Wednesday, August 14, 2013

asam pedas ikan masin

assalamualaikum

ini antara fav dish aku..asam pedas ikan masin ..lama tak makan coz melor kan org bandarrr (mata keatas) sangat..hahaha..dia pelik n tak pernah jumpa pun org masak ikan masin macam ni...
sedap bai...rugi hidup klu kata tak sedap lauk ni..kahkahkah..kasaq sungguh ayat ko
dulu ms abah ada, ni antara lauk yg selalu mak masak..lepas arwah tak der, kami jarang dah makan lauk ni mungkin sebab tak jumpa ikan masin ni..biasanya abah jer yg pegi kedai n beli..teruk tol aku kan..
kadang2 mak buat gak ikan masin masak asam...atau ikan bilis masak asam..buh plak cili padi n makan dengan nasi panas...perghh berebut bai...



asam pedas mak aku nyer style ni senang jer, blender cili kering, bawang putih, bawang besar then tumis sampai pecah minyak tp jgn kuat sgt apinyer...pastu letak air asam..aku tambah asam keping..dia sedap masam2 sket kan..dah kata namanyer asam pedas kan..klu tak masam, kena panggil sambal ikan masin..muahaha..

aku sebenarnya tak pasti gak jenis ikan masin ni..aku tau makan jer..hahaha..ikan masin yg memang nostalgia ni coz feveret abah, aku jumpa kat kampung melor..bandar bahru kulim ms balik time pose ari tu..aku beli 2 peket jer...sepeket bagi mak..pastu mak masak asam pedas tapi lebih sedap ar dr aku msk..berebut-rebut bai dengan bib, along n adik..hahaha


ni spesis idop..kejadian dah jadi ikan kering aku tak ambik gmbr coz aku kan malu2 alah....so padan muka aku kan..pastu pandai2 ckp ikan masin duri..klu salah korang buat2 paham jerla..muahaha

gile sedap dapat makan dengan nasi panas2..sodap sesungguhnya tiada tandingan..tambahan tak payah berebuit dengan melor sebab dia kan budak bandor..hahaha..aku masakkan dia sup kentang, telor dan suun jer..pergh nama menu penuh satu a4 paper..

esok aku ada tuan besaq nak mencemar duli..harap2 mood tetamu besaq tu elok n baik2 sahaja. agak gementar sebenarnya coz i kan pemalu..hahaha..so malam ni balik kileje kena kemas apa yang patut n sedia tempat empuk supaya esok aku boleh ngadap dia jer..hahaha..mesti best..padan muke melor keje..aku jer konker dia sensorang..klu tak sure ada konsert esok..hahaha

oklah..have a nice day uols

notakontot:guwe tak pasrah..guwe tak rela..guwe tak boleh terimeeee


lots of luv
et



4 comments:

Angah said...

amboi hebat betui persiapan smbot tuanbesaq haha.nampak mcm serasi dgn hang

ct kektus said...

ikan masin masak asam pedas xpernah rasa pulak. kalau ika masin masak asam selalu lah. hihii :)

et said...

angah:hahaha..tuan besaq yg banyak akai...tq beb..maaf klu layanan terkurang

ct kektus...hahaha...yerla selalu msk asam kan..ni asam pedas..sedap woooo

che mid said...

Nampak pun sangat sedap, tapi tak pernah terfikir nak buat macam tu.. asek2 masak lemak buh nenas..