Thursday, February 5, 2015

Istanbul:day 3 part 2

Assalamualaikum

Hurmmm lamanye tak hapdate.mcm aku lupa je dah ni....kihkihkih
Lepas balik dari miniarturk...kami terus amik bas ke stesen eminonu...kemudian amik metro train terus ke stesen merkezefendi..sebab nak makan nasi lagi kat kedai nusantara tu.pelik kan..duk bumi istanbul tp sibuk cr nasi..muahaha..aku tak nak amik risiko satgi ada org kelaparan nak mkn nasi...so kita ikutkan aje...

Leps makan kami turun di stesen grand bazaar.aku amik gmbr di spice bazaar tapi hp kan kelaut...makanya takde la kat sini..

kami tawaf gak la dua tiga kali..masuk lorong sana..lorong sini..tapiiiiiii lampu2 depa memang menggila aku tgk..chandeliar(betoikaeja) perghhhhh menawan kalbu aku..lampu kristal..lampu tido...arghhh gila kejap...

Kami tgk2 je sebab nak compare harga dgn spice bazaar..aku suka grand bazaar lagi sebab dia mcm teratur sket...tapiii best lampu dia..

Settle grand bazaar kami pun jalan kaki...dr situ konon nak ke sultanmahmet...nak pi blue mosque...gila kan..hr ketiga aku lalu je..so jalan la kami..nak tecabut kaki aku rasa..tapi aku relax je sebab kalau aku ngeluh mesti melor pun tension..maka bertabahlah aku...

Jalan punya jalan sampai la jugak..pergh rasa mcm dr klia pi nilai je aku jalan..hahaha..eh tipu tu...

Gembira tak terkata aku bila tgk masjid biru...waaaaaa santek gile..geram tgk...damai je.kan...abaikanlah payung aku tU...kan semalam ujan..jd aku taknak la amik risiko..bawak jelaa..bila jln mcm pokok krismas dah...

Ms summer tapak bawah pokok tamar tu akan ditanam pokok tulip..mesti cantekkan..

Bolehlaa dr takde kan.hurmmm nampak sgt besaq sebab mesjid pun nmpk kecik..kuikuikui
Tu plastik yg aku pegang tu isinye tarbus..melor la beli...aku la jugak yg bawaknyeee
Masjid biru lagiiii

Dan sigedik ini..hahaha..ini kali...kasi chance laaaa

depan hagia sophia..kami mai dah petang..jadi mmg dah tutuplaaa...so esok confirm akan dtg semula sebab nak.masuk sini...
muka beku sebab sejuk ya hamat...bukan sejuk sket2....aku rasa paris sejuk...tapiiiiii rupanya istanbul lebih sejuk...rupanya sebab esoknya salji turun...

ini masa aku otw nak ke masjid biru..ada mcm dtran sket..tapi blkg nmpk la masjidnye...tgh amik gmbr tetiba family ni tarik aku...ajak bergambar...
yg tudng biru tu la tarik aku..suh anak lelaki dia amikkan gmbr...kahkahkah..melor ckp muka aku sama anak dia yg hilang kot..ceh...terok tau...gelak2 aku...mungkin aura tudung kot...mihmihmih
kami duk kat depan haghia sophia tu lama gak..sebab penat weyh...then berjalan balik kr hotel..iyer jalan kaki hokey...perghhhhhhh rasa nak tercabut kaki..tapi tak sangka aku n melor larat jalan sejauh itu..
melor ni kalau jalan ada kedai2...semangatla dia..penat pun hilang..sebab dia kan mmg kaki shoping...hurghhhh geram tol...
balik hotel..terus mandi...solat n pengsang dedua..kihkihkih...

argghhh rindunye istanbul
sebab dia besttttttt

No comments: