Monday, February 7, 2011

epok epok

salam...




huhuhu...ari ni kuat semangat n buatkan kuih untuk melor..apa lagi kalau bukan karipap..hehehe..buat mcm ada anak sepoloh..inti kentang ler.takleh keledek..angin.sian melor plak kang..gentel karipap ni dr jam 0900 mlm..hmmm...takpela leh wat bekal melor esok pi kije.sambil tu aku buatkan kek jugak.lama giler tak buat kek.before tu pi giant sat si melor nyer susu dah abih.dah dipaksa nye aku pong minum susu anlene..tapi aku amik yg coklat la kan..dia nyer susu omega tu..hehehe..susu anlene untuk tulang .hamboi melor lain macam jer suh minum susu untuk tulang ni..kalaula minum susu boleh tinggi mcm model kan best..huhuhu...ms beli susu ni la dia request nak mkn kek..hmm aku hengat dia nak kek coklat rupanya nak kek buah..adus..mcm maner yerk..mak cik bukan teror benor...maka mcm biasa lakan..talian hayat ader so call along.minah ni memang pakar kek yg simple n sonang2 ni...hahaha..tapi resepi dier yg aku tanya ni nak buat kek coklat, tapi teror punyer pasal aku tukar 1 cwn coklat dgn tambah lagi satu tepung..hahaha....tawakal jerla kan...dah simelor plak nak mcm2 buh dlm kek tu..dia suh letak kismis,gajus n buah-buahan dlm tin tu..hadoiiii pening makcik..punya semangat dia siap belikan aluminium foil ni untuk aku..adus riso gak haku kalau tak jadi kek ni..mau kene mkn aluminium ni..hahaha...akhirnya berkat tawakal n redah jer tu menjadi jugak kek haku..hahaha...sib baik mamat ni ckp sedap...hampir habis satu foil tu dia mkn..akibatnyer aku gak yg susah coz dia kekenyangan n susah nak tido..makanyer terpaksa melayan/temankan dia tengok bola..sib baik tores main mlm ni..huhuhu..walaupun tores dah kuar liverpool.
inilah hasilnya kek aku...alhamdulillah

resepi kek mudah ni yg aku pun tak tau nak buh nama apa...hehehe

3 cwn tepung kek (tepung gandum pun boleh)
2 cwn gula castor
1/2 sudu soda(kalau guna tepung gandum buh satu sudu)
1 butter
1 cwn air panas
1 cwn susu cair (aku guna susu kotak jer)
2 biji telor (guna sebijik pun boleh)
esen vanilla
kismis,gajus,buah campur(option..tak mau buh pun takper)

cairkan butter kemudian campur air panas n susu tadi sampai mendidih.sejukkan
campurkan tepung,gula castor,soda kemudian masukkan campuran butter tadi(suam2 pun boleh..jangan panas sgt) n kacau sebati
masukkan telor n esen vanilla...
bakar sampai masak..aku buh 180/30 minit....

kalau ada yg berminat nak buat kek coklat pun boleh cuma tukar jer..2 cwn tepung kek n satu cawan serbuk coklat...yg lain sama ajer cuma tak yah ler buh gajus ka kismis ka..hahaha


lots of luv
kekodokbulat

No comments: