Sunday, October 7, 2012

roti boyan @ bawean


assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera


mood rajin sudah meresap dlm jiwa raga aku..tak pasti sampai bila..hahaha...lama giler dapur aku tak masak selepas habis ramadhan dulu...masak simple dimple ajer...mungkin sebab masing2 dah terasa badan macam anak gorila..muahahaha
jadi sebelum jadi isteri derhaka pagi ni aku semangat masak nasi lemak..lama dah melor request nak makan nasi lemak..sian chomel aku tu..jadi malam tadi aku pun semangat memasak..maklumlaaa aku kan keje walaupun hari minggu.(tapi tetap tak bagus..hehehe) 
lepas sampai rumah lebih kurang jam 1030 malam, terus masuk dapur...
tapi kat sini aku bukan nak share pasal nasi lemak..aku nak share pasal roti boyan @ bawean ni...
mungkin ramai yg dah pernah makan tapi serius aku first timer...gile semangat aku malam tadi nak buat jugak roti boyan ni..memang kelakar sebab melor pun seram bila aku ckp nak buat roti boyan..dia cakap sapa la yg ajar plak ni..muahaha
tapi aku rasa mcm karipap gergasi dah yang aku buat ni..kalau ikut dari rujukan pak google yg aku dapat, roti boyan ni dr singapore kot...pak aziz satar pernah tunjuk dlm nona..tp aku kan pekerja berhemah..mana ada masa nak tengok siaran2 langsung ni...
ok roti boyan ni macam murtabak pun iyer jugak..kulit dia kena uli mcm roti canai TAPI aku guna roti pratha jer...pun aku tengok kat blog sapa yer...AMPUNLA tuan punya resepi yg guna roti paratha ni

bahan2
roti paratha (aku guna jenama kawanku)

isi
kentang
bawang besar(didadu)
daun bawang

cara
kentang tu direbus dulu sehingga empuk.-(aku guna 3 biji kentang untuk 4 keping roti paratha)
kemudian lenyek bersama bawang dan daun bawang.
garam dan lada sulah
kalau nak bubuh isi ayam terpulang tapi sebab aku pun first time buat..jadi tak nak rasa yg complicated sangat bagi aku la...

ambil sekeping roti paratha letak kentang lenyek tadi kemudian tutup mcm buat karipap...sebenarnya resepi dlm internet banyak yg buat bulat..tapi aku kan minah budget...mcm rugi jer lapis 2 keping untuk dpt 1 roti boyan, jadi aku lipat begini...owh hebatnyer aku..muahaha


kurusnyer jari itu..hahaha

lepas siap malam tadi aku cuba goreng 1. goreng dengan minyak yang sedikit ajer yer dan api perlahan. supaya masak semuanya didalam..kentang tu sure dah msk cuma roti paratha tu jer kang tak msk kalau kuat apinya...
masa makan dengan melor bersama sambal bilis, aku kurang menghayati sebab panas nak mam...tak menyabar kan...melor mcm biasa gelak2 sambil buat muka malu tapi mahu..gedik..lagipun dah kol dua belas...kang esok pagi aku nak keje lagi..so terus simpan dlm peti eis n esok aku masuk oven sudah...malas nak jaga api punya pasal.

so pagi2 terus on oven dah panas masukkan la roti boyan aku ni dlm oven..aku buh la butter sket..bakar dlm 10 minit atau sehingga golden2 gitu..hahaha


 loyang yang hitam tanda tuan dia rajin menggunakan oven(buwekkk pemalas aku kan)hahaha

agak2 kalau tengok dah rangup2 sket tu, kira dah cantek sangat la kan...inilah hasilnya...pada pendapat aku, roti ni sedap makan masa dah suam2 kuku...panas2 mendidih nak masuk mulut dengan kentang lagi, memang hilang la rasa sooodap dia...tambah plak sambal bilis aku yg marveles tu..gagaga..


oklah...pada yg nak cuba, selamat mencuba..kalau ada salah fakta maafkan saya..aku kan manusia teruja..hehehe..

untuk wanikeni, nanti aku buat untuk kamu yer...kamu boleh makan kentang kan?muahaha

p/s: sabarlah gha...kita doakan yang terbaik untuk mereka ok

lots of luv
et

5 comments:

Anonymous said...

aye...pun nak gak...hmmmm...perghhh mantop la balik dr ot blik msk specel lge...terbaik la akak..blh bukak cafe ni...

Angah said...

wooow ruti boyann ....bagus gak idea hang ni,tp nak tanya apa semangat yang dah meresapi hang smpai balik keja terus gigih masuk dapoq ni haha....dah la nak keja pagi,tabik arr

Mak Wardah said...

Salam. tak pernah terfikir ke arah ini...Pasti dicuba nanti

et said...

anon:hahaha...bukak cafe yer..kalau smua makan sdII sapa nak boli adik manis oiii..muahaha

wani:aku rasa sejak hidu habuk dan gam hapekejadah ni yg jadi rajin ni..hahaha

mak wardah:hehehe...sila kak..mudah jer..

sailaaf said...

eh.eh. nak try la. nampak sedap.mesti sedap ni.