Wednesday, February 27, 2013

dari kl ke paris

assalamualaikum w.b .t

percutian ke paris dan london baru2 ni adalah rancangan en melor. semuanya diaturkan oleh dia.tiket pun hampir2 dapat stanby. maklumla tak rancang betul2 kan. dahla terkena ms cuti raya cina. surela paris dan  london jadi pilihan rakyat malaysia nak pergi bercuti.tak kira la sapa punya cuti raya kan.hohoho

najwa latip la konon.kuikuikui

so tanggal 15 februari, berangkatlah kami ke paris melalui mh020. depart jam 2350 tapi ada delayed dlm 20 min gitu..takper..walaupun hati dah berdebar2 gila kan..kahkahkah...urusan check in semua berjalan lancar. kami terus pi gate c26 tapi stop kejap kat beger king beli untuk sarapan esok kat paris...ceewah.

dalam flight keje aku dan melor tido jer.melor yg susah nak tido tu senang plak dia tido..siap berbunyi lagi tapi takper sebab bunyi enjin lebih kuat dr bunyi melor.makan dlm flight memang sedap..sejam pertama depa dah hidangkan makanan..aku pilih steak tapi ada liat sket...dah la sodap..hohoho...untuk sarapan aku pilih ommelete la..melor mcm biasa..nasi lemak sambal udang ..flight mlm tu hampir penuh. aku habiskan masa dengan tengok 2 cerita jer...rio dgn pisau cukur..hahaha..padahal dah tengok byk kali..selebihnya aku tidoq...

hampir jam 0620, flight landed ke CDG airport..semangat + berdebar..berdebar sebab baca review ramai org yg imegresen depa strict sket.. keluar jer kapal, humangaiiii sejuk gilaaaa..hahaha..lemak aku langsung tak membantu nampaknya..



orang sibuk jalan kami sibuk amik gambar...jumpa toilet, pi paksa melor kencing dulu..hahaha. kemudian terus pegi imegresen dia..hurm baru aku tahu rupanya paris tak yah imegeresen card mcm tempat lain..senang jer...tapi masa nak nak sampai kaunter tu aku dah siapkan fail yang aku isi surat booking hotel, plan percutian ms kat sana dan apa2 yg berkaitan. sebab depan aku tu pax from bangkok ada problem..lama giler aku tunggu dia..sebab dia tak berapa pandai cakap omputih...tapi bila sampai turn kitorang alhamdulillah sekejap jer..tak tanya apa pun.gabra jer lebih...settel bab pasport kitorang terus cari tempat ambil beg...perghh aku rasa epot  paris dah mcm apa jer..bersimpang siur escalator dia...rasa mcm dlm cerita start wars pun iyer jugak..

masa ambil beg memang lama sangat2. tapi aku kontrol jer..org lain sibuk pakai baju sejuk, aku kepanasan sudahhhh..owh nampaknya lelemak aku baru nak berfungsi ni..hahaha...

lepas dapat beg, keluar jer terus cari tanda arah train to city(dia tulis paris by train)..turun lif tekan -0..kena pegi naik train dulu gak mcm kat klia punya airport...nanti akan ada tanda arahan untuk ke bandar.kami book hotel di gare du nude punya area. tempat ni memang best. tempat makan halal yg senang. transport bas atau train pun senang.




masa keluar jer train untuk pergi ke bandar paris, mulut masing2 dah keluar asap..aku dgn melor dah gelak2..mcm naga pun ada dah..jakun beb..lama wooo nak pegi negara sejuk ni lepas beijing dulu...lepas amik gmbr coz perasan artis sket kan, melor pi beli tiket..humang ai mahal sungguh kan..19 euro sorang ke gare du nude station.takperlaaa..sekali sekala merasa pegi negara org kaya ni..apa salahnyer kan...

airport paris dan smua tanda arah ke bandar sangat senang. walaupun ada yg ditulis dlm bhs perancis tapi internet banyak membantu jugak..alhamdulillah..

kami sampai jer ke gare du nude station lebih kurang jam 0900 pagi..cuaca sangat2 sejuk. station ni kira mcm kat kl sentral la kan..besaq sungguh dan bertingkat2..dahla kwsn ni pun askar dorang yg jaga siap senapang bagai...kami dah la tak mandi semua..cuak jer..tapi lepas tanya coz dah tak tau nak keluar mana, akhirnya kembali kepangkal jalan..nampak jer tanda arah sorte/exit jer cecepat la aku pegi..kahkahkah..



keluar jer dr station ni terus cr hotel kami..kami booking hotel amiot..pasal hotel memang urusan melor..aku malas nak masuk campur. dia lebih arif kan..cari punya cari, pusing punya pusing yang dikatakan 15 minit walk from station tu menjadi lebh..perghhhh dah la sejuk kan..last tanya orang...rupanya dia bukan dekat gare de nude station tapi gare de ealst station...station ketapi gak tapi ni yg tube nak ke london/rome atau mana2 tempat la yg kita berminat nak pergi..ketapi memang 2 tingkat..besaq gabak...lepas tu betul2 depan hotel kami tu adalah station bas..hahaha..gile senang nak kemana2..biarlah kalau org kata ntah apa2 hotel kami kan..tapi best apa hotel amiot ni...yg paling senang transportion kami semasa diparis dijamin tak akan sesat.bas ke airpot pun mmg amik dr depan hotel kami ni..alhamdulillah

terus masuk hotel untul uruskan check in..walaupun ms tu baru jam 10 pagi. rupa2nya ada tragedi kat sini...pihak hotel ckp booking.com dah cancelkan kitorangnyer booking dgn hotel ni..mampussssssssss...merah hijau dah aku dgn melor..mana nak tidoq ni kan...lastly explain dan merayu bagai, dpt juga bilik dgn harga yg sama dgn booking.com bagi..alhamdulillah. dan yg paling best, dia bagi naik bilik terus untuk rehat..wuuuhuuuu..walaupun ms tu br jam 10 pagi waktu paris...(malaysia cepat 7 jam dari paris)..kami naik bilik, makan kejap, tukar baju terus gerak.mau ronda2 katanya..bayar euro 2 naik bak no 30(bas ni last station adalah eifle tower) dan akan lalu arc de triumphe dulu baru terus ke eiflle tower..tapi kami turun kat arc de triumphe..



hati2 masa disini sebab dorang pun pandai menipu..kami hampir2 terkena bila mereka dtg dekat kita n buat2 ambil cincin emas(konon2 kita punya cincin kawin) pdhal dorg nak duit bila kita ckp ooo memang saya punya cincin...hampes betul penipu tu..ramai plak tu..hahaha..ms dekat arc de trumphe ni, boleh la ambil mana angel paling kita suka..nak ketengah pun boleh coz boleh lalu ikut terowong bawah tanah..jangan cuba2 nak menyeberang jalan plak..kang ada balik malaysia duk dlm kargo..




kemudian aku ngan melor ingat kami adalah manusia kebal yg memang suka berjalan..testing kaki la konon..dr arc de triumphe ni dah nampak eifle tower, so kitorang jalan la kaki menikmati keindahan paris kan(indahhhhhhhhhhhh sangat kan)..sejuk nak mampuih...


masa jalan kaki ni la kami terjumpa pasar...best gila coz ada jual bunga2 dan mcm2 barang la..panjang plak tu..masa tu dh jam 2 ptg..badan dah penat tapi semangat nak jelajah negara org punya pasal kuat kan..makanya kami paksa gak kaki melangkah nak pegi eifle tower...



last sekali, kol 4 kitorang surrender...aku ckp kat melor, kita balik bilik jer la kan..maklumla waktu malaysia masa tu dah jam 11mlm lebih kurang..sebenarnya dah dekat dgn eifle tower...dah dpt shoot terbaik pun untuk amik gmbr..tapi takper kita sambung esok ajer..aku ckp kat melor gitu...lgpun melor dah selsema..risau gak.




so dekat sebelah bangunan eifle tower tu kami amik bas no 42.(kiranya nampak jer stesen bas, tgk ada tak no bas yg lalu area de gare nude or de gare ealst.dah dekat2 la tu).bila nampak jer last station gare de easlt, kitorang happy la coz itu memang dkt dgn hotel pun...

alhamdulillah, dia berenti jauh sikit dr hotel kami. tapi takper.seret kaki jer..akhirnya jumpa la kedai halal..makan kebab la kitorg masa tu...portion kat sana memang besar..jadi berbaloilaaa kita beli dgn harga 5 euro coz boleh makan untuk 2 org..itupun kitorg tapau fries dia bwk balik..banyak betul..(sebenarnya teringat nasi kot..hahaha)



malam pertama diparis, jam 12 malam aku dgn melor terkebil-kebil..hahaha..elok kol 4 pagi tak leh tido siap chating dgn member lagi..mentang2 wifi laju...satu benda yg aku noted di sana, wifi depa memang best..hahaha.

elok je kol 6 pagi, aku dgn melor laju2 bersiap..naik bas kol 7 pegi eifle tower..hari ni kami nak berjalan sakan..semua tempat aku nak pegi..yg penting aku nak ambil gmbr bawah eifle tower dan lepak lama2 kat situ...



kami amik bas no 30..terus ke eifle tapi bukan betol2 ke eifle tower..kena jalan sekit tapi masa tu aku memang excited gila coz dpt tgk pemandangan eifle tower dr sudut yg sangat2 cantik. kagum dan pelik pun ada..bila amik gmbr gelap mcm malam pulak..ms kat sini ada negro2 jual keychain n eifle tower ni..aku ada bava review suh beli jer..1 euro 5 ketoi keychain tu..melor tak nak..dia kata mahal..ntah apa yg dia kira aku pun tak pasti..aku malas nak argue..ok takper..sian gak kat dorg tu coz kena usir dgn polis yg jaga area situ..berlari la depa bwk keychain semua..lepas dah hilang mat2 itam tu, aku pun explain balik kat melor..baru dia tersedar akan kebodohannya itu..hahaha..tapi dah umpama nasi menjadi bubur kan..kahkahkah

so kitorang decide naknaik bas 2 tingkat yg color merah tu..dia ada merah dan hijau..yg merah tu berhenti dlm 17 tempat jer..tapi yg hijau tu dlm 29 tempat tak silap aku...tapi melor nak naik merah..ok jer..sorang kena bayar 30 euro.sekali melor nak naik cruise sekali kena bayar 35 euro..cruise ni sejam jer..tapi aku rasa kalau tak naik cruise ni pun takper..sebenarnya keindahan kota paris melalui sungai ni best jugak.tapi sejuk mengatasi segalanya..aku dah tak boleh nak merasai keindahan itu..apa pun tak boleh..hahaha..tapi aku ikut juga sebab mcm biasa melor kan terlebih gula..excited sangat2 dia.




naik bas merah tu menambahkan lagi kesejukan kami..dah tu sapa suh pegi time sejuk kan kalau nak rasa panas..hahaha..first round kami tak turun kat eifle tower pun..kami terus ke notre damme..sibuk sangat nak pegi sini coz aku suka tegok kartun notre damme dulu....



tengok2 jer..dengar depa bunyikan loceng..nak masuk dlm sangat2 laaaaa panjang..tapi aku tak nak masuk pun..lepak2 n ronda souvenior shop..kat situ baru nampak seketol keychain eifle tower tu 0.50 euro..melor dah nyesal gila dah..kahkahkah..kami jumpa org malaysia kat sini.student lelaki dia ngan sepupu dia yg belajar kat rome..bestnya depa kan..



lepas melepak, ambil gambar, pi toilet kami naik lagi mana2 bas yg warna merah tu..masa kat sini aku suh melor pegang sebelah glove aku coz nak amik gmbr..sekali melor terjatuhkan glove tu..sedih gile coz aku syg glove tu..tapi takper..kecik punya hal..moga lemak2 ditangan membantu aku.

kami terus ke tempat2 lain..tapi ada yg tak turun pun..sampai eifle tower semula kamiturun coz nak amik gmbr..


ms tu dah kol 2 ptg..pergh perut kelaparan puloks..tapi masih bertahan coz nak naik cruise pulak kan...kami lepak lama kat eiffle tower ni..angin kat sini subhanallah..sejuk ya amat.



sempat minum hot coklat tapi kejap jer..kerusi yg melor duduk tu tiba2 datang 1 couple, dia pi beromen tepi melor..kelecap-kelecup dengar bercium..aku dah gelak2 dgn melor terus kami berambus..hadoi dah tempat depa gitu kan..nak buat mcm mana.
 melihat hasil ciptaan  manusia yang menjadi impian jutaan pengunjung nak melihat depan mata..tetapi cuaca masa kami dtg tu subhanallah walaupun sejuk tapi sangat2 indah..langit yang biru..dan aku pun baju biru..hahaha..alhamdulillah

kemudian kami naik cruise..uwaaa sojukkkk gilo..
 yang aku duk dgr tu depa bagitau la tempat2 yang bersejarah..
yang belakang melor tu kat luar bot..kami kat dlm ada bumbung bagai..tapi yg duk luar tu tak lama bertahan..sejuk..semua bertempiaran masuk dlm..hahaha


kitorang banyak habiskan masa dengan naik bas merah tu..gila bayar mahal2 tapi naik kejap2 kan..gnkan apa yg dah kita keluarkan..huhuhu..bas merah tu akan stop jam 1830..sana 630 ptg dah gelap yer..even tengah hari pun rasa macam waktu pagi sebab sejuk sangat2.

kami sampai di hotel jam lebih kurang 0900 mlm..kaki, badan semua penat..kami tapau je makan mlm dan makan kat hotel..tapi penat ya hamat buat aku makan pun sikit jer...dah la nasi dia sikit punya banyak..ayam jer berketul-ketul...dan malam tu aku tido lena giler tapi mcm biasa kol 4 pagi dah terbangun..

till then..

perghhhh gila lama aku simpan dlm draft...i'm not a gud writter..aku hanya mahu abadikan sedikit kenangan terindah dalam hidup aku dan melor...sekian


adios.

6 comments:

lady lavender said...

waiting for next entry et :-)
p/s: bestnya time et pegi tu matahari terang benderang (ehehe...sejuk belakang kira), ms akak pegi dulu mendung memanjang. Tangkap gambar pun tak cantik. Frustt aje :-(

Yayu Daulati binti Hasan Basri said...

Wah, saya ingin sekali kesana ^_^ ...

mampir, tuk follow...
mampirlah ke blog saya, follow baliknya saya harapkan :)

eKa said...

mahal tak tiket flight dari mesia ke paris.ceh ada hati nak tanya kan.ye tanya je.nak pegi nya tak mampu la saya

Reen Johan said...

Wah saya yg membaca pun tumpang seronok.. apatah lagi org yg telah menjejkkan kaki kesana..
Mudah-mudahan adalah rezeki utk saya pula ..
Terima kasih kerana berkongsi pengalaman itu...

hafizahyaakob said...

Salam....saya dan keluarga ke paris pada may lalu...had a good time too..kami travel sendiri...sewa kereta..but stay jauh dari kota paris...dekat disneyland....paris...kota yg tak sgt indah...tak puas ronda2 di sana...

hafizahyaakob said...

Salam....saya dan keluarga ke paris pada may lalu...had a good time too..kami travel sendiri...sewa kereta..but stay jauh dari kota paris...dekat disneyland....paris...kota yg tak sgt indah...tak puas ronda2 di sana...