Monday, June 13, 2011

halwa betik


salam.....


ini adalah percubaan try n error aku yg biasanyer hancur..hahaha....org buat kuih aku pun nak buat, org buat apam dot dot, aku pun nak buat, org buat cekelat aku pun nak buat tapi selalunya mesti pegi cik tong(tong sampah coz tak jadi)..hehehe

so masa pegi umah cik ton semangat aku semakin bekobar kobar nak buat halwa betik ni tapi disebabkan tangan aku yg keras langsung tak berseni ni makanya inilah hasilnyer...minat dah mari tapi mslh plak nak cari betik mudo..hahaha

sebenarnya tiba2 aku rasa rugi coz dulu arwah long aku sangat pandai buat halwa betik ni..lagi mcm2 bentuk dia buat.sgt kreatif...nasib baik kakak aku ada belajar ngan arwah so nanti kena la berguru ngan kakak aku plak..tapinyer otak kartun mcm aku ni selalu la menderhaka n suka hati buat resepi sendiri kan!..hehehe

habis keje petang sampai umah kol 12 mlm...aku terus mula operasi..hahaha..cuba bayangkan mlm buta aku berketuk ikut acuan koi untuk dpt bentuk bunga..maklumla betik tu keras...semangat dowh

sangat senang buatnyer tapi kene berperang ngan cik semut la kan...
bhn: betik muda, pisau, kapur mkn, pewarna, gula, gula batu (tapi ceq tak guna.guna gula biasa jer..itu yg tak kilat sgt)..hehehe

lepas ukir apa yg patut nak ukir, rendam ngan air kapur..ada yg ckp sehari semalam, tapi aku buat 2-3 jam jer....baru rangup sket...

rebus air gula buh la pewarna..dah sejuk sket baru aku buh halwa betiknya..so aku ulang setiap hari..pagi2 aku akan rebus balik air gula tu dah sejuk sket baru buh balik betiknya sehingga bersinar la halwa tu...

skang baru berapa hari so idokle cantik sgt..tapi kalau dah namanya et, tak sabar der..hahaha inilah hasilnyaaa...tak manis sgt...bolehla..yg penting cantek(cantek ker)hahaha

yang bwh ni present untuk kwn office melor..aku buat la dah request from bos besaq kan...hehehe..tapi tak best la coz abjad untuk coklat tu takder huruf P..cik wani dah pesan suh check betol2 sebelum beli tapi bos besaq aka cik melor yg beli so aku lupa nak suh dia check dulu...hurmmmmm dah aku orter huruf B tapi terbalik la plak...bolehla kan melor?
badam+kelapa

jadi jadilah projek gegila aku ni...alhamdulillah so untuk halwa betik tu mungkin aku nak buat untuk souvenior aman kawin nanti(habisla majlis ko man...hahaha)...untuk hntaran pun best gak ni...insyaallah akan di improvekan dari hari kehari...nampaknyer tangan aku ni pun kena rendam selalu bagi lembut..senag sket nak ngukir betik tu kan....

sekian
terima kasih...(hahaha..apa kes)

lots of luv
kekodokbulat


No comments: