Sunday, July 3, 2011

cream puff

salam


sangat suka cream puff ni..senang rupanya buat koi ni..hahaha..aku amik dr myresepi..tq yer pada yg share..nak letak sini cuma aku dah tukar guna cawan..maklumla kang lain plak jadi(yer tak cik wani)..org guna 2 sudu teh soda, aku guna 2 sudu makan..hahaha, mana tak pahit kek aku......


cream
1 sudu tepung jagung
1 sudu tepung gandum
3 sudu gula (resepi asal 4 sudu tapi aku kurangkan coz manis)
1 cawan susu (aku guna duth lady)
1 sudu marjerin (aku guna buttercup)
1 biji telor
-campurkan tepung gandum dan tepung jagung bersama gula dan 2 sudu susu.gaulkan then baru masukkan semua susu. panaskan api. mula2 guna api perlahan kemudian kuatkan.bila dah berketul tutup api then kacau sampai pekat.masukkan marjerin dan telor.kemudian kacau semua dan buka api tu balik. bila dah pekat terus tutup api dan kacau jer cream tu..aku bubuh sket esen vanila.tak nak bubuh pun ok jer...

untuk puffnyer
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
45 gram buttercup/1sudu makan marjerin
1 biji telor

campurkan air dan buttercup kemudian masak diatas api yang perlahan.bila dah agak panas, kuatkan api masukkan tepung.terus kacau sehingga pekat terus tutup api dah campur telor.kacau sehingga pekat.then boleh masuk dalam piping beg n buatla apa bentuk yang korang suka. bakar lebih kurang 20 minit 180C..tapi aku tgk mcm agak2 perang tu terusla tutup..muahaha...



yg dah buh cream tak sempat amik gmbr coz dah kena ngap ngan kitorang aka anak jin ni..hahaha...koi feberet aku ngan melor..lega dah tau mcm mana nak buat..lagipun aku suka ikut resepi yang guna telor 1 biji jer...maklumla aku kan tak berapa pandai.so kalau guna resepi yg lebih dr satu telor rasa mcm membazir jerkan..hahaha



5 comments:

Amie said...

Assalam Et,
oh.... Kak Amie baca pun macam senang je buatnya, macam nak cuba nanti kalu senang...

et said...

kslm kak...

tq singgah blog mengarut saya ni...insyaallah senang n menjadi..boleh cuba coz sgt senang n cepat...ntry sebelum ni saya salut ngan coklat..adunan sama jer kak..tapi saya lebih suka guna 1 cwn...selamat mencuba..

siti kektus said...

hehe, kite pernah makan ni, tapi tak la suke sangat,

sebab kadang2 orang buat manis sangat kan, ;)

wani said...

WOOOOWAAAAAAA menjadi kaoooo..bestnye .mesti puff tu penoh rasa kasih sayang sbb dpt sokongan padu dari melorrrrr

et said...

siti kektus:owh yeker...hahaha...takper

wani:semangat yer...hahaha..tak tau sampai bile semangatnyer pun