Sunday, June 22, 2014

sampainya hati dia!!!!

assalamualaikum

hi kawan2...rasanya smua dah tau kan pasal penemuan remaja oku umur 15. aku tau pun ms tgh makan kat assalam..teman melor makan roti bombei..terus hilang selera mkn..kesian sungguh dia..tp ms tu aku tak dgr sgt kat mana tempatnye..
tadi ptg buka blog n tgk online paper, baru tau depa duk nilai..astagfirullah..

terkedu kot aku bila baca benda tu berlaku dibumi nilai...itu pun aku cnfem dgn bubuwani dulu. kesian dia..tak sangka kot...dlm aku bergembira..dalam aku bergelak ketawa...dlm aku merungut makanan aku tak sedap..dlm aku membebel makanan aku mahal...rupanya ada manusia yg lebih teruk dr aku...manusia yang istimewa yang mmg confirm ahli syurga dilayan umpama dineraka...nauzubillah..kesian sungguh dia.

salah apakah dia sampai dilakukan begitu..andai susah sgt dia, aku lihat makeupnya cantik..alis mata palsunya lentik..bibirnya bergincu merekah..tudungnya bermanik indah...kalah aku yang kadangkala rupa amah..

apa yg di cari sehingga anak itu diabai...sedang anak yg sempurna itu tetap dibelai...andai marah jgn disimpan..andai dendam jgn dipendam...akibatnya anak itu menjadi korban..

khamis lepas aku off..aku dgr suara kucing sangat kuat..aku ingat ada kucing yg beranak..aku biarkan coz kucing mmg suka singgah beranak kat rumah aku...tapi kucing tu berbunyi lagi..aku cari..rupanya dlm longkang yang dlm..aku cuak..terus amik penyodok dan penyapu..cuba ambil sebab mmg dlm kan...ms naik dia lemah..aku basuh dia tapi perut dah kembung dan hampir hijau..tak tahu berapa lama dia kat situ...dia mencari2 mak dia...mata dia mcm tak nampak..baby kucing yg baru 2-3 hari lahir..kesian giler kot...mula aku biarkan..tapi aku amik bawak masuk rumah dan letak dlm kotak..dia punya mengiau perit kot telinga...dia cr mak dia...aku bg air dia tak nak..bg makan pun dia taknak...
semalam aku cr dia...aku jumpa dia bawah meja..merangkak dan berbau..aku ingat dia dah mati..sebab dah berbau...perut nmpk kempis..aku ingat perut dia pecah..aku tak jadi buat keje terus masuk..jantung berdebar..hati ni sedih...ayaq mata turun masa aku ckp kat melor...aku kata 'pa dia dah mati'...kami diam...
pagi tadi aku tengok dia berubah tempat..la hidup rupanya...maklumlah kata kucibg ada 9 nyawa..betoi la tu...
tapi dia mmg tak larat..aku angkat dia..letak dlm kotak semula...dia tarik napas dia dlm2..aku ketaq smula...aku tgk dia tarik napas..kenapa mesti tunggu aku wahai kucing...dan akhirnya dia pergi...uwàaaaaaaa

aku tutup kotak n berehatlah kucing kecik...maafkan aku sebab aku lambat selamatkan ko dr longkang tu...sebab tu mak ko tinggalkan ko....

dan aku sendiri pelik...sedangkan aku tak pernah mengandung atau beranak punya naluri menolong walau seekor anak kucing yang mata dia pun buta....inikan pula ibu yang melahirkan sendiri anak itu...
tidak sakitkah beranak itu?
tidak lelahlah dia membawa anak itu 9 bulan?
sehingga senang sungguh dia melupalan sengsara itu..
aku sungguh pelik dan sengsara...
dan aku tak mampu nak bubuh gmbr dia sebab aku pasti aku akan sebak  semula...

janganlah terlalu kejam...ingat Allah ada

Friday, June 13, 2014

salam nifsu syaaban

assalamualaikum...

salam nisfu syaaban smua...
lambat pulak wish...
smlm bc yasin teringat kat mak..
bulan lepas ms 15 rejab pun bc yasin sm2 dgn mak...huhuhu..
tau2 mak ckp dia ada kat umah atok nak buat cukur jambur asy adrian...uishh...ni anak adan.adik nia...hahaha.nama hebat tol skang ni..tesemburlaa nak nyebut nama kamu dia...panggil rejab udah..hahaha


well lately ni melor rajin anta wasap mcm kat bwah ni...teruk betoi kot bini dia ni..hahaha...
tapi ok jugak sebab aku tgk dia mcm rajin sketla skang..kahkahkah..hampir seploh tahun kot kawen...gila tak tau true color memasing..
dulu masa first year kawin..ms duduk selyang...melor adalah suami yg suka sngy memasak...kami sewa rumah yang jenis 2 tingkat tu..atas runah org lain. bawah org lain..belakanh umah tu ada la nak sidai kain...every day melor akan siram dgn paip kasi bersih...lepas tu dia rajin sangat masak.msk banyak2 then antar umah atok...seronok woo duduk selahang walaupun rumah orang...skang ni even rumah sndiri tapi makin jauh dengan keluarga..sebab jauh, sebab masa, sebab kos,sebb mcm2.....hurmmm sedih..

ini utk peringatan aku sendiri
tak baik dengki n burukkan kawan2...aku ingat lagi 15 tahun dulu tak byk kot gangguan emosi  dgn kawan ni..takde nak dengki2..kawan2 aku cantik baik best wooo...tapi skang zaman kerja  ni mcm2..aku pun tak paham sebenarnya...kroni, siapa pandai bercakap, siapa pandai janji kosong...dialah yang org pandang..jujurnya aku rindu dgn suasana kerja di maybank...sedih sebab aku tak sabar...hurmmm takpelaa. rezeki aku dibumi nilai..


ini kawan aku dimelaka..
ntah mcm mana boleh terapat sebab dia cantik..dia pandai..tak mcm aku yg kuat main..kuat merayap dgn kak cik...kami kenal bila kami pindah rumah sewa..wati kenal dgn kwn serumah sab..dorang budak komputer..aku bukan akaun..sama dgn sab tapi dlm kelas kami tak penah pun bertegur sapa..sab ni budak baik..hahaha..betoi dia ni innocent je..tak layak kot kwn ngan aku yg comot ni..tapi akhirnya kami rapat sangat..rapat gile ok...apa yang aku buat dia buat..apa yang dia buat aku pun buat..banyak sgt kot kenangan aku dgn dia ni..dan akhirnya cinta dia kuat dgn talib...talib ni pun dah mcm abg aku.dia hanya baik dgn aku...penah kot hubungan aku dgn sab tercalar dek kerana mulut seorang kawan kata aku suka kat talib...kahkahkah..salah orang kot coz dia hanya utk sab..aku sndr akan pastikan dia akan kawen dgn sab.sebab aku tau sab hny boleh bahagia dgn talib...
then kami baik semula...even masa tu aku dimelaka sab dijohor...ms tu kami sertai slg(skim latihan graduan) ms tu la..skanh dipanggil sl1m kan...tak sampai sbln sab dpt keje kat johor..dia pegi..loser aku kot..hilang kawan rapat lastly aku sensorang kat melaka..sedih masa tu sebab dia je yg aku ada...ita n wati tak join aku ms tu...
akhirnya aku tak tamatkan slg aku coz dpt keje di maybank n kene report duty...perghhhh ms tu mmg aku nak lari dari melaka dah..aku tak mau duduk situ sebab sab takde...
aku start hidup di selayang semula n tau2 sab ckp dia dah berenti keje kat johor..tup tup dia dpt keje kat ambank kl..ulang alik lah dia dr seremban ok pegi hq ambank...sampailah dia kawen dia masih keje di ambank..lastly coz dia pregnant n gugur, dia berenti..dan mmg rezeki dia, skang dia keje dgn gov.. kementerian kesihatan..kat rembau tak silap aku..wahhh bestnyeeee..tak payah hidup dikwsn yang living costnye tinggi...mcm duduk nilai ni..aku rasa semuanya mahal..
aku nak balik kampung..uwaaaa...bestnye dpt duduk kmpung..seminggu pun jadilahhh..
tapi itu semua angan2 jelaa..
uwaaa..k 
nak cari semangat
esok aku keje....hurmmmmmmmmmmmm

Thursday, June 12, 2014

borak kosong jeeeee

assalamualaikum

sapa tengok kerna terpaksa aku relakan @ KTAR?
hahaha..ramai kot follow citer ni sebab suka tgk izreen azmida jadi indah tu..
kelakar je coz dia ckp tu mcm real je laju2, kelam kabut...
jujurnya aku tak baca pun nobel dia..
tapi aku suka hero n heroin dia..
even aku sebenornya takdela suka sgt kat hero tu
mcm tak glemerkan..mcm tak best je kan..
sekalinyerrr terjatuh cinta polak dengan dia.mbahaha
yg penting best...aku suka jeee...

pastu aku suka tgk citer yang kol seploh mlm kat tb3 tu..
yang nabila huda belakon dengan fouziah ghous tu..
dlm tu fouziah nampah cantek sangat...
baju dia, makeup dia lawoooo
i suka tau..
tapi paling suka rumah mak dia la...kolam kan dia haaaa sebesaq begitu..
i is speechless...mbahaha
rumah idaman tu...tapi tak mau rumah besaq mcm tu...
nanti byk lampu nak guna..letrik mahai..
nak tanah n kolam ikan besaq mcm tu..pastu ada plak pondok
perghhhh minum kopi kat pondok tgh kolam mcm tu....
haishhh kena marah hari2 kat tempat keje pun takpe...huhuhu

semalam aku tolong org
aku pun tak paham...
mcm mana aku baik hati sgt
padahal selalu mcm singa betina nak menepous.
mesti dia hembus2 kat aku ni...
dah la aku tolong dia...
lepas tu ada ke ckp
"yerla nanti tak ikhlas kang, kembung pulak saya...tak muat baju saya"
lebih kurang gitulaaaa ayatnyerrr..
yang best tu siap ckp kang balik kena simbah asid
)**^&%)!>J_&@H
aku pun tak paham
aku tolong dia, tapi dia pulak yang mcm ehhhhhhh
aku nak tolong ni...
aku nak tolong pun kot la ko nak dtg ganti balik ke nanti
yerla bukan tak jumpa pun...
aku jumpa jer dia coz dia akan lalu jugak tempat ni bila2 masa nanti...
tapi dia tak cakap pun akan dtg jumpa aku
last aku yg ckp dtg la bila ada ms..
ganti balik yang aku kasi pinjam tu...
kalau dia nak ganti
dlm hati aku dah ikhlas kan dah...
andai dia dtg aku terima
klu tak, aku tak cari dia...

tapi dia boleh ckp ayat atas tu
tetiba sakit pulak hati aku
dr ikhlas jadi panas pulak
tapi aku diamkan ajer...
aku malas nak ckp apa..
yang paling best dia tak ckp terima kasih pun wei
dia lalu je dan dah jauh sikit baru cakp terima kasih..
nampak sangat tak ikhlas..
aku tolong ko
tapi itu balasan dia buat...
alhamdulillah
aku terima
andai betol dia tak cukup cash masa tu
aku harap dia murah rezeki...
tapi kalau dia menipu aku
tak aman hidup dia..
even dia bayar pun pasti dia tak ikhlas...
grrrrrr
lepas tu siap ckp lagi nanti dia nak bgtau semua kawan2 dia
buh dlm emel lagi..perghhhhhhh
memang aku buat baik dgn salah org la weii

mmg tak banyak pun aku tlg dia
sikit...sikit sangat wei
belum lagi kawan2 aku yg utang aku ribu2
tapi senyap jeeeee
lepas tu beli rumah beli keta boleh la pulak...
takperlaaaa....
itu dah dugaan aku
terima jerlaaaa
lagipun biaq pi hangpa laaaa
masing2 dah besaq..
boleh pikiaq psl duit orang

arghh persetankan semua itu
biarlaaa mereka..
malas nak layan...
mata dah sembab ni
macam fengyii pun yer gak..
ala panda homei2 tu
kembar aku tu..
hahaha

klah...semoga berbahagia
dihari khamis yang indah ini
esok jemahat..

lots of luv
et

p/s:melor...i miss u...phuiiiiii(mcm tak jumpa..menyampah)


Tuesday, June 10, 2014

jakarta last day-tanah malaya aku datang

assalamualaikum

hari yang ditunggu.balik umah..
hoyeeee
so pagi2 kemas brg..bawak turun beg sesiap..
senang nanti turun je..maklumlaaa bag besaq semua..
sekali mak mentua aku dah tak sabar nak balik gamaknye..
hahaha
ajak turun bawah..
aku turun lambat sket..
so lepakkkkkk la kat bawah..
lama kot duk situ...
tunggu pengantin sebenarnyeeeee
umah dekat tapi biasalaaa jalam jem kan...
so tunggu punya tgg hampir jam sembilan kot baru sampai..flight kol seblas...
kami amik lagi satu teksi coz makpak mentua aku naik keta ngan menantu mereka..
kami kena la amik teksi.
akhirnya dpt teksi yg baik..
siap bagi gula2 lagi pada kami..
uishhh jalan memang sesak la..
lap peluh sat..
aku tetidoq-tidoq tak yah ckp la kan...huhuhu
sampai epot, turunkan barang n cr fmly inlaw aku..melor pi kaunter kejap then kami smua pi kedai feveret makan lontong sedap ni...yummeh weiiii

tgk la melor dpt makan..
hahaha..sedap wooo
penerbangan balik alhamdulillah..
ms dapat masuk perut kapal tu lega sungguh la perasaan aku..
hahaha teruk kan...rindu kot...
teruk2 pun tanah tumpah darahku..mbahahaha.tak pe...
smp klia pi kedai mainan utk adib kejap..anak icha...sian dia..cr mainan utk anak dia tak jumpa2..dpt la satu.
muka happy nak balik umah..
masa ni dah pening pala..muatkah semua org naik satu kereta...

ms dtg kami buat dua trip..hurmmmm..brg mcm byk je kan..hehehe


lastly muat je .tapi aku riba mak aku la..hahaha.tapi seat keta aku rosak la pulak satu..telebih pusing..muahaha..
itu tanda semua tak sabar nak balik umah memasing..
mak melor balik petang tu..sebelum balik ajak pi makn assalam sat..aku makan nasi lauk kari kot..kahkahkah..ms tu perut dah sakit kot..gestrik..
tapi nafsu aku turutkan jugak..hehehe..malam tu kami anta tokdah balik selancar..tokdah suh adan amik tapi kesian adan..zati pun ms tu tunggu hari..so kami antar bolehlaaa makan cendawan..hehehe...best wooo tido umah mak...
umah mak adalah terbaik.....
itulah catatan perjalanan dlm.misi menyatukan dua hati menjadi satu.
cheeewah..
hahaha...

klah babai...

p/s:owh adik ipar aku ckp negatif..tak pregnant tapi kameh kotor katanye..hehehe..kencing kotor..ada infeksi..well biasalah kan...hehehe.
takpe coba lagi

Monday, June 9, 2014

normalkah aku?

assalamualaikum...

semalam aku dikhabarkan tentang kemungkinan adik ipar aku mengandung..
bunting pelamin barangkali...
alhamdulillah kan..

tapi aku????#&^/
ntah
aku sendiri tak tau perasaan nak describe
sedih suka kecewa ntahlaaaaa.

utk org yg 2-3 tahun baru kawin
kalau tak de rezeki anak mungkin kecewa
tapi utk aku yg dah hampir sepuluh tahun ni...
hurmmmmmm
tak tau nak ckp apa?

bukan tak terasa
aku terasa..
bila melor cakap
seronok kan ada baby?
seronok kan klu bawak baby oversea..
abang kan klu ada anak nak mcm ni
nak mcm tu...
korang rasa aku tak kecewa ke bila suami sndiri ckp mcm tu
even bergurau
tapi hati aku tersentuh

korang rasa aku kuat ke?
bila semua org sibuk buat persedian raya
cari baju utk anak2
bila atok nenek beli mainan or pakaian utk cucu2 dia
yang pasti ko sendiri tak merasa
tak pernah kot...

kebal sangatkah hati aku?
bila aku sendirian
aku terfikir bagaimana rupanya aku seorang ibu?
garangkah?
lembutkah?
kuat membebelkah?
atau sama saja?

melihat kawan sebaya
berlumba2 bercerita dan bertanya
anak kau berapa?
yang sulung darjah berapa?
yang bongsu dah pandai apa?
aku malu semulaaaa
malu sama mahu menjadi kura2
biar aku masukkan kepala dibadan sendiri
dan diam seribu bahasa

belum lagi bila sidia busy dgn kerjanya
atau sibuk dengan handphone ditangan
aku sendiri selalu bermain perasaan
berasa curiga yang bukan2
sebab aku bukan wanita sempurna
aku hanya wanita yang penuh dosa

aku sendiri tidak pasti
bahagiakah dia dgn aku
gembirakah dia bersama aku
tanpa anak tetapi hanya aku?
&!/$@((^!/8*$!:,'8/$*!(72:

jangan dikata
tidak usaha
jangan dinasihat
tentang anak angkat
jangan dibilang apa2

ada yang perlu dicerita aku bangga
dan yang rahsia ku biarkan ia menjadi tanda tanya...

yang pasti aku bahagia
seperti yang ada sekarang
hanya ada aku dan dia
selamanya....

kicap cap BANGO

assalamualaikum
masa di jakarta dulu aku ada beli satu kicap ni...ms tu first day smp..nak mkn nasi senang sket ada kicap.then bila mak n mak melor rasa depa ckp sedap...
so turun la bawah ke mall utk beli hr ahadnye....coz monday dah nak balik kan...
murah sket di mall dr beli kat kedai runcit biasa...harga satu tu tak silap rp16000 mcm tu...
so mak bagi duit n pesan beli la dlm sepuluh...hahaha...ada gak kicap yg siap ada cili tu..tapi aku tak beli pun..mak je beli...sedap je aku tgk...
cap bango pun bango laa..bango tu stand for bangau kot
.muahahha....

Sunday, June 8, 2014

jakarta wedding-part 4,the day...

assalamualaikum.....
well hari yang ditunggu tiba.
seawal 4 pagi kena turun ke bilik makeup yang memang disediakan dihotel tu..
besaq jugak biliknya...
oleh kerana sedap amat tidoq, kol 4 baru aku bangun...hahaha
mengantuk wei...
mak mentua aku n adik ipar aku icha je bagus..ontime mereka..
jam 4 dah siap n turun bawah...
aku turun kol 5 lebih lepas solat subuh...
pakai baju semua then terus turun kat lobi...
tunggu punya tunggu kol 6 dorang tak amik lagi..
katanya mereka akan ambil dilobby..
lastly sebab aku pun salah sebab bangun lmbat
so tanya kat kaunter mana bilik makeup...
naik tingkat satu pi la dgn mak aku
rupanya elok aku sampai mereka baru nak cari aku.....
well org ada2 kan so guna wedding planner je
senang....
so bersiaplaaa aku...
inilah hasilnya...
baju tu memang family mereka bagi kain...
so itu jer yg terbaik untuk wanita yang agak berisi
kahkahkah..
kain songket...
well family perempuan ni even moden tapi sangat2 pegang pada adat..
mereka memang ikut smua la..hehhee..
aku rasa fmly aku kawin pun kami dah banyak skip..
so kena siap makeup sebelum jam 7 yer..
sebab nikah pukul 7..mbahaha..
awal gile kot bagi aku..tapi nak buat mcm mana
jurunikah banyak lagi pengantin


yang bawah ni adik ipar aku, icha...
mak mentua aku lagilaaaa, kena tukar baju 2 kali..
baju nikah lain..baju sanding lain..
maklumlah dia pun kena bersanding sama atas pentas sana tuuuuuu.
omak aku pun kena mekup...
hahaha..sian mak aku...putih gila kot muka dia..
siap nak buh bulu mata pelesu..mak tak mau...

so dah siap smua kami belah lelaki kena ready la kan...
berarak ok dengan bunga telor dia yg memang mcm pokok tu...
guna buluh besar ok batang da...asas dia tu lagi hebat..bentuk bintang tu haaa..
mak aku dah siap ckp dah dia nak buat untuk adik aku nanti...
dik cepat la kawin...mak tak sabar nak buat bunga telor kooooo...hahaha
so kami kena beratur sebelum masuk kedewan...
melor kena baca untuk penyerahan pengantin
panjang jugak...hahaha
aku tergelak-gelak coz aku tau suami aku kan pemalu...mbahaha
sibuk dia menghafal
aku siap ckp habisla aa tak kawin la ko sebab abang ko gagap..muahaha
masa ni mak aku duduk je kat kerusi..sian dia nak jalan2..
jauh jugak yerrr


nasib baik ada kawan pengantin...
tolong bawak pokok bunga telor tu..
aku suka tau bunga telor depa...
tegak je telor dia...
ingat depa nak bagi sepokok kat kami
boleh la bawak balik kl...kahkahkah..
weh telor mahal yer kat indon
depa jual ikut kilo bukan ikut bijik...
kami beli telor 40 biji ms antar barang hari jemaat tu kena bayar hampir 30 hengget malaysia weiiii
sebelum akad nikah, ada jugak bacaan alquran
sedap suara makcik tu..
jiran pengantin...qariah indon..tempat kedua katanyer..
sorang baca sorang terjemah...hurmmm kita kena buat gitu..
lepas tu pak kadi akan bagi la ceramah sikit..
melor kena jadi saksi.kahkahkah
sian la ko aa
org lain nak nikah, melor yang gelabah..


sekali lafaz je..alhamdulillah..
aku ingat mcm cerita indon yang selubung2 dengan selendang tu kan...
rupanya pengantin perempuan kena duduk kat tempat lain...
dah settle semua baru pengantin lelaki ambil dia n bawak kemeja tempat nikah..
oooo gitu rupanya..kata pengantin perempuan itu adat keturunan lain..mereka lain..ooooo
so lepas sign kad nikah dan disahkan sebagai suami isteri maka selesailah semuanyaaa
inilah dia pengantin..
khairul azhar idris dgn tita fitria bafieros
welcome to the family
muka adik melor mcm  melor kurus kan..hahaha
lagi 2 tahu sama la dia mcm abang dia..kuikuikui

so lepas nikah ada la sesi fotographi..
eh lupa kat sana mereka tak der pun amik gmbr guna hp macam aku,.
hahaha
yerla official photographer mereka kan ramai..lawa2 gmbr tau
so amik la gmbr beramai2..

kemudian ada renjis2
tabur beras kunyit
hahaha..kelakar ms ni
tegelak2 kami


selesai semua kami pun makan..
sedap wooo lontong yang disediakan pagi tu..
alhamdulillah
tapi sebab pengantin nak siap kami kena la makan berpindah randah..
lepas makan kami pun pi la photo booth..
amik gmbr siap2
deko dewan semualaaa
gmr atas tu aku dgn makcik tita..dia duk pontianak...
family dia ni kebanyakan dari pontianak...so cara ckp lebih kepada slang sabah..

ni la keadaan dewan
makan cara buffet tapi takde kerusi ye..
makan memang superb...
sedap bak hang
tapi malu coz asyik amik je banyak2 kali kan..
kahkahkah
asyik muka aku je ngambik makanan

so ni lah pengantin dihari kejadian...
berat woo yang adik ipar aku pakai tu yang mcm tiara tu..
sian dia..lepas majlis berjendul dahi..
dah mcm flower hon jadinya...
baru 3 jam kot pakai..
so masa ni kami semua beratur kat luar dewan semua 
bersama family lelaki dan perempuan...
beratur la kami bersama-sama...
seronok jugak masa tu
kami berarak sampai pengantin naik pentas..
sebelum tu ada tarian..
tarian sireh apa ntah sebab dia bawak sireh n kena amik sireh tu..
aku amik jerlaaa buat syarat..
nak makan kang ada yang pengsan plak kat situ..muahaha
pastu ada tarian dr daerah pontianak jugak sebab mmg ayah pengantin perempuan dari sana...
so berjoget lah kami bersama2...muahaha

sebelum tu kawan2 ayah pengantin perempuan dah berdiri ditepi karpet merah kira tugas mereka ni nak greet all the guest la(ceh ckp omputih pulak)
iyer mereka salam semua tetamu yang hadir...
walkaway ni terus dari pintu depan naik kepentas utk salam makpak pengantin perempuan, pengantin dan makpak pengantin lelaki..sebab tu pelamin dia ada tiga dan terus turun n pergi ke tempat jamuan makan..
kiranya mereka dipentas nampak la siapa yang tgh makan...
this our pict before majlis rasmi..
amik gmbr dulu...mak mentua aku tu pakai songket dia cantik sungguh...
sama je mcm mak pengantin perempuan.

so inilah rupa majlis bila dah bermula..
see gmbr yg tengah tu yang berkot tu semua kwn2 ayah pengantin perempuan..
president indon pun mai wei...aku jer tak perasan coz sibuk makan...
makan sedap2 kan..rugi wei tak makan...
selain jokowi, adik megawati pun mai..
melor jer perasan..
majlis start lebih kurang jam 11 berakhir kol 1...


see happy kan dua orang kakak menerima adik baru..hehehe

ni antara bunga2 yang ada kat pintu hotel tu..
banyak wooo

see melor sibuk amik makanan..
aku suka gmbr ni
chomell je mamat ni

so lepas makan kami duduk dan makan lagi
dersert dia semua best2
siap ada kek volcano..
msk kat situ yer supaya coklat tu cair terus..
tapi kesian kat mak pak mentua aku la coz lapar kot depa kat atas tu...
lama wei berdiri..tak der org mereka duduk..tapi selama 3 jam tu aku rasa duduk kejap2 je kot..
orang sentiasa ramai...alhamdulillah jugak la kan utk family mereka..
nak dekat kol 1 aku ckp nak naik atas kemas coz checkout kol 12..
bagitau pengantin then terus naik..
sekali bilik aku tak leh acces..
dah terpaksa turun bawah n depa ckp checkout jam doblas..
so aku pun ckp takpe saya nak amik barang je...
then transfer pi bilik makmentua aku...
mak aku, aku suh duduk terus bilik tu untuk tumpang solat zohor sat..
kemas2 barang smua then hantar kunci...
tak lama mak mentua aku naik..
sian dia coz baru nak makan ms tu..
kami besiap cepat2 siap sembahyang smua n aku tukar baju buang makeup coz dah gatal muka..
then besiap keluar bilik...
sebelum nak keluar tu aku tetiba sedih..
hahaha
menangis macam apa ntah..
ntahla mcm2 aku rasa ms majlis ni n sebelum majlis ni...
alhamdulillah happy untuk mereka
jangan lupa jasa kami yang sedikit ini sudahlah...
ms kami turun tu, org hotel dah naik bilik kot coz depa nak suh keluar cepat..
muahaha
maafla pak...kami pun capek dong...
so selesailah majlis kami di jakarta..
lega gila kot..
petang tu kami terus pi mall bawah tu lagi coz mak aku 
nak beli kicap bango..
banyak gila kot dia beli
sedap katanye...
kahkahkah..
sian mak aku...kicap pun kicapla mak...
so mkn malam mcm biasa lauk nasi padang lagi laaaa kan...
tak sabar nak balik esok weiii
pagi2 nak berambus..
muahaha
i miss malaysia

Saturday, June 7, 2014

tahniah pahang

yeeeee...
hepi wei...
mbahaha

photo taken from instagram @budiey
mohol dihalalkan...huhuhu

jakarta wedding-part3

assalamualaikum

sabtu tu kami takde majlis apa2
cuma ingatkan nak ke mangga dua...
keadaan best tapi biasalah sesak
klu tak sesak bukan jakarta ye.
aku tak beli apa pun....
beli makanan je..
so lepas mkn pi foodcourt dia...
konon dish depa sama kat bandung..tapi..
harapan punah..cheh..tak best langsung..

omak mentua den merasa air syurga namanya....
macam abc tapi segala jenis buah dia bubuh dlm tu...dicampur susu cair...urk...i is dont like...

balik cepat coz mcm bosan je....konon nak ke ambasador tapi jammed..nak amik teksi kena jln sket....mereka kat sana bukan betimbang rasa sgt...even mak aku jln pun depa tak kasi chance...hishhhh geram aku..
cari teksi lagi satu mslh...teksi byk tapi tak mau jln..gedik..dapat je bagi makbpak naik dulu..last aku dpt kami naik bedua dgn boboi..
sekalinye driver tu panas baran..org minta duit coz bg dia lalu pun dia marah...org lambat depan dia pun dia marah...org poyong jln dia pun marah...
last sekali before msuk kalibata city tu ada kaunter tiket..lambat pun dia marah2 ...
lastly kami turun n jalan je..urghhhh geram aku....
naik atas kejap then turun semula dgn adik boboi pi mall bawah nyeeee...
cari mainan utk anaknyeee.
masih tak jumpa.
sekali kami makan je..hahaha
tapi beli bungkus jugak utk org yg dirumah...
melor masih dgn nasi padangnye..urghhhh..asyik ns padang sajork
so hari sabtu lepas maghrib makpak mentua aku bersama pengantin pegi ke hotel yg disediakan di bidakara hotel..mereka tidor sana...mak prngantin pompuan dah pesan pd aku supaya pegi sekali tapi ada miscomunication kat situ..pengantin kata takde bilik utk yg lain..dia sedia dua bilik utk pengantin dan makpak pgntin....
aku n yg lain ok je...esok pagi2 lepas subuh kami pi la hotel tu coz nak makeup kan....
sekali dlm kol 9 tak silap aku dpt msj n kol suhdtg otel jugak..aku dah mcm hek elleeee...apa jadah la kan...so pegi laaa kami dgn pakai baju tido je.kol sepuluh dah masa tu...
sampai je bilik perghhhh besar tu...
mmg mak pengantin perempuan ada ckp dah kat aku masa hr jumaat antar brg tu tapi yerlaaa pengantin lebih tahu la kan arrangement dgn bakal family baru dia...
pening aku....takperlaa dah nak last ni...lantaklaaa.....yerla dah nak nikah..takde pening dah lepas ni.hahaha
aku susun barang, iron baju jap, borak ngan mak mentua aku jap coz dia mmg suka lepak bilik kitrg..ada anak anje dia..hahaha..laki den la tu...then ku suh smua rehat coz 
ku tau esok mmg meletihkan...
alhamdulillah lega badan aku malam tu dpt tido yg betoi2 tido..takde alih2 tempat, takde kepanasan n takde la tido share bantal...seksa
ok share bantal..hahaha..well sewa apartment itulah risikonye...
alhamdulillah...one more day et..then pulang ke m'sia....malaysia tetap dihati..
i miss klia..hahaha..propa sangat

k bye

Friday, June 6, 2014

masak lemak daging salai meletop dikedai depan kubur

assalamualaikum...
iyee betoi kedai makan ni depan kubur
area nilai lama sana
sebelah sekolah men dol said...
sebenarnya pernah cari kedai ni tapi kami tersalah pegi kedai...kedai dia mcm tersembunyi sket..
ni dlm dia..mcm tak percaya pulak...beria-ria boboi ajak aku..siap ckp dlm kedai ada kolam coz dr luar epik  betoi kedainyaaa..
tp bila msuk dlm mcm ehhhhh best laaaaa
meja tak byk..ala kedaikecik jeee...
tp byk dah reserve..lmbt dg habis..awal sgt dtg dia tak bukak..betoi wei coz kami mai seblas stgh tak open lg...smlm pi tepat jam doblas sampai depn kedai..hahaha
hepi la coz dahlaa coti..mkn plak kedai idman hatiii
konsep dia ko oder br dia hidg dlm pinggan..satu set dlm 9 hengget..contoh asam pedas set mai dgn nasi n ulam..ulam tu ada kerabu n smbl belacan...
ini yg kami oder...asam pedas patin, msk lemak ayam salai, sambal udg petai n telor dadar...
mknla aku dgn ayaq mata hidung semua turun...boboi mkn siap bepeluh bagai...
mmg pedas dia tahap mbunuh...bagi aku la coz mmg pedas gileeeee..
aku dgr ada yg oder kurg pedas tp dia sesiap ckp ni mmg pedas kak..bukan sikit tp byk...
mmg pun..kat dinding mmg ada sijil penghargaan berkaitan rasa eksotik ke apa ntah..iaitu rasa pedas melampau...
tp aku ok je..tmbahan dia hidang gn pinggan batu tu..mcm mkn kat umah omak den jee..
so sesapa yg terasa nak mkn msk lomak cili api podeh tak hengat cr la kubur abd kadir or sek men dol said..kat nilai lm tu haaa...kedai kecik n takde la baru sgt..tp suasana dlm mmg bersih n cantek..jgn risau...
kebersihan aku suka..hehehe
selmt mencariii

Thursday, June 5, 2014

wedding at jakarta-part 2

assalamualaikum...

sambung lagi majlis perkahwinan adik ipau aku..m
so jumaat bangun pagi lepas sarapa kami pun duduk la tgk hantaran mereka..
ini semua digubah oleh pihak perempuan..
mak dia nak buat kerana memikirkan kami jauh dr seberang kan..susah nanti..bagus jugak.tapi mak mentua aku nak jugak buatkan sirih junjung utk anak bongsu dia..maklumlaaa ini yg terakhir kan...
so aku bawak jugaklaaaa barang dr nilai..
me kasih la wanikeni coz sireh dia byk membantu..hahaha..sireh jakarta ada tapi jenis sireh india tu..warna tak cun..
tapi sama gak.mkami gubah awal sgt..
miscomunication gitu..
ingat kan petang upanya malam...
sian mak mentua den...habis layu daunnya..maafla mak.aku pun buat dgn bahan tak berapa nak cukup.siap tgn mak kena glue gun yg panas tu..sian dia..demi anak bongsu katanye....huhuu..rasa bersalah gila aku kat dia...im sorry mother in law....

so inilah barang2 hantaran mereka....dorang buh dlm box je.
senang kan..cantik oun cantik.


so ini barang kemas utk batalkan air smyg,
duit hantaran, sireh junjunh dan bunga telor.
menggagau wei cari bunga segar..lastly tak jumpa then guna la jugk bunga pelastik tuuuu

kain n sonket yg bawah tu barang dalaman...iyeee barang dalaman leee termasuk towel..

sarung bantal dan cadar, comfoter dan set mandian

kasut/handbeg/jam dgn yg bawah telekung n alquran

handbeg dan kasut lagiiii

so petang sket lepas sembahyang jumaat aku n melor pi turun mall tu..nak pi cari makanan...
jumpa mangga ni..nama dia mangga manalagi...hahaha comel je
harum manis pun ada wooo kat sana..

sibuk boboi amik gmbr dgn set ramadhan ni..well indon as always semangat mereka..

so kami balik apattment...pegi aku ngan boboi je...so aku masak nasi, beli lauk kat kedai padang, ku masak sup adabi 4 tin wei dan sardin...perghhhh sedap weh makan..abah aku makan siap hirup sup..dia mmg suka sup tu..hahaha
aku mmg bungkus beras dr kl 3 pot..aku bawak 4 bgkus...cukup alhamdlilh..
so lepas mkn,smbhyg maghrib n besiap nak  pi hantar semua hantaran ni...
iyeeee hantaran hantar sebelum nikah..ada majlis sket la macam nak serah bantaran sekali serah pengantin..
petang tu dirumah pengantin ada buat majlis pengajian katanye..mcm khatam quran la kat sini.
so kami pegi naik 3 teksi coz kwn pengantin ada jugak..nasib ada mereka..
boleh bawak barang..
so kami pun pegilaaaa...sekali sesat dowh..
pemandu teksi kitrg plak berlagak mcm pandai n jalan dulu..belum lagi marah2 kata lama tunggu..
dah la jalan jammed..urghhhhhh
pengantin plak boleh telupa jln umah..hahaha..gabra punya pasal..lagipun malam..lastly kami masih tepisah n aku insist suh dia ikut je jln yg aku dah ingat...elok masuk simpang nampak teksi yg lain..hurghhh lega wei..dan betoi la coz aku mmg ingat tembok umah mak dia....
senang sgt nak ingat..(cewah berlagak pulak)
so sampai umah mereka, takde pun khemah mcm kita...eh lupa..umah mereka besar...hahaha..tapi ada la microphone...
ms nak.masuk tu ada la tabur beras kunyit jugak...
dah masuk ada la pelamin kecil mcm ni..guna songket je.ku rasa songket ni dr pontianak kot..mereka kuat lagi dgn adat mereka..
so kami pun ambil tmpat utk berbincang...

prngantin masih nervous...tapi pengantin pompuan tak boleh turun...larangan keras sebab maknyeeee tak  bagi..tapi dianyaaa curi2 juga tgk buah hati
hahaha
so lepas ada pantun n ucapan sket makan inilah caranya...simbolik penyerahan brg hntaran...adalah besan2 ini ckp apa ntan..nggak dengar guweee
alhamdulillah selesai smuanya kami pun makan...sedap woo makan tapi makan duduk ni tak puas..hahaha..lauk sedap..pajeri sedap..smualaah sedap..klu ikut aku tak puas makan..tapi nak buat mcm mana kan....umah org.hahaha

so ingat boleh balik..rupanya ada plak penyerahan brg dr perempuan kepada lelaki...
sama gak caranya mcm tadi...owh lupa yg becakap pakai kain pelekat pink tu adik bapak pengantin...bapak pengantin yg sebelah pakcik baju putih
dulu ms tunang ada pak long kan..yg dudk pontianak tu..tapi paklong sakit.kena strok..pak long ni baik wei dgn kami...amik gmbr ms tunang tu.kenangan je..moga pak long cepat sembuh...

alhamdlullah selamat semuanya dihari kedua..jumaat bersamaan 16/5.
lupa plak...dah la before mai tu black out lagi apartment kitrg..aku lupa pi iron baju tak off econd..makanya begelap laaaa kami..nasib baik nak iron tudung jeaa n yg lain semua dah besiap...tapi.masa balik dah ok..huhuhu..
so mlm tu lapang dah coz hantaran dah takde kan...hantaran utk lelaki tak sebanyak n sebesar utk pmpuan...so lena la tidoqq...
so sabtu free time kami pi shopingggggg


lots of luv
et

Wednesday, June 4, 2014

wedding at jakarta-part 1

assalamualaikum....

maaflaaa klu tersalah tulis..maklumlah taip guna hp...jari saiz xxxxl..hehehe

ok ini majlis adik boboi..jodohnya dengan org jakarta...alhamdulillah..
selesai juga ye majlisnya..aku ada dah buat entry jakarta with love dulu...itu ms tunangnyeee
so seperti yang dirancang, kami berangkat tanggal 15 mei 2014. amik first flight ke jkt coz jakarta kan jammed gilak terutama hari bekerja kan...kebtulan ms tu 15 rejab.so aku n mak puasa..dah alang2 bangun awal utk besiap baik aku sahur je dgn mak.
kami pegi  berenam je..
aku; boboi, mak aku , mak boboi, abah dia, adik boboi icha n pengantin...



omak aku ni alhamdulillah tak yah guna tongkatdah..tapi jalan kena slow sket la..n dia jln kaki cengkot sket..maklumla berapa lama kaki mak tu tak ok...

ni mak boboi ngan adik dia...mak boboi pun kakinye bengkak gak..tak leh duk lama2..skang pun bengkak juga kakinyee

gate  G4 tak silap aku..hahaha..lupa sudah...berangkutanlah kami ke sana..haa nila pak mentua den..pak derih

oleh kerana kami puasa n masa org mkn kami selfie sat..muka tok dah br bgun tidoq...hui sedap tidoq dlm kpl..hahaha

alhamdulillah sampai sana dlm kol 850...waktu depa la..waktu kita kol 950...depa kan beza sejam lmbt ngan kita...
hepi hoi smp jakarta...
aku n boboi sewa kereta konon senang nak kesana sini..
rupanya hari khamis kami sampai tu adalah hr cuti di jakarta..wesak day depa..
so nak pi shopping mall mmg berasak..
jammed gile..hadoi..pening jugak..
tapi pegi jugaklaaa..konon senang nak bejalanpi tmpt2 sejarah depa..tapi harapan kusnah...
lastly dari membazir kami kensel transport amik sehari je ngan supir tu...mahai wooo..kena bayar sejuta dua ratus ribu gak laaa....hurmmm lebur duwet macam tu jeee..sedih wei...
masa bertunang pengantin sewakan apartment kat sudirman park..
kali ni di kalibata city...perghhh banyak wooo apartment dia...siap ada mall kat bawah yang mana sekarang ni aku rasa malaysia pun dah tiru..mall canggih gak la bagi aku.
tapi kat kalibata city ni apartmnt dia lebih kecik dari sudirman park..jenuh jugak la aku n mak aku..bilik ada dua je...ok la dr takde kan...
so aku buka kotak.yg ku bawak coz nak msk nasi...iyeee aku bwk rice cooker n ketle sndiri..senang..belajar dr pengalaman...sekli nak msk air blackout wei...panggil chargeman dah ok try psg blackout semula...urgghhhhh...rupanya mmg takleh guna..so periuk rice cooker ku buat msk air...leps tu masak nasi...iye kena bejimat la kan coz dah terbyr sejta lebih utk transport tadi  so tekulat-kulat la kami mlm tu.
hahaha...
sib baik smpt ke thamarind city ptg tu n mak aku beli kain batik sikit punya  byk..nak tegelak aku...dah la takut naik eskelator...oh omak den...anje sangat...
so day 1 selesai dgn jayanye walaupun aku tidor mcm org nomad coz kepanasan..hahaha
tgg ye aku share hantaran meletops depa...
moga aku ada kerajinan...

lots of luv
et