Tuesday, September 24, 2013

sepi ku sendiri menyepi dikala sunyi

assalamualaikum

lama menyepi disini..terlalu banyak yang perlu di fikirkan. terlalu banyak hati yang perlu dipuaskan..ikut mulut binasa ikut hati mati...

tiba2 aku sebak..video tu rasanya dah lama..aku yang tak tengok.klu ada yg nak tengok leh la pegi kat amazingnara.com..baru tertengok itupun ada ternaik kat fb aku. pasal bini sorang pemain bola sepak maki guard kat epot..memang puaka betol mulut dia. sian pakcik guard tu..bukan salah dia pun. dia cuma jalankan tugas,siap nak ugut saman bagai. dengan manusia kecik macam tu boleh la nak tunjuk lagak..aku sedih sebab dia ckp pakcik tu bodoh. aku sebak sebab dia cakap pakcik tu dayus. bukan sekali dia ckp pakcik yang sebaya abah aku kalau masih hidup tu bodoh. banyak kali..nauzubillah. tegar betol hati dia ckp macam tu kat pakcik guard ..keras betol hati dia sampai sanggup keluarkan ayat yang mengguris hati. 

aku rasa pakcik tu tak kisah pun. mungkin hari tu adalah 1 hari dari hari2 yang dia kena maki dengan org ramai. kadang2 buat kerja pun kena marah. tak buat kerja pun kena marah..tersepit pakcik tu kan..nak cari keje halal tapi kena maki. belum lagi umpatan org kata jaga bodo la, keje membuta la apa la..semua yang negetif terus pergi ke mereka. tapi mereka yang menghukum tak pernah meletakkan diri jadi mcm pakcik tu pun kan. 
arghhh sakit pulak hati kitew..

penat sebenarnya..cuti dah habis dowh..baru bulan sembilan aku dah pening pala psl cuti..hohoiiiii susahnya la kan.kepala dah sarat ni...nak cuti..nak cuti..

tu yang bila pk balik, arghh gua malas nak tulis kat blog...wa bengang..wa tensen..wa sakit hati...wa sedih bhaiiii..isk..isk..isk

k bye





Wednesday, September 11, 2013

Monday, September 9, 2013

Saturday, September 7, 2013

curi-curi cinta

assalamualaikum

maaf ini bukan ulasan tapi luahan hati..kahkahkah

baca novel ni buat aku sakit jantung jer..geram giler dengan pangai intan yang gedik, mengada-ngada dan kaki penipu..sanggup buang keluarga sebab nak hidup senang...baiii guwe  memang semput baca novel ni..tapi aku stop sebab aku sakit hati bila danial tu setuju nak kawin dengan intan walaupun dia tau intan perangkap dia tapi sebenarnya ada org dah prank depa awal2 sebab nak balas dendam kat danial ni.intan plak memang ada niat jahat sebab dia nak kawin gak dengan danial coz mamat ni org kaya..
intan ni kaki penipu..semua orang dia tipu sampai mak ngan abang dia pun dia tipu..mak dia buta sebab excident..bapak dia plak meninggal masa excident tu juga n abg dia yang terlibat tu plak tempang kaki dia..depa excident sebab pi majlis penyampaian hadiah abg dia kat sekolah..abg dia suh gak pegi tu yg bila bapak depa meninggal, jadi konflik bila intan tak boleh terima dan salahkan mak n abg dia coz paksa bapak dia yang tak sihat masa tu pegi gak tgk majlis abg dia..sian woooo..
danial plak sebenarnyer kekasih sepupu intan nama fariza..iza ni konon mcm gdis melayu terakhir la..menurut jer ckp pakwe dia ngan ckp mak dia..maklong intan..kelakar bila nama mak long dia sapi..hahaha
tapi SR memang pandai kembangkan watak intan ni..memang gila rasa nak tonjol jer kepala intan aku rasa..geram betol..rasa nak ludah pun yer..nak koyak buku tu pun ada..emo gila aku..kahkahkah..
lepas depa kantoi sebab intan n danial kena perangkap n danial amik keptsn nak kawin dgn intan aku memang frust giler.sebab laaa mcm tu jer..danial kan banyak duit napa tak fight jer..tapi sebab abg intan ni driver danial n baik dgn family depa, so danial setuju jerlaaaa.


so lepas tu aku mmg stop kejap baca buku ni sebab aku sakit hati.kahkahkah...bangang betol aku.then lepas 2-3 hari aku dah redho n rasa mcm boleh terima kenyataan(kahkahkah), aku baca balik..aku baca hari khamis ok..malam tu aku start baca.kiranya aku baru baca suku..masa danial n intan kawin tu aku rasa mcm nak baling jer buku tu ke dinding..choii emo tak habis lagi bai..so aku tabahkan hati lagi ni..aku kesian kat iza..kesian kat mak dia ngan abg dia iskandar tu yg siap kena halau ms mlm depa kawin tu..
tapi sebenarnya danial ni pun ada agenda sendiri..dia nak kenakan si intan tu..dia ingat intan akan lari lepas sebulan dan tak akan mintak apa2 sebab dia dah miskin..kelakar gak masa time depa duk umah setinggan tu..
tak sampai seminggu intan memang nak berambus pun tapi dia kata dia mengandung..si danial ni pun terima la n layan sebab dia kata intan mengandung anak dia kan..dia sanggup beli apa yang intan nak sedangkan intan bagi syarat mcm2 supaya danial nibenarkan dia berambus dr rumah tu coz nak ikut jantan lain..dah susah pun pangai intan masih tak berubah.sibuk cr jantan yg berduit..danial memang sakit hati ar n mcm2 la dia suh intan buat..intan kena cuci tandas kat pam minyak la tapi intan geram2 ikutkan jer sebab depa masing2 dah buat syarat yang menjerat diri dorang. bila part ni aku dah semakin membara nak baca sampai habis..tapi tebal baiiii..aku tidoq tapi hati tak tenang

esoknya hari jumaat, aku off..lepas antar melor peluk cium dengan kadar segera pi sidai kain, sapu sampah, kemas dapurt kjap terus berdesup masuk bilik sambung baca balik..masa tu danial ni ngan intan dah jatuh cinta betol2 coz intan ni memang dah insap benaran yer..dia dah insap dgn kesalahan dia..dia dah sedar diri..dia dah ingat mak n abg dia dan dia dah tak kisah kalau hidup susah dgn danial. yang danial pun dah suka kat intan dan dah mula suka dengan sifat intan yang memang suka melawan tu..yerla kan kontra  tu bagus untuk kebahagian..hahaha..dan akhirnya dorang jadilah real husb n wife mlm tu mengkonon depa nak mulakan hdup baru bersama n danial memang nak terima intan..
intan ni plak sebenarnya belum check dia ni betol ke dia pregnant atau tak..dan kebetulan mlm tu dia nak bgtau danial hal sebenar tp biasalah kan..tak suspen ar bgtau awal...
tapi esok pagi danial yg jumpa pregnancy test yang buat danial berubah..uwaaaaa..masa ni aku tak kesian lagi kat intan..siap ckp yes...yes..yes..padan muka intan
so klu ikut pagi tu intan akan pindah rumah baru dgn danial tapi kn pi opis dulu..rupanya danial ngamuk kat opis sebab dia rasa danial tipu dia pasal anak..dia malukan intan depan staff danial, mak bapak danial, maklong n fariza, kawan baik intan ms kat oversea yg juga sepupu dani n kwn baik intan masa kat asrama ngan abg intan, iskandar..sian pulak intan masa ni coz minah ni memang dah insap..kena maki kaw kaw punya..rupanya intan ni tak lulus exam ms kat obersea n tak dpt pun ijazah dia..dia tipu jer..sian abg is ms ni..gila baik abg is ni.adoiii...tapi intan pun cool, dia iyekan jer smua yg danial, sepupu dia n semua yg buruk pasal diri dia. sian wooo..sebenarnya ada org dengki kat danial n family dia..gila hina rasanya ms tu diri intan..dahla mak intan pun tak mau terima intan tapi mak dia sayang jer cuma makan hati kan...tapi intan memang dah menyesal..
konflik tak habis mcm  tu jer bila dani rancang nak kawin dgn iza jugak, intan digantung tak bertali, mak intan masih tak terima dia..ms intan dah insaf ni la aku mula melalak2..tensen plak aku..emo terlampau..sian woooo ..pastu rerupanya intan mengandung betol2.si danial plak tak mau ngaku itu anak dia..dia dera lagi intan sebab ms intan sambung belajar abg dia cagar geran rumah kat bapak danial..dan si danial gunakan geran tanah tu untuk ugut n dera intan..sian bai...
satu benda yg aku suka, klu bab penderaan emosi yg SR garap akan buat ayaq mata aku berederai-derai jatuh..sedih wooo..walaupun hampir sama mcm takdir itu milik kita, ms pompuan ngandung mengidam nak mkan sesuatu tak dpt, pujuk si anak..halahai..sodih hati guweeee..tambahan plak nanti abg is mati sebab ada sesuatu yg berlaku yg mengubah hati daniel..sian intan woii ms ni..dah la nak terberanak..eiii mcm2 la jadi..masa ni memang bercucuran ayaq mata guweee beb... tapi biasalah..akhirnya mesti happy ending..klu tak memang aku bakar jer novel tu..mahal pun mahal la janji lupus dr mata aku.muahaha..aku yg geram n nak kutonjoi-tonjoi je pala intan boleh plak terima intan dlm ini cerita.

walaupun happy ending tapi nak sampai ke happy part tu memang mencurah-curah ayaq mata poyo aku..hadoiiiii tensen sungguh...masalahnyer bukan emo tapi dia keluaq sendiri..sedih la tak leh habaq mai..kena la pi baca sendiri. 
aku baca sampai habis hari jumaat tu..hanya berhenti ms sembahyang ajer.makan minum aku malas nak ambil tau..kahkahkah..akhirnyer puas dpt baca sampai habis..klu tak susah hidup aku..sampai sekarang kepala hotak aku ni masih dihantui dengan nama daniel hakim dan intan raihana..hadoiii...geram plak coz dah habis kan..kahkahkah.
ada plot kelakar, ada plot sedih, ada plot rasa nak marah..kira cukup semua rasa..sebab tu aku suka giler dengan novel siti rosmizah..agak susah nak cr buku dia sebab selalu sold out. tensen tol..ini pun aku jumpa kat putrajaya ms cr nasi kandar..melor ckp nak beli novel tak?gila tak mau..kahkahkah..pastu marah2 kan melor kan..muahaha..tapi biasa klu aku jumpa jer novel SR ni aku akan beli sekaligus..TAPIIII memang tak la kan.klu ada pun tinggal satu tajuk ja..tajuk2 lain yillek..


aku tengah cari cerita 7 hari menyintaiku juga karya dari SITI ROSMIZAH....uwaaaa susah tol nak jumpa..alamanda ka kedai buku area putrajaya ataupun area nilai,,smua gua masuk ngak ada..hurmmm
aku sedang baca lagi satu novel, ini melor belikan tapi tak leh nak kosentrate coz teringat daniel hakim lor..kahkahkah..
apa2 pun tq siti rosmizah dengan karya sedih anda..memang terbaikkkkkk...aku suka jer

lots of luv
et

Friday, September 6, 2013

?!@%^&$*tak tau letak tajuk apa @^$%#!


assalamualaikum

aku tulis untuk aku bukan untuk sesiapa..tak payah baca pun..tak best laa ini cerita...


lamanyer aku tak mengomel dlm ni..ntah apa yang aku buat..ooo lupa pi tadah minyak banyak2..hahaha..
minyak naik nak buat macam mana..aku tanya melor, kenapa org semua nak pegi isi minyak sanggup berejam dlm keta tunggu nak isi minyak jer mcm minyak tu tak luak keesokan harinya..dah teremo plak mamat tu sebab dia pun terlibat dengan rakyat2 malaysia yang beratuq nak isi minyak sebelum jam 12 malam....kahkahkah..yerla kan melor..kita ni org susah.golongan marhaein..kang ada duit org hilang, depa tuduh plak kita yang amik kan?ehhh apa plak ni..muahaha
banyak cerita nak cerita tapi mood tak dak..hilanggggggggg ..menyampah gilak..
balik umah nak hapdate, namun tumpas dek godaan syaitonnn supaya membesarkan badan dengan tidoq..

serononya kalau mcm dulu2 kan..masa sekolah menengah atau zaman budak2. takpayah pun nak penat2  pkr or beratuq pasal minyak..dulu masa isu minyak naik, gula naik, aku tengok abah relax jer..tak gelabah cipan mcm aku pun..padahal dia dulu keje kampung jer pun. mak aku lagi sempoi. tak der pun nak kelam kabut nak pi kerja luar tabur baja ker atau keje kawinkan bunga tembikai..depa relax ja kan..time makan ada ja abah beli n mak sediakan lauk..tak pernah aku  rasa terlewat bayar yuran...tak pernah jugak abah tak tunaikan hasrat untuk beli novel ka, tukar cermin mata ka beli spentot ka..depa ok ja tapi lambat atau cepat jerla cuma jarang sekali jawapan dr depa adalah TIDAK...terbaik!!! 

aku selalu berharap dapat tunaikan apa impian hati aku untuk masa depan aku tapi biasalah, perempuan kampung mcm aku ni selalu impian dlm hati terkubur jer..lebih baik dulukan yang perlu dari impian diri sendiri. kadang2 bila kita impikan sesuatu tapi tak dapat memang blur jer hidup ni. mungkin org lain tak tapi aku memang mcm tu. kadang2 impian2 bodoh jer, tapi tulah, banyak benda aku kena pkr. tak perlu sesakkan kepala org lain dengan dengan kehendak kita kan?

kadang2 kita cuba nak gembirakan hati semua org tapi sebenarnya ada hati yang terluka..tapi ada ker org tahu, kita yang nak puaskan hati mereka ni pun terluka..tak der kan. aku selalu terfikir, lagi banyak aku belajar, lagi banyaaaaak benda salah yang aku buat. ntahlah..benda yang buat orang semakin jengkel dengan kita.
belajar tak akan habis sampai kita tutup mata. tapi belajar tentang kehidupan memang mencabar. nak bagi seiring dengan kehendak dunia, agama mahupun adat..susah mahu berdiri dikaki sendiri..sedikit sebanyak, tetap terikut cara orang.penat...

 hurmmm penat, maybe i need a vacation...melor jom pi holiday..1 hari pun jadilaaa..mesti best...lepak tepi pantai tengok sunset..perghhhh tapi nak pi holiday pun masalah gak.satgi org ckp weh ko bukan baru cuti ka..woi ko bukan baru fly pi sana ka..ko bukan baru balik dr sini ka....yanadeeeeiii mcm diari aku pulak..tensen baiiii..kadang2 apa yang kita tulis untuk ni pun akan jadi isu ni..haishhhh susahnya nak puaskan hati org lain....

p/s:peace no war..salam jumaat

lot of luv
et



Thursday, September 5, 2013

sakit kaki

assalamulaikum

semalam (4/09) aku diserang sakit kaki yang teramat sangat. dah la keje malam..gila nak menangis aku..ekon tahap peti ais dia punya sejuk..start 2 pagi mula mencucuk-cucuk lutut aku..nak pegi toilet pun gila mengheret kaki..perghhhhh tak pernah aku sakit kaki macam ni..agaknya inilah sakit yang mak aku n mak melor selalu tanggung..sakit kaki yang hamat-hamat.
aku bubuh minyak panas yang ada kat laci ni, tapi tak berhasil..rasa nak curah air panas jer..bagi lega sket..tanya member aku dia kata gout kot..haiyakkkkkk acaner ni..tak glemer ar klu sakit gout muda2..kahkahkah..bodo tol sakit pun pk glemer ker tak..lempang kang baru tau..

masa nak pgi solat subuh tu, menggigil2 aku panjat tangga..escalator tutup sevisnyer.jimat karan..muahaha..takderla..depa mmg ttp bagi escalator tu rehat..satgi dia penat susah plak tak bergerak.
lepas solat dapat tau kena plak ot..adoiiii gua mau nangis dah ni..sib baik pegawai aku mood baik..mihmihmih..dia baik jer..aku jer suka sangat terkinja-kinja.(lama plak tak guna ayat terkinja-kinja ni kan)..tapi kn gak extand kejap..so aku gagahkan la buh lotion susuk dara ni kat kaki aku..tapi buh setitis sahaja sebab dia punya panas menggelegak bai...tapi tak rasa sangat aku buh banyak sket..terus rasa lega..alhamdulillah..sib baik ko dlm beg jer lotion..klu tak memang aku letak ayaq panas jer.tapi bila aku balik n mandi, dia bertindak balas plak dengan air, perghhhhh aku rasa macam medium rare jer dah kaki aku ni..hahaha
pasal losyen ni aku ada kisah tau..ms aku pegi umah atok bawak lotion ni sekali tertinggal. wancik jumpa dia pun try..sekalinyer dia punya melolong la siap menangis-nangis lagi sebab tak tahan terlalu panas..hahaha...sian cik..kakak aku ada ms tu siap suh mandi.dia mandi tak hilang gak..makin panas ada la..last sekali amik ais tuam kat perut dia.hahaha..satu keje pun takbuat dah lepas tu sebab kepnasan...lotion ni bagus sebenarnya tapi kena tahan la..mcm aku banyak sgt lemak jadi panas dia tu memang hebat ar kan..kata nak bakar lemak.mihmihmih..

aku syak kaki aku ni terendam dlm hujan sebab aku pi open house yang terbuka dan kebetulan hujan...kebetulan aku makan keatiaw ada kerang..tapi sikit jer pun kerang nyer..tapi yerla aku kan hantu udang dan daging berdarah merah ni..pastu aku ada makan kuah kacang..sedap plak tu kuah kcgnyer..semua nak jadi punca la tu..maka lepas ni kena beringat la sebelum makan..sedap tu memang sedap tambah makan berteman, tapi dah sakit ko tanggung la sensorang kan..elleh padah gumukssss..hahaha..bukan mungkin dah tapi klu faktor gerat memang yerla kan sakit lutuit..hadoiii 

alhamdulillah, Allah bagi sakit sikit aku dah mengeluh....mak aku ngan mak mentua aku lagi la menanggung sakit kaki macam mana lakan..uishhhh sedih pulak.

owh 4/9 jugak besday omak mentuo den..untuk mak moga panjang umur murah rezeki dan sihat selalu..ada rezeki kita poie mekah lagi yer mak..pastu pi coti-coti sesama lagi yer mak..doakanlah anak menantu antu mak ni murah rezeki..hahaha..


mak mentua aku ni sporting bai...no hal punya..baju dia pun senang2 jer bagi aku..tudung ka kasut ka...ada bg pinjam tapi biasa bagi terus..dia masak sodap wei..klu melor pi umah dia, mesti dia bekalkan untuk aku yg malas ni..siap ngan potong timun ko..complete..gulai dia n sup memang paling marbeles..arghh sodapnyer..

klah..mcm2 nak cerita..tak paham la aku

lots of luv
et