Friday, October 29, 2010

seronok giler

salam

aku ni memang suka sangat pendam masalah sendiri.apa2 shj mslh aku akan sneyap n tak akan share with anyone termasuk melor.for me lebih baik senyap dr kecoh.lebih baik diam dr semua tahu.biar aku sakit tapi org yang aku sayang gembira.
dan yang pasti aku sangat happy sebab mak dtg raya umah atok..ekceli sebelum ni masa abah ada pun memang tiap kali raya haji mak akan dtg kl.dr aku bujang sampai la dah kawin ni.cuma masa abah tak sihat jer yg dorang tak dtg.
cerita pasal raya haji ni memang aku ada pengalaman kelakar tak silap aku tahun 2001.ms tu aku belajar kat melaka.memang habit aku, aku akan call mak setiap hari tak kisah la mak nak ckp nagn aku ker tak nak ker janji aku dengar sore dier.tiang tipon tu sampai senget la aku kerjakan tapi tak kisah...rindu sei.2 hari tak kol n dengar sore dia dah menangis mcm mati laki..hahaha.tapi ms raya aji tahun tu aku tak kol mak coz ku inat dia nak raya umah..so dengan bangga dan suka hatinya aku amik bas lelompat dr melaka(best naik bas lelompat ni coz bas takder aircond n jln ladang getah).waktu tu aku balik ngan wati eta n ijad(ijad ni husb eta)..kira aku ni 3 serangkai la ngan wati n eta.then sampai tangkak nyer station (kitorang naik bas kemuar yg berenti di tangkak n amik bus ke segamat) aku try kol mak.waktu dah petang coz kitorang budget sampai segamat before jam 6.last bus ke selancar kol 6.tapi mak tak angkat..aku dah panik tapi relax lagi...kata brutal..brutal mana leh nangis...mungkin mak kuar kot.then naik la bas ke segamat..sampai jer segamat dlm kol 5 lebih.try kol mak.tak hangkat gak.lastly kol cik piah..cik piah pun tak hangkat...kol mak yah, makyah angkat.so aku tanya mak maner..dengan selamba jer mak yah bagitau "mak ko dah balik kl"jeng..jeng..jeng...hadoui duit ada bape hinggit jer ni.takkan aku nak raya sensorang kat selancar...lastly kol atok depa ckp mak dah sampai...aku pun ckp ngan mak..mak cuak ar degar aku kat segamat.siap ckp lagi naper tak kol..aku ingat nak surprise mak tapi aku yang kena..huhuhu..
lastly my prend wati bagi pinjam wit dier 50 hengget...ada lagi ker tak bus ni..aduh....depa tak leh la anta aku kat station bus genuang(nape la asingkan tempat bus biasa ngan bus ekspres)..dah la jauh..ijad anta aku coz katenyer bus dia banyak. wati n eta kene la cop tempat duduk lagipun bus ke selancar last kol 6.pegi puny apegi dpt bus kol 7..alhamdulillah..naik la bus transnasional..dah dpt tiket ijad pun ku suh gerak balik.sian gak mamat ni..so aku pun tunggu...dah nak kol 7 aku pun cr bus.."alamak bus buruknyer"memang buruk pun bus trans ni...bus lama la katakan..takperla.tawakal jerla..
then ms kat buluh kasap bas ni dah nak ter xcident..aku duk tepi tingkap siap nampak api kuar dr tayar...(laju sangat bas ni pun)dia nak brek tapi tengah laju that why sampai kuar api)..so before nek bus aku dah kol mak bgtau nek bas kol 7.sampai dlm kol seploh..tapi sampai jer gemenceh bas ni rosak...dah tersadai tepi jalan...arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh..tensen giler...pax memang ramai dlm bus ni..aku dah nak nangis dah ni...waktu tu kol 8 lebih..golap dah ni..disebabkan nak raya janyer kedai tak banyak..aku nampak ler public phone seberang jln pi la nak kol mak.sib baik ok...apa lagi semua susah hati la dgr bas aku rosak..dan nasib baik ada seorang mak cik tua dengan cucu dia nak pegi kl coz nak beraya umah anak menantu dier...mak cik nila yg jd peneman aku berborak..aku pun cerita la cerita sedih aku ni..so makcik ni dgn baik hati ajak aku makan depan kedai tu..yang pasti aku ingat aku amik nasi+ayam goreng jer...kang mcm2 amik mahal plak mak cik ni nak bayar.hahaha...dia ckp apasal amik lauk tu jer..aku yg rendah diri(wlaupun dah rendah) kata takper makcik..ok jer ni..hahaha..malu sei...
rescue sampai dlm kol seploh..tapi bus ni penuh dengan lelaki...waaaaaaaaaaaaaaa..dan yg pasti aku kene berdiri dr gemenceh sampai ke kl sebab bus tu dah penuh..aku pun duduk la ngan makcik tu..aku bagi makcik tu ngan cucu die(gemuk gak cucu dier) duduk n aku duk la menyendeng kat tepi kusi..duduk kat tmpt pemegang tgn tu..huhuhuhu..sedih sei...
sampai kl 1 lebih...lambat giler bawak bus(tapi bagus gak coz lebihan penumpang kan)....cik pesan duduk depan balai polis kat pudu tu...lastly aku pun nampak mukaa abah senyum kat aku...wah leganya....
sampai umah atok apalagi kene gelak ngan mak..padan muka aku kan...
so memang kenangan la ms tu..org lain tak rasa tapi aku rasa..hahaha..sib baik la tak der aper..alhamdulillah...

#pastu no more surprise coz aku akan kol mak dulu before balik...

lotes of luve
et

No comments: