Monday, February 28, 2011

sabar ajerlah

salam
kadangkala pelik dengan sikap sesetangah manusia yang indah khabar dari rupa. diciptakan Tuhan dengan rupa paras yang cantik tapi sayang punya perangai yang jelik. kadang2 bukan hadiah indah yang diimpikan. tidak perlu ucapan terima kasih jika itu menjijikkan. tapi amat bermakna jika hanya senyuman ikhlas yg dilemparkan. membantu jika itu melancarkan tugas. menolong jika ia perlu ditolong. mungkin itu amat memenatkan tapi aku rasa tak perlu keluarkan kata2 yang amat menyakitkan.
memahami sukar untuk difahami

dania

assalamualaikum....



hari ni aku dpt tengok gmbr dania atau nama yg semakin mesra dibibir aku "nania"..hahaha...nia la mak lang....ekceli masa call mak aku, dia ada bagitau nia dah gemuk lepas balik dr umah atok ari tu...n aku tak sangka kegemukan dia sehingga aku pun tak kenal...muahaha...ni gambar dania ms aku balik last month...
ni gambar latest yg adik aku bagi...ya ampun....besar gilak ini budaks.....waaaaa....sebijik abah tok dia...mata dia...waaaaaaaaaaaa rindu plak kat arwah abah....oh narnia...awak memang mewarisi gen abah tok kamu


mcm tak percaya ajer kan?
hahaha..nak buat mcm maner...aku ni tak der anak...jadi terasa sungguh ajaib...hahaha....subhanallah...ekceli bebanyak anak buah, idak la sampai aku tak kenal kan..mcm aku tak pernah balik jumpa nia pulak....malu rasanya...hohoho
p/s:mak lang pun besar tambahan kamu yer dania....
lots of luv
kekodokbulat

Sunday, February 27, 2011

manukan

halluz



ekceli last thursday aku n melor pegi sabah.memang dah lama nak pegi coz ari tu kan tak jadi pegi...lambat bangun so plan balik nak pegi jugak...plan awal nak melepak kat manukan...aku pegi manukan dah lama giler masa honeymoon..cewahhh...tahun 2003 beb aku pegi...bot kecik jer dulu.sekarang pegi fuyyo bot sket punyer besar.tapi idak la mcm kapal cruise...selepas tahun 2003, every year sabah memang pilihan aku n melor nak pi makan ka, melepak ka atau pun meraban ngan dia selain langkawi dan penang...tapi sejak 2 tahun lepas aku tak pernah lagi menjejakkan kaki ke bumi sabah..muahaha...sedih baaa...sooo dengan nekadnya aku nak pegi jugak ke sabah n njoy di manukan...

pagi2 khamis dgn terkocoh-kocoh(pergh bahasa) aku hampir2 kene tinggal ngan itu belon(kapai la)boleh kurus aku berlari..dah la gatenyer jauh gilak...lepas tu yg sangat menyedihkan n hampor spoil mood aku bila camera tetinggal dlm beg lagi satu..uwaaaaaaaaa...geram nyerrrr..nak patah balik ke beg kang sure kene tinggal..so tawakal ajerla...nasib baik hp dah charge.tapi kualiti gambar memang kedaung la kan....sib baik crew semua manis2 belaka..muahaha...flight dr kul jam 0730(on time ok) with mas...dlm flt lepas makan aku bantai tidoq jer...yerla jap lagi nak jadi dugong.huhuhu...alhamdulillah sampai jer kk, cuaca sesedang ajer...terus amik cab nak pi manukan.inilah muka budak yg sangat teruja bila dah sampai




bila sampai jeti, terus pi bayar tiket..tehn aku pi tukaq suar mana la tau nak mendugongkan diri coz plan malas nak mandi..hehehe.rm17 (two way/pp)+rm7 untuk tax n masuk manukan kene bayar lagi rm3...sangat seronok coz lama jugak tak naik bot...



sampai ajer manukan, budak bot tu sewa alat snorkling n pelampung (rm10 peritem)...hahaha..melor ckp amik ar...aku ni malu gak sebenarnyer..kang nampak dr jauh eeiii...tak mampu nak dibayangkan..tapi memang la best..mandi memang tak hengat..aku berendam dr aku sampai kol 1130 sampai nak balik kol 0130(amik bot balik kol 2)sangat best...cantik kan dasar laut n ikang yg berkeliaran tu nak gigit jer rasanya...hahaha








jinak giler ikan2 tu...ekceli masa aku pegi tu ramai sangat pelancong jepun...yerla mas kan ada route dr bki-narita...so ramai la mamat jepun yg bersidai tepi pantai berjemuran...dah mcm ikan kering putih..hehehe...tapi hensem sungguh mereka...takper melor..u tetap dihati coz tak payah nak jemur n tant kan kulit coz u memang dah menawan..hahaha




melor yg happy walaupun tak puas berendam


sabah pun ada phone merah ni yerk




yg menguatkan lagi hati aku mau ke sabah sebab ms wat blogwalking jumpa blog burnqis.blogspot.com...baca punya baca, jumpa ntry masa dia pegi sabah n sekali tgk gambar sotong bakar dia terus tak boleh tido mlm...hahaha...best bc blogs dia ni coz sesapa yg nak travel, segala maklumat dia masukkan sekali...sgt membantu...sebenarnyer aku tak boleh makan sotong..nanti sakit perut tapi geram punyer pasal dgn gambar yg burnqis ni amik, aku nak jugak mkn...hahaha...tapi disebabkan faktor2 rahsia, aku cancel mkn kat pasar filipino ni n pi mall...makan la kenny rogers(mcmla kat kl tak do)..tapi sedap la plak mkn kenny kat sabah ni...hahaha




melor ni sebab lapar tahap gaban kot..hahaha...
lepas makan kami wat foot massage rega rm20 1/2 jam...kaki melor ok tapi kaki aku yg tak ok...siap luka lagi maybe kena kuku dia...uwaaaaaaaa pedih sudaaah....

lepas urut kaki melor terlupa nak beli kuih cincin coz dia ada potluck kat office esoknya, so dia pun pegi la berlari2 dengan comelnyer ke pasar filipina tu...yg bestnyer dia siap beli kan aku sotong bakar...waaaaaaaaaaaaah sukanyer...i lap u melor....inilah gambaq sotong yg melor beli kat aku..walaupun tak menawan mcm yg qis punya tapi boleh la kan...masih guna khidmat hp aku gak coz tak sabaq dah nak makan...tapi mkn pala dia jer...kenyang + penat sesangat...mau rehatkan badan n tido jer...

aku risau gak sebenarnyer coz jam nak kol 0600 dah...flight kol 0705...kang ada lagi babak lari hindustan kang....alhamdulillah sempat sampai dengan selamat dan sangat best...cumanya kaki aku mcm nak tercabut n badan aku sangat sakit..memang la sakit kan coz dah mandi laut..hahaha



lepas ni aku n melor plan nak pegi pulau sapi plak.walaupun pulau ni kecik tapi sangat cantik n airnyer hijau..wah tak sabar nak pegi snorkeling lagi walaupun tak berani nak ketengah sangat...hahaha...



p/s:mau cari burqini yg murah ada ka?hahaha



lots of luv



kekodokbulat



Saturday, February 26, 2011

pendek jer



lama sangat tak hupdate dlm nie...
rindu nak bercerita tapi ku pendam aje
tetiba pagi ni rasa sayu plak....
sayu sebab terpk bestnyer kalau ada baby...
muahaha...selama idup bersama ni dah 8 tahun tak pernah aku rasa sesayu pagi tadi
(ya Allah..8 tahun dah aku kawennnnn...hahaha tapi perangai hampehhh..kelaut)
takperla..makcik tak kesah cuma sedih jer...

kepala masih pening maybe penat berendam + snorkeling...
apa?...pegi snorkeling?boleh ker?
hahaha....boleh la tapi sudah jatuh chenta pulak pd benda baru ini..
nak update tapi ada technical problem sket..
nanti dulu la...
mau layan perasaan dulu...hahaha

lots of luv
kekodoksedih

Wednesday, February 23, 2011

?


tak paham

bila pk tentang dia

buat aku sakit

bila pkranku pergi kearah dia

buat aku sesak

dada bagai mahu pecah

kaki umpama mahu melangkah

tangan serasa mahu kuhayun biar pecah

supaya mulut itu tak perlu berkata indah

biar senyap terus tapi aku pasrah

walaupun darah ku naik mencurah-curah



bila minta tolong lembut gg dari lidah

umpama katak hodoh memanggil hujan di tepi sawah

ada aku kesah?



tapi kalau aku tak kesah pun,

aku juga yang merasa gundah

walaupun sehari tapi semuanya serba salah

gila tak salah kalau bila kulihat semakin resah

perasan membuak semakin amarah

aku nak fight jugak walau aku tau aku kalah

memang tak menang nyer kalau mulut dia mcm sesumpah

tapi andai aku tak menang aku akan pasrah

kepadu mu tuhan aku berserah

ku tuntut sehingga jasadku rebah

walau sedikit janji ku puas

ingat aku gelak aku dah kalah

hahaha...ntahlah

Monday, February 21, 2011

rindu



ini budak namanyer umar qalif


ini budak yg tido pun senyum namanye nurdania nasyiha....mimpi apa la awak nia sampai senyum yer...






rindu pada budak berdua ni....dania n umar qalifffffffffffffff...dah mcm sama jerk besarnyer..nia baru 3 bulan..umar baru 8 bulan kan umar kan...hehehe...tapi naper nianyer gg tumbuh dulu?




p/s:kodok duk diam jerlakat umah :(






lots of luv


kekodokbulats

Sunday, February 20, 2011

Program TV Saya Sendiri - Ady Budika Contest


salam


dengan aura naruto dan juga oltomen, aku nak jugak join contest mat bulan kat sini http://www.adybudika.com/ ataupun click jer kat gmbr kat atas tu hah...
setelah membaca entry abg mat gebu yang memang buat perut aku lapar jer, tetiba tersentap coz tengok sedara aku kat situ..muahaha


inilah rancangan aku...huhuhu



Program macam mana korang nak terbitkan?
Talkshow

Nama program
Fantasi oh realiti(hahaha)

Kalo leh terangkan sikit konsep program itu
Saya nak buat program tv sehari bersama jutawan2 dan yang telah berjaya kat malaysia ni seperti Tony Fernades ke atau mr david teo, pengasas kecantikan yg dah jadi jutawan
(dnavechee,sendayu tinggi) ataupun family kumpulan naza ker serta ceo2 yang berjaya?tidak dilupakan artis kita yg tahap diva...muahaha...mesti best kan..lebih kurang mcm oprah winfrey la...untung2 pengacara dpt naik kapal free pegi destinasi yang dipilih sendiri atau pakej kecantikan dan penjagaan badan selama setahun(pengacara tu akula kan..muahaha)...
Program ini meliputi dr pagi sebelum pi keje sampai apa yg depa buat kat opis dan sambil tu wawancara dilakukan tentang tips2 kejayaan mereka...
Untuk permulaan rancangan ini ½ jam aku buat setengah jam ajer...

Station tv mana yg korang nak siarkan?
Oleh kerana agak exclusive maka perlu disiarkan di tv3.semua org boleh tengok.

Bagaimana korang nak tarik penonton korang
Menggunakan fb serta medium blog yg ada..minta tolong blogger2 yg famous amous mcm redmummy ker, beautifulnara ataupun buddiey promote rancangan ni..pehtu jutawan2 yg kaya raya ni mesti sponsor hadiah baik punyer..leh bagi pada penonton..muahaha..then dpt plak minyak wangi mcm jlo ni kan..hadus lagi la bestkan..



oh mr froggie, sebab dikaula aku nak gak buat entry ini...en mat bulan, idea saya tu khayalan jer, saya tau encik-encik jutawan tu semua sibuk tapi kalau jadi kenyataan apa salahnyer...sebab mana la tau kan, puteri katak jd cinderela kan n dpt plak sedara dia yg bawah ni makin bersinarlah hidup saya...

p/s:tetiba malu la plaks...(wink..wink)

lots of luv


kekodokbulats

Saturday, February 19, 2011

sunyinyer

salam....
patutla senyap jer..rupanyer kotak jerit aku dah yilekk...try buat balik tak mau jugak...hmmm aperla nasibmu wahai kekodokbulat...muahaha

Friday, February 18, 2011

mantapnyer

salam....













badan dier yg mantap...hahaha..takderla, ekceli citer ni yang mantap
tak sabar nak tengok ini cerita
..sangat best n mantap giler...syabas yusry kru n smua produksi team untuk filem ni...mcm tak percaya anak malaysia yg buat...aku bangga jadi anak malaysia...


kalau nak tgk behind the scne for hikayat merong mahawangsa leh pi kat ohbulan.com.



bergegar jantung ku melihat aksi2 nyer..muahaha



lot ofluv

kekodokbulats

Thursday, February 17, 2011

karipap sayur

salam...






hari ni kengkonon nak buat popia basah..cewah mcm pandai la kan...lepas tgk resepi kat internet n aku rasa sangat senang kira ok la kan..berkobar2 nak cuba..tapi ms tgk komen kat resepi tu ramai yg ckp depa buat tepung tu ikut balik(means tak melekat kat koli)..tapi pencipta resepi tu ckp dia buat ok jerk..so aku pun cuba la jugak kan..salahnyer aku pi buat inti popiah tu dulu..patutnyer buat la kulit dulu..hohoho..tapi aku buat memang ikut apa yg resepi tu bagi hasilnyer...kelaut..memang tepung tu ikt balik la..tak mau melekat kat koli..huhuhu....


akhirnya aku buang jer tepung tu kat dlm tong sampah..then uli balik tepung wat karipap.muahaha..melor pelik gak tapi dia dah tau dah sure tak jadi popia nyer..hahaha...


malas nak amik gamba coz sakit plak hatiku ini..tengah berkobar2 tapi tak jadi la pulaks...sib baik sedap gak epok2 sayur aku tu..hahaha...boleh la t kan..dr ko buang inti sayur tu dlm tong sampah, jadik gak karipap..muahaha...





takper aku akan cr lagi resepi lain untuk buat kulit popia basah tu.bak kata melor "takper cuba la sepuluh kali pun nanti lelama jadi la"hohoho..nasib baik sosnyer tak siap lagi...kalau tak lagi mkn hati aku





p/s:hati ku risau hari ni..apakan yg bakal terjadi? Ya Allah, jauhkanlah aku dr malapetaka..amin





lots of luv

kekodokbulats




Wednesday, February 16, 2011

hari aku

salam....





hari ni agak bosan coz melepak kat umah ajer sambil settlekan kojer2 umah..hohoho..tapi tak msk pong..dah setle skang ni just nak menghabiskan novel yg baru melor belikan untuk aku...tajuk "selagi ada dia nukilan aisya sofea"..memula citer dia agak bosan tapi dah lelama bestla plak sampai syg rasanyer nak tinggalkan novel tu..hehehe..melor ckp sian u kan..novel u dah habis so i belikan yg baru...eleh sebenarnya dia eli sebab gmbr cover novel tu gmbr kat nami island korea...rindula tu...tapi memang betoi pong..kengkadang buhsan punya pasai surat khabar minggu lepas pun aku baca..yerla kat umah ni nak gentel apa kan?anak pong tak der..takkan nak gentel melor..hahaha...mamat ni pun asyik keje jerk...buhsan haku..hmmmm





p/s:tak masak tapi membesar bagai johan jugaks..





lots of luv







kekodokbulats

Tuesday, February 15, 2011

salam maulidur rasul

salam...



alhamdulillah aku masih diberikan kesempatan untuk menghirup udara segar hari ini. salam maulidur rasul dari aku.Hari kelahiran pemimpin ulung Nabi Muhammad SAW...seronok kan kalau dikampung2.mesti akan ada buat majlis sambutan dan perarakan..mcm aku dedulu ms sekolah, sure tgh sibuk ngendeng mak aku cari kain batik mak yg paling baru coz nak pakai ms berarak..maklumlah lepas tu nak nasyid pulak kan..huhuhu...


sekarang ni tak berpeluang nak merasai keseronokan itu.tak berpeluang atau aku yang tidak bersyukurkah? Ya Allah ampunilah dosaku.....yerla alasan busy ni tak sesuai daah.....


andai boleh diundurkan masa mcm kita tgk drama tv tukan, kalau part sdih tu kita kurangkan...director rasa citer ni tak leh jln jer terus tukar jln citer paling best..hmmmm tapi......



tahun ni majlis sambutan dibuat kat putrajaya.walaupun dah hampir dgn umah aku tapi nampaknyer kena tgk depan tv ajerla coz melor keje.ptg baru free kot n hope this week aku boleh ar kuar cr pasal kan..agak bosan dah pala hotak aku ni.huhuhu...




alhamdulillah YA ALLAH,

aku masih berpeluang disini

menghirup udara segar kurniaan MU

menatap wajah kesayangan hatiku

merasai kelazatan anugerah dari MU

mendengar alunan merdu azan ditelingaku

mampu bertasbih memuji kebesaranMU

gagah melangkah tanpa rasa ragu

lincah jemariku bercerita kaku

arghhh sungguh besar kurniaanMU

terhadapku...tapi

aku yang selalu leka

aku yang sering terlupa

aku yang selalu melengah-lengahkan masa

dan aku yang sering menambah dosa yang sedia ada

punya mata tapi melihat yg tidak sepatutnya

punya telinga tapi mendengar kata cerca nista

punya mulut tapi berkata yang sia-sia

punya tangan tapi kaku tak bermaya

punya kaki tapi pergi tempat yang durjana

punya hati tapi sentiasa dendam tiada reda


Ya Allah Ya Tuhanku,

aku selalu siakan segalanya
Ya Allah Ya Tuhanku,

aku selalu leka dan alpa

Ya Allah Ya Tuhanku,

terima kasih atas segalanya

Ya Allah Ya Tuhanku

aku mohon supaya Engkau ampunkan segalanya





semoga kita semua diberkati sentiasa...amin






lots of luv

kekodokbulat

Monday, February 14, 2011

takperla

salam....



hmmmmmmmmm...mcm makcik mini ni la aku rasa sekarang..sedih, kecewa n mau jerit ajer...ooooooooooooooooooh tidakkk!!!!!!!!!!!!!!!!

(tima kasih wak google)
p/s:bukan rezeki ko la et..




lots of luv
kekodokbulatcry

Sunday, February 13, 2011

Dahsyatnya Hari Kiamat Dan Padang Mahsyar

Gambaran Hari Qiamat
(aku dapat ini cerita dr email...mahu abadikan disini)




✐Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.



✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.



✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.



✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.



✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.



✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.



✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.



✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.



✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.



✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.



✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.



✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.


✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.



✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.



✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.



✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.



✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.



✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.



✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.



✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.



✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.



✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.



✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.



✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.



✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.



✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka. (Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)



✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.



✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.



✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.



✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka. Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW:

❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat.

❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

① Sedekah/amal jariahnya.

② Doa anak²nya yang soleh.

③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.



-- Allah Tuhanku, Muhammad Nabiku, Islam Agamaku, Al-Quran Imamku, Kaabah Kiblatku, Solat Kewajipanku, Sekelian Muslimin Saudaraku dan Ibrahim Al-Khalil Datukku. Aku hidup dan mati atas kalimah 'LAA ILAHA ILLALLAH' --

Saturday, February 12, 2011

takzirah

salam

tazkirah sabtu untuk diri sendiri (wah mcm profesor izi plak..hehehe)



Anda buat baik pada seseorang, pastu dia pula buat jahat pada Anda. Perbuatan baik Anda dibalas dengan perbuatan jahat. Sedihnya. Apa nak buat pasni? Berikut adalah 3 perkara perlu Anda buat apabila perbuatan baik Anda dibalas dengan perbuatan jahat.

1. Serahkan soalan balasan perbuatannya pada Tuhan. Tuhan mempunyai cara tersendiri untuk membalas setiap perbuatan jahat orang sekeliling pada Anda. Sebagai contoh, mungkin Tuhan akan buat rezekinya disempitkan, hidupnya disusahkan, usahanya digagalkan. Anda tak akan dapat kawal jumlah orang yang berbuat jahat pada Anda. Anda tak akan dapat elak orang nak buat jahat pada Anda. Tapi orang yang berbuat jahat pada Anda pasti tak akan dapat elak balasan Tuhan atas setiap perbuatan jahat mereka. Soal balas-membalas perbuatan jahat orang pada Anda, itu urusan Tuhan. Serahkan pada Tuhan. Tugas Anda, teruskan bersangka baik, teruskan berperangai baik, teruskan berkata baik-baik. Sebagai orang Melayu beragama Islam, Anda makhluk bertuhan, jadi jangan lupakan Tuhan.

2. Doakan dia. Orang buat jahat pada Anda, Anda kena doakan dia. Haa? Kenapa pulak? Mana boleh! (Biasanya inilah ayat yang Anda akan kata!) Doakan supaya dia berubah. Sebenarnya, jika Anda balas perbuatan jahat orang pada Anda dengan perbuatan jahat hingga berdendam, ketahuilah Anda sudah masuk ke dalam perangkap pemikiran negatif. Kesannya, fikiran Anda menjadi negatif serta-merta. Tindakan Anda jadi negatif, hidup Anda di kelilingi situasi-situasi negatif. Orang berfikiran negatif hidupnya tak pernah bahagia, tak pernah maju sebab dendam menghalang sesiapa saja dari menjadi orang berjaya. Anda akan kerap ditimpa musibah serta masalah bila menjadi orang pendendam, walau dendam tu cuma sebesar kaki semut. Anda akan kata kesemua masalah yang muncul dalam hidup Anda, Anda tak pernah minta. Sebenarnya Anda sendirilah yang menarik masalah tu datang ke dalam hidup Anda kerana Anda menyimpan dendam. Elak berdendam kerana dendam yang sedikit akan menarik lebih banyak dendam. Lebih banyak dendam tersimpan di hati, lebih sukar rasa Anda nak mencapai kecemerlangan dalam apa jua perkara.

3. Terus maju ke hadapan, usah menoleh ke belakang lagi. Usaha memburu kecemerlangan tak pernah serik dari dugaan. Sebagai contoh, jika Anda nak jadi pekerja cemerlang, pasti akan ada orang sekeliling yang tak puas hati. Kenapa? Cemburu, simply sebab dia tak nak melihat Anda maju. Anda tak akan dapat elak orang yang cemburu pada Anda. Anda tak akan dapat tahan rasa cemburu orang pada Anda. Anda tak akan dapat halang mana-mana orang dari mencemburui Anda. Usah layan fikiran-fikiran camni kerana ia akan mengubah fokus minda Anda. Sebaik-baik kesibukan adalah kesibukan memajukan diri, bukan kesibukan memikir cakapan-cakapan orang tentang Anda. Jangan sibukkan fikiran dengan cakapan-cakapan orang kerana Anda akan hilang pedoman, hilang motivasi, hilang inspirasi. Anda akan mudah bersangka buruk sebab Anda asyik memikir apa yang orang cakap pasal diri Anda, Anda akan suka fikir yang bukan-bukan.

Untuk menangani hal sebegini, maafkan saja orang yang berbuat jahat pada Anda. Maafkan saja orang yang berdendam pada Anda. Lepas tu, lupakan kesalahannya. Lepas tu, LET GO hal tu, jangan pernah cuba nak ingat lagi walau sekadar terlintas sesaat di fikiran. Anda kena pastikan hati Anda bersih sentiasa supaya Anda jadi bermotivasi sentiasa. Jika teringat walau sedikit, ingatan yang sedikit tu akan meneutralkan kepositifan Anda.

Untuk menjadi insan berfikiran positif, Anda kena bebaskan hati, fikiran dan kata-kata dari aspek-aspek negatif. Ketahuilah aspek negatif ni jika ada walau cuma sedikit, ia akan merosakkan fikiran positif.

Untuk melupakan hal-hal negatif, ingat saja hal-hal positif sepanjang masa. Jangan lawan fikiran negatif, sebaliknya, penuhkan minda dengan aspek-aspek positif seperti kegembiraan, keseronokan,kebahagiaan,rasa kekitaan. Makin Anda lawan sesuatu, makin banyaklah Anda dapat apa yang Anda lawan tu

Friday, February 11, 2011

peace

salam

selamat berhari minggu...

video

senyum selalu

lots of luv

kekodokbulat

Thursday, February 10, 2011

monoloque

salam....



Masalah yg aku lalui hampir selesai cumanya mcm tak percaya. Ckp lemah lembut bergaya timur tapi belakang wallahualam. Kadang kala memang tak percaya dengan apa yang aku alami tapi Alhamdulillah aku diberi kelebihan itu dengan izin-Nya.Mungkin ini ujian kecil untuk aku walaupun bagi aku teramat berat. Maklumlah Nampak jer garang tapi jiwa ada taman


video


takper sib baik aku masih ada kawan gelak n ngumpat..hohoho

layan lagu ni lagi best..sgt suka dgn arrangement muzik dier..sgt best tapi maleh nak update sgt..sempoi ajer

p/s:semangatku sudah kembali..hahaha

lots of luv

kekodokbulat

Wednesday, February 9, 2011

chomelnyer

salam


ekceli gmbr ni jumpa ms pi umah mak mentua ari tu...maka telah di cilok untuk kenangan haku..hahaha...sangat chomel rupanya melor ni masa kecik...gagagaga...nak pecah perut tengok muka dia ms kecik..tapi gelak sesama ngan melro ar..tak hengat..



gambar ini melor bersama paksu n adik dia no 3..keyoi.. gambar first yg sangat cute tu melor ngan adik no 2 dia icha...

dan ni plak gmbar melor ms pegi umrah tahun 1996. masa ni aku baru form 3..hahaha..saper sangka aku plak jodoh dia kan...
ini plak gmbr melor berjimba dgn kengkawan dia kat kelong mahmud, bagan...ini tahun pun aku masih belum jumpa n kenai pun ngan dia..
dan ini adalah gambar terbaru melor..tumbesaran beliau yang besar bagai johan..hahaha....minumla susu dumex..cewahh



walau apa pun terjadi melor tetap best...u besar ke, u kecik ker, i tetap lap u..hahaha(sila muntah sekarang)



lots of luv

kekodokbulat