Monday, April 20, 2015

cukur jambul Orked NurRaudhah Norazhar

assalamualaikum

makin malas nak menulis..banyak je nak tulis tapi malas..
hurm kalau malas tu takleh nak buat apa la kan..

ini cerita minggu lepas. 11/4..
sebelum tu nak bgtau kami dapat anak buah baru lagi...adik umarilyas..kali ni gegel..
lahir masa kami pi umrah aritu..alhamdulillah..nama dia orked nurraudah.
tapi bila tgk muka orked aku suka panggil umar.sebab muka dia mcm umar..
dah adik dia kan..apa la yg kau merapu ni syaiton..
mengantuknyeeeee :(

2 minggu sebelum kejadian, mak orked dah war warkan dlm family berkenaan hal ini. dan bila tgk tarikh aku keje malam..makanya peluang nak balik tu memang punah la kan..kebetulan aku ada balik umah mak ujung bulan 3 tu..so selang seminggu mcm tu..so aku tak mau  la bagi janji2 indah belaka..sebab nanti aku juga terluka..cewahhh 
 tapi melor dah bilang, dia mungkin kerja pd sabtu.so tak boleh balik....

bib balik khamis..adik sampai pagi jumaat...sampai nak emletopla hp aku wasap masuk inform kejadian2 yg berlaku kat rumah mak.terbakar je mata aku...rasa nak tutup je hp..hati pedih..hahaha...
pagi jumaat melor bgtau dia nak balik.jumpa anak buah dia..weh lama tak jumpa ank2 buah dia smua..rindu sangat la tu..dah besar2 smuanya..anak dara gitu.
bila dpt tau nak balik..rasa nak berlari je pegi kerja..hahaha..hebat kan aku...tapi takpe kita cover..jangan happy sgt..nanti nangis..so balik keje petang tu mcm biasalah jalan jammed..ntah apa yg jammed kat roundabot nilai tu..elak lubang kot.
kami berhenti makan durian cheese kat secret recipe taman bunga raya..lepak2..gelak2...lepas tu saket perut..hahahha.
sambil tu wasap sedih2 konon kecewa la tak dpt join family smua..

ni pelamin orked..mama dia la yg buat smua nih..sian bib..buat sorang2..nasib baik cik ati ada..cik ati la yg tolong...tu si orked kat tengah2..testing pelamin dia..hahaha..sonyap je ini budak...geram aku.

ini sekutu 3 askar ni huish hebat sungguh...askar ke komunis ntah..ganas saje mainan mereka...yg baju oren tu lagi hebat..smua dia nak oltromen..kejanp2 hiyak...kang hiyakkkkk...habis ditendang..agak dia nampak kami smua mcm resaksa gorgon kot...
yas mmg cita2 nak jadi oltromen ke?

ok...kami gerak dr rumah jam 1230 pagi....hahahahahaha...
iyeee..lepas melor pi betolkan mata keta coz lampu sebelah je nyala, aku suh dia rest dulu..maklumlaaa penat kan...lepas maghrib dia terus tido kau...takde hok hek...dia baring terus gone...
aku biar kan aje...brg dah kemas..lepas isyak aku tgk dia still lena..hurmmmmmmm aku pun ok lah...
jam doblas, dia terbangun mengejut..eh pukul berapa..kelamkabut..hahaha...so da mandi solat smua terus gerak....
lepas tu lapar..boleh? grrrrrr
kami singgah kat nilai 1..kfc yg baru tu..takdela baru sangat...hohoi ramainyer org..semua org mmg suka makan kat situ ye bila malam sabtu..huhuhu...budak main motor nak merempit pun ramai...eh suka plak environement dia..memula nak tapau..lastky duduk kat dlm sambil tgk cerita apa ntah..aku pun lupa..dah la sedap kfc dia..hahaha..ntah..smua sedap je..
so dlm jam 130 gerak menuju segamat...lalu simpang ampat...
sampai simpang ampat..melor tanya..nak ikot hutan percha atau tampin..aku ckp hutan percha..ok..sekalinye bila dah masuk area ladang sawit tu, tiba2 kat selekoh ada 2 org atas motor, tgh berenti mcm nak ambil barang kat tengah jalan..hampir berenti sebab ingatkan eksiden..tetanjat kitorang..tpi sebelom tempat tu, ada kereta bagi lmpu tinggi..samada suh berhati2 atau ntah...kami tak berhenti pun...gila kol 230 nak berenti..hebat sangat aku n melor kalau kami berhenti kan..
sampai gemenceh kami berenti kat petronas.melor nak kencing..tiba2 kecoh kat deret kedai tu mcm budak2 muda mengamuk2...hadoi..seram betol la..aku suh melor cepat2..kemudian kami teruskan perjalanan...
masuk simpang selancar lagiiiiiii aku seram..kan mak ckp selancar skang ada pocong..hadoiyai..tapi aku kan poyo..buat2 berani jerla...tak ckp pun ngan melor..dia plak bawak slow motion jer..stres aku..
sampai umah mak dlm jam 430...tengok2 keta abang tak sampai lagi..cis..hampeh tol..
ingat kami nak seprais..tau2 abg tak sampai..
aku bagi salam..ketuk pintu..hahaha..mereka ingat abg aku..
sekali buka pintu..prank.....hahaha..semua tetanjat.huhuhu..
seronoknyerrrrr..smua 7 sentut bertemu..
sampai2 tgk along n bib tgh bungkus bontrot utk esok..so tlg apa yg patut terussss tak tido..sian gak kat mak dgn bib..
lepas subuh akurest kejap..then terus tolong apa yg patut...tak best sebab baju aku kat bilik atas..bila nak tukar dah penuh terus lupa nak bercantik2...
tema adalah hari ini hari raya...
best bak hang...

ni dedua anak dara kesyangan melor..besar dah..dulu ms baru2 kawin nilah sekutu melor selain mak orked..hahaha..
tudung pink yah, hitam gha..lahir di bulan dan tahun yg sama..beza 4 hari je dedua nih..tapi tak gadh pun..baik jer..hahaha

ni ms kejadian..lepas siap smua aku dah tyak larat..makanya pi masuk bilik adik n tidoq..hahahaha..tapi sekejap je..lepas tu elektrik takde..mmg dpt notis dah ckp depa nak tutup eletrik utk keja2 apa ntah..redho jerlaaaaaaaaa.

mak panggil kwn2 marhaban mak..lama sungguh mak tak bersosial dgn kawan2 marhaban dia..sejak abah takde n dia pun kurang sihat..skang ni alhamdulillah dia dah nak join semula group marhaban nih..
mak aku tu kan pemalu..tapi berzanji, mengaji n marhaban mmg sodap suara dia...
baik je orked..hurmm dia ni mmg tak nangis pun...moga orked  membesar n jadi anak yg solehah.

huish tokdah @zila bakarin..hahaha..tokdah mesti la tudung hijau

group foto...ni mak dgn anak2 buah diala..tudung biru, putih n hijau tu...kira sepupu2 aku la..

jiran tetangga

selesai majlis, makan time...menu bib n azhar masak..well cheff dedua kan...hebat la..masak nasi minyak yg sedap dan rasa mcm nasi beriani gham pun yer gak, ayam masak hitam, acar mentah(sedap wooo sebab aku yg potong..pandai aku potong), tetel masak dalca n papadom...air sarsi..kuih banyak...ada agar2 bandung, koi kaswi, kek lapis jakarta(melor beli), karipap, buah oren n apa ntah lagi..tapi banyak la..alhamdulillah..rezeki orked..
ms org sibuk bergambar dlm rumah, yg kat luar pun apa kurang hebatnyeeee..
tgk la ni
yah, ashu tora n gha..

mak buah n anak buah

gangster kampung dusun
nia, aqish, umar
chomel sgt

tgklaa anak buah smua dah besar2...yg bj silver tu bukan anak buah...tu bapak buah..hahaha


baru ada gmbr ayad..

gmbr sebelum kejadian nih..hahaha

masa makan mak buat la khemah simple je..amik meja dlm 10 biji..kerusi 30..susun kat luar..kenduri buat pagi dlm jam 10...seblas dah settle...so makan time tu mmg matahari tgh naik la kan...so kesian la makcik2 ni makan dlm panas..meja yg depan2 la yg panas..so lepas ngtau abg, dia pun pi la stor..inisiatif la kononya, cari la payung.....payung ni lama dah..4 tahun dulu kot..ms kenduri atam..jumpa la payung nyeeee
maka pegaang la payung tu tak nak bagi makcik2 ni makan dlm panas....



tapi tengoklaaaa..hahahahahahahaha
payung pun dah mereput..nasib baik makcik2 tu tak sedak makan nasi sebab tergelak2....ayad pun konpius tgk pakngah dia betol ke tak ni?hahahaha

lama jugakla dia duk mcm tu..sampai makcik2 tu habis makan..atam kesian, pi la cari tong utk buat kaki n letak motor supaya abang senang duduk..hahahaha..adoiyai..kelakar gila time nih..makcik2 makan smua happy...aku n yg lain tolong tuang air, amik nasi tambah lauk tambah..kuih la smua.maklumlah jiran2 mak jugakkan...bagi la mereka seronok mai kenduri rumah mak kami...


alhamdulillah selesai kenduri..kemas2 sket...aku kemas separuh je pastu aku tetido..ngantuk sangat dah..dahla nak keje malam kan...bangun semula mandi n solat zohor..sambung kemas lagi..sian gak mak nanti...tgk dapor dah clear..huish bagus jugak ramai anak cucu nih...hahaha
dlm kol 3 kami mintak diri gerak awal..risau gak lambat..aku dahla mengantuk je kan...
terima kasih la melor ..terima kasih adikbadik.s.eronok jumpa uols walau sekejap..kutuk2..gelak2..merajuk...hahaha...bestnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee..this year raya ramai yg kat rumah mertua..so tak dpt gak kumpul smua..harap kita smua akan ada banyak lagi masa utk kumpul sama2..moga Allah panjangkan umur adik beradik ku..ipar duaiku, adik beradik suamiku, murahkan rezeki mereka, permudahkan urusan harian mereka, lindungi mereka Ya Allah...terima kasih utk kesempatan ini....sayang korang sampai syurga...


aaaaaaaaaa dah abis yer... nanti balik umah tokdah lagi yee.....


alhamdulillah
terima kasih ALLAH

No comments: