Thursday, October 18, 2012

bangkok : last day

assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

pagi tu ingat nak breakfast dkt hotel tp mcm hurmmmm takperla...ekceli ada senarai makanan yg dia letak dlm hotel. tapi kebanyakan semuanya ada gmbr itu haiwan..jadi setakat makan  roti dan telor, baik kitorang makan kebab sebab malam td kat arab street tu kami beli kebab..microwave ada, so guna sajer..alhamdulillah
disebabkan muka aku kembang tiba2(ceh alasan), jadi aku bubuh gmbr yg kabur sket..hahaha

ni restoren depan hotel aku..ada logo halal...tapi tak masuk pun. 

rupanya hotel aku bukan dekat nana station tapi dekat dengan phloen chit station.ok la jugak...jalan sket dah sampai...dekat sana aku rasa banyak betul kami naik tangga dan turun tangga sebab nak lintas jalan guna jejantas. huissh penat gila kaki aku.








setiap stesen akan ada security officer yg akan jaga supaya semua penumpang takut kang ada plak yg jatuh kat landasan tu kan...maklumlaa pegi time hujung minggu semua warga thai nak keluar berhibur.



kami turun kat siam statioan. bayaran tak silap aku 250 bhat kira lebih kurang 2.50 duit kita.shopping mall kat sana hebat2. semua pintu masuk akan ada security check mcm masuk epot pulak. beg pun depa suh buka.ikutkan ajer..bukan bawak benda merbahaya pun kecuali baju muchuk...hehehe





kat sana kan ada madame tassauds. tapi kitorang tak masuk pun sebab banyak lagi tempat nak pegi..flht balik kl petang. makanya jangan bersikap tamak haloba..nanti ada yg jadi warga thai pulak kena tinggal kapal.



kebetulan kat siam paragon ni ada siam ocean live. aku rasa mcm klcc la jugak kot tempat ni.amik gmbr kat luar jer...tak masuk pun.





















tiba2 rasa mcm ehhh cantik plak sotong ni...sotong jer ok...guna kamera cap ayam jer pun..malas bawak kamera idung.

kami ikut jer arah jalan yang kami nak. masuk digital gateway ni sebab nak cari toilet.hahaha...dlm ni macam lowyat jer aku tengok. banyak jual gadget.


ehhh dah sampai tokyo?hehehe



ada orang tu masa kat umah sibuk cakap nak naik tut-tut...hambik ko, sekali naik tut2 dah la susah nak naik..telan  asap jerla...

kami berjalan sampai ke mbk mall. kat sini best jugak sebab jumpa kedai baju size besar..suka tak hengat...melor plak sibuk nak makan pulut mangga ni...sejujurnya aku memang tak pernah makan pulut dengan mangga..pulut dengan sambal bilis aku suka la...rupanya masyaallah sedapnya la kan..mangga manis, pulut wangi.dapnyer...dapnyer..tapiiiii gg sakit. 



keluar jer dr mbk mall ada pasukan maskot nie...mcm nak promosi sukan jer..aku pun lupa sebab excited jumpa goku, sailarmon dll...chomelllllll

dr stesen apakejadahakulupa, kami terus ke makkasan stesen sebab nak amik train express terus ke terminal. aku tak nak amik yang  berhenti2 setiap stesen..ramai sangat..aku dahla besar kan..dengan beg lagi..kemudian kami ambil express train warna kuning..tiket kena bayar 90bhat...9 hengget jer..

elok sampai jer epot terus check in..coz ms tu dah kol 4. sangat2 besar epotnye..macam epot dubai...tapi tak sejauh mcm dubai la..security check siap kena buka kasut dan kena check badan by machine.settle terus ke imegresen untuk check passport. masa nak masuk gate kitorang tu, memang kaki dah denyut2 dah..penat sangat. sekalinya gate adalah hujung ke hujung..sepanjang jalan penuh dengan duty free..



masa kami sampai gate, orang dah start boarding..muahaha...terhegeh-hegeh kan..maklumlah, kami kan pasangan comel...
alhamdulillah semuanya selesai. panjang umur, murah rezeki pasti kami akan sampai lagi sebab dah tau kat mana nak cari hotel lebih best dan pengangkutan yang menjimatkan..aku nak pegi floating market..insyaallah.
hurmmmm home sweet home...tq bangkok


p/s:anyway aku banyak baca kat blog burnqis....tq la sebab info dia memang sangat berguna


lots of luv
et

2 comments:

Angah said...

waah hebat penangan kamu,...1 mlm je tido tapi merata kamu jalan smpai kaki saket haha...best kamukan...burnqis g tokyo,nmpak lepas ni kamu akan menjejaki dia pulak la...oh ya tirma kasih atas tempohari ye..lazat...

et said...

hahaha...jepun tu memang dlm rancangan lagi..tapi simpanan kami tak sebanyak burnqis la...hahaha..saving saja perlu ada 10k tau..baru boleh apply visa..tapi tak tau la kalau airline staff dpt pengecualian itu.
meloq kan dah penah pegi sana.jd nak repeat tempat mhl begitu kn pkr gak..hahaha