Wednesday, November 3, 2010

pizza ku alam flora

salam....

disebabkan asyik mkn nasi (cewah, konon diet la tu..hehehe), jadi petang tadi dgn nekadnyer aku uli tepung wat doh untuk kulit piza.guna mauripan jer coz kes si melor perli aku beli sampai 4 bungkus mauripan aritu(cr semua kedai tak der.bila jumpa dia beli sekali 4)...sambil tengok ulik mayang aku pun mengulik la tepung ni.maklumla guna tangan kan.patutnyer kene bagi tepung ni rest dulu supaya kembang tapi hamba Allah yang kurang sabarnyer ni nak cepat jerkan..hahaha..baru naik sket aku pi kacau.sib baik tak merajuk doh ni...
oleh kerana pizza untuk mkn sendiri makanya aku pun dengan gatal tangan bubuh la mcm2 benda...sekeliling pizza ni aku buh kentang lenyek+susu+chess(konon2 mcm kat pizza hut tu tapi depa bukan guna kentang pun kan)lepas tu aku bakar kejap dlm 10 minut coz crustnyer takler tebal sangat...tengah bakar tu melor balik bawak sate plak..dapnyerla kan..pehtu lepas 10 minute aku kuarkan bubuh tomato puri(lebihan wat ayam msk merah semalam) bawang/carot/dgg beger ayam/kentang lenyek tu/sate/kuah sate/chess...habis kelaut la pizza aku ni...patut panggil pizza alam flora jer..hehehe...
ekceli bahan bukan cukup pun tapi nak mkn punyer pasal tak sangka la sedap plak letak kentang kat tepi crust tu.(sendiri buat sendiri perasan la kan)
ingat leh la bagi wani tolong rasa(sian kawan2 aku jadi mangsa) sedap ker tak tapi dia plak ada hal...hmmm hope izzham n fazil boleh tolong habiskan coz melor tak berapa gemar pizza2 ni..ntah2 tak sedap kot..hehehe....so nak share resepi dlm my blog pun malu dowh...org lain wat pizza semua cantik..haku nyer kembang semangkuk naik mcm tuan dia kot...hehehe

#moga aleesya cepat sembuh

lots of luv
et

2 comments:

fyda said...

ko ni rajin masak ala2 barat ye :-)

et_krol said...

hehehe..haah da..lebih senang tapi sebenarnyer tak pandai msk pun terutama yg bersantan..fail sei...