Thursday, August 28, 2014

mari mengenang zaman silam

assalamualaikum

semalam ada lagi dugaan...Ya allah..rasa mcm tak mau harungi hari esok..well ini la manusia lemah kan...
so aku mengemas lagi..mcm habit plak..susah hati je kemas..ntah apa yg dikemas....
so jumpa gambar lama..zaman singlemingle
zaman klu kol mak aku berejam-rejam..
bukan sekali..tapi banyak kali kol..pagi sekali..tengah hari..malam
tp ckp ngan mak je
sampai abah selalu ckp kenapa anak2 tak nak ckp ngn dia ke...hahaha...
tipikal fmly kot...abah kan jarang kat umah...jadi apa2 semua nak share ngan mak..even beli sependa baru pun nal citer ngan mak...
ni ms family day maybank dulu..maybank finance selayang...branch aku ni before merge dgn maybank,fmly day best2..sebab staff tak ramai sgt..bila merge dgn maybank, depa dab ramai...sampaikan aku ms nak berenti pun tak kenal smua staff lagi..hahaha...
so aku penah alami zaman kritikal merge n buang org dulu..tapi sekarang nak kena hadaplagi sekali...
insyaallah pa, ada rezeki kita, adalah..isk..isk..isk...sedih...sian aku tgk melor..
mcm ayam berak kapur...semua benda tak kena...itu yg sampai telanggar keta org kot...

ni plak ms aku lepas tunang...miss u mother...if ms boleh diundur...aku rasa aku nak  pegi zaman ni..happy..takda pkr mslh even pegi keje naik bas..lalu kwsn nepal n bangla..tak takut pun..depa ni baik je.hahaha.baik yeee..

gmbr bawahplak s celebrate birtday wancik..duluuu bln satu peti ais umh atok penuh dgn kek...birthday olen wancik bib along abg abgzizi..smu celebrte plak tu....itu aku ckp umah atok adalh tempat yg best sekaliiiiiiiii...even tido besepah (trademark fmly aku kt) tp bahagia dia masyaallah...tak tergmbr..
kami clbrte bukn majlis besar n cake mhl pun, dulu ada kek 12 hengget bunga matahari.....klu buln 1 n 10 merasa la kek tu sebab asyik beli kek tu je kan..hahaha...kami tongtong ar...aku beli kek,abg beli mkn, atau wancu msk atau along ke msk...best sgt...bukan apa pun...seronok sebab tgk nama org atas kek n tiup lilin...feel blessed sgt diraikan org tersyg...
penah nak jugak celebrte birthday wanciktapi bajet tak cukup coz beli kek, ku beli mkn kat psr mlm je..rangka ayam 4 ekor kopok lekor yg nipis tu byk2 coz murah..hahaha...duduklaa bersidai makan keropok lekoryg rs nak berdarah mulut sebab keras..hahaa...kokak la ayam sorg sikit..yg pntg kek ada n tiup lilin...
mmg famly hj jems suka buat havoc..cousin's n untie...rindu korg.. *_*

ini plak ms cinta hati pimemancing...gila wei 
pak alim ni..dia suka memancing...mana lubuk dia tak pehi..sampai ada cina tu ckp 'lu ni gila la..org takberani woo masuk itu tasik'
hahaha
ko tgkla dia duk mana
tpni mnving lepas gian bwk ank2 tak silap...kat rompin...alfatehah abah...

yg sebelah tu aku...mcm indon dtg malaysia naik tongkang kan..hahaha
ms ni kat melaka..pi umah kwn aku kuala linggi...best woo kmpg dia..pak.menakan dia ada bot...dia ajak ronda laut...best giler..sib baik tak kawen dgn abg  nelayan..hahaha
depa pun tak selera tgk aku..hahaha...
best kan mengenang ms silam...
isk.isk..isk..

aku habis kata2..
k bai

Wednesday, August 27, 2014

hari membebel aku

assalamualaikum

dulu2 ms kecik mak aku selalu bebel

alas kaki jgn sepak...alaa yg letak kat depan pintu..yg letak depan bilik air..yg letak kat sinki...
mak ckp cuba jgn disepak benda tu...pijak elok2....

rupanya betol gak ckp mak..sekarang aku ken membebel kat chief kodok aku..arghhhh...
alas kaki mesti akan disepak..tak pun berjalan ikut kaki mcm setokin...i is rimas ok...
benda tu nak kena pijak je pun.kenapa mesti berjalan sekali...suka sgt dia sepak2...dah bekedot...pastu bukan betolkan balik...

yelaa benda simple je pun kan..kenapa kena tulis kat blog..mbahahahha...suka aku la..kata ini blog aku....

banyaknye keje nak buat .nak kemas stor belakang..sebab dah mcm apa je..tempat beranak kucing dan tikus...smlm org tembak ubat nyamok tu...berasap2 umah smua..tgk luar mcm kat obersea..feling2 jap..hahaha...pastu  cuak gak...so berazam nak ngemas..tapi org blkg ni renobet umah dia...kat dapor dia..segan pulak aku..

nak kemas bilik atas....tapi byk sgt barang...mana laaa aku nak letak...melor mmg suka sgt beli brg..lepas tu aku sndiri tak tau nak letak mana..sama gak baju dia....nak dibagi org tapi dia tak setuju...arghhhh semak aku..kang akh simpan dlm peti karun,kang yg disimpan tulaaaaaa dia suh aku cari...rasa nak lari je bila aku simpan pastu tak jumpa..dia tau tnya je kan..pdhal banyak je baju lain.tapi aku mmg selalu letak baju yg dah lama dia tak pakai dlm peti karun coz aku tgk dah lama tak pakai...jadi aku simpan laaa.......hurmmmmm susah betoii....kang goyang kaki je baru tau..smua aku mls plak ....uwaaaaaa

p/s:lepas ni mesti ada  org tu marah...mbahaha..ok mlm ni sy tido bawah..bluweksssss

Monday, August 25, 2014

lihat ditepimu

assalamualaikum

indah betol matahari pagi ini.

suhanallah.....

berpagian aku meredah jalan...jika dulu sepi dan lengang...

namun sejak bertukar penerbangan simerah, laluan kerja aku semakin sesak...

agak slow dan cuak bagi aku yg jarang memandu...

aku tak kisah pasa lori atau bas..

aku lebih kisahkan pada si motor...risau walaupun mereka lebih laju dr aku

jika yg lain membebel mahu pergi kerja dipagi hari..tapi aku membebel sebab balik awal dipagi hari...

mungkin disekeliling aku ramai yg bekerja shift...maka mereka smua berkejar pulang awal.barangkali sempat menghantar anak kesekolah...

aku masih berkira-kira...mahu pulang atau menunggu sehingga jam 9 pagi..mungkin sudah kurang mereka yg dtg bekerja...dan waktu penerbangan yg kurg di tengah hari...

hiba tiba2 menerpa..memikir kerja shift diusia tua..kuatkah aku..mbahahaha...adoiii

bantal semakin memanggil.langkah aku teruskan...

benar...kenderaan sesak dijalanan...menghantar pasangan bekerja mahupun mahu terbang ke awan..

di satu selekoh tiba2 aku tersedar...

sekumpulan org sedang memotong rumput ditepi jalan.astagfirullah..mereka lebih awal dtg bekerja...barangkali pulangnya juga dikala senja..sedang aku...selesa dgn masa kerja..namun merungut kalah mereka ditepi jalan...cukup makankah mereka..terik mentari membakar diri..sedangkan aku sedp disimbahi udara sejuk penghawa dingin didlm kereta atau ditempat kerja...

YaAllah...ampunkan aku..lindungi aku....bantulah aku dan kawan2 ku...

terima kasih Allah...aku masih diberi peluang menghirup udaraMu, melihat kecantikan matahari dan merasai dinginnya air hujan...terima kasih Allah...

#stay strong


Yuna - LANGIT #flyinghigh

bestnyeee lagu yuna ni

lagu ini untuk filem pendek tajuk terbang..



mohon share disini....



\\



(sebahagian lirik.)



terbang

terbanglah tinggi

walau tanah dikaki

kan ku cari langit



terbang

terbang tinggi awan

biru menanti bersama pelangi





tapi aku sedih



aku sayang MAS dan burung besi ini yang telah

membawa bendera tanah malaya ke pelusuk dunia...



i'm proud to be malaysian n  a part of MAS(eh tetiba plak)





#staystrong








Friday, August 22, 2014

mh17 dalam kenangan

Dari DIA kita datang

kepada DIA kita akan pergi...

Allahuakbar

ber memandang,berat lagi bahu memikul

ahli keluarga terutamanya, rakan setugas, management dan staff mas, pucuk pimpinan kita dan seluruh rakyat malaysia....



dalam duka kita bertafakur
dalam bicara tersusun hormat
setiap hati terus dijaga
walau rebah dan hancur lumat

bersabarlah wahai  saudara islamku
dugaan besar syurga habuanmu
disambut gah jutaan alfatihah
mereka dikenang bagaikan hang tuah

walau siapapun mereka, aku terkedu bila membaca satu blog ini..benar juga pendapat dia...
kebaikan apakah yg telah dilakukan oleh mereka sehingga begitu rupa penghormatan yg diberikan...
subhanallah....
kita yang hidup ini jgan pula sibuk menempelak, mempertikai atau bercakap yg bukan2...
mahu berhastag pun jgnlah gambar yg bukan2...
gunalah sedikit otak yg ada
dan jagalah jari sebelum berbicara
mungkin family yg terlibat kata tak apa...
tapi bagi aku yg melihat 
"sakit pulak hati kite"
walaupun gmbr makanan atau gmbr selfie berbaju hitam....tp aku rasa
ntah apa2 kan...

oklah...maaf ini coretan aku....just my 2cent...

Thursday, August 21, 2014

daun melong

aku dgn terseliuh atau tergeliat mmg tak boleh dipisahkan...mudah sangat la terpeleot n bengkak...dulu2 ms kecik dedua tangan aku patah sebab main kuda2 dgn kakyong guna kerusi rotan tu..kak yong atas aku duk bawah..sekali terbalik hempap tangan aku..dua2 plak tu..patah beb...sian abah n mak kena cari bomoh patah..zaman 80an mana la nak cr doktor..agaknye klu ada doktor pun mcm mana ye depa simen tangan aku.hahaha

so mak ckp jenuhla cari bomoh n tkang urut.sekali ada org bgtau ada sorang bomoh patah...kat area bagan serai tak silap aku...pegilaa kami 3 beranak naik motor jam dua pagi mak ckp..pi umah bomoh urut tu n melalaklaaa aku sebab sakit..sekali urut je dah ok..mak ckp dia guna air liur dia kot...dia mcm acah2 la kat mulut dia then urut tgn yg

patah..hahaha..takpe aku sanggup je kot klu guna ayaq lioq janjo tokbomoh tu takdak eid, sakit brjangkit atau ebolaaa....hahaha..lagi best klu tokmoh hensem mcm muka zill..ceh..nak jugak

kesan tgn patah, tgn aku akan bengkok kalau diluruskan..pengkau jadinya.. tapi tak boleh salah sikit. sure tgn bengkak n terseliuh...even terhentak pun akan bengkak.

lepas urut dgn mana2 tkang urut, mak akan balut tgn or kaki terseliuh aku dgn daun melong...

so semalam tu aku balut kaki dgn daun melong la..jauh daun tu..dtg dr selancar wooo...hahaha..mak bawak khas utk anak manja dia yg menangis-nangis sebab tahan sakit..mbahahaha..tapi gatal nak jugak menari...

daun melong dgn aku mmg membesar bersama...kira kami kamcenglaaa selain dengan daun durian belanda..daun durian belanda tu buat ubat kalau demam...maklumlaa org kampung kan...mbahahaha

hilang sket sakit kaki aku...tapi nampak mak lagi hilang rasa sakit..rindu sebenarnye..hahaha..

nilaa daun melong..aku amik dlm google jeee

Wednesday, August 20, 2014

Tuesday, August 19, 2014

aktiviti malam minggu

ni lah ektibiti meronggeng kami...
iyee aku pun kurang konpiden sebnarnye
badan aku..keras tangan aku,sumbang langkah tarian aku...semualah..
tapi dorang yakinkan..kata ok
malu gak sebenarnyee
kesian kat mereka..dahla berbayar ok tarian ni..hahaha...

majlis berlangsung didewan tabung haji...majlis jamuannhr raya bersama anak yatim...seronok gak..ada magic show...cabutan bertuah...
artis pun ramai gak..ada aziz singah,che lah,wahidawassini n kartina aziz..baik n best betol kartina aziz ni...

ada ckp muka sama.hahaha...renyehla samaa
nanti tua mungkin sama kot...harap kuat mcm dia..sihat woo autie ni..n moga dia sihat sentiasa...

ada yg tanya kami freelance ke?tertelantelan ayaklioq nak jawab...kalaulah depa tau ini first time aku menari mesti reject awal2.hahaha
apa2pun ini kenangan hari tua aku nanti..anak takde..jadi aku cerita la ulang2 ngan melor..biar dia dengar sampai tekentot-kentot..hahaha

Monday, August 18, 2014

demi sekeping pizza

hurmmmm
esok dah kene keje..adoiii penatnyee..tak de mood nak keje...sebabnya MALAS....
ok la kan..sebab malas..ok pa
org smua akan rasakan monday blues..tapi aku lebih rasa tuesday bluesss.
urghh lemaunyeee rasa...bosan tahap gaban..nak balik kampung pun buat penat je sehari dua..dpt balik seminggu best wooo..
tapi mana boleh dah gitu....hadap jelaaa sensorang...
semangat owh semangat....mohlaaa cepat...ada lagi lebih kurg 8 jam sebelum esok pagi...moga aku semngat esok..
*~*
semangat demi sepotong pizza...ok tak..hahaha..mcmkan esok dpt pizza klu pegi keje...phuiiii

caribatubelahbatubetangkuppppppp!laaa!

p/s:gmbr amik kat google..ntah sapa punya..maaf ye...gmbr aku mkn pizza takde..kan hp aku format balik..smua ilang... :-(

sakit sungguh ati saya

assalamualaikum

hp saya diupgrade semalam..tiba2 keluar bahasa german...saya sangat sakit hati...sebab smua yang ada didalam hp saya hilang..gambar2 semalam yang saya beronggeng yg nak ditunjuk pada kwn2 saya yg dua org itu juga telah hilang. paling sengsara apabila gambar saya dilondon dan paris juga hilang...tambahan pula saya tidak membuat salinan lain...saya sangat sakit hati...dan apabila saya sakit hati, saya mmg sopan santun..

.arghhhhhh ni nak nangis ni....semalam lepas show(puii showlaaa sangat) sampai umah dlm jam dua pagi gak coz pi makan sat dgn chief kodok...sian chief lately diabaikan coz aku asyik berlatih je...walaupun akhirnya aku tersalah step...malu ai...cite psl beronggeng nanti la aku cite..gambar seketoi haram smua takdak..nak cite apa....bulu mata adalaaaa

so smpai umah hp aku ada bateri tapi byk sgt wasap masuk terus bateri kong sampai pagi..ahad chief pi keje tggllah aku...sebab aku ABC, aku penat n aku tido laaa..maklumlaaa sabtu aku keje malam..pagi sabtu habis keje pi appnt gg..pastu jalan jammed tahap aku nak jadi resaksa dah rasanya, then terus pi subang coz prektis sat utk show mlmnye..so mana ada aku tidoq kan...jadi bila dpt bantal lupa diri la akuuuuuu

sedang nyenyak aku tidoq, aku teringat adik aku adan nak singgah..dia anta mak balik umah atok sat..so mcm eh adan nak mai...sekali aku bangun tgk tingkap tgk adik bongsu aku tngah muka mcm badang dah.nak tukar ijau je lagi..marah2 sebab pinyu tak bukak..hahahahahahha

aku bukak pintu sambil gelak2..nhahaha..rupanya dah kol 0130 tengah hari dowhhhhh..sedap betoi tidoq..hampeh bebenorrr..sian mereka..mak pun dtg sekali...kena bebel la aku..mana la aku nak sedor...maaflaaa semua yeeee

so lepas dpt charge hp dlm kol 8 mlm br aku on n tgk kuar bahasa jerman..arggghh geram aku..terus dia fotmat hp ni smua ilang...so redho jelaaa...huhuhu

Thursday, August 14, 2014

sambal hitam legam

assalamualaikum

wah nampak sangat aku malas sekarang ni..keje nak main hp n apdet je..hahaha...ala yg baca pun wanikeni..lagipun dia cuti lama..aku rasa mcm setahun tak jumpa..hebat sangat perasaan itu..
hari isnin ada org bagi belimbing buluh...tanya aira, klu dia tak mau aku nak bawak balik..nak buat sambal itam katanye....uishhh tahap orang kampung sangat sebab nak conquer sensorg buah belimbing...
tapi hr rabu baru sempat masak...aku bc kat intenet, klu nak msk kena guna kuali yg dah tak digunakan..lagpun aku tak tahula tahap hitam dia sampai mcm tu sekali...
so aku masak laaaaa.aku tutup konon nak bg cepat ilang airnya..sekali aku buka penutup...hadoiyaiiii...hanjat gegel...
mcm mana ni..aku dah menggelabah dah..
tapi poyo lebih aku sabar lagi....aku alih2 n tutup..ku biarkan lagi..sekali aku bukak...takleh jadi ni .aku pun kacau3 sampai dah kering dan semakin hebat kelegaman dan melekat hebat kat kuali, maka aku pun tutup...mbahaha..maka jadila sambal itam yg tak itam sangat..
sedap kot makan dengan nasi panas lembik2...
tapi aku sorang je yg makan pun ..melor tak makan sebab dia org bandooo...dpt bini owg kampong .huhuhu
tapi tu laaa masam sunggoh...klu masam boleh buat lauk diet tak????????

laksaa oh laksa

assalam

laksa adalah kegemaran aku dan melor
jadi daun kesum n bunga kantan adalah sesuatu yg wajib ada dlm peti eis...daun kesum dpt free dr wanikeni...dia kan perajin orgnyeeeee..smua benda rajin tanam.
bunga kantan kak shaz ada bagi...gemuk2 bunga dia..mcm aku...jadi dua brg ni aku akan letak kat tempt beku tu...nak guna amik je...kadang2 nafsu buaya sampai, kol doblas pun aku masak laksa..tak dpt makan complete set, tapi dpt hirup kuah dulu pun dah ok dah..esok pagi barula buat complete set..hahaha..ni bukan napsu boya dah, tapi napsu antu raya...buruk lantak sungguh.
so baru2 ni buat lagi tapi ikut resepi cik dah...omak aku la..cik dah selalu buat resepi sedap2 dan senang..pastu belagak bgtau aku ckp senang..senang cikdah tu tapi susah jugak bagi aku..hahaha
mak ckp laksa mak tak guna belacan..mak buh bawang putih.tapi sikit je...aku trylaaa sekali uishhhh i is craving ok dgn kuah laksa sendiri..lantak la sapa nak ckp kuah laksa dan belacan seperti irama dan lagu..tak boleh dipisahkan....tapi tidaklaaaa..sangat sohdap ok...omnomnomnom
nak buat lagi tapi laksa pulak takde..malas i nak pegi kedai..huhuhu...
kan best ada poket doremon...boleh suh dia kuarkan laksa sepeket!!!!!

Wednesday, August 13, 2014

loo tak nampak rupanya

ntry kelmarin...
tak nampak kan..hahaha..nila yg melor wasap ke aku..huhuhu

Tuesday, August 12, 2014

u jump i jump

assalam

spekulasi demi spekulasi..buat aku stress..tambahan nak menghadapi dgn manusia yg selalu berfikiran negatif ..ingat senang ke nak berhadapan dengan org yg seperti ini..kadang2 kita balik yg akan down n tension...

penat...mmg penat..kita mmg tak tau apa yg akan jadi esok...tapi kena la jugak hadapi dengan penuh sabar...

klu tak bukan kata org lain...aku sendiri pun akan terjun lombong...

gilaaa dunia sekarang...
arghhhhh stressss...

Allah...please help us!!! *-*

Monday, August 11, 2014

sampai hati dia

assalamualaikum!!!!

aku kan gedik...kat opis ada la group tarimenari..mulut gatai kata seronok dpt join..tak padan gemuks kan...so one day mereka yg ahli kump ckp nak cr ahli baru..aku n bff aku si wanikeni terkinja2 la nak join..
sekali ada event tapi aku takleh join sebab clash dgn waktu kerja..org keje shift gedik nak menyebok kan..hahaha
so next week ada event..melor mcm tak pecaya aku join tapi dia bg gak smgt..katanya bagus la u join..ada gak ms bersosial.klu tak keje je...huhuhu...terus jatuh cinta ngan dia..eh..
so smlm praktis...aku hantar bidio kami menari...sekali dia wasap aku tadi..terus sentap...adoiii..tapi takpe aku semngat je...wLau u ckp kayu lagi cantik menari, i akan tetap pi beronggeng bang...mbahahaja

Sunday, August 10, 2014

boikot katanye

assalamualaikum
salam dihujung minggu...tetiba nak cerita hal isu semasa..sebab ntah..saje kot nak ngomel disini..partner in crime aku coti...ada sorg lagi je...tapi dia pun ot memanjang..dah rupa panda dah...petang keje esok pagi balik...cukup lima malam, dia ngan panda pun aku tak kenal..hahaha
takpe dia marah aku....aku geget je dia..hahaha
aku nak share isu boikot memboikot ni...tapi aku bukan bijak pandai sangat nak cerita..


aku pun salah seorang yg ikot boikot mcd terutamanya...tapi bila aku fikir semula, harga 1 set mcd dlm lapan ke seploh hengget termasuk tax....dlm sedar tak sedar aku ke tesco menghabiskan ratusan ringgit dan bnyk jenama yg aku beli menyumbang kearah israel...tapi perlu kah aku berbangga sebab duk gebang boikot mcd tapi msih membeli di tesco?

kesiann tengok pekerja mc d dan pegi tesco..lengang...sedih jugak sebenarnye..dulu, mc d kat masjid jamek tula aku melepak n sesi luah perasaan dengan sab.dia keje ambank..aku maybank..so seminggu sekali kami jumpa cerita mslh masing2. beli funfries besar tabung dlm talam...gegetlaaaa sampai habis n sampai malam..padahal minah tu nak balik seremban tu..

mcm manalaa nasib pekerja mc d n pekerja tesco...memang banyak lagi kerja kat tanah tumpah darah kita ni, tapi kalau semua org yg mohon tu spm 9A, pemegang diploma paling cikai, apalaaa yg bekas pekerja mc d ni nak apply? kerja pam minyak, bangla n nepal dah conquer. cleaner plak kang gaduh dgn makcik indon ..jap..jap ada ke nak keje cleaner..
nak bercucuk tanam, tanah semua dah naik buat rumah..salah tanam, tuan tanah pi saman...nak berjual perlu modal...takder modal habuk pun takder...
iyeee banyak sangat alasan..tak maju tapi tak salah kan aku memikirkan hal ini...
nasib org bawahan yang teruk..sama je smuanya...pekerja mc d, pekerja tesco atau syarikat yg ada mslh lain..hurmmmmmmm
apa nak makan lepas ni.....minta bantuan  skim1m tak dapat.. jamin org buat loan, dpt duit dia berenti, aku jugak yg kena tanggung..lepas tu tak de perasaan langsung nak bayar balik....hurmmmmm apa nak buat ni...
aku tak pandai meniaga, aku tak pandai masak, aku tak pandai layan pelanggan...apa yg aku pandai????????????

ada tak keje tido dapat duit?hahaha

lempang karang..

k  bai

Friday, August 8, 2014

selamat hari raya

1 syawal...till we meet again next year..insyaallah
tapi tak leh la kumpul mcm ni lagi coz next year balik kedah..lagipun next year smua anak2 mak balik umah mertua mereka..kecuali along yg mmg balik sana..lega skt coz fmly abg man smua area gombak..so leh jumpa..


alhamdulillah jugr tahun yg menduga kami sekeluarga sebenarnya, sangat2 menyedihkan mak aku..tapi akhirnya tahun ini  bersatu kembali..even ada sedikit jurang antara kami dgn dia, namun Allah maha mengetahui akan segalanya...aku hanya nak mak happy..itu juga nasihat aku pada adik aku...adan...menangis kami berdua hanya kami yg tahu..aku telefon adan sehari sebelum raya..dipuasa terakhir selepas aku tahu 'dia' pulang...pesan aku, demi emak...bukan sesiapa..aku tak layak nak nasihat atau cakap apa2.sakit dihati masih berbekas. tapi demi emak..jangan sampai kau yg tak pulang..itu rumah kau..
pagi raya aku kol semula adan...ingatkan dia supaya bangun..bagi semangat sedikit padanya dan jgn lupa solat raya...
sedikit pun cerita aku mahu pulang tidak dikhabarkan.bimbang aku tiada smgt pula n tak jadi aku balik raya...
aku sendiri tertanya2 dlm hati...apa reaksi aku utk berjumpa setelah hmpir setahun aku tak berbicara dgnnya..kali terakhir aku salam dan peluk dia sambil menangis.namun wajahnya waktu itu sudah sombong dgn kesenangan duniawi yg sementara..kereta besar, spek mata mahal..rambut blonde...namun bersangka baik sahaja...
melihat signboard rumah, jiwa hampir tiada...
kami teruskan ke kubur abah...itu niat sebenar aku pulang sebenarnya...melihat yg telah tiada 


aku beli bg mawar utk abh...sebab syg sgt aku nak jugak tabur bunga utk abah..bukn ikut org...abh pesan pusara dia jgn dibuat nisan yg gah2 besar..tak payah.dia tak mau...mak tanmkan bunga..cantek kembangnya...berbunga pepel...tengahhari rembg sebnrnyeee..kol 1 km smp...terasa seperti abh memelok aku..arghh rindu gilee.....
rindu mahu memeloknya...
alfatihah abah...
sampai dirumah mak, penuh kereta anak2 maklong..mmg rutin dorang dtg umah mak..itu je kot mak sedara terdekat yg ada..anak2 maklong sepupu kami belah abah..ramai sepupusepapat kami belah abah, tapi kami tak berapa rapat..jauh barangkali.
aku lihat semua terjerit gembira...adan muka paling teruja..tak sangka barangkali...
ayat pertama...sepupu bertanya,mana anak hang et..belom salam lagi ni...dah tanya...kebetulan umar ada..abg tunjuk tu la anak dia...aku sendiri tak tahu nak jawab apa..malu segan kecewa sentap...huh..akhirnya aku  tak salam smua sebab nak letak beg sama...naik semula salam kemudian..tapi aku sndiri blur sebab ramai sangat...mengantuk tak payah ckplaaa sebab dr mlm tak tido..belom lagi rimas sebab pakai baju berenda n  panas..maklumlaa baju raya tak beli..sebabbbbb jimat..hahaha
aku makan dgn melor..dilayan anak buah yah n gha..rindu pada mereka..besar sudah anak buah kami..itulaaa kesayangan melor..mereka yg rajin layan melor dulu kala...sampai sekarang itula yg selalu melor cerita...syg sungguh pd mereka...
tapi yg paling tragisssss
aku ibgtkan sesi bermaafan sudah dibuat pagitadi, rupanya belom..hahaha
maka melompatlah aku bersama adan...
org lain mgkin tak tahu.tapi itulah perangai kami...
aku memujuk dia lagi..aku ckp jom la...sejukkan hati..ikhlaskan dlm diri..kita lebih bahagia jika kita memaafkan org lain (ceccecee...pdhal aku lebih panas baran dr dia kot)
akhirnya Allah lembutkan hati kami. raya kami smua sangat indah kali ini..kami ikhlas bermaafan..adan juga..dibisikkan ditelinga aku, adan ikhlas kak ti...demi mak...iyeee demi mak..
well, akhirnya mcm cerita cinderella, kami pun dihadiahkan kenangan dan pengalaman terindah..realiti kehidupan yg aku sndiri tak percaya terjadi dlm keluarga kami..Allah bagi peringatan besar pada kami...ujian yg sebenarnya untuk menyatukan kami...

utk along kakak ku, tq sebab selalu jadi kak long yg terbaik utk aku dan adik2.sentiasa bersemngat bila dia ada dgn kami..tulang belakang emak....tq along...syg smpai syorga

utk abg aku..selamat pengantin baru..hahaha..love u abang...ampun salahsilap aku

utk bib adik pertama aku, maaf sebab tak dpt join event2 fmly yg ko selalu buat..maaf smua silap salah aku..

utk atam adik kedua aku, aku pun mintak maaf kalau terdalah kata.terjerit ke..im sory ok..

utk adan adik ketiga....kak t syg adan...

dan utk yg bongsu endong yg kadang2 mcm kakak sulong, maaf sebab aku selalu tak jadi kakak terbaik utk ko.maaf utk segalanya...

tq adikberadik..korang semua dgt awesome..seronok dpt kumpul ramai2 tapi dah lama sgt tak dpt duduk mcm ni...rumah atok pun lama kot aku tak pegi...maaf je tak sesuai kot sebab atok mesti rindu aku...nanti et dtg ye atok...

well inilaa sindrom pompuan tensen duduk umah yg sebnrnye byk keje tp tak nak buat..lepas tu jeles org cuti aku kn keje..hahaha.
aku syg coti wei...tp bila apply cuti semedang jeee cuti kn potong sebab telebih cuti...tak phm aku...kurang betol rasa tanggubgjawab pada kerja..hurmmm..malaslaa nak citerr...
dahla update dgn hp je pun..2-3 kali publish sebab aku tak suka gmbr smua kat bawah...hahaha...sebab aku mls nak edit gmbar tu...

oklaaa itu je cerita aku...yg tekecik hati,tekecik etek,tekecik perut, aku minta maaf..betoi2 minta maaf...

lepas sesu bermaafan, aku pi umah mak njang..salam mak njang n sedih gakla coz pak njang dah takde kan...then kami balik kol 430 mcm tu coz mlm tu kan aku keje balik..hurmmm sib baik keluar umah awal..jalan jammed ok..

klah tu je..babai...

Monday, August 4, 2014

sindrom perempuan monopos

assalamualaikum

selamat hari raya uols!!!

baru kawin 2-3 tahun
yg bertanya : takde  anak lagi ke?
yg menjawab : takder rezeki  (senyum)

kawin 4-9 tahun
yg bertanya : tak de lagi isi ke ?
yg menjawab : haah belom lagi (sentap)

kawin 10 tahun
yg bertanya : lama dah kan kawin..tak de lagi ye
aku jawab : tak pandai main..sebab tu tak dpt anak... (panas je muka..ringan je tangan)

hahaha..
ini mmg sindrom bini org tak boleh beranak even dah sepuluh tahun dia kawen..belom lagi yg ckp:

"anak org tu lagi gemuk ti, ni tengah mengandung lagi"

atau

"takpelaaa nanti adik beradik ko beranak bagila anak dia kat ko utk bela "

atau

"harap dptla anak kembar..nanti boleh bagi akak ko satu"

arghhhh...aku ni tak normal ke..atau aku ni sebenarnya lelaki n melor adalah perempuan???????

bosan setiap kali raya nak berdepan dengan semua org...bukan sorg dua..semua org k...yg bawak ank..yg bawak perut...perasaan aku mcm thank god aku keje shift...kalau boleh aku tak nak balik...kalau ada abah bestla..feeling raya lain sebab abah rajin layan kami..hahaha..burok nye pangai kami...

arghhh takpelaa..raya tetap raya..kena bersyukur dan bersyukur....Allah sentiasa ada..utk aku..utk melor..utk smua mangsa mh17 dan 370...utk rakyat palestine...dan semua umat islam didunia...semoga kita sentiasa dilindungi...