Tuesday, October 16, 2012

bangkok part 1

assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

alhamdulillah..misi ke bangkok bersama melor berhasil walaupun ada masalah yang tak disengajakan. tapi yerla, kalau niat baik, mesti dipermudahkan..muahaha...yerla melor kan nak happykan aku walauuuuupun sebenarnyer aku penat gila...
pada hari kejadia aku keje malam habis jam 7 pagi sabtu...malam tu baru tau passport aku tak boleh guna dah. dan kebetulan aku ada appointment gg jam 1030 di pusrawi kl. aku cakap kalau sempat kita pegi la means renew passport then terus check in...makanya jam 0850 aku dah sampai kat imegresen putrajaya..barang semua dah pack dari malam..punyer semangat aku kan..hahaha
tapi dekat imegresen masyaallah ramai giler orang...hebat org malaysia sekarang semua nak pegi travel..aku sampai 0850 dapat angka giliran 1153. no yang sedang dipanggil adalah 1022..ok kira sendiri..pengsan aku. nasib baik gmbar tahun lepas masih ada. nak guna sekeping jer. sebenarnyer aku ingat  mereka masih menggunakan sistem renew by mesin mcm 2 tahun lepas. cepat sungguh. rupanya tidak. masih kena ke kaunter tapi ok jugak sebenarnya..
so lepas aku dapat no, aku ckp pada melor kita pegi pusrawi dulu. buat gg aku..tukar pd dawai paling besar dan aku pilih purple lavender. tapi sakitnyer hazabedah...memang tensen la holiday aku sebab tak boleh makan keras2.sapa suruh nak sangat kan?
alhamdulillah aku sampau pusrawi awal..jam 1000 sedangkan appointment 1030..nasib baik dr.wan terima aku awal...jadi 1030 dah settle gg aku..lambat sikit sebab dawai susah nak masuk. 
kemudian kami terus ke putrajaya..sampai sana 1140, no yang dipanggil adalam 1123..ALHAMDULILLAH lah sangat kan..aku tunggu la dengan sabar dan senyuman..gila tak senyum.perut aku mendidih kelaparan. gg aku berdenyut-denyut. mata mengantuk..owh hebatnyerrr..takper aku dah terbayang spa kat bangkok sana tu..semangat.semangattt
sebenarnya proses sangat sekejap tapi sebab orng ramai sangat. itu yg aku kena tunggu lama sket.
passport baru aku dapat jam 1240..alhamdulillah lagi sekali. melor happy giler..muka dia macam kena koyak senyum sampai telinga..hahaha
terus pi check in. aku uruskan semua melor cari parking. ingat tak sempat...dapat juga boarding pas..
penerbangan dari kul ke bangkok jam 1515. dijangka sampai ke bangkok 1620. di bangkok jam lewat sejam dari m'sia.sama macam jakarta.
pertama kali menjejak kaki dibumi bangkok dan sampai di survanabhumi epot, memang aku excited tapi sakit gg menghalang segala-galanya. epot dia 2 kali ganda besar dari kl. ya hampun ponek nak sampai gate.

muka budak penat+sakit gg+mengantuk

bagi aku, epot di bkk sangat mesra pengguna..signboard bapak besar gila..confirm tak sesat..insyaallah.


dari airport kami naik train jer ker bandar.senang dan jimat. kalau naik teksi harga dr 1200-1500 bhat bermaksud duit kita dlm 120-150..mahal kan.. keluar jer dari imegresen belok kanan..tapi cari jer BTS1.. tapi mcm aku ckp, epot bangkok ni sign board dia banyak dan senang paham...dan escalator dia memang pelik la..canggih wooo tak mcm kl..hahaha..naik train dia cuma bayar 45 bhat untuk train biasa dan 90 bhat untuk express train. kami pilih naik train biasa. turun di stesen phaya thai. ini last stesen.kemudian kami kena amik train lain ke stesen nana sebab hotel yang kami book tu dekat dengan stesen tersebut. nama jer dekat tapi jangan harap la dekat..hahaha..(sebenarnye pestime dtg jadi confirm tak jumpa)




ini masa nak tukar dari phaya thai ke nana stesen..dia punyer train pun bertingkat2.skytrain apa ntah..aku pun tak hengat. tapi senang nak cam..warna merah, biru dan kuning..mcm kat kl jugak la..sama jer.
kami menginap di aspen suite, skhumvit road. hotel dia jauh kedalam tapi perkhidmatan tut-tut free..hotel memang aku suka sangat..nanti aku nak abadikan disini buat 1 entry..hahaha
area hotel yang aku duduk ni sangat best sebab dikenali sebagai night market. malam memang best la kan. tapi mcm aku cakap, gg aku sakit, jadi memang tak boleh nak menghayati sangat keseronokan dan kesedapan makanan kat sana..haduiii..rugi wooo

hurm...akan aku bubuh next ntry plak..ponat dan excited..hahaha...confirm akan repeat lagi sebab best..
ntry terakhir budak yang dah semakin tua..hahhaa


lots of luv
et

3 comments:

Mimosalina said...

wah..besatnye jenjalan lagi... tak sabo nk menunggu sambungannya...Kuat gak semangat akak ke sana ke mari settlekan pe yg patut..

lady lavender said...

ooo...jln2 bangkok yea!

waiting for next entry :-))

Anonymous said...

limah gmbr awek cun tu xada ker?...huhu