Saturday, June 8, 2013

custard oreo

 assalamualaikum

lama sungguh tak share resipi...hahaha..alaa aku ni suka msk yg simple2 jer..huhuhu.
resepi ni acu n atin yang buay..atin tengok nigella buat katanya...huih hebat tau jauh resepi ni...obersea ko..kelasss atin..mihmihmih..
kebetulan masa aku tido umah atok, wancu n atin tengah memprojekkan resepi ni..depa guna wafer jer.sekali ingat beli coklat tau2 wafer yg salut white ceklat tu..manis berdengung la kan..tapi sedap coz custard tu depa buh lemon..jadi potong la manis tu...
ni hasil yg acu buat..atas tu tabur milo jer..depa guna whittening cream dan letak cheese..so versi org kaya la ni..aku klu mahal2 ni gigil gak nak beli bahan..kang tak jadi ada plak kena potong elaun..hahaha..takderla....tipu jer..



 so ni resepi aku...klu acu guna wafer, aku tukar guna oreo..

bahan2
biskut oreo (lagi sedap yg ada mint flavour tu)
butter
susu kotak duth lady(heavy cream)
3 sudu tepung custard
esen vanilla
2 biji kuning telor (aku buh sebiji jer..sayang telor..hahaha)

cara2
-hancur2kan biskut oreo tu..aku tumbuk guna cawan..klu nak blender pun boleh..pandai2 ler nak hidup..nak ala2 zaman batu guna jer lesung batu..tapi klu oreo korag rasa belacan jgn salahkan aku plak..
-pastu gaul dengan butter/marjerin..sebatikan sehingga boleh kepal2 kira melekat sesama sendiri la kan.
-kemudian ratakan dlm acuan..lebih elok kalau bubuh dlm acuan kecik2 mcm acu buat..aku tak sempat beli acuan so buh dlm bekas besar..
-dah mampat masukkan dlm peti ais..buh bahagian beku pun boleh..cepat sejuk

custard
-untuk custard campurkan susu dengan tepung custard..nak guna susu cair tin tu pun boleh..anggaran 1 tin susu+1 tin air.
-gaulkan susu dan tepung jgn smpai berketul.
-bubuh esen vanilla
-bubuh telor dan masak la atas api..

bila dan ber"bubble-buble tu tutup api terus tuang atas oreo tu..cepat2 tau nanti kang dia berketul coz sejuk..

klu rasa nak best tabur oreo hancur tu atas dia..nak letak milo pun boleh..owh lupa aku tak bubuh gula dlm custard sebab oreo tu dah manis..jadi aku tak nak semua manis..hahahatapi buh la kan.coz oreo tu tak manis bila letak custard tu..cuma klu wafer yg salut white coklat tu mmg manis.



bila custard dah sejuk, boleh masuk dlm peti ais...nanti boleh makan..sedap bai...tapi klu ada lemon memang best..hahaha..yummeh.

tq wancu..


lots of luv
et

2 comments:

Cikda said...

yummy lah.. :)
dah dekat bulan puasa ni memang elok le share resepi yg ringkas2 gini..senang mak2 mau bikin juadah bukak puasa..

et said...

hahaha..
et share resepi mudah jer..
sebab et malas tp nak makan...mihmihmih