Saturday, February 28, 2015

Istanbul day 4 n last

assalamualaikum

masyaallah...tak habis lagi kan ntry pasal istanbul...mmg lupa la aku ni...
so pagi hari keempat lepas sarapan kami keluar..memula melor nak pakai baju mcm kat bawah..bila dia keluar sejuk ya amat...

so masuk balik bilik n tukar baju....kami cari barang2 nak buat buah tangan utk family dulu...hari2 sebelum ni just survey je apa nak beli...beli kat bawah tunnel yg dekat tepi sungai tu je..memurah kat situ..tak cari pun souvenier kat spice bazaar ataupun grand bazaar.
then kami balik semula hantar barang n relax kejap..kemudian keluar semula nak pi lepak kat area sultanmahmet..
masa ni salji turun tapi tak la lebat sangat..

sebab last day, so pi makan kat kedai depan dengan station sirkeci.aku oder ekmek la..tapi kat sini ekmek dia ikan lagi besar n gemuk...tak sedap la pulak...aku lebih suka yg dekat eminonu station tu..
melor amik kebab ayam


besar kan ekmek aku tu...huhuhu...bibir mcm kena botox..kihkihkih...ms kat sini la nampak mcm ada gaduh sikit..tapi ms tu kami kat atas..jadi tak tau hal sebenar.

masa ni dah sampai blue mosque..tapi tengokla salji dia..lebat hoi....



masa ni masjid pun nampak samar2 je...uwaaa..ingat nak lepak lelama kat sini..keciwa hati


kami naik la atas...hoi tangga dia tinggi + licin sebab ais dah terbentuk...adoi aku risau betol kalau tergelincir....seram hoooo
lepak kejap sebab kepenatan..tapi melor dah saket dada sebab sejuk sangat katanyaaaa...

kwsn persekitaran masjid...

lepak sekejap then kami pun keluar...tgk la betapa lebatnyer salji...tak menahan..sebab angin sama...so kami decide balik sebab melor dah tak selesa...jauh ok nak menapak..tapi takpe..dia bila nampak kedai2 mesti hilang saket..huhuhu
so kami  tapau lagi kebab n lepak bilik sebab nak kemas2 apa yg patut kan...the next day dah nak balik...
malam tu member aku wasap tanya dah balik belom...rupanya kat depan haghia sophia tu ada kes bom berani mati...polis pelancong tekorban..sian dia...jadi malam tu kami decide duk bilik n relax2 je...tak berani amik risiko sangat...

the next day after breakfast, lepak jap maka kami pun beransur..heret la bag pi ke eminonu stesen sebab nak ke zetynburnu n tukar train pi epot...
perjalanan amat lah lancar..sangat relax..urusan check in pun ok gak..alhamdulillah selamat sudah misi kami ke istanbul.... moga ada rezeki n dapat pi istanbul lagi bawak mak n omak melor...mesti best....

p/s:maaf kalau ada tersalah info..ingat2 lupa..maklumla aku kan banyak makan semut...mihmihmih

No comments: