Wednesday, July 17, 2013

asid vs garam

assalamualaikum


hai kawan-kawannnn(suara patrick sponge bob)..hehehe

sekejapan jer kan dah puasa ke lapan..aku sehari pun belum sempat berbuka puasa dengan family melor or family aku..ish ish ish..tak sempat bai...kalau aku tak keje, nanti resaksa gorgon buat onar..aku kan creampuff girl.hahaha

tadi selesai sudah masalah sinki aku yang melanda..baik pulak tu cina yang betolkan sinki tu..kebetulan cash takder kat tangan aku coz tertinggal dlm keta dan kereta itu pula melor pi bawak kerja....aku plak dah ter"call" dorang, nak tak nak buka jerla pintu n ckp, u tengok jerla kerosakan dia..esok la u dtg buat..hari ni saya nyer duit tertinggal dlm kereta..hahaha..malu dowh...

tapi dia ckp, takper, saya tengok dulu..kalau ok saya buat terus..nanti u bank in saje lahh...fuyoooo begitu dia mempercayai akuuuu...muahaha..terharu sungguh...walapun hanya seratus 50 hengget.....habis tu nak buat mcm mana kan..wallet aku dlm beg kerja..beg kerja dlm kereta...cash memang aku n melor tak simpan dlm rumah..area umah aku ni memang byk kes pecah umah..tambahan nak raya ni....
lepas dah tengok kerosakan dia pun ckp, u ada guna acid ka?
hahaha..memang la aku guna acid untuk elak tersumbat tu....sekali tengok ranap sinki...bukan rosk sikit2  tau...reput aku punya sinki tu..dua2 plak tu..
dia ckp kalau nak hilang sumbat letak garam n curah dgn air panas jer...ooooooooooooo baru aku tahu..hahaha..dia kata klu sinki besi solid boleh guna tapi klu ada plastik tu jgn harap ar kan..memang jahanam sinki ko..

seketul sinki tu, 45hengget(ala yang tengah tu)..aku ada 2 jadi 90..sekali upah 150..aku ingat upah 150 + 90..dah la aku bagi lebih...sekali lagi cina tu jujur maaaaaaaaaaaa..haiya manyak baik lor.aku pun terbengong..kahkahkah..
so untuk panduan aku lepas ni, mungkin org lain dah tau kan....guna garam n air panas jer yer et..mihmihmih...jimat gak tu kan..alhamdulillah

so lampu, wiring, piping, pintu toilet, sinki, n dapur dah ok...tinggal cat umah sahaja...hei kamu otomen dina...kemari turun kebumi tolong aku cat rumah..muahaha..

so yg belum aku buat, langsir, cat dan juga pokok bunga kat luar...hahaha...adoiii rasa nak buang semua pasu n pokok..boleh tak melor?

hahaha..

p/s:sapa ada mslh sinki ka, plumbingka, bumbung ka area nilai boleh kol ini no 0126414788-express plumbing hapa ntah..aku lupa.tapi memang express maa...huhuhu

k selamat beribadah

lots of luv
et

2 comments:

che mid said...

Salam, sibuk betul bulan puasa ni ya dik.. t kasih share info ttg sinki tu.. Che Mid selalu tuang air panas je, kalau baki minyak jangan biasakan tuan dalam sinki tau, pi buang kt longkang terus he he, sbb minyak buleh buat sinki kita sumbat cepat.. take care dear!

Angah said...

wah sgt semangat kamu menyiapkan persiapan raya.jgn dibuang pasu itu derma pada saya haha