Saturday, September 7, 2013

curi-curi cinta

assalamualaikum

maaf ini bukan ulasan tapi luahan hati..kahkahkah

baca novel ni buat aku sakit jantung jer..geram giler dengan pangai intan yang gedik, mengada-ngada dan kaki penipu..sanggup buang keluarga sebab nak hidup senang...baiii guwe  memang semput baca novel ni..tapi aku stop sebab aku sakit hati bila danial tu setuju nak kawin dengan intan walaupun dia tau intan perangkap dia tapi sebenarnya ada org dah prank depa awal2 sebab nak balas dendam kat danial ni.intan plak memang ada niat jahat sebab dia nak kawin gak dengan danial coz mamat ni org kaya..
intan ni kaki penipu..semua orang dia tipu sampai mak ngan abang dia pun dia tipu..mak dia buta sebab excident..bapak dia plak meninggal masa excident tu juga n abg dia yang terlibat tu plak tempang kaki dia..depa excident sebab pi majlis penyampaian hadiah abg dia kat sekolah..abg dia suh gak pegi tu yg bila bapak depa meninggal, jadi konflik bila intan tak boleh terima dan salahkan mak n abg dia coz paksa bapak dia yang tak sihat masa tu pegi gak tgk majlis abg dia..sian woooo..
danial plak sebenarnyer kekasih sepupu intan nama fariza..iza ni konon mcm gdis melayu terakhir la..menurut jer ckp pakwe dia ngan ckp mak dia..maklong intan..kelakar bila nama mak long dia sapi..hahaha
tapi SR memang pandai kembangkan watak intan ni..memang gila rasa nak tonjol jer kepala intan aku rasa..geram betol..rasa nak ludah pun yer..nak koyak buku tu pun ada..emo gila aku..kahkahkah..
lepas depa kantoi sebab intan n danial kena perangkap n danial amik keptsn nak kawin dgn intan aku memang frust giler.sebab laaa mcm tu jer..danial kan banyak duit napa tak fight jer..tapi sebab abg intan ni driver danial n baik dgn family depa, so danial setuju jerlaaaa.


so lepas tu aku mmg stop kejap baca buku ni sebab aku sakit hati.kahkahkah...bangang betol aku.then lepas 2-3 hari aku dah redho n rasa mcm boleh terima kenyataan(kahkahkah), aku baca balik..aku baca hari khamis ok..malam tu aku start baca.kiranya aku baru baca suku..masa danial n intan kawin tu aku rasa mcm nak baling jer buku tu ke dinding..choii emo tak habis lagi bai..so aku tabahkan hati lagi ni..aku kesian kat iza..kesian kat mak dia ngan abg dia iskandar tu yg siap kena halau ms mlm depa kawin tu..
tapi sebenarnya danial ni pun ada agenda sendiri..dia nak kenakan si intan tu..dia ingat intan akan lari lepas sebulan dan tak akan mintak apa2 sebab dia dah miskin..kelakar gak masa time depa duk umah setinggan tu..
tak sampai seminggu intan memang nak berambus pun tapi dia kata dia mengandung..si danial ni pun terima la n layan sebab dia kata intan mengandung anak dia kan..dia sanggup beli apa yang intan nak sedangkan intan bagi syarat mcm2 supaya danial nibenarkan dia berambus dr rumah tu coz nak ikut jantan lain..dah susah pun pangai intan masih tak berubah.sibuk cr jantan yg berduit..danial memang sakit hati ar n mcm2 la dia suh intan buat..intan kena cuci tandas kat pam minyak la tapi intan geram2 ikutkan jer sebab depa masing2 dah buat syarat yang menjerat diri dorang. bila part ni aku dah semakin membara nak baca sampai habis..tapi tebal baiiii..aku tidoq tapi hati tak tenang

esoknya hari jumaat, aku off..lepas antar melor peluk cium dengan kadar segera pi sidai kain, sapu sampah, kemas dapurt kjap terus berdesup masuk bilik sambung baca balik..masa tu danial ni ngan intan dah jatuh cinta betol2 coz intan ni memang dah insap benaran yer..dia dah insap dgn kesalahan dia..dia dah sedar diri..dia dah ingat mak n abg dia dan dia dah tak kisah kalau hidup susah dgn danial. yang danial pun dah suka kat intan dan dah mula suka dengan sifat intan yang memang suka melawan tu..yerla kan kontra  tu bagus untuk kebahagian..hahaha..dan akhirnya dorang jadilah real husb n wife mlm tu mengkonon depa nak mulakan hdup baru bersama n danial memang nak terima intan..
intan ni plak sebenarnya belum check dia ni betol ke dia pregnant atau tak..dan kebetulan mlm tu dia nak bgtau danial hal sebenar tp biasalah kan..tak suspen ar bgtau awal...
tapi esok pagi danial yg jumpa pregnancy test yang buat danial berubah..uwaaaaa..masa ni aku tak kesian lagi kat intan..siap ckp yes...yes..yes..padan muka intan
so klu ikut pagi tu intan akan pindah rumah baru dgn danial tapi kn pi opis dulu..rupanya danial ngamuk kat opis sebab dia rasa danial tipu dia pasal anak..dia malukan intan depan staff danial, mak bapak danial, maklong n fariza, kawan baik intan ms kat oversea yg juga sepupu dani n kwn baik intan masa kat asrama ngan abg intan, iskandar..sian pulak intan masa ni coz minah ni memang dah insap..kena maki kaw kaw punya..rupanya intan ni tak lulus exam ms kat obersea n tak dpt pun ijazah dia..dia tipu jer..sian abg is ms ni..gila baik abg is ni.adoiii...tapi intan pun cool, dia iyekan jer smua yg danial, sepupu dia n semua yg buruk pasal diri dia. sian wooo..sebenarnya ada org dengki kat danial n family dia..gila hina rasanya ms tu diri intan..dahla mak intan pun tak mau terima intan tapi mak dia sayang jer cuma makan hati kan...tapi intan memang dah menyesal..
konflik tak habis mcm  tu jer bila dani rancang nak kawin dgn iza jugak, intan digantung tak bertali, mak intan masih tak terima dia..ms intan dah insaf ni la aku mula melalak2..tensen plak aku..emo terlampau..sian woooo ..pastu rerupanya intan mengandung betol2.si danial plak tak mau ngaku itu anak dia..dia dera lagi intan sebab ms intan sambung belajar abg dia cagar geran rumah kat bapak danial..dan si danial gunakan geran tanah tu untuk ugut n dera intan..sian bai...
satu benda yg aku suka, klu bab penderaan emosi yg SR garap akan buat ayaq mata aku berederai-derai jatuh..sedih wooo..walaupun hampir sama mcm takdir itu milik kita, ms pompuan ngandung mengidam nak mkan sesuatu tak dpt, pujuk si anak..halahai..sodih hati guweeee..tambahan plak nanti abg is mati sebab ada sesuatu yg berlaku yg mengubah hati daniel..sian intan woii ms ni..dah la nak terberanak..eiii mcm2 la jadi..masa ni memang bercucuran ayaq mata guweee beb... tapi biasalah..akhirnya mesti happy ending..klu tak memang aku bakar jer novel tu..mahal pun mahal la janji lupus dr mata aku.muahaha..aku yg geram n nak kutonjoi-tonjoi je pala intan boleh plak terima intan dlm ini cerita.

walaupun happy ending tapi nak sampai ke happy part tu memang mencurah-curah ayaq mata poyo aku..hadoiiiii tensen sungguh...masalahnyer bukan emo tapi dia keluaq sendiri..sedih la tak leh habaq mai..kena la pi baca sendiri. 
aku baca sampai habis hari jumaat tu..hanya berhenti ms sembahyang ajer.makan minum aku malas nak ambil tau..kahkahkah..akhirnyer puas dpt baca sampai habis..klu tak susah hidup aku..sampai sekarang kepala hotak aku ni masih dihantui dengan nama daniel hakim dan intan raihana..hadoiii...geram plak coz dah habis kan..kahkahkah.
ada plot kelakar, ada plot sedih, ada plot rasa nak marah..kira cukup semua rasa..sebab tu aku suka giler dengan novel siti rosmizah..agak susah nak cr buku dia sebab selalu sold out. tensen tol..ini pun aku jumpa kat putrajaya ms cr nasi kandar..melor ckp nak beli novel tak?gila tak mau..kahkahkah..pastu marah2 kan melor kan..muahaha..tapi biasa klu aku jumpa jer novel SR ni aku akan beli sekaligus..TAPIIII memang tak la kan.klu ada pun tinggal satu tajuk ja..tajuk2 lain yillek..


aku tengah cari cerita 7 hari menyintaiku juga karya dari SITI ROSMIZAH....uwaaaa susah tol nak jumpa..alamanda ka kedai buku area putrajaya ataupun area nilai,,smua gua masuk ngak ada..hurmmm
aku sedang baca lagi satu novel, ini melor belikan tapi tak leh nak kosentrate coz teringat daniel hakim lor..kahkahkah..
apa2 pun tq siti rosmizah dengan karya sedih anda..memang terbaikkkkkk...aku suka jer

lots of luv
et

2 comments:

Hanis MY said...

uwaaa dah lama tak baca novel...

Nur said...

x silap sya novel 7 hari mencintaiku ade mph mid valley...cuba la g servey...