Saturday, September 19, 2009

11/09/09


gambar abah yang tersayang dgn adan di makkah



salam...




lama tak jengok blog aku nier...bukan kater dah bersawang, labah-labah pun dah hidup dah..

sebenarnyer mcm2 perkara yang agak susah nak diterima dlm hidup aku.
selama 6 tahun abah aku sakit akhirnya tanggal 11 september 2009, dia dijemput oleh Maha Pencipta. petang jumaat selepas asar, aku dikhabarkan berita yang amat susah untuk diterima. selama ini, aku sentiasa terfikir bagaimana kalau abah tinggalkan kami, dan aku tidak sanggup memikirkannya kerana air mataku mesti tertumpah. tapi akhirnya ia menjadi kenyataan jua..

Abah pesan kalau dier pergi jangan menangis atau meratapi pemergiannya.
untuk menghormati permintaan itu, memang agak berat. tapi kami semua mungkin redha sebab tidak mampu melihat abah yang seakan sudah tidak sangup menahan sakit.

seawal 01 ramadhan memang aku sempat bersahur dengan abah, aku memang selalu balik mengejut dengan melor dan yang pasti abah mesti bangun untuk tengok apa yang kami bawa sebab melor tak pernah lupa beli satay kegemaran abah(satay kajang) atau apa2 jerla kan....

ramdhan kedua arii ahad abah minta hantar masuk hospital segamat n aman anta abah. abah kene tahan kat sana n hari selasa adan bagitau abah agak teruk. jadi melor ajak aku balik tengok abah n kami sampai lewat petang.kelihatan abah memang agak teruk tapi dia masih kenal kami...memang aku tak dapat menahan kesedihan bila tengok abah menahan sakit dan doktor bagitau kes abah perlu di bawa ke hospital sultanah aminah jb...aku ikutkan ajer yang terbaik untuk abah...adan akan follow abah..

kemudian sampai aja di jb adan mesej supaya anta mak ke hospital temankan dier coz abah asyik meracau ajer...pagi tu abg halil smpi n aku minta el lagi sehari sebab nak pegi gak tgk abah dan kebetulan aku keje pagi 2 hari..kami bertolak dr segamat jam 4 pagi n aku yang drive keta aman sebab dier pun ngantuk.melor ada keje urgent jadi tak dpt follow kitorang...nasib baik dier benarkan aku pegi...

aku follow abg yang memang rider n aku yang fisrt time bwk kat highway walau dah lama ada lesen bawak kete aman 12okm..memang giler...dengan lori berbelas tayar yang aku potong tu tapi aku tawakal jerla demi abah...sampai jb kol 7 pagi.sampai hospital 8 pagi coz sesat..tapi nasib baik ada sedara kami abg jep ngan kak da yang tld..dier belikan adan air, bagi charger ngan pampers abah.sampai jer abah cakap kat aku yang sampai hati tipu dier...dier ckp org tu bawak dier pegi kebun getah...dlm hati memang la kelakar tapi takut gak..yerla abah dah mengarut apa plak nie.tp takperla...

abah berak n kene tukar pampers tapi disebabkan masa tu doktor melawat jadi nurse tu tak puas hati la kan...aku mana tau doktor nak melawat ms tu jd ku cakap la kat dier "ayah saya berak, kalau akak nak tukarkan pampers tu oklah aku keluar"..baru ckp elok...dah la penat drive tak habis nak sound2 plak....

oleh sebab abah agak teruk, aku bib ngan aman nak stay lagi semalam jaga abah n temankan mak..alhamdulillah supervisor aku hj lan paham n bagi aku amik lagi sehari el..jadi kami bergilir-gilir jaga abah...adan kami suh rehat dulu..sian dier..waktu tu darah ngan air dah tak masuk dlm bdn bah...urat darah pun susah sgt nak carik...sian abah

abah pun dah nak cari rasa jer...baring tak kene...duduk tak kene...kejap nak suruh gantung kaki...kejap nak kene angkat....memang kami tak paham tapi kami ikutkan jugak yang terbaik untuk abah...hari khamis tu minum pun dah tak nak..mkn apatah lagi..abg halil balik lepas berbuka hari khamis...dier pun ada keje gak jadi tak pelah....

ms berbuka kak da mskkan mee goreng...sedap kak da..terima kasih la yer...ms berbuka adan stanby jaga abah..aku ngan aman, mak n bib mkn kat cafe...alhamdulillah...dpt berpuasa walaupun agak penat dan panas menjaga abah...yerla hari tu jer kami guna 02 paket pampers untuk abah...memang dier banyak buang air besar...n setiap kali tukar pampers kami perlu 02 org angkat abah..itupun sian abah sakit bila kami angkat badan dier...maaf yer abah...

lepas isyak kami hampar tikar yang kami bawa kat taman hospital dekat jer ngan wad abah..kami rehat kat situ.aku aman adan ngan bib lepak kejap.rehat2 lepas tu aman ngan adan jaga abah n kami suruh mak rehat.mak ckp inilah pertama kali dier tidor kene langgar ngan helang...yerla dibawah langit berhamparkan tikar...sib baik bawak tikar...

memang hosp tu ada sediakan hostel tapi tinggi sgt.mak sakit kaki tak larat nak naik tangga...sian mak...

kol 02 aku ganti aman ngan adan...aku pegi ngan bib tapi bib plak tertido kat katil yg kosong sebelah abah...dlm kol 3 abah suh aku baca yasin..aku pun baca la..sebelum tu dia cari mak tapi aku ckp mak rehat...habis jer aku bc yasin abah panggil mak...dia suh gak aku panggil mak..jadi aku terus pegi cari mak...masa tu dier kejutkan bib n bagitau kalau dier tak sempat jumpa mak dier ckp dier minta maaf ngan mak...

ms mak sampai, abh minta maaf ngan mak..aku sedih sgt ms tu..mak suh pggl adan ngan aman...n abah suh kami semua baca yasin...alhamdulillah abah ok balik ms tu....pagi jumaat tu aku tanya doktor yang jaga abah n dier ckp abah kritikal..nak buat operation pun tak boleh coz darah abah cair...abah pun nak mintak balik tapi aku pujuk abah supaya abah stay coz dokter nak tengok sakit abah...abah pun paham dan nak duk hospital lagi....selama 2 hari aku kat sana, kejap2 abah cari aku coz dia cuma nak aku jer yang tanya kat dokter pasal sakit dier...untuk sedapkan hati dier aku terpaksa tipu abah...abah et minta maaf yer...

abah...

et tak kisah pun penat jaga abah...et tak kisah pun makan tak kenyang jaga abah....abah tau kan masa et jaga abah hari jumaat ms berbuka, et baru minum pastu abah ckp abah berak.et ckp tunggu yang lain sebab tak larat angkat abah...tapi et tak sampai hati tengok taik abah byk sgt nanti abah tak selesa lama sgt..et tawakal jer angkat abah tkr pampers....et selawat byk2 angkat abah n kuasa Allah abah jadi ringan ms et angkat abah....alhamdulillah et dpt tkrkan pampers abah walaupun ms tu et baru minum jer bah...takperla...apalah sangat jasa et nak dibandingkan jasa abah yang terlalu besar membesarkan kami semua...et memang sanggup lakukan apa sahaja untuk abah...et tak kisah tak dpt apa2 sebab et memang sayangkan abah...rambut abah yang selalu et cium tu sekarang ni dah tak dpt et cium..itu yang paling et rindu sgt2...et tau abah pesan supaya jangan menangis kalau abah pergi tapi abah kan tau byak2 anak et la yang paling cengeng..yang suka menangis pun et jugakla kan abah...sikit2 nangis.....abah....

ari sabtu atok, cik n ramai lagi dtg ziarah abah kat jb..n pg ahad ms sahur adan kol bagitau abah nak balik jugak...alhamdulillah abg jep tlg uruskan semuanya n abah balik gak rumah..masa tu aku tak kisah la coz akak belakang umah aku tu ckp buat apa nak operation kalau tak der chance untuk selamat..betul jugak yerk...

sampai rumah abah tetap mcm tu..masih meracau n cari mak jer..sian mak..takperla mak...hari selasa mak bagitau suh balik coz abah dah lain...ms tu aku sampai dah mlm n alhamdulillah abah ok....jadi kami semua ada berkumpul..atok abg alg semua ada..tapi ptg tu aku balik semula coz aku keje malam...aku minta diri kat abah n minta maaf ngan abah n abah kenal aku...

bib balik umah mak hari khamis dan aku telefon mak, mak ckp abah tetap mcm tu jer...melor ada suh aku balik ngan bib tapi mlm tu melor demam panas...panas betol badan dier..aku takut h1n1 jer coz kwn opis dier kene kuarantin...tp dia dpt la 2 hr mc....ptg jumaat tulah aku dpt kol bagitau abah aku dah pegi selamanya...tapi bib ckp abah pegi elok aja.....innalillahirajiun.

aku balik ngan aman tapitayar keta dier plak buat hal sib baik ada tayar spare...ujian Allah disaat2 genting...masa aku sampai aku buka kain yang selimutkan muka abah, subhanallah, muka abah bercahaya mcm tidor jer...kuasa Allah...alhamdulillah...
sebelum arwah pergi dia sempat pesan pada mak yang dier nak atok bacakan talkin untuk dier dan alhamdulillah permintaannya dpt ditunaikan...

Alhamdulillah semuanya selamat. pada pagi sabtu abah selamat disemadikan dan ditalkinkan oleh atok...
Ya Allah, Kau terimalah roh abahku Halim Bin Hajah Mulia dan tempatkan lah abah di kalangan orang yang beriman. Kau tempatkanlah abah disisimu dan jauhkanlah abah dari seksaan kubur. Ya Allah..Sesungguhnya abah terlalu baik orangnya...Amin ya rabbal alamin..

abah...
kau insan mulia yang terbaik pernah aku jumpa selain emak...kau insan yang menjalankan tugasmu sebaik mungkin..membesarkan kami dengan penuh kasih sayang dan teladan..menasihati kami tanpa jemu...et pasti merinduimu abah. sesungguhnya et beruntung menjadi anak abah dan et mengharapkan abah bahagia dialam sana dan abah berhak mendapat yang terbaik diatas segala-galanya...

et sayang abah selamanya...

No comments: