Tuesday, September 27, 2011

RED COBEX - TRAILER FILM INDONESIA 2010




apa kemeneda citer red cobex ni?
cerita ni tahun 2010. baru tahu tentang kewujudan ini cerita sebab tgk kat indo pek. memula mcm tak best tapi bila dengar cara dorang cakap mcm best jer..tapi memang best pun tambahan sarah sechan bawak watak pompuan madura(baru aku tau cr doyok cakap dialek org madura)..hehehe..ni la sinopsis cerita red cobex yg aku dah translate kan dan tambah2 la sikit2..boleh tgk kat youtube jer citer ni bagi sapa2 yg tak langgan indo pek..

Geng red cobex dianggotai ibu2 dr daerah yang berbeza iaitu mama ana(tika panggabaen-ambon tante lisa(indy brandes-manado) yu halimah (aida nurmala –tegal) mbok bariah (sarah sechan-madura) dan cik meymey (cut mini-cina ). mereka adalah sekumpulan ibu yg membela kaum lemah dan sangat anti maksiat. Mereka tidak segan2 menyakiti org2 yg mengambil keuntungan dr hasil bisnes kotor cnth jual vcd lucah. Bersama yopie(lukman sumardi) anak tunggal mama ana yg lurus bendul, red cobex kerap beraksi samseng dan membuat keputusan sendiri.

Satu hari, red cobex ditangkap dan dipenjara kerana dianggap menggangu ketenteraman awam dan mereka ditangkap semasa mencuri dikedai emas milik bekas suami mama ana(bapak yopie). Setahun setelah kejadian. Yopie dibebaskan dr penjara dan menumpang tinggal dirumah kawan baiknya dr kecil ramli (irfan hakim) tetapi isteri ramli, ipah(shanty) tidak suka yopie tinggal bersama. Bermacam cara ipah lakukan supaya ramli menyuruh yopie keluar tetapi gagal.

Aku suka karektor yopie yg lurus bendul serta sangat setia dengan ibunya sehingga tidak dapat menilai yang baik atau yang buruk. Konflik bermula semasa mama ana meminta yopie membawa set karaoke ke penjara kerana bosan. Tambahan yopie yg mahu berubah dan baru keluar penjara sangat sukar untuk dia mencari pekerjaan.

Berjaya atau tidak yopie membawa set karaoke. Bagaimana cinta dia dan revalina s temat berputik. boleh la tgk yer...kiranya ketua geng red cobex ni mama ana..kelakar sebenarnyer cerita ni..ada aksi 18 pun yer jugak..

hurm...mcm2 tajuk cerita sekarang kan...bak kata opera van java

"disana gunung, disini pun gunung,

ditengah-tengah pulau jawa

pelakonnya bingung, tok dalang pun bingung

yang penting kita semua ketawa"


lots of luv

et

1 comment:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rasanyer lama giler x tgk citer indon ni...nnt leh carik kt Utube la