sekarang ni ngkolah yang paling hebat coz selalu tolong aku belikan barang2 nak buat cekelat ni...selain cik aira yg tolong belikan ubat lipas n cicak..maklumla cik ontel aku agak busy + aku yg takut benar nak bawak keta(hishhh mcm mana la nak atasi ketakutan ini)

takperla..mau relax dulu...kita minum eeloooo yer...muahaha



lots of luv


kekodokbulat

Wednesday, May 18, 2011

terbang lagi



salam


skang ni aku suka sgt buat auto publish jer....hahaha...sebab tu mcm penuh jer kan diari jeritan hati aku ini(blog ni la)....klu boleh semua benda aku nak masukkan dlm ni sebab nanti bila aku baca balik ntry yg dulu2, aku akan ingat semula semua kenangan itu...maklumla aku ni kan pelupa..muahaha...

so untuk ntry ini pun aku wat auto publish sesiap...bila angin berblog sampai bestla nak menaip kat sini...tapi kalau semangat itu hilang...yaampun jenuh aku nak cari balik semangat yg aku tinggal tu...

skang misi untuk menerjah bumi bandung lagi...hope semangat berbloging aku tak tinggal dibandung la yerk...

p/s: et...cool....hahaha

lots of luv
kekodokbulat

Tuesday, May 17, 2011

peringatan



salam


akhirnya aku mendapat satu kesimpulan setelah apa yang berlaku dalam hidup aku akhir2 ini. mungkin ia hanya dugaan kecil untuk aku supaya kembali kepada-NYA. memohon pertolongan, bermunajat serta muhasabah diri aku yang hina ini. tiada yang kekal milik kita. tiada kegembiraan tanpa diselangi dengan air mata. dan tiada kejayaan tanpa berbuat apa-apa.
mungkin aku perlu mencari diri aku lebih dalam lagi. mengenali org lain mungkin senang tetapi untuk melihat diri sendiri amat sukar bagi aku walau ruma penuh cermin pun kerana hanya org lain yng boleh melihat siapa aku, perangai aku, menilai aku dan yang pasti setiap keputusan itu akan mengubah haluan hidup aku.
walau teruk dugaan yang melanda, walau hebat masalah yang datang, ia cuma peringatan untuk aku kembali mengingati Yang Maha Pencipta, Yang Maha Mendengar dan Yang Lebih Mengetahui segalanya.
alhamdulillah, sekurang-kurangnya aku kembali dan sentiasa beringat dengan segala kejadian. yang pasti segala yang buruk adalah dr aku sendiri, sikap marah aku, kurang sabar n syok sendiri...hehehe
mudah berkata-kata, sukar mengotakannya, mudah berjanji senang memungkiri
dan aku bersyukur kerana aku tahu Allah sayangkan aku sebab sentiasa mengejutkan aku dari mimpi yang melalaikan aku...alhamdulillah...semoga dugaan ini mematangkan aku, membantu aku menjadi manusia yang lebih berguna dan kurangkan cakap yg sia-sia...huhuhu
semoga hidup kita semua diberkati...insyaallah

p/s:tak sabar nak mkn brownies kartika sari...hurmmm dapnyerrr


lots of luv
kekodokbulat

Monday, May 16, 2011

edward

kalaula semua vampire hensem macam ni...aku pun sanggup..hahaha
astro main citer ni n aku akan tgk walau seribu kali coz edward cullin yg hensem..tambah part masa dia jalan dengan jaket yg terbuai-buai dek ditiup angin...arghhh gila kejap...then ms dia mcm malu2 jer nak tgk muka bella lagi hensem..argh gila aku lama sket kat edward...hahaha

klah...tak mau tenung lama2 kat mamat ni...nanti angau plak aku..muahaha

lots of luv
kekodokbulat

rumahku syorgaku

salam


ntry ni bukan la nak menunjuk mcm la umah aku bagus kan?sajer jer untuk kenangan aku...aku kan cepat bosan ngan satu2 kedudukan sofa aku...so bila dpt ilham jer memang tak sesabar la aku nak ubah semua kedudukan...rasa mcm nak di tonggang jer umah aku tu...penat sungguh..hahaha....

ekceli sama jer..ntah apa yg ok nyer aku pun tak tau..cuma semua buku-buku n majalah dah dinaik ke tingkat atas...n aku dah juai semua majalah media hiburan aku(kalaulah melor tahu..mesti dia bakar aku)hahaha..skang yang tinggal cuma mjlh harmoni n bersama selamanya shj(novel tak der la aku juai)...sngt puas hati coz aku ada byk ruang yang melapangkan mata aku.kalau tak mcm tong sampah pun ada...muahaha.












aku buat keje masa melor tak der...senang..kalau tak semua benda dia tak bagi angkat...bila balik jer dia pelik mcm mana aku angkat semua benda...bini kamu ni ada magic tau melor(ceewah...ingat cerita bewitched ker)...ala senang jer...bak kata pepatah kalau tak dipecahkan ruyung, mana nak dapat sagunya....jadi semangat power ranger dah masuk kene la teruskan jugak projek ni...



alhamdulillah...stor pun aku dah kemas...atas pun dah kemas...tapi aku jer tak kemas-kemas lagi..hehehe..maklumla aku ni kan serabai...



p/s:sekali lagi aku ingin nyatakan ntry ini bukan untuk menunjuk atau bangga diri tapi untuk tatapan aku dikemudian hari(ceh ayat budget bagus jerk kan)..hehehe



lots of luv



kekodokbulat



Sunday, May 15, 2011

cak oh cak

salam




rumah aku banyak cicak...rumah aku banyak lipas...arghh geram sungguh ngan binatang2 ini...tembak kang baru tau..huhuhu..dah la suka membuang merata-rata...dalam kitchen kabinet aku tu cik lipas buat kampung dah agaknyer...bersuka ria bila aku buka pintu kabinet...blom lagi cik cak yang berdating dengan senang hati nya kat tepi tingkap..aku rasa macam cicak ngan lipas ni buat parti plak coz tgk tuan rumah tak buat apa2 kat dorangkan...



tapi itu dulu...sekarang tidak lagi..chewahhh..masalah aku hampir selesai..alhamdulillah...lega sesangat...before this nak cari ubat kat pasar mlm tapi melor tu memacam dipkrnyer....tak masuk akal pun ada..takperla...yg ini sure selamat kan(mcm la kat umah aku ada baby kecik merangkak-rangkak kan?)



ini adalah produk yg diperkenalkan oleh cik aira kita..hehehe...brg cosway ni...murah jer...rm4.90 sekotak..dlm tu ada 5 keping.....senang sesangat..mula2 aku letak, aku pelik gak coz lipas tu tak keluar berjimba pun...esok nyer aku tengok, huhuhu padan muka depa...bukan kata lipas, cicak pun ada..satu kotak tu ada la 4 ekor lipas dan 3 ekor cicak(geli plak tgk)....baru satu kotak yer...aku psg 4 sekali...tamak sungguh...



Dan sekarang aku beli lagi kerana sgt berkesan kat umah aku yg banyak cicak n lipas ni...bentuk mcm gmbr dibawah....


ada pelekat kuning..tanggalkan n ada gam(gila kuat gam ni)....


pastu lipat mcm ni...so lipas n cicak masuk terus tak leh gerak


so pegilah ke cawangan cosway yang berhampiran...kat tesco or giant skang ni pun dah ada cwngan depa...tapi aku kim kat aira jer..maklumla saya bukan ahlinyer...saper jadi ahli dpt diskaun...huhuhu



p/s:produk dah berkurun org guna aku baru jumpa...hahaha




lots of luv



kekodokbulat

alahai

salam....


macam mane yerkkk



adusssshhh...rasa pala kene tumbuk plak...muahaha



Saturday, May 14, 2011

sibolat yg chomel

salam




vote for melon...pick me..pick me

aku vote dutch lady moo melon...sebab dia boolat n sgt chomel...pastu sore dia kiutttt sangat....jom sama2 kita vote dutch lady milk election...ada cik lady red bean, cik lady sweet corn, n cik lady caramel toffe...join kat sini
moh kita moo melon..huahuahua

p/s:sajer syok sndri..sebab moo melon kiut giler

lots of luv
kekodokbulat

doyan


salam...


aku suka durian....tapi melor tak boleh makan durian...arghhh...sian sijantung hatiku..jadi aku tak mau buat dia terliur, makanya jarang2 la aku dapat mintak durian.kalau nak mkn pun beli yg sepeket kat tesco or giant jer..dpt la lepas gian...itu pun sepeket sampai rm 10 tapi ada 5 ulas jer..huhuhu..last week update kat fb nak mkn doyan...ptg tu tiba2 melor balik bawak sebijik durian..sebiji jer yer yang berharga rm 8 hengget...hahaha...bila buka ada la 8 ulas yang sangat chantek isinyer..melor ckp mcm keras tapi bagi aku sedap jerk..muahaha

alhamdulillah...dapat jugak walaupun mcm tak cukup..sebab perangai aku ni lah keluar pepatah "dah bagi kaki nak peha plak"chewahhhh...betol ka?maklumlah lama dah tak pegi sekulahhhh....(ceh alasan jerk)

p/s:oh melor...i luv uuuu

lots of luv
kekodokbulat

pelik

salam

hmmm aku pun pelik...maner ilang 2 ntry aku sebelum ni yerk?isk isk isk.....dah publish tapi takder..before this memang la ada problem tapi tak sangka sampai hilangggg...uwaaaa...gambar the rock pun ilangggg

sadissss


Thursday, May 12, 2011

fast five




salam...

memula rasa mcm nak cancel jer tgk wayang ni..lepas mcm2 hal jadi.sib baik jadi...memang berbaloi-baloi....ntah mcm maner kami boleh amik tiket 1205AM 12mei..ak
u n melor pegi alamanda 10 mei kengkunun nak tgk fast five..sekali sold out..waktu tu kol 6ptg..yg kol 9 n 12 pun seat dah asing...so pk nyer pk amik ler kol 1205 minit pagi tarikh 12 may...hambik ko..van dieselnyer pasai sanggup tu...sebenarnyer Allah dah merancang yg terbaik untuk aku...nasib baik kami tergerak nak amik kol 12 pagi, kalau tak naya aku(kan wani)

malas nak ngomel bebanyak tapi pegila tgk citer ni...cewah durhaka kah aku kerna tak tgk citer melayu?hehehe...bagi aku aksi yg dibagi kali ni memang buat tak senang duduk..senak perut...n terbaikkkkkkk....part mula masa de
pa lepaskan DOM(van diesel) dr bas banduan, then curi kereta masa atas train..gila bagak lori dia guna n best gilak masa ni...fuyoooooo...best sesangat la..then aksi kejar mengejar dan yang paling kelakar tgk the rock jadi polis fbi..ejen hobs...pergh mcm katun pun ada aku tgk badan dia yg berketak2 tu..hensemmmm gila the rock..sekali tgk dia ngan van diesel tu dah mcm adik beradik plak...hahaha

yang pasti babak depa tarik bilik kebal tu memang terbaik dowh...n awek polis tu cun arr..ada unsur2 kelakar...ada pelakon death race gak(negro tu) n yng best melor nak tgk lagiiiii...yg tu aku sukaaaaaaaaaaaa..

p/s:tgk action movie mcm tgk citer korea plak..uwaaaaaaaaaa

kekodokbulat

ikhlas

salam


marah, dimarahi, dimarahkan
tengking, menengking, ditengking
bincang, berbincang, dibincang
halau, menghalau dihalau
semua sama tapi berbeza
semua serupa tapi amat ketara
emosi, peribadi atau kehormatan diri

tiada yang perlu diertikan
t iada yang perlu dinyatakan
tiada yang perlu diuraikan
tiada yang perlu diceritakan

hari ini kekal dengan cerita semalam
menjadi lukisan pahit yang terus bersarang
menjadi kenangan tak terucap dengan senyuman
yang hanya dibayar dengan tangisan
kelukaan yang meninggalkan kesan
walau mungkin satu kesalahan
yang akhirnya menjadi titik permulaan
mungkin detik hitam yg tak mungkin ku padam
dan aku berserah padamu tuhan
kerna KAU MAHA MENDENGAR

hari ini akan aku mulai detik baru
mencari kesilapan diri
yang mungkin bermula dari aku
dan aku akan memohon kemaafan itu
dengan IKHLAS dari aku
kerna
aku menyesali atas apa yang berlaku

p/s: egokah aku?

salam sayang
kekodokbulat



Tuesday, May 10, 2011

renungan bersama

SEPULUH ORANG YANG MAYATNYA TIDAK BUSUK DAN TIDAK REPUT DI HARI QIAMAT KELAK!!!

Disebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM , TIDAK DUDUK dan TIDAKBERCAKAP .

Bertanya orang kepada Rasulullah saw : 'Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?'

Maka jawabnya Rasulullah saw 'Umatku dikenali kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'.'

Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan.

Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu 'itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN' mereka.

Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian' Siratul Mustaqim dan memasuki Alam SYURGA, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati :-
1. Para Nabi
2 Para Ahli Jihad
3. Para Alim Ulama
4. Para Syuhada
5. Para Penghafal Al Quran
6. Imam atau Pemimpin yang Adil
7. Tukang Azan
8. Wanita yang mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya
10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw: Apabila datang hari QIAMAT dan orang-orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan:
' Wahai Ridhwan, sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku berpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan dahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah-buahan SYURGA. '

Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu di bumi.

Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud :

'Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu.'

* Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Islam yang lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati. ' Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa mengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.' Surah Al-Baqarah : 237 Untuk renungan dan amalan bersama ..

Monday, May 9, 2011

bacalah

LUASNYA NERAKA

Assalam Mu'alaikum Wbrth!!!


Sahabat semua...bacalah....
Ya Allah... takutnyer... bacelah sampai habis.. skjap jer.. x smp 5 minit..pun!!!


YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM, lindunglilah dan peliharakanlah kami, kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami & semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH. Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH.

Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah dan amalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN.....


.: Luasnya Neraka :.


Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata:


Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w.: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'


Jawabnya: 'Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya.'


Lalu nabi s.a..w. bersabda: 'Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam.'


Jawabnya: 'Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya.


Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya.


Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya.


Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh.


Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api.

Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.'


Nabi s.a.w. bertanya: 'Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?'


Jawabnya: 'Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun,

tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaitu yg lebih bawah lebih panas)


Tanya Rasulullah s.a.w.: 'Siapakah penduduk masing-masing pintu?'


Jawab Jibrail: 'Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s.. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.


Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,


Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.


Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,


Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.


Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir.'


Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w.. sehingga ditanya: 'Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?'


Jawabnya: 'Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat.'


Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan sesudah sadar nabi saw bersabda: 'Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?'


Jawabnya: 'Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu.' Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian nabi s.a..w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')


Dari Hadith Qudsi:

Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku. Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat

2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah

3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung

4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah

5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik

6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak

7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum

8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular

9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat.

10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai

11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat


Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua......Wallahua'lam.


Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159 Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.


Dari Abdullah bin 'Amr R.A, Rasulullah S.A.W bersabda:' Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..


p/s:maaf..aku mahu share shj..from my email

Sunday, May 8, 2011

d'desa part 5-ladies day

salam






Mcm biasa kalau melor jumpa anak2 buah dia sure akan lupa bini..hehehe…tapi takper…yg penting dia happy walaupunnnnnnn
Petang ahad tu melor n the geng pegi segamat. Sian ipah nak ikut tapi melor ckp ini plan untuk org2 besar jer..hahaha











p/s:atin dah muka macam achap..huhuhu

balik 1 hari tapi ntry mcm seminggu kat kampung..hahaha...abadikan kisah aku untuk kenangan masa hadapan





lots of luv


kekodokbulat




benda yg paling aku suka!!!!!

salam


ari ni aku nak join la contest ni...muahaha...aku kan sesuka hati terjah menerjah blog org..then tersesat sampai sini...senang jer syarat2 dier..sila klik sini untuk join
mat jai suh buat tajuk "benda yang paling aku suka"...so aku nak pun mau tulis apa yang aku suka disini...oleh kerana aku ni sesangat tak berapa nak tetap pendirian so banyak sangat yg aku suka..antaranya

1) aku paling suka bila tengok ada follower baru kat blog aku(muahaha..maklumla pemalu)



2)aku paling suka bila dapat ada org komen kat ntry aku(tq cik cammylia yg rajin komen..cik wanikeni juga)


3)aku paling suka terjah belog org tapi malu nak kenaikan diri



4)aku paling suka bila lidah terasa nak makan durian tetiba ada depan mata..



5)aku paling suka bila org bagi aku hadiah (tetiba pehal ni yerk..hahaha)



itu jerla aku nak tulis...tu tuan empunya blog...terima kasih n selamat berkenalan


p/s:moh kite gegar blog dia


lots of luv


kekodokbulat

Saturday, May 7, 2011

d'desa part 4-pizza

salam






kali ni bukan nak share resepi pizza bib yg memang sedap tu..tapi kisah disebaliknyer..hahaha...



ms buat tu dptla 6 keping pizza yg besar n memang puas sgt makan.yerla buat sendiri semua letak extra...



sebenarnyer oven mak rosak. mak banyak oven.. yang bawah besar tu atok belikan.masa tu atok selalu request koi qalakatar(tradisi org perak) so senang ada oven besar...yang kecik itam tu memang dah ada..mak ada gak oven butterfly yg itam guna dapur gas tu..mlm tu oven butterfly mak pun kami guna...



yang besar tu tak boleh terlalu panas.kalau panas mesti blackout..hehehe..so pakar kami iaitu atam gagal menyelesaikan mslh oven..hahaha...gunala oven yg itam kecik ni..







tapi yg kelakarnyer oven mak ni tak leh tutup rapat. jadi kena la ikat...muahaha..sian oven ibuku.

takper...walaupun oven itu terpaksa diikat yg pengting pizza bib sgt sedap..hehehe...cuma brokoli soup jer tak sempat amik gmbr..maklumlah piranha..hahaha

p/s:kalau abg balik mesti lagi best..huhuhu

lots of luv
kekodokbulat

selamat hari ibu

salam



mahu ucap selamat hari ibu pada intimewa untuk


mak aku : pn faridah jamhari


mak mertuaku: pn razmah sidek


maktok ,ibu yuna, cik nani, kak long, kak azie, kak yong, adik aku bib n semua ibu2 didunia terutama yang bekerja...korang memang superb mom.



video


untuk nor, wani n intan juga happy mothers day...aku jadi anak korang jerla..boleh?hahaha


p/s:bilala rezeki nak jadi mommy ni


lots of luv


kekodokbulat

Friday, May 6, 2011

cari kerja

salam...





kalau tak der kerja jgn menyusahkan diri dengan mempertikaikan kerja org lain...jadi mcm aku...conteng tangan sendiri... huh!!!!!tapi bukan aku yg lukis sechantek ini..ada satu kakak tu kesian kat aku coz aku lukis huduh sangat...so dia pun tlg lukis balik(waktu ni dah habis kerje ok)
lagi satu....nama aku HALIMAH ...arwah abah susah2 cari nama aku orang sesuka hati jerk kan nyanyi-nyanyi dengan riang gembira lagu halimah jongang konon2 mesra alam la kan....kalau ada mslh dengan aku tak perlu nyanyi jauh2..meh nyanyi depan aku sini nyanyi sambil tepuk tangan aku boleh kasi penampaq satu..hamboi...kalau yer pun cerita tu glamor, itu bukan aku..yg pasti tambah memalukan dan buat orang semua gelak pada aku adalah..aku tak kejar glemer nok.


sekali org buat baik dgn aku, sepuluh kali aku baik dgn org tapi jgn cari pasal


p/s:hp batery kong...kepala aku pun kong






lots of luv


kekodokbulatberangin

d'desa part III-dania

salam


mau abadikan nia yg dah macam anak burung. umur baru baper bulan dah mau mkn mcm2.bila lambat bagi mengamuk mcm kena cubit.gerammm tol ngan budak kecik ni...geram sebab dia chomellll. semua makanan umar dia makan...hahaha..umar sakit mulut n tak mau mkn.maka jadilah nia si telaga buruk..masuk n suka plak tu...mengeletek jer kaki dia bila dah dpt makan...cute bettul kamu ni nia.



tengokla ni pun makan lagi..isk..isk..isk...



suka sungguh dpt nek keta ngan uncle melor kan?hahaha..sian nia pak lang tak bawak jln..nanti dah besar leh la ikut pak lang jenjalan ngan kakak ipah ngan kakak aqis pulak




pak lang yg over happy..hahaha




lots of luv


kekodokbulat







Thursday, May 5, 2011

d' desa part 2-umar

salam






hari ni nak share telatah umar masa kat umah mak tok. cumanyer umar tak sihat mungkin mulut ada ulser dan juga kene tegur kot..maklumlah budak chomel..sampaikan semua bubur umar dania yg mkn..hahaha


(saya dah boleh merangkak)




umar d paris van java

inilah cara saya berjalan lebih pantas(hahaha...kan dah terseliuh)


uncle melor n umar



( saya dah mangi)



inilah mama saya




moga umar sihat dan membesar bagai johan mcm mak lang..hehehe




lots of luv


kekodokbulat