Monday, January 31, 2011

banjir

salam




Akhirnya sungai selancar mengganas lagi...alhamdulillah nasib baik aku sempat jumpa mak walau sekejap..memang ari asyik ujan jer n langsungtak der tanda2 mau berenti...lastky kitorang decide nak balik awal sket coz takut sangkut...cumanya yg paling best iumar la coz dah tak leh balik...amid n atam kan balik sana..hahaha..bestla korang dpt melepak ngan mak lelama..huhuhu




ini gmbar aku amik dr fb kamibudakselancar....


yg atas ni plak laluan kat area pemanis...nilah jln yg aku kena lalu kalau nak pi umah mak..uwaaaaaaaaa....dan gmbr sungai yg aku amik n kata sebelum ni pernah banjir tu pun airnyer dah naik...leh tgk gmbr kat ntry sebelum ni..hmmm......"Ya Allah...Kau selamatkanlah ibu dan keluargaku serta semua penduduk selancar.amin"


p/s: bestla atam dpt cuti lelama kat umah mak...huhuhu



lots of luv


kekodokbulat

Sunday, January 30, 2011

balik kg

salam




petang jumaat aku gerak ngan melor lepas tgk baim..dlm kol 730...lama giler tak balik umah mak aku...melor pun mcm cuak-cuak jer..elok plak bila otw tu mulut simelor yg ramag tamah ni menegur semua benda...bau wangi tetiba dia tegur...pehtu tak lama pastu bau busuk...terpaksala aku mengaku kata aku kentut..hahaha...yerla kang dia gak yg takut...pastu sampai utan perca babi plak lalu...sib baik kami tak langgar n sempat elak..kalau tak babi tu yg langgar kami...hahaha..gerun tol la..perjalanan yg sgt panjang n agak menakutkan aku..muahaha....

sampai umah mak mcm biasa lakan..disebabkan smua tak tau aku balik, jadinyer terkejutla mereka..hahaha...takper kami pun dah makan siap2...hehehe
alhamdulillah...sampai juga kami...so perjalanan kami berakhir dgn kepenatan walaupun hujan lebat mlm tu mengganggu tidur aku...hmmm

ekceli risau gak takut banjir...takut air naik beb...so dr pagi ujan aje..kejenyer mkn dan msk kemudian mkn lagi..hehehe...sebenarnyer aku tersilap coz ingatkan kenduri cukur jambul dania kat umah mak, upanyer kat umah nenek nia..hahaha...apa lagi kene marah la ngan melor..klaka tol...ini adlah aktiviti wajib melor n anak buah...pengikut dier ipah la.mkn maggie..hahaha

paklang n is
aku tak penah jumpa baby nia lagi..bila nia dtg dia asyik tido jer..hahaha...pemaleh tol baby ni..yerla kami duk kacau dia tapi dia tido jerk..geram tol...bapaknyer siap ckp, mak jgn kata kami takbagi tido yer...hahaha..tido mcm mak paknyer tak bagi tido...tapi lepas tu bila bangun jenuh asyik melalak jer..huhuhu..geram tol ngan dia..
aqis n ipah yg sampai tesenget kepala...
dania n papa...sama jer muka copy apaknyer
dania,papa n mama
ujan yg lebat membuatkan air sungai naik
seram kan....
oleh kerana dah makinlewat n takut gak coz memalam hari ni kan, so aku n melor decide kitorang gerak dlm kol 6ptg...bib n umaq puntak sampai lagi..tapi takperla..takder rezeki nak jumpa umar..ni adalah kwsn sungai yg runtuh ms thun 2008 kot..aku pun lupa da..alhamdulillah....lepas runtuh dibina yg baru jadi jmbtn ni sgt kukuh...tapi tgk jer air sungainyer memang menakutkan...
tapi yg bestnyer aku jumpa umar kat jambatan ni...waaaaaaaa suka sangat..ini budak sangat bijak n suka sangat tersenyum..tengok la mata dia yg besaq tu..eeiii..geram dibuatnyer

sib baik sempat jumpa umar...geram tol paklang ngan dier..hahaha...sangat chomel...

best sgt balik walau sekejap...banyak hasil mak yg aku dpat...hahaha...pokok cili 4 pokok, daun pandan n pokok kari...aku tak pernah dpt tanam pokok pandan..tak menjadi jer..geram tol. pokok kari aku penah hidup dgn subur satu ketika dulu tapi ada org yg sgt suka main api dah bakar pokok kari aku...grrrrrrrr, geram giler aku...

p/s:kenapa aku tak amik gmbr ngan mak?hish..geram tol la

lots of luv

kekodokbulat

Thursday, January 27, 2011

jgn baca dimalam hari

aku copy from email......just nak share dlm blog ni(betol atau tak wallahualam...tuan punya cerita,aku mohon letak ini cerita yer) ..





Huhuhuhu seram gak citer dia nih.

FW: umah seram at sect. 2 Shah Alam.



9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. So,perkara pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. Oleh sbb kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn kwn2 aku umah sewa.....dekat2 area seksyen 2. Berhampiran ngan wet world [kalo korang tau la].



Uma tu bunglow 2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atas n 1 bilik kt bwh. Kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. Aku ringkaskan je la,kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke, pelik, rimas, takut semua ada.



Pertama,tuan umah hanya amik rm50 je sbg deposit n sewa prtama hanya byr bile msuk bln kedua kami duduk uma tu. Kiranya bln prtama ni free la....[?]

Kedua,tuan umah x bg kitorg bwk brg bnyk2 sbb nnt pnat nk angkat blk katanya...

Ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt tingkap blk atas.



Mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas brg+lyan dvd korea. Citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nk tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first kena. Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut.

So dia g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu tutup]. Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkan. Tunggu punye tunggu, xkuar-kuar org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt sket kuar sbb dia xtahan. Akibat jeritan c azmi ni, abis satu umah bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi org flush jamban lg....



Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket [mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm. Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot.



Mlm tu kitorg kna lg teruk. Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki auk sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape lg,hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah membuta kt katil atas. Ak x rs Lan yg buat sbb confirm dia tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2 ngah ketawe. Rupenya diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk blk balik sbb still bingung lg tp br ak terperasan ms ak ngah jengah kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute dlm bilik? Ahh suda... Dgn perasaan berani2 takut ak tgok atas katil Lan ada bonjol bwh selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what? ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknya blk ak diselubungi bau hapak+hanyir yg sgt2 kuat. Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg pon xkan korg nk stay lg dlm blk tu btol x? Ak rs kaki ak da x jejak tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak sorg pon da xde kt hall.



Nk tau diorg kt ner? semua da duduk kt luar umah!! Rupanya diorg awal2 lg da kna kacau. Yg lakhanat nye, xde sorg pon kejutkan ak....taik betol diorg ni. Lepas diorg tenangkan aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang ni da pkul 3 pg.



Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau. Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajk lepak restoran hakim jek smpai pg. Bunyinya mcm senang tp memasing semua xpakai baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau x mau trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nk amik suar, wallet n kunci motor. Oleh sbb bilik c Bob ngan Naim je yg kt bwh, maka kitorg decide le nk pinjam baju n suar dia. Masing2 tkut nk naik tingkat atas. Wallet pn ak tinggal. Masing2 pakat gn duit naim lu. Nasib baik kunci motor kitorg sangkut kt dinding [tmp penyangkut].



Ms nk kuar dr rumah tu, Wak plak perasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum sambil babai tgn kt dia. Yg ak plak bole trperasan bdk tu jgk sbb ak tgk muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk trkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil sampai kt restoran hakim!!!!



Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12 lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+ koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik jek xpatah.

Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah! Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita. Ak ckp la yg aku kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil. Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu. Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain. Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak. Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan.



Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon antara kitorg brckp....smp subuh!! Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati aku masih lg kuat berdebar-debar.Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni, memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi. Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah. Lan yg angkat.



Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call, katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden? Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah, takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg kuat ckp yg hal ni x abis lg. Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah. Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg dia ckp ni.



Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah alam. Smpai kt umah, aku tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe. Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2 naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50 jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss...... Aku demam 3 hari. Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang. Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn. Akhirnya mulut aku trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu rahsia.



Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi. Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x?



Akhirnya aku dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn aku, dia jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin, kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe, kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu.. Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn ingat ko smp bebila...al-fatihah Ops..Umah bunglow kt seksyen 2 tu smp skang ad lg [agaknye]. Tiap kali ak lalu kt area situ mst ak rs sedih sgt. Lg satu,ms hari last kitorg kt umah tu, si Wak da trtinggal hp dia kt bilik atas. So pada sesape yg berani, boleh la amik hp tu tp itupun kalo korang berani la...nokia 3310

Wednesday, January 26, 2011

puding roti

salam





ari ni sempat menggodek dapur n buat puding roti untuk melor...tapi resepi aku simple jer..maklumlah chef busy..hahaha





5 keping roti


1 tin susu cair


2 sudu gula (option)


1 biji telor


esen vanila sket (option)





campurkan telor, susu gula esen vanila..kacau sket then aku rendam jerk roti tu...letak butter sket dlm bekas pembakar...susun toti dlm loyang...tekan sket bagi mampat...pastu aku ni yg terer ni bubuh ler nestum 3 in 1 (ada buah prune)...then bakar 15 minit 180 degree...then aku tambah dlm 3 minit untuk tambah kerangupan bahagian atas...
risau gak tak sedap..tapi alhamdulillah sedap jugak letak nestum 3 in 1 tu..muahaha...masa bakar tu, kalau tgk dah nestum mcm dah keperangan tu dah ok sebenarnyer...

untuk sosnyer just beli ice cream vanilla then double boil jer..dasar la pemalas kan..tapi sedap jugak...ni adik aku bib yg bagi resepi..hehehe

oleh kerana chef pemalu, gambar atas tu jerla yg aku masukkan..hehehe...

lots of luv
kekodokbulat

melor

khas buat melor....

(ini entry berkaitan kasih sayang....hahaha...sila guna minyak cap kapak kalau loya)

tiap hari sayang...

video

p/s:jgn diragu cintaku...(perghhhhh)

karipap sengih

salam

ari ni dgn bangganya aku nak tayang gambar karipap yg aku buat..hahaha...agak bongkak hari ini kan..sebenarnyer nak tunjuk kat adek aku nora bahawa aku dah buat karipap buh telor..ingat tak pandai nak kelim karipap tu tapi ok gak la kan...cumanyer lepas goreng tu ada la yg tersengih ..maklumla tak berapa mahir nak kelim karipap...tapi disebabkan chef dia pemalu ya amat, jadi aku letak gambar ini jerla yer..hehehe
dik:best tak gambar karipap ni...sedap woooo...hahaha

dan mcm biasa melor tetiba belikan aku shushi...bestnyerrrrr....banyak giler dia beli..tapi ak makan sket jerk coz kenyang ngan kenny rogers...muahaha...takper aku simpan mkn esok...

p/s: aku sayang melor

Monday, January 24, 2011

ceplos

Pernah jumpa hantu?....aku tak pernah n tak nak jumpa langsung…dijauhkan la….walaupun ada bunyi2 yg menyeramkan n lembaga hitam tu pernah dtg dlm hidup aku, tapi aku tak nak jumpa hantu yg warna putih, taring panjang…waaaaaaaaaaaaaaa….tkut sei…
Ekceli aku teringat kawan aku yg baru jer bercerita pasal benda ni..katanya, dia banyak kali terserempak dan aku percaya coz bebaru ni pun ada jumpa lagi..wawawa…
Citernyer kampung dia skang dah tak aman sebab hantu2 ni kembali coz mungkin kwsn depa (en antu) telah dikacau…maklumla skang ni zaman moden..kubur pun leh jadi tempat lepak yerk tak?.....so dia ckp ada yg jumpa pocong dan langsuir…waaaaaaaaaaaa…aku takut sudah ni…
N dia ada peristiwa dimana bila dia balik kampung dlm kol 1 pagi, dia terjumpa pocong tebaring ditengah jalan dan pocong tu sangat besar…kemudian bila sampai, dia bertanya pd seorg teman Indonesia..lebih kurang mcm ni ler

My frend:aku jumpa pocong baring tengah jln mlm tadi
Jiran: pocong tu baring arah mana?
My frend: arah kiblat…
Jiran: laaa kenapa tak didokong pocong tu..itu maknanyer rezeki…dokong pocong itu sampai pagi..bila matahari terbit buka ikatan kain kapan dikepalanya nescaya yg keluar pasti emas dan permata..
My frend:laaaaaaaaaa yeker?
Katernyer kat indon, ramai yg dah buat mcm tu n jadi kaya raya yang sangat kaya…hahaha

Tapi kalau aku la jadi member aku tu…bukan kata nak angkat, sure aku yg pengsan tido sebelah pocong tu..hohoho…takutnyer pasai…

Saturday, January 22, 2011

tak dak lagi

Salam


Oleh kerana ada masa untuk memasak, so aku pun wat la luch untuk si melor kesayanganku itu…hehehe..masak simple jer pun…wat mee kari..tapi disebabkan bukanler asceler bebenau jadi tak sampai hati nak share dlm ini blog…muahaha…

Bukan kisah masakan ku yg ingin aku hebohkan tapi masalah barang2 yang semakin menaik…tau2 minyak takder…coba bayangkan aku anak peneroka kelapa sawit, Negara yg aku duduk pun pengeluar minyak sawit tapi kehabisan minyak masak?jeng…jeng…jeng….tapi takper disebabkan aku bukanlah seorang yang selalu memasak, jadinya minyak masak aku last month pun tak bukak lagi...dasat pemalas.

Aku tau minyak tak dak pun masa pegi urut kat satu kedai ni…(bestnyer kene urut)…tukang urut tu dok ckp la yg minyak habis..nak goreng mcm maner..tak larat nak makan rebus jer..hahaha…pi kedai angkut marjerin ja..sampai begitu kronik…

Then bila isu minyak masak dah ok, kuar plak bawang kecik tiada dipasaran..hadoiiiiii….nasib baik melor ni ada habit suka beli bawang..tapi dia suka beli bawang besau…kengkadang sampai tumbuh daun bebawang aku..hahaha…baru aku tau bawang kecik tak dak coz 2 kedai pi cari bawang..(bawang kecik dah tinggal dua tiga bijik jer)..

Ntahla..memikirkan mslh Negara sekarang, smua benda nak naik..gaji tak naik2 pun…semua benda bertambah kan..petrol pun naik..itu belumlagi kebanyakan stesen minyak yg pengelat bila kita isi angina kuar dulu..minyak nyer lambat kuar…dah untong depa…sapa yg rugi…mak jugak kan…adus..adus..adus…
p/s: ????????
lots of luv
kekodokbulat

hepy bestday bib


salam



hari ni bestday adik aku HABIBAH HALIM...nila mama umar(mak selalu panggil umaq)...hehehe

adik aku ni chef..tapi untuk ko bib aku dah habis idea la plak nak luahkan perasaan...yerla ko busy aku pun busy so pengpaham jerla kan...ekceli menyingkap sejarah hidup aku ngan adik aku yang bawah aku ni memang kelakar..jarak aku ngan dier 4 tahun, so dia ngan aku memang selalu bergaduh...hehehe..bib ko mesti ingatkan, dulu kita selalu melenggeng jerkan..pakai suar kontot tanpa baju n suar ko yg warna merah tu..hahaha...best gila dedulu..banyak kenangan ngan bib coz kami membesar bersama tapi lepas darjah enam abah antar dia sekolah asrama kat perak..aman pun sama kena antar sekolah asrama..aku jerk yg tak kene antar asrama..huhuhu...hidup ku hanya berkepit dibawah ketiak mak n abah jerk..hohoho

adik aku ni lahir 22 january..so ntry bulan januari ni memang penuh ngan bestday jerk...ekceli byk yg sambut bestday bulan satu...melor, abg zizie, cik nani, olin,along,abang,bib n diakhiri oleh azam kot...aku pun hampir2 lupa..dulu ms bujang bulan satu sure penuh peti ais umah atok ngan kek..besh..besh..besh

so untuk mama umar qalif, mak lang ucapkan happy bestday...jgn nenakal n jangan gegarang..huhuhu..selamat maju jaya, semoga murah rezeki, dikurniakan kesihatan yg baik dan happy2 selalu...luv u sis...

lots of luv
kekodokbulat

Friday, January 21, 2011

susah kan?






salam



susah nyer bila jadi lemah
boleh ditindas mcm bola getah
dah la lembik dipijak diterajang
umpama kaca yang memang tiada siapa nak pandang

adus....kusut betol mindaku sekarang
mahu kupejam mata tapi ada yg menghalang
ingin ku pujuk hati yang walang
tapi tiada bahan yang boleh digunakan

ingin ku bawa rajuk hati ini
pergi jauh mengikut kaki yg melangkah
tapi umpama ada bongkah
yang menghalang aku dr bergerak walau selangkah
kadangkala aku hanya ingin membantu
tapi malang yang sentiasa tak berbau
sering menjadi tetamu
andai aku boleh mengesanmu
akan aku tepis supaya lara ini tidak bertandang
menambah duka yang semakin bersarang
umpama angin yang bertiup kencang
argh...kusutnya jiwaku
pada Mu tuhan aku berserah
semoga kebaikan aku ini ditimbal balas
kadangkala aku pening memikirkan masalah
yang kunjung tiba tak lepas-lepas
susah untuk orang memahami
senang untuk dizalimi
mudah untuk disakiti
sukar to say sorry

tazkirah

salam...



email ni aku dpt dr email melor...betolkan aku jika salah...cuma mahu berkongsi sedikit ilmu untuk manfaat semua dan juga diri aku yg sentiasa lupa...


Tazkirah...


Yang selalu kita baca tapi ada diantara bacaan kita baca tapi tak tahu maknanye…..
Assalamualaikum, Segala puji bagi Allah ,Tuhan yang menciptakan kita dari Air yang hina Sehingga menjadi bayi seterusnya menjadi manuasia. Tetapi apabila dewasa atau matang kenapa kita melawan segala Suruhan Nya .Adakah kita Tidak mengenang Budi ,Allah yang menciptakan dan dengan Rezeki yang kita dapat setiap hari dan menberikan udara utk kita bernafas setiap hari tidakkan kita berfikir atau bersyukur dengan segala anugerahNya. Jadi di kesempatan ini saya sebarkan/forwardkan Makna bacaan solat yang kita baca setiap hari............... untuk dijadikan renungan dan ikibar yang boleh diamalkan .


Allah Maha Besar


Doa Iftitah

Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.

Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.

Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi,

dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik. Sesungguhnya solatku,

Ibadatku,

hidupku,

matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.

Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak

menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.


Al-Fatihah

Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.

Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.

Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.

Yang menguasai hari pembalasan.

Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus.

Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.


Bacaan ketika rukuk

Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujiannya.


Bacaan ketika bangun dari rukuk

Allah mendengar pujian orang yang memujinya.


Bacaan ketika iktidal

Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.


Bacaan ketika sujud

Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.


Bacaan ketika duduk di antara dua sujud

Ya Allah, ampunilah daku,

Rahmatilah daku, kayakan daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku,

berilah aku hidayah, sihatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.


Bacaan ketika Tahiyat Awal

Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.

Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.

Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.

Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.

Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.


Bacaan ketika Tahiyat Akhir

Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.

Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.

Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh.

Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah.

Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.

Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim.

Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini.

Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.


Doa Qunut

Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan.

Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin.

Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku.

Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan.

Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan

tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau..

Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu.

Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi.

Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau.

Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan.

Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau.

Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.


"wahai tuhan ku,aku tak layak utk kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup keNerakamu....kami lah hamba yang mengharap belas kasihan darimu ."ya allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa...ampunkan dosa2 kami .kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia"

hepy bestday abang


salam


abang,

aku rasa kita semakin jauh

aku rasa kita semakin menyendiri

aku rasa kita semakin buat hal sendiri

tapi sekarang aku selalu rasa aku rindu kat ko


abang,

aku tahu cita-cita mu besar

aku tahu kau yang paling berwawasan

aku tahu impianmu seluas alam

dan aku sentiasa doakan segalanya dalam genggaman


abang,

andai kau tahu aku sayang kan ko

andai ko tahu, kami tersangat rindukan ko

walaupun kita jarang bertandang

tapi aku selalu rindukan gurau senda yg berpanjangan

bila kita berjumpa ada sahaja yg ditertawakan

tetap sekarang umpama ada jurang yg menghalang

tapi yang pasti aku tetap hormat ko sebagai abang


abang,

maafkan aku andai melukakan hatimu

maafkan aku andai mengguriskan perasaanmu

maafkan aku andai tulisan ini menambahkan marahmu

aku cuma mahu memberitahu yang aku sayang padamu

oh abangku
takper aku tau bang ko busy...huhuhu


"selamat hari lahir abangku HALIL BIN HALIM aka rimbabarapi(aku ckp panggil abg rimba jer) 21january....aku sayang padamu selamanya....

semoga segala impian abang tercapai, dimurahkan rezeki, dipanjangkan umor dan diberikan kesihatan yang baik...amin"
yg pasti baru aku tau abg aku ni pandai mengarang cerita rupanya...mcm novel plak baca blog dier...hehehe
p/s:hensemkan abangku..hahaha

salam sayang dr adikmu yang ganal

kekodokbulat





Thursday, January 20, 2011

senyum

salam.....


gambar2 yg buat aku tersenyum bila tgk balik...rindunyer... kecik2 sudah pandai berhp yer..msj pakwe la tu

kasih abg dak adik ipar yg ganal

muka beriman

tak dpt duit raya, muka ko pun jadilah!hahaha

meh i picit jerawat u
tak leh komen ini gambar...ketulahan nanti..hahaha
lets rock babeh....dangdut pun boleh(ketua dier yg baju kuning)


semoga kita semua dikurniakan kesihatan, rezeki dan dipermudahkan segala urusan....amin...

p/s:gegurau jerk...hehehe

Tuesday, January 18, 2011

khurafat


salam

lepas settle keje melor, kitorang decide nak pegi alamanda n beli tiket wayang untuk hari rabu..tapi dah alang2 kan so kami tengok jerla ari ni...agenda utama adalah cerita khurafat...seram memang seram tapi sebab syamsul punya penangan, redah jerla...maklumla melor kat suka giler kat mamat ni..hahaha

sampai alamanda kol 0115pm...just nice la kan coz wayang pun start kol 0150..so lepas dpt tiket terus pi mkn...walaupun ari selasa n tengah hari, panggung kat alamanda mcm biasalakan, penuh beb...sib baik dpt seat yg ok...

lepas mkn kat tempat kegemaran melor (nasi ayam la..apalagi), terus pi beli popcorn..apalah ertinya tengok wayang tanpa popcorn..muahaha...

ulasan untuk cerita khurafat bagi aku....hmmmm...........memang seram beb n setanding citer seram thailand....giler takut aku...tak kasi peluang langsung nak tarik nafas..hahaha..saper suh nak tgk sgt kan...cerita best, gmbr best, jln citer simple n mudah nak paham...memang mcm org lain punyer ulasan kat blog, ending dia memang tak disangka-sangka...n sedih beb coz aku nangis..touching sungguh..hahaha

yang aku suka tengok kat alamanda ni, kalau part jerit, depa jerit..bila part gelak semua gelak...tapi citer khurafat tak der la yg gelak....aku memang suka la beb.. penonton memang sporting...tak mcm aku tgk antu kak limah kat one utama....sneyap jerk...padahal ms aku tgk citer yg sama kat alamanda, mcm nak runtuh panggung tu kami gelak..huhuhu
lagipun aku suka tgk khurafat kat alamanda bukannyer aper...aku tak la malu sesangat coz aku jerit kuat benor..hahaha...

yang geramnyer melor boleh ckp.aik takkan dah habis..pendek la citer dier....
alo pakcik, aku ni sampai nak melotop jantung...banyak tutup mata n telinga jer dr tgk antunyer..ko leh ckp pendek...hampes sungguh..padahal ada org tu lebih banyak tutup pale ngan jaket dr tgk..hahaha...memang la pendek...

tapi mamat sebelah melor pun asyik nyorok2 muka jerk..tak mau tgk.takut la tu...
hahaha

tapi khurafat bagi aku memang berjaya...tahniah untuk team skop production n pengarahnyer..si syamsul tu dah la handsome, kepala hotak best plak tu...dahsyat sungguh....
lots of luv
kekodokbulat


bulan safar

alhamdulillah dah masuk 3 safar ari ni kalau aku salah tolong betolkan...
artikel ini aku amik dr sekilas.blogpot.com..mohon share disini yer incik...tq


Peristiwa penting dibulan safar

Makna Safar

Safar bermakna 'sifar' (kosong). Ia merupakan bulan kedua
dalam kalendar Islam. Dalam bulan ini orang-orang Arab
dahulu biasanya meninggalkan rumah mereka menjadi kosong.
Ketika inilah mereka melakukan serangan, melaksanakan
pembalasan terhadap musuh-musuh mereka.

Peristiwa

Beberapa peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam
pada bulan ini antara lain:


Perkahwinan Baginda saw dengan Khadijah binti Khuwailid r.a, ianya berlaku sebelum Nabi saw dilantik menjadi Rasul.


Kebenaran berperang (2 Hijrah), peperangan pertama yang dihadiri oleh Rasulullah saw adalah 'Wudan' atau 'Abwak' bagi menentang kekufuran.


Tragedi Ar-Raji', berlaku pada tahun ketiga Hijriyah (pendapat lain, 4 Hijriyah). Seramai tujuh orang sahabat Baginda saw diutus untuk mengajar agama Islam kepada kaum 'Udal dan Al-Qarah, tetapi mereka telah mengkhianati perutusan tersebut dengan melakukan serangan hendap di sebuah tempat persinggahan yang bernama Ar-Raji' di daerah 'Usfan (kawasan di antara Mekah dan Madinah).

Di antara yang menyertai perutusan itu Khubaib bin 'Adiy, Marthad bin Abi Marthad Al Ghanawiy, 'Asim bin Thabit dan Zaid bin ad-Dathanah.

Kesemua sahabat dibunuh di tempat serangan kecuali Khubaib bin 'Adiy yang dibawa ke Mekah dan dibunuh di sana. Beliau merupakan orang yang pertama menunaikan dua raka'at sunat sebelum dibunuh yang kemudiannya menjadi ikutan sunnah.


Peperangan Bi'ru Ma'unah (4 Hijrah), di bawah pimpinan Al-Munzir bin 'Amr As Sa'idiy yang ditugaskan untuk berda'wah dan mengajar tentang agama Islam dan Al-Quran kepada Bani 'Amir disertai oleh 40 orang sahabat Baginda s.a.w.


Pembukaan Khaibar (kubu orang Yahudi) pada tahun ketujuh Hijriyah, disertai juga oleh 20 orang sahabat wanita di antaranya Ummu Salamah, Safiyah binti Abd. Mutallib dan Ummu Aiman. Seramai 15 orang sahabat gugur syahid manakala di pihak Yahudi pula seramai 73 orang mati terbunuh. Orang Yahudi pada mulaannya merasakan bahawa mereka tidak boleh ditewaskan kerana keteguhan kubu, jumlah alat kelengkapan senjata dan bilangan mereka yang ramai.


Peperangan Maraj Rahit pada tahun ke-13 Hijriyah di pinggiran bandar Damsyik, Syria di bawah pimpinan Khalid bin Al-Walid.


Pelantikan 'Abd. Rahman Al Ghafiqiy sebagai Gabenor Andalusia pada tahun 113 Hijrah.


Kewafatan panglima Islam Salahuddin Al-Ayyubiy pada 27 Safar 589 Hijrah.


Kejatuhan Kerajaan Abbasiyah yanb berpusat di Baghdad ke tangan Tatar pada tahun 656 Hijriyah. Khalifah 'Abbasiah, Al-Mu'tasim Billah, terbunuh beserta ahli keluarganya, orang-orang kenamaan negara dan ratusan ribu orang Islam. Beribu-ribu kitab Islam musnah.

grrrrrrr

salam.....

ekceli inilah perasaan aku sekarang ini.....1216am....gerammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm




















hepi bestday along

salam....

hari ni 18 january, aku nak jadi orang petama wish to my kakak yg sulong...Kurnia Hanim Binti Halim atau along..yerla dah sulong kan...panggil along la...hehehe...kakak aku ni ada 5 org anak yang chomel2 dan semakin tinggi menggalah...besar pengorbanan kakak aku ni selepas abah aku pergi...hurmmm mula la sedih kan..

ini untuk kaka aku


along,
aku sayang ko sama mcm aku sayang mak
aku rindu ko sama mcm aku rindu abah
aku bukan la adik yang baik untuk ko
tapi ko tetap kakak terbest untuk aku didunia ni

along,
bila aku cakap aku nak mkn sambal ijau bilis ko
terus ko buat
bila aku teringin mkn sambal ikan keli ko
terus ada depan mata
kepakaran ko kat dapur sama mcm mak
bestnyer ada kakak mcm ko

along,
aku tau pengorbanan ko besar
aku tau kadangkala ada org yg salah tafsir
aku tau ko sedih tapi ko selalu wat muka happy
aku tau ko hanya gembira dlm duka

along,
andai ada si ahli silap mata
aku pujuk dia untuk bantu ko
andai ada wang berjuta
akan aku bantu ko
andai ada pelangi indah
akan aku suruh dia pergi umah mak teman ko


tapi aku pun ada melor jer
takper...kan ada 5 pelangi comel sekeliling along
huhuhu
walau apapun terjadi et tetap sayang along
sampai bila-bila
selamanya....


HAPPY BESTDAY ALONG....MOGA SIHAT SELALU, MURAH REZEKI N BAHAGIA SELAMANYA








p/s:makcik kan ganas..so guna ko aku jerla...tapi bila berdepan masih hormat lagikan

huhuhu



ikhlas dr adikmu yg ganal
kekodokbulat

Sunday, January 16, 2011

aku suka die

salam




aku suka mamat ni..lakonan dia selamba tapiyang palingaku suka suara dia...memang mantap n jatuih hati dibuatnyer...first time aku tengok lakonan dia adalah cerita LIMA..tayang masa puasa..ms tu namron pun berlakong gak...namron ni klu berlakon mesti best...tambah best mamat ni pun ada gak...nama dia FIKREE BAKAR..

hensem kan mamat ni

to Mr Fikhree, jgn marah yerrr i amik ini gambar dr FB encik...huhuhu...sukanyer la hero2 pujan ada dlm blog saya...tapi encik melor tetap hero dihati saya...huhuhu

p/s:selamat berhari minggu

guna fb melor tok dptkan gmbr fikhre..huhuhu..

lots of luv

kekodok bulat

Saturday, January 15, 2011

dah agak dah

salam
ari sabtu mcm biasa melor masih membanting tulang mencari rezeki...huhuhu..alhamdulillah...aku off so duk umah jer...tapi disebabkan ptg jumaat tu semangat berkobar-kobar nak buat karipap, maka lepas makan kat kedai gelas muncung(peristiwa yg amat kelakar), so aku ajak melor pi kedai kat area umah jer..beli kentang coz nak wat karipap kentang n buh telor la kengkononnyer nak wat mcm ikea la...dah sampai umah, kemas apa yang patut, so sabtu tak banyak keje kan, mulalah aktiviti menggetel karipap ala ikea..tapi tersangatla mencabarnyer nak memasak ni...si melor tu asyik memanggil2 tanyer bila nak siap..kalah ada anak kecik..nak tengok tv pun nak suh teman...eiii geram tol aku...akibatnyer karipap aku besar gedang sebesar tapak tangan..muahaha..cobala banyangkan..disebabkan itu tiada gambar yg sempat diambil..malu sunggoh....tapi dapatla buat bekal untuk melor pegi opis dier...hahaha..mkn sebijik, kenyang sampai petang.
pagi tadi aku dengan semangatnyer sediakan saraoan untuk melor, then teruskan operasi mengemas umah...tapi lambat start coz citer bukan diriku tu ulang pagi la pulakss...eiii geram tol la kenapa la waktu siaran dia tak sama...kadang2 mlm tu ulangannya kol 1030, kekadang 1230...kadang2 tak der langsung...rindu nak tengok baim....jadinyer tergendalalah operasi aku tu...tapi walaupun lambat sempat jugak buat dimsum ni...letak inti udang jer...buat juga bubur nasi untuk melor..sedap mkn ngan dimsum ni...
resepi dimsum

kulit dimsum (ada logo halal yg sah)

inti
udang dicincang,bawang besar,bahan perasa+lada hitam
daun bayam(dicelor)
telor untuk melekat

oleh kerana tak berapa pakar...itujerla rupa paras yg paling hensem dpt aku buat..hahaha..tapi aku suka goreng...yg goreng tak sempat snap coz dah kena makan dek aku n melor..hahaha
petang nyer kami pegi melawat abang din yang baru kuar IJN...alhamdulillah.makin sihat sudah dier...semoga abang din semakin sihat n kurangkanler aktiviti memancingyer tuuu...rupanya dia kene attack kat dlm bot ditengah laut masa memancing daaa.....


balik dr umah abg din, terus pi giant...kenkonon nak cari tie melor..tapi tak berkenan la plak...so ada org tu janji nak belanja sushi..hahaha...kan dah kata kalau dah bekenan kat shushi tu sebulan la cr shushi...huhuhu...memang best la tambahan order air ginger soda...sedap ar halia dia...
dan yang ini adalah feberet aku wat masa ni la...dulu memang tak lalu nak mkn salmon mentah ni..tapi sejak dua menjak ni lalu jer tekak ni...mcm org mengidam la pulaks....hahaha....
thanks yer melor coz belanja i shushi...nanti belanja la lagi...hehehe...tapi rasanyer minggu ni tak nak mkn shushi lagi la...stok sebulan mkn tadi tu..hehehe(banyak giler aku mkn)
nanti kiter dating lagi yer...bila u nak belanja i tengok khurafat nier?huhuhu
lots of luv
kekodokbulat

lawak pagi sabtu

lawak pagi sabtu
sign board pengantin alaf baru versi minang...jgn mara arrrrr
selamat pengantin baru
lots of luv
kekodokbulat

Friday, January 14, 2011

sharing is caring

True story : my story .
My sister was staying with me some months ago. My sister was bleeding profusely akibat pendarahan dalaman. Ketika itu jam 10 malam. Panic, apa nak dibuat? Mak, ayah semua nya dah arwah. Teringatkan Pak Kiai di Rawang yang sering merawat sister itu, I asked my niece to call and ask him what we should do? He said " baca ayat 58 dr surah Yassin dan niat sambil meniup kearah duburnya bagi menghentikan pendarahan tersebut". So my niece pun buatlah. A few seconds later darah pun berhenti. Oh god, what a miracle, alhamdullilah, leganya.From that day onwards, itulah yang saya buat apabila ada orang yang perlu bantuan menghentikan pendarahan. Yakinlah dgn ayat2 Allah.
Hjh Noor Aini
RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58
Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surahtersebut "SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM" diulang sebanyak 7 kaliuntuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan MahaKuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.Jika boleh niatkan sebegini:
1) YA-ALLAH YA-RAHIM, ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku
2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, kurniakan aku isteri,suami, anak-anak yang solehdan mencintai islam
3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, kurniakan aku rezeki yang berkat,kerja yang baikdan berjaya didunia dan akhirat.
4) YA-ALLAH YA-JABBAR, makbulkan hajat penghantar maklumat yang akudapat ini
5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiqdan miskin
6) YA-ALLAH YA-WADUUD, kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yangberiman kesihatan zahir batin
7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, makbulkanlah semua hajatku, dan redhaikanlah aku.....
AMINnnnn.Sampaikan dakwah ini kepada sahabat anda seramai mungkin,tiada kerugian bahkan digalakkan. Ikhlaskanlah hatimu menyampaikandakwah ini kerana Allah.Dunia adalah pentas, akhirat tempatnya yang sebenar...

jumaat sudaa

salam
pejam celik pejam celik, tup tap dah ari jumaat cuma best sket ari ni melor pakai baju kasual jer..thats mean next weeknyer baju melayu dah sedia...minggu ni minggu sedih sket..nak berblog pun macam hilang sudah semangat ini..nak pi kutip semangat tu dulu...
alhamdulillah abang din dah kuar IJN...n alhamdulillah melor juga makin happy coz dapat berita yang best..semoga dia berjaya..
tetiba teringat kat abang aku..rindula plak...dulu masa abah ada selalu wat bakar2 ngan abang kalau balik kg...abah siap sediakan keta sorong tempat pembakar arang n atasnyer buh dawai..banyak sket leh bakar ayam ker landak ker...arnab pun kami bakar..hahaha...
arwah abah aku memang tersangat kreatif..kepala otak dier tak leh duk diam sama mcm anggota badan dier..ada jerk keje nak dibuatnyer...yang paling best ciptaan abah adalah motor abu sayap dier...ada satu kusyen jer n bakul diperbuat dr bekas plastik...aku jerk leh imagine mcm maner motor tu n bunyik dier...hahaha tapi motor tu memang laju...kenapa abu sayap nanti aku story mory lagi..hahaha...rindu zaman lampau..
hope minggu ni dpt tengok khurafat.tapi melor tu kang kena tinggal sensorang la plak klu aku keje..takperla...tapi takleh sabar la coz nak tengok shamsul yg hensem tu berlakon..muahahaha...
"selamat hari jumaat semua"
lots of luv
kekodok

Thursday, January 13, 2011

cinta gila

Ramlah Ram - Cinta Gila
(lagu aizat sungai lui tapi lirik cinta gila...memang gila..hahaha)


Terkadang kuresah bila tak bersamamu
Terkadang kubingung pabila disisimu
Tetapi bila kutak melihat wajahmu
Aku rindu…Aku rindu…
Bila berjumpa kita selalu bertengkar
Membahas persoalan yang tiada ertinya
Lalu kau merajuk dan lantas aku memujukmu
Cinta kita gila, cinta kita gila…..
Cinta Gila… Cinta Gila,Cinta Gila, Cinta Gila…
Cinta Gila… Cinta Gila,Cinta Gila, Cinta Gila…
Bila kau jauh rindunya hati ini
Bila kau tiada duniaku sunyi dan sepi
Bila kau pergi bayangmu menghantui
Ini cinta gila… cinta gila…
Cinta Gila… Cinta Gila,Cinta Gila, Cinta Gila…
Cinta Gila… Cinta Gila,Cinta Gila, Cinta Gila…
Cinta… cinta… cinta gila…
Cinta… ohh cinta… cinta…gilaOhhhh……
Mungkin satu hari nanti
Kita berdua akan sedar
Betapa bermaknanya hubungan ini
Cinta gila… yang menyatukan kitaCinta…

ada lagi cinta gilanyer tapi takperla...ini jerla yg aku copy paste...huhuhu...lagi ni lagu kegemaran melor buat masa skang la kan..gila tol dia..katernyer suka la lagu kak melah ni..hahaha...rupanya suka lirik dier sama...kena kot ngan kami yg ngeng ni..huhuhu
lots of luv
kekodokbulat

Wednesday, January 12, 2011

renungan bersama

sharing is caring....

MASIH SUAMI-ISTERIKAH DI ALAM AKHIRAT KELAK?

1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda " Tiada si bujang di dalam syurga" (Muslim). Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.

2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin Sesudahnya. Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.

3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga. Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan seorang daripada lelAki yang masuk syurga.

4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin. Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga.

5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya. Wanita ini akan tetal bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.

6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali di aberkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu menjadi ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda. "wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir". "wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup keNerakamu....kami lah hamba yang mengharap belas darimu ...."ya allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami .kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia"

DI DLM BERSAHABAT... Apabila bersahabat, diri sendiri & sahabat harus mempunyai tanggungjawab & punya harapannya sendiri. Antaranya ialah :-

1 . Ketahanan bergurau senda, adat bergurau terlebih usik. Pastikan kita & sahabat saling boleh menerima gurauan oleh itu berfikir dahulu sebelum ianya berlaku.

2 . Jgn terlalu celupar atau mengkritik, kita sendiri tidak semestinya bagus dan betul.

3 . Jgn terlalu mengambil tahu hal peribadi org terdekat dgn sahabat spt tunang, isteri/suaminya atau kaum keluarganya.

4 . Perkara sensitif spt gaji, kenaikan pangkat & hutangnya usah ditanya.

5 . Pandai menyimpan rahsia terutama hal peribadi spt rumahtangga atau hubungan suami isteri sahabat.

6 . Terima kekurangan & keburukan sahabat seadanya. Cuba lihat nilai positifnya dan lihat diri sendiri, diri kita tidak tentunya baik.

7 . Bijak menyesuaikan tutur kata dgn emosi sahabat. Jangan cakap mengikut sedap mulut tanpa memikir kesannya kepada sahabat.

8 . Berita baik atau berita sedih sahabat, biarlah dia sendiri memberitahu rakan lain walaupun kita sudah mengetahui. Ini tanda kita menghormatinya. Jangan terlalu busy body dengan cerita kehidupan sahabat kita tanpa memikir kesannya kepada sahabat kita.

9 . Menghormati hak & kehidupan peribadi sahabat. beri peluang sahabat bersendiri. Jikalau terlalu berdampingan, mungkin menjemukan & kita hanya menyekat perhubungan dgn insan lain.

10 . Jika salah seorg marah, beri peluang dia melepaskan amarah di hati.Jgn dibalas, berdiam & tunggu hingga dia reda & sejuk. Pasti hubungan akan kembali spt biasa. Manusia harus menerima hakikat setiap org ada lautan hati yg pasang surut.

11 . Sewaktu sahabat sedang marah, elok mendiamkan diri. Jikalau dia mengomel, dengar & angguk. Itu lebih baik dpd membuat komen. Ia boleh memburukkan keadaan.

12 . Jangan memburukkan sahabat di hadapan orang lain dan membanggakan diri dengan mengadakan cerita i.e. kekayaan, kecantikkan dan sebagainya. Bangga diri tidak membawa kita ke mana-mana sebaliknya bersyukur dgn apa yang dikurnia oleh Allah s.w.t Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air." Bila seorang bertanya, "Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?" Rasulullah s.a.w. bersabda, "Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran"

Tuesday, January 11, 2011

11/1/11

salam
hari ni tarikh canteks sangat...tapi tiba2 dapat berita yang sangat tak best...pagi2 dpt tau abang din (sepupu melor) masuk IJN sebab masalah jantung...waaaaaaaaaa jantung lagiii...takut nyerrrr la....naper semua melibatkan jantung...aritu arwah along pun sebab sakit jantung..ni abang din plak...sib baik zati anak abg din yg sulung baru tranfer IJN..before this keje Nilai Cancer Hospital..tapi aku tak inform melor lagi coz dia pun ada medical check up kat subang...tak nak bagitau kang dier terkejut sure teruk result medicalcheckup dier...isk..isk..isk
then melor call bagitau doktor bagi ubat jantung...whatsssssssssssssssss.....memang berenti berdegup jantung aku dengar...sib baik kat tmpt keje lagi..so leh la senyum sket walau kena maki kan...huhuhu...
ntahlaaaaaaaaaaaaaaa...skang ni semangat aku rasa mcm dah hilang separuh..yang pasti aku amat mengharapkan semoga aku dapat bersama melor lebih lama lagi didunia ini...macam aku pernah luahkan disini dulu, aku masih belum puas hidup bersama insan yg bernama khairul anuar..semoga ALLAH makbulkan doaku...amin..
p/s:esok masih ada sinar
lots of luv
kekodokbulat

Monday, January 10, 2011

abah

salam



malam tadi aku mimpi abah...rindunyer la kat abah..aku rindu sangat.abah datang n aku tido sebantal dengan dia..sambil tu dia belai kepala aku..berulang kali dia usap kepala aku tapi abah nangis dan aku jugak nangis..et tau lama sangat et tak ziarah rumah abah...abah tunggu yer..nanti bila et balik umah mak et dtg rumah abah..et rindu sangat kat abah...
lots of luv
kekodokbulat

Sunday, January 9, 2011

entry merapu

salam


duk umah sensorang sambil tunggu melor balik memang membosankan..walaupun banyak keje nak buat tapi mood belum mari(banyakla mood..pegi siram bunga cepattttt..etot bunga ko dah nak mati)

huh...bosan..takper bunga tu akan ada kuasa ajaib petang karang..muahaha...hujan cepatla turun.

sebenarnyer ati aku ni terdetik bestnyer kalau besfrend duk sebelah umah..jadi jiran..so ari i aku masak aku bagi dia..esok dia masak dia bagi aku plak..wahh bestnyer tapi mesti kesian dia coz aku masak simple..bak kata melor lauk bodo jer..hahaha..

aku ni memang tak leh hidup tanpa kawan..mulut ni nak merapu meraban jerk kalau jumpa kengkawan.that why blog aku ni kalau entry mesti banyak benda aku nak tulis..walaupun tak der yg baca tapi yg penting lega hati aku coz apa yg aku nak ckp dah tulis kat sini..kenkadang kawan2 aku coti jadi selalu telepas nak citer yg tak rahsia la..yg rahsia tu kita tunggu depan mata..hahaha

tingat kat kwn2 masa kat melaka dulu..sabrina n eta..ni memang bestfrend eva aku la...kawan gelak kawan nangis.tapi skang suma busy..sab dah da baby baru.eta pun sama dah da baby baru..confirm busy hidp depa..iza pun nak dpt baby baru..wati dah da baby...siti sibuk dah sebab anak dier dah start sekolah.wah smua jadi superwomen..

aku....jd catwomen jerla coz aritu guy gigit aku..aik melor janji nak amik guy..lupa la tu..kucing parsi bapak mertua aku..hahaha

rindu nak pegi limbungan...dulu jalan kaki jerk..hahaha...kadang2 teman ijat(laki eta) bercerita masalah dia kat aku.maklumla aku ni dulu kan available..hahaha..ketepi ok ketengah ok..dengar jerla cite kengkawan..tau2 dah sampai dah...sambil mkn kuaci kan jat kan...tapi tu semua kenangan jerk..yg pasti aku happy coz jodoh ko memang ngan eta..alhamdulillah..

aku memang suka melaka.banyak kenangan aku kat sana..kalau arwah abah antar balik mesti berenti makan kat pantai klebang bah kan..hmmmmmmmmm..sedih la plak.....

sebenarnyer yg aku lupa nak share kat sini, melor pun pernah duduk melaka...masa tu airpot melaka tak tutup lagi..dia duduk melaka dlm 2 tahun kot..tahun 2000-2002..hahaha..dia pun ckp selalu pegi mahkota parade..tapi kalau dia jumpa aku ms tu sure tak bekenan langsung kat aku yg terencat jerk waktu tu...hahaha..kengkonon ganas la masa tu..hahaha..bak kata talib masuk air budak ni..hahaha...


rindu kat smua...cerita pasal talib aka laki si sab ni mcm tak percaya jerk jadi papa talib..hahaha...dulu kemain ganas mamat ni..tapi sisab jerk leh tunduk kan dia..best giler masa tu..


p/s:kalau la aku ada doraemon, aku nak kembali ke melaka bersama kengkawan taman setan aku..hohoho


lots of luv

kekodokbulat

Saturday, January 8, 2011

sukanya dier


salam



alhamdulillah...semalam (jumaat) mcm biasalakan opis melor wat makan2 n celebrate bestday melor..suka la dia kan...huhuhu...sekali tgk gmbr baju dia pakai sama da ngan tahun lepas.hahaha...
melor dpt wallet, jam besar dr abg din n jam meja yg sgt cantik...n dpt angpau lagi....senyum jer mamat ni ari ni..nyampah tau...thanks la pd kengkawan melor yg sudah menceriakan harinya....melor senyum macam matahari pagi..sungguh bercahaya...hehehe

so this weekend melor kene keje lagi tapi takperr...rezeki jgn ditolak yerk..huhuhu

p/s: have a nice day(mentang2 coti kan)

lots of luv
kekodokbulat

Friday, January 7, 2011

bermusim

salam
ms balik dr alamanda pas tgk wayang n kejadian memalukan tu, melor ckp kita ni kalau time big apple....asyik big apple jer berminggu-minggu...sebelum jatuh cinta ngan big apple, kami dok berkampung kat bangi kopitiam...sebelum bangi kopitiam kami duk ulang alik kat old town white coffee...sebelum old town, tekak ni asyik berumahtangga kat kedai yong taufu n tomyam kat casuarina..hahaha...mcm tula rutin kami...bukan buah-buahan jer yg bermusim, tekak kami ni pun bermusim..huhuhu...kena time tekak nak mkn mamak, muka ni dokmenebeng kat kedai assalam...hahaha...melor, lama dah kita tak beli beger n fun fries depan inti kolej kan?kalau tak tetiap mlm pegi beli..sedap akak tu buat...padahal funfries ada dlm fridge, bukan nak goreng..hahaha....dasar pemalas...oh melor...kasihan kamu yer..
kalau bab memasak pun sama gak..hahaha...lagi kelakar...melor siap ckp, kalau dah pandai wat sesuatu tu, seminggu la i mkn lauk yg sama(means setiap hari aku msk lauk yg sama contoh..kurma ayam) hahaha...bertelor ar muka melor mkn kurma ayam hehari...ntahla kadang 2 nak migrain aku pk nak msk aper...rasa tu sure kelaut nyerka...cuba pun asyik gagal jer...uwaaaaaaaaa....susah nyer la nak masak..tengok org lain confident jerk msk tapi aku sure kelaut nyer...huhuhu...
takper melor, i berusaha menjadi teror dlm bab memasak...tunggu yer..hahaha
p/s:bila nak berubah ni...kang jadi kodok kang..bulat tu sure dah bulat..huhuhu
lots of luv
kekodokbulat