Wednesday, November 3, 2010

FW: Petua Kesihatan Dari Nabi Kita, Nabi S.A.W

Sampaikan walau sepatah...Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-
Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik.Air sejukyang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita bolehsaksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.
Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi.Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).
Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurangkurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit peningatau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapadalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapamilimeter ruang udara dalam salurandarah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akanmengalir keruang berkenaan.Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklahmenjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyakterkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur.(enzyme sejenis alat percerna makanan,tanpanya makanan tidak hadam)
Wassalam...Sama2lah kita mengamalkannya.......WallahuA'lamSabda nabi Ilmu itu milik tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demikebaikkan insyaallah Allah akanmenggandakan 10 kali kepadanya.
"Kejayaan Manusia, Hanya Dalam Agama. Sejauh Mana Dapat Taat Perintah Allah, Dan Hidup Ikut Cara Nabi SAW" Insya Allah.

No comments: